Leśny ogród Elli - 2008r.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lip 2008, o 23:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Wczoraj wraz z M wybraliśmy się na wycieczkę, korzystając z wolnego czasu i ładnej, jak na listopad pogody :D Celem naszej wycieczki była ziemia świętokrzyska, a konkretnie Park Etnograficzny w Tokarni. Odbyliśmy podróż sentymentalną w dawne czasy i poczuliśmy klimat minionych dni. W skansenie znajduje się około 30 starych wiejskich budynków mieszkalnych i gospodarczych, drewniany kościół, drewniany dwór, wiatrak a także ekspozycja obrazów i rzeźb.

Skansen w Tokarni
Obrazek

Przywiozłam stamtąd sporo wrażeń i trochę fotografii, które chętnie tu zaprezentuję.
Nadarzyła się okazja do potrenowania z aparatem, oto jej wyniki :wink:

Początkowo początkowo pogoda była pochmurna.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Później zaczęło się wypogadzac.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W końcu zrobiło sie cudownie słonecznie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po drodze wstąpiliśmy do Chęcin, by uchwycic obiektywem zamek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W drodze powrotnej towarzyszyło nam pieknie zachodzące słońce.

Obrazek

Mam jeszcze dużo innych fotek, może jeszcze kiedyś znajdę trochę czasu i je pokażę.
To była udana wycieczka :D Bardzo miło spedziliśmy z M czas :D
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

W moim ogrodzie pojawiły się wiosenne akcenty, irysy :D

Obrazek
Awatar użytkownika
jolciajci
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 26 lut 2007, o 13:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie też już wylazły i co roku robią to samo jesienią :lol:
Jestem jaka jestem - pozdrawiam serdecznie Jola
Awatar użytkownika
Cynamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 19:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Elu, wspaniały fotoreportaż ... z przyjemnością zwiedziłam Z Tobą ;) skansen i chęciński zamek. Jesienne słońce tworzy niesamowitą atmosferę :)
Awatar użytkownika
miaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2008, o 13:58

Post »

Elciu piękne zdjęcia :D a Tokarnię i Chęciny znam, bo to moje tereny :P
A co do wiosennych cebulek - to u mnie też śpieszy im się na swiat :lol:
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p
Od: 12 lip 2008, o 23:53

Post »

Cynamon pisze:Elu, wspaniały fotoreportaż ... z przyjemnością zwiedziłam Z Tobą ;) skansen i chęciński zamek. :)
O tak..Swietne zdjęcia... W skansenie nie byłam, tylko przejeżdżaliśmy przez Tokarnię i teraz żałuję bo jest co oglądać...A w Chęcinach byłam bo mam tam kuzynkę więc na zamku byliśmy... Zresztą z okna jej balkonu widać na wprost zamek :lol:
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

miaaa pisze: Elu z pewnością będę na bieżąco śledzić Twój wątek :D
Bardzo podoba mi się klimat Twojego zacisza :D
Dorotko zawsze będzie mi niezwykle miło gościc Cię w moim ogrodzie :D
miaaa pisze:Elciu piękne zdjęcia a Tokarnię i Chęciny znam, bo to moje tereny
A co do wiosennych cebulek - to u mnie też śpieszy im się na swiat
Jesteś szczęściarą, że mieszkasz w takim miejscu :wink: Wiele atrakcji turystycznych znajduje się na tym terenie. W Tokarni byłam już kilka razy. Warto tu zajrzec co jakiś czas i zobaczyc nowe budynki z dawnych lat. Teraz też trwa budowa kilku następnych, więc za jakiś czas znów tam pojadę :D
Widok tych niecierpliwych roślinek bardzo cieszy i budzi nadzieję na kolejny sezon.... :D Miły widok, gdy większośc roślin już zamarła :cry:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

jolciajci pisze:U mnie też już wylazły i co roku robią to samo jesienią :lol:
Jolu miło, że wpadłaś z wizytą :wit
W jakim kolorze kwitną Twoje iryski :?:

U mnie też co roku wyłażą, a później tak pięknie zakwitają

Obrazek
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Cynamon pisze:Elu, wspaniały fotoreportaż ... z przyjemnością zwiedziłam Z Tobą ;) skansen i chęciński zamek. Jesienne słońce tworzy niesamowitą atmosferę :)
Ewuś skanseny, to bardzo ciekawe miejsca, wystarczy zrobic jeden krok przekraczając gościnnie otwarte wrota....niczym 'wrota czasu'.....żeby znaleźc sie w minionej epoce, a zapachy tych wnętrz jeszcze to wrażenie potęgują, aż ciarki czasem przechodzą po plecach ;:109

