Kalina uprawa,pielęgnacja,cięcie
- tralaluszy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Agrokasia
- 200p
- Od: 14 kwie 2010, o 15:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kaliny
Właśnie posadziłam 3 kaliny - odmiana Sargenta Onondaga o kwiatach w kolorze różowego szampana (to porównanie wymyślił sprzedawca). Rzeczywiście kwiaty wyglądają na zdjęciu bardzo ciekawie. Wyczytałam gdzieś, że mszyce tej odmiany nie atakują.
Edyto, bardzo okazała Twoja kalina. Nie zapomnij, proszę, wstawić jej zdjęcia w okresie kwitnienia. Będzie na co popatrzeć.
Z góry dziękuję.
Z góry dziękuję.
Witajcie,
czyli jaką odmianę kaliny polecacie - Roseum czy Aurora? Może inną?
Ja ostatnio zauroczyłem się zapachem Kaliny Angielskiej (Viburnum carlcephalum) - więc jeśli o zapach chodzi to ją mogę polecićsantia pisze:Witajcie,

- Jule
- Od: 10 kwie 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
santia, to tylko zalezy ktora Cie zauroczy - jak to Sylwek okreslil.
Ja mam slabosc do kalin, tak samo jak do hortensji - cos w sobie maja ale ze mniejsca brak, to wybieram odmiane ktora mi do "konceptu" pasuje. Dlatego mam dwie, jeszcze na razie male - przed domem bodnantense Charles Lamont, kwitnaca od listopada do lutego (jeszcze nie sprawdzono)
I Maresii na ogrodzie, ktorej poziomo ulozone galezie pasuja do surowego granitowego tlucznia.
Ja mam slabosc do kalin, tak samo jak do hortensji - cos w sobie maja ale ze mniejsca brak, to wybieram odmiane ktora mi do "konceptu" pasuje. Dlatego mam dwie, jeszcze na razie male - przed domem bodnantense Charles Lamont, kwitnaca od listopada do lutego (jeszcze nie sprawdzono)

W takim razie będę musiała wykazać brak lenistwa i przegrzebać ten wątek dokładnie. Na pewno trafię na coś fajnego ;)
Najbardziej interesuje mnie długi termin kwitnienia i ew. jesienne przebarwienie liści. Gdyby rosła jeszcze do tylko kilku m. to byłoby fajnie.
Najbardziej interesuje mnie długi termin kwitnienia i ew. jesienne przebarwienie liści. Gdyby rosła jeszcze do tylko kilku m. to byłoby fajnie.
- Jule
- Od: 10 kwie 2011, o 19:53
To musisz przekopac topik
Moja Meresii wlasnie przebarwia liscie na jesien, dorasta do 3m ale okres kwitnienia ma tylko maj-czerwiec.... cos za cos ale mi bardziej chodzilo o forme drzewa a mniej o kwiaty.

- Ayesha
- Od: 24 sie 2010, o 14:50
Santio
poczytaj sobie w necie o kalinie Watanabe.Z tego co o niej
czytałam to chyba kalina dla Ciebie.

czytałam to chyba kalina dla Ciebie.
Dzięki!!!
Ale ja tu jeszcze wrócę
(tak żartobliwie pozwoliłam sobie poodgrażać się). Bo jak ja się naczytam i zacznę drążyć temat, to... jesień nastanie ;)
Pozdrawiam!
Ale ja tu jeszcze wrócę

Pozdrawiam!
- Ziel-ona
- Od: 21 gru 2007, o 21:19
Re: Kalina koralowa - cięcie
Kolejne pytanie dotyczące kaliny - która z kalin nie osiąga dużych rozmiarów i ładnie kwitnie? Szukam krzewu na pół-cieniste miejsce, na niewielkie wzniesienie i pomyślałam, że mogłaby to być właśnie jakaś niska kalina. Proszę o poradę doświadczonych "kalinowców" 
A oto miejsce na nowy krzew (nad tawułami):

Po prawej (stojąc twarzą do wzniesienia) rośnie kalina "Eskimo", poniżej kaliny (pod paprociami) posadziłam fortegillę major, a cień na ten zakątek daje śliwa...

A oto miejsce na nowy krzew (nad tawułami):

Po prawej (stojąc twarzą do wzniesienia) rośnie kalina "Eskimo", poniżej kaliny (pod paprociami) posadziłam fortegillę major, a cień na ten zakątek daje śliwa...
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 17 lis 2008, o 21:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kalina koralowa - cięcie
polecam viburnum burkwoodii 'Anne Russell'
ślicznie kwitnie, ma piękne pąki i bardzo ładny pokrój
ślicznie kwitnie, ma piękne pąki i bardzo ładny pokrój
-
- 200p
- Od: 10 maja 2011, o 08:46
witam miłośników kalin
u mnie w ogrodzie miejsce znalazły cztery rodzaje
:
- Roseum
- Dawn
- Anne Russell
- Sargenta Onondaga
mam nadzieję że wszystkie będą czuły się 'jak u siebie'
u mnie w ogrodzie miejsce znalazły cztery rodzaje

- Roseum
- Dawn