...moje donice...
- kati-1976
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 wrz 2008, o 22:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja też miałam podobny problem z ziemią i pleśnią. Była twarda jakby gliniasta i słabo parowała z niej woda. Kupowałam ją w jednym z hipermarketów. Powymieniałam na inną(nie marketową) i problem znikł.
Najwidoczniej te uniwersalne z marketów są zbieraniną śmieci i ziemia jest z najgorszego sortu.
Teraz nie żałuję pieniążków na odpowiednie podłoże dla moich doniczkowych, bo wiem, że to podstawa dla roślin.
Oczywiście tylko przedstawiłam swój problem. Nie sugeruję, że i Ty Marylko swoją masz z marketu.
Najwidoczniej te uniwersalne z marketów są zbieraniną śmieci i ziemia jest z najgorszego sortu.
Teraz nie żałuję pieniążków na odpowiednie podłoże dla moich doniczkowych, bo wiem, że to podstawa dla roślin.
Oczywiście tylko przedstawiłam swój problem. Nie sugeruję, że i Ty Marylko swoją masz z marketu.

Moje doniczkowce i sukulenty
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
-
- 1000p
- Od: 26 sie 2008, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja pierwszy raz mam takie doświadczenie z ziemią,tą akurat kupiłam w małym ogrodniczym i nie wcale za małe pieniądze,i jest taka fatalna.Wcześniej miałam z biedrony i myślałam ze nie będzie się do niczego nadawać,wsadziłam w nią juki i świetnie rosną ,to chyba nie ma reguły ,wniosek, trzeba kupować sprawdzoną .
-
- Od: 5 lip 2008, o 06:39
Marylko
ja zawsze kupuję ziemię z tego samego sklepu ogrodniczego i od tego samego producenta .W tym roku kupiłam i okazała się zła.Już w środku worka były ziemiórki .Musiałam ziemię parzyć żeby je zlikwidować i dopiero wsadzałam kwiaty.Nigdy mi się to nie zdażyło - w tym roku pierwszy raz.Dobrze że worek z ziemią otworzyłam na podwórku i to robactwo zaczęło mi tam wyfruwać bo jeszcze bym poraziła kwiaty w domu.I tak żółte tabliczki rozstawiłam po parapetach tak dla bezpieczeństwa
ja zawsze kupuję ziemię z tego samego sklepu ogrodniczego i od tego samego producenta .W tym roku kupiłam i okazała się zła.Już w środku worka były ziemiórki .Musiałam ziemię parzyć żeby je zlikwidować i dopiero wsadzałam kwiaty.Nigdy mi się to nie zdażyło - w tym roku pierwszy raz.Dobrze że worek z ziemią otworzyłam na podwórku i to robactwo zaczęło mi tam wyfruwać bo jeszcze bym poraziła kwiaty w domu.I tak żółte tabliczki rozstawiłam po parapetach tak dla bezpieczeństwa
pozdrawiam Marzena
Spis moich linków
Spis moich linków
-
- 1000p
-
Marylko
żółte tabliczki takie klejące.Fruwające robaczki wszystkie się do nich przyklejają.I w ten sposób można je wytępić. :P
żółte tabliczki takie klejące.Fruwające robaczki wszystkie się do nich przyklejają.I w ten sposób można je wytępić. :P
pozdrawiam Marzena
Spis moich linków
Spis moich linków
-
- 1000p
-
Kupisz w ogrodniczym , w kwiaciarniach też nieraz mają.Jest kilka tabliczek w opakowaniu i takie patyczki do ustawienia ich w doniczkach.Musze poszukać opakowania to zrobię zdjęcie i ci pokażę jak to wygląda.
pozdrawiam Marzena
Spis moich linków
Spis moich linków
-
Marylko
to sa zdjęcia opakowania tych lepów na ziemiórki i inne latajace szkodniki.przepraszam za jakość ale coś mi słabo wyszły te zdjęcia

to sa zdjęcia opakowania tych lepów na ziemiórki i inne latajace szkodniki.przepraszam za jakość ale coś mi słabo wyszły te zdjęcia

pozdrawiam Marzena
Spis moich linków
Spis moich linków
- myszorek
- Od: 5 cze 2007, o 16:09
U mnie zamiast takiego lepu jest roślinka owadożerna - tłustosz ;) Jego liście działają właśnie jak lep, którego jakiś czas szukałam i nie mogłam kupić 

Najpiękniejszych chwil w życiu nie zaplanujesz. One przyjdą same. Phil Bosmans
Pozdrawiam, Ola
Spis treści; Zielona galeria
Pozdrawiam, Ola
-
Olu
oczywiście wszystkie owadożerne to dobry lep na te robactwo :P
oczywiście wszystkie owadożerne to dobry lep na te robactwo :P
pozdrawiam Marzena
Spis moich linków
Spis moich linków
- myszorek
Szukałam tego lepu w castoramie, a że była dostawa owadożernych...

Pozdrawiam, Ola
Pozdrawiam, Ola
-
Jedzą i muchy i komary.Ja trzymam swoją rosiczkę w pracy.Pewnego dnia w okresie letnim moja rosiczka miała pozwijane wszystkie listki ,a w każdym mucha. 

pozdrawiam Marzena
Spis moich linków
Spis moich linków
- myszorek
Pewnie, że tak
Efektownie wygląda posiłek np. muchołówki 

Pozdrawiam, Ola
Pozdrawiam, Ola