Zgadzam się z Tobą, jesienna atmosfera jest niezwkła.....wszystko jest jakby skąpane w 'złocie' :wink: Zwłaszcza w lesie, który do tej pory był zacieniony przez gęste korony drzew, teraz jest mnóstwo światła, a szleszczące pod stopami 'złote' liście, jeszcze potęgują to wrażenie ;:228

Z wycieczki do pobliskiego Złotego Potoku przywiozłam takie właśnie fotki :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jola i Marek pisze:
Cynamon pisze:Elu, wspaniały fotoreportaż ... z przyjemnością zwiedziłam Z Tobą ;) skansen i chęciński zamek. :)
O tak..Swietne zdjęcia... W skansenie nie byłam, tylko przejeżdżaliśmy przez Tokarnię i teraz żałuję bo jest co oglądać...A w Chęcinach byłam bo mam tam kuzynkę więc na zamku byliśmy... Zresztą z okna jej balkonu widać na wprost zamek :lol:
Oooo...to Twoja kuzynka mieszka w ciekawym miejscu, a.....jakiego ducha, to nie widziała na baszcie w jaką ciemną noc.....Obrazek
Wybierz się do skansenu koniecznie, jeśli będziesz miała okazję, jest tam co oglądac :wink:
Cieszę się Jolu, że moje fotki Ci się podobają ....jedne mi się udają bardziej, inne mniej, ale pracuję nad tym.... :wink: Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Wspaniałą wycieczkę miałaś Elu.
U mnie świeciło wprawdzie słonko, ale był strasznie silny wiatr i pozostałam w domu.
Ale za to zrobiłam porządek w balkonowym ogródku i czekać mi teraz pozostało do wiosny. :wink: :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
miaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2008, o 13:58

Post »

Ellaa pisze:Jesteś szczęściarą, że mieszkasz w takim miejscu :wink: Wiele atrakcji turystycznych znajduje się na tym terenie. W Tokarni byłam już kilka razy. Warto tu zajrzec co jakiś czas i zobaczyc nowe budynki z dawnych lat. Teraz też trwa budowa kilku następnych, więc za jakiś czas znów tam pojadę :D
Widok tych niecierpliwych roślinek bardzo cieszy i budzi nadzieję na kolejny sezon....
Elu jak byś była następnym razem to polecam również Jaskinię Raj :D
babi52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2008, o 00:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Elu zrobiłam sobie spacer po Twoim ogrodzie,uroczy.Rośliny dorodne i pięknie skomponowane.Wapiennych skałek szczerze Ci zazdroszczę.Podziwiam ogród i umiejętności fotograficzne.Fotografia 3 z Twojej ostatniej wycieczki to cudo.Elu w Twoim wątku jest informacja że gnojowice robi się z paproci.Możesz coś bliżej powiedzieć na ten temat.Jak się ją robi i jakie rośliny nią podlewa.Elu też mam leśny ogród.Jak dojdę jak się wkleja na tym forum zdjęcia założę własny wątek.Pozdrawiam .Kaśka
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Eluś piękne zdjęcia :)
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

kogra pisze:Wspaniałą wycieczkę miałaś Elu.
U mnie świeciło wprawdzie słonko, ale był strasznie silny wiatr i pozostałam w domu.
Ale za to zrobiłam porządek w balkonowym ogródku i czekać mi teraz pozostało do wiosny. :wink: :lol:
Tak, to nie był stracony czas, szkoda, że pewnie już ostatnia w tym roku w bardziej odległy zakątek :( Słusznie, że nie chcesz się narażac na niepotrzebne przeziębienie, o które w tym miesiącu najłatwiej. Zwykle właśnie w listopadzie i marcu moje córki łapały najczęściej przeziębienia, które nierzadko kończyły się zastrzykami, albo bańkami. Lepiej żeby Ciebie, to nie spotkało, chyba, że chcesz sobie trochę poleniuchowac w łóżeczku :wink:
A roślinki, cóż, taka kolej rzeczy..... Obrazek
Pozostają nam fotki, którymi bedziemy się ratowac do wiosny....Obrazek......i czekac na takie jej zwiastuny.....Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”