Datura-wszystko o niej,praktyczne porady cz.1(11.2008-06.2011)
- MagdaMisia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 mar 2009, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Datura-- podsumowanie mojej wiedzy
Agnieszko moje były siane z początkiem stycznia - niektóre jak widać, jeszcze nie zrzuciły łupinki ;) One generalnie wolno rosną 

-
- Od: 11 gru 2009, o 12:07
Mam nadzieje że coś z nich będzie. Chciałabym mieć tą czerwoną ,Próbuje już drugi raz .
- mirdem
- Od: 26 sty 2010, o 11:55
Słuchajcie żółta pełna wysiana 12.02. -dziś wzeszły trzy
.Czy mam je teraz gdzieś przestawić(stoją na ciepłym parapecie, miejsce słoneczne.)

Pozdrawiam Mirka
Ogródkowy galimatias - aktualny
Ogródkowy galimatias - aktualny
Ojej, to ja chyba za późno się zabrałam do ich wysiewania, ale dopiero teraz je otrzymałam. Czy w takim razie istnieje szansa, że zakwitną jeszcze w tym rokuMagdaMisia pisze:Agnieszko moje były siane z początkiem stycznia - niektóre jak widać, jeszcze nie zrzuciły łupinki ;) One generalnie wolno rosną

Pozdrawiam Ewa
- pamelka
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mam pytanko, mi nasionka wzeszły po niecałym tygodniu
i to bez kaloryferka
Miałam nasionka z dwóch różnych źródeł i wyglądały zupełnie inaczej. Jedne wzeszły drugi nie
Ciekawa jestem jak właściwie powinny wyglądać nasionka datur
Macie może zdjęcia?

- MagdaMisia
- Od: 17 mar 2009, o 20:39
ja co prawda znawcą nie jestem ale uważam, że możesz a nawet powinieneś 

-
W cieplejsze miejscse przestaw ale na dwór to zaszybko.Poczekaj jeszcze.
- pamelka
Nikt nie chce napisać nić o nasionkach
No to wrzucę zdjęcie
niestety trochę przesuszona, wiec musiała odbijać z korzonków

-
Pamelko ja siałam już kilka razy kupione nasionka i nic mi nie wzeszło. W przypadku gdy sama je zebrałam wzeszły odrazu.
Chyba więcej niebęde kupowała nasion tylko badylki do ukorzenienia.Szybasz i pewniejsza metoda
Chyba więcej niebęde kupowała nasion tylko badylki do ukorzenienia.Szybasz i pewniejsza metoda
- pamelka
Pierwszy raz w tym roku siałam daturę i kilka nasion mi wzeszło
Niestety nie ominęła mnie zgorzel siewek, pomimo, że moczyłam je w preparacie antygrzybowym. Teraz stoi tylko z pięć, ale jakieś takie wybujałe:-( Zgadzam sie, ja też bedę poszukiwać badylków do ukorzeniania 

- nitka55
- 500p
- Od: 26 sty 2010, o 20:40
Dzisiaj posiałam już trzeci raz i chyba ostatni raz
jak mi nic nie wzejdzie to jesienią składam zamówienie na badylki 

- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Kontakt:
Zimuje datury w chłodnej , ciemnej skrytce. Mimo to poczuły chyba już wiosnę i powypuszczały anemiczne , niewybarwiona pędy. Co mam z nimi zrobić - oberwać , przyciąć , zostawić ??? Do wystawienia na dwór jeszcze najmarniej 1,5 miesiąca ... Poradźcie , jak postąpić?
- markonix
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
Ja mam również podobny problem bo moje stoją w piwnicy , ale mają jasno , wszystkie nowe badylki odrywam , i tak nie doczekają wiosny w tym pomieszczeniu , boję się że po wydobyciu na zewnątrz padną ---tak miałem w zeszłym roku , wydaje mi się że nie były zbyt zahartowane , troszkę słońca i po liściach. Poczekam jeszcze z miesiąc i wtedy będę pozwalał na takie figle .....to tak na mój mały misiowy rozumek . 

Swoją przygodę z daturami skońć mimo swojego doswiadczenia z przedziorkiemzyłam trzy lata temu. W jedno lato nie mogłam sobie poradzić z przedziorkiem. Chyba jakaś kosmiczna mutacja opanowała moje datury.
W tym roku posiała, Datura faustuosa. Miałam je dawno dawno temu. Były posadzone w dużych donicach gdzie wygladały przepięknie. Wypelnialy też miejsca w moim dawnym ogrodzie gdzie trzeba było coś posadzić jak nie miałam jeszcze planów na zagospodarowanie. trzeba jedynie pamietać żeby nie zawiązały nasion bo będą wszedzie.
W tym roku posiała, Datura faustuosa. Miałam je dawno dawno temu. Były posadzone w dużych donicach gdzie wygladały przepięknie. Wypelnialy też miejsca w moim dawnym ogrodzie gdzie trzeba było coś posadzić jak nie miałam jeszcze planów na zagospodarowanie. trzeba jedynie pamietać żeby nie zawiązały nasion bo będą wszedzie.
I moje róże http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 74&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
I ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=21086" onclick="window.open(this.href);return false;
I ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=21086" onclick="window.open(this.href);return false;
-
Ewelinko zostaw te nowe odrosty nic im niebędzie moje są już całe zielone. Od kwietnia zaczynam pełne nawożenie a teraz za roadą Iwiki połowe dawki nawozu.
Markonix daturki przed wystawieniem z już wyrośnietymi odrostami trzeba przyzwyczając powoli. Najpierw wystawić na dwór kilka dni po pieć minut w jak najbardziej osłoniętym miejscu od wiatru. Potem stopniowo przedużać ten czas i wtedy nic im nie będzie, przetrwają. Ja tak robie co roku i świtnie rosną.
Markonix daturki przed wystawieniem z już wyrośnietymi odrostami trzeba przyzwyczając powoli. Najpierw wystawić na dwór kilka dni po pieć minut w jak najbardziej osłoniętym miejscu od wiatru. Potem stopniowo przedużać ten czas i wtedy nic im nie będzie, przetrwają. Ja tak robie co roku i świtnie rosną.