Mój ogród - mariasen cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
mme33
1000p
1000p
Od: 26 lis 2008, o 21:26

Post »

Majko ale cudne są te świecznice :D Bardzo by mi pasowały w ogrodzie.Napisz prosze jakie mają wymagania :)
Magdalena pozdrawia :)
Zapraszam do ogrodu
Awatar użytkownika
mariasen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2006, o 21:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Magdaleno, cimiciuga dobrze rośnie w półcieniu i potrzebuje wilgoci. Nie mam z nią żadnych problemów.
Pozdrawiam Majka
spis wątków
wizytówka
Awatar użytkownika
zanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 22:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No tak, następny dodatek do host! Miałam kiedyś cimifuga racemosa 'Atropopurpurea' ale mi ją ślimaki zeżarły :evil:
Majko, tak szybko pokazujesz, że nie nadążam :lol:
Awatar użytkownika
mariasen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, już tak bardzo tęsknię za wiosną i dlatego przeglądam zdjęcia, planuję co jeszcze zrobię w ogrodzie.
Już niedługo zakwitną pleione, trzymam je w chłodnym pomieszczeniu i czekam aż się zbudzą, to będzie taki dobry początek.

Obrazek
Pozdrawiam Majka
spis wątków
wizytówka
Awatar użytkownika
izabella1004
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2008, o 08:57

Post »

Majko powiedz jak masz głęboko posadzone pleione i czy je podlewasz teraz?
Dostałam od koleżanki dwie duże cebule i nie wiem czy dobrze je posadziłam.
Pozdrawiam Izabella

Ogród Izabelli
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

JolantaGraj pisze:I znów moja lista zakupów się wydłużyła .Tym razem o świecznice .
Jolu, moja też !!!

Maju, cudne te świecznice :-)
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
mariasen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izabello, bulwki Pleione mam w podłożu z piasku i ziemi ogrodniczej , nie sadzę głęboko tak że wierzchołki są tylko przykryte lub nawet odrobinę wystają. Nie lubi nadmiaru wilgoci. Od późnej jesieni trzymam w nieogrzewanym pomieszczeniu i nie podlewam prawie wcale do czasu aż wypuści pęd, wtedy podlewam bardzo umiarkowanie, żeby miała tylko trochę wilgoci. Kwitnie przed rozwojem liści, jak już widać pąk kwiatowy zabieram do pokoju ale tez nie stawiam w bardzo ciepłym miejscu i nie mogę się napatrzeć na kwiaty. Wiosna wynoszę do ogrodu i ustawiam pod podciętym świerkiem i umiarkowanie podlewam.

Jakoś nie mogę się zdecydować na zostawienie pleione w gruncie. Tam cebulki powinny być sadzone na stanowisku ocienionym w przepuszczalną żwirową glebę tam gdzie nie będzie nadmiaru wilgoci może być w okolicach korzeni odbierajacego nadmiar wilgoci krzewu. Na zimę powinny być osłonięte szybką przed nadmiarem wilgoci i przysypane warstwą suchego torfu.

Powodzenia w uprawie, jak Żeglująca Królowa zakwita czuję się jakby było święto.
Pozdrawiam Majka
spis wątków
wizytówka
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Majko masz cudne roślinki :lol: już nabrałam ochoty na te świecznice szczególnie bordowe. :wink: Hmm... czy jest coś czego poszukujesz ;:88
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Awatar użytkownika
mariasen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Aniu, oczywiście że ciągle czegoś poszukuję, teraz są to Glaucidium Palmatum, skalnica Fortunei Cheap Confections pełne przylaszczki i Tsuga Pendula.
Przy okazji takich poszukiwań znajduję ciągle coś ciekawego. Pewnie to znasz.
Pozdrawiam Majka
spis wątków
wizytówka
Awatar użytkownika
lucy09
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 sie 2008, o 15:02

Post »

Majeczko, pokazujesz takie cudowności, że aż mnie onieśmielasz.
Awatar użytkownika
izabella1004
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2008, o 08:57

Post »

Majko Glaucidium Palmatum też poszukuję jest bardzo ładne .Jeśli chodzi o przylaczki to już mam parę pełnych odmian ale jeszcze chciała bym białą pełną .
Lista zachcianek jest bardzo długa.
Pozdrawiam Izabella

Ogród Izabelli
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Maju jak zwykle pokazujesz wspaniałe rośliny, bzy również kocham i czekam na ich kwitnienie z niecierpliwością, mam niestety tylko 1 i niestety na tym musi pozostać. Ale w porze kwitnienia lilaków często chodzę na spacery i podziwiam je i obwąchuję :lol: w innych ogródkach :D
Awatar użytkownika
mariasen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No co Ty, Lucy na pewno tez masz piękne rośliny, a resztę sobie uzbierasz jeżeli będzie Ci na tym zależało.
To moja pasja od wielu lat wiec nazbierałam już sporo ale ciągle znajduję coś nowego. Staram się nie kupować na raz za dużo żeby nacieszyć się tym co mam.
Fajnie że na forum znajdujemy ciągle coś nowego, ciekawe aranżacje bo to bardzo inspirujące.
Pozdrawiam Majka
spis wątków
wizytówka
Awatar użytkownika
mariasen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izabello, jestem bardzo ciekawa tych przylaszczek, zaraz odwiedzę Twój wątek. Masz jakieś miejsce gdzie je kupujesz?
Jak trafisz na ślad Glaucidium daj znać albo kup dla mnie.
Czasami niespodziewanie można trafić na jakiś rarytas w ubiegłym roku kupiłam syringę protolaciniatę Kabul.

Agness, dlaczego chcesz poprzestać na jednym lilaku, szczepione na pniu nie zajmują dużo miejsca.
Pozdrawiam Majka
spis wątków
wizytówka
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Maju powiem Ci szczerze, że wcale nie pomyślałam o szczepionych na pniu. Mój jest normalnym już ok 15-letnim drzewkiem i ciąglę walczę z odrostami korzeniowymi, ale go uwielbiam. Miałam kiedyś oprócz tego 4 inne, ale moi rodzice pozwolili sąsiadowi ciągnąć wodę przez nasz ogród i mieliśmy wielką,, niespodziankę,, wjechał koparą, zniszczył mi ogród zmarnował bzy, przepiękną kalinę z pięknymi kulami kwiatów, wieloletnią różę pnącą, z trawnika zrobił pobojowisko, nawet nie wyrównał i nie wysiał trawy :cry: I więcej bzów nie kupowałam, pozostał ten, który rósł w innym miejscu. Ale te szczepione na pniu, to dobry pomysł, pomyślę o tym wiosną,dzięki :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”