Figa na działce, w donicy
Re: Figa na działce?
Cewe a skąd jesteś? Bo u mnie na wyprzedaży w ogrodniczym są różne figowce, ale chyba trzeba by przechować przez zimę w domu, bo niestety mała doniczka i na 100% trzeba przesadzić do większej. Dwie odmiany są na pewno zielona i powiedzmy fioletowa (Rouge de Bordeaux) i ja tą kupiłam ale zamierzam ją przezimować w garażu.
pozdrawiam
Magda
pozdrawiam
Magda
kluska - "ogrodnik" od czerwca 2006
-
- 500p
- Od: 28 lip 2013, o 12:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja juz zamówiłem w sklepie internetowym
Czekam na przesyłkę.Też muszę przezimować w chłodnym miejscu,tylko nie wiem do ilu stopni może spaść tam temperatura?
Czekam na przesyłkę.Też muszę przezimować w chłodnym miejscu,tylko nie wiem do ilu stopni może spaść tam temperatura?
-
- 500p
Ja zamierzam nisko prowadzić figę ,więc wysokość dla mnie nie gra roli.Najważniejszy jest jak i dla wielu roslin system korzeniowy,aby roślina wystartowała.
Prześledziłem neta i rzeczywiście są tańsze figi,ale jak producent nie podaje nawet nazwy ,to ja dziękuję za to.Znalazłem też droższe. Starkl to dopiero mnie wystraszył z cenami jak chciałem kupić drzewka owocowe (Mirabelkę z Nancy):). Teraz nie miał fig.
Zakup przez internet to zawsze pewne ryzyko, a zakupiona figa to ma być taką ciekawostką w ogrodzie,więc wielkiej wagi nie przywiązuję do niej.
Zobaczymy zresztą jak przyjdzie to najwyżej podzielę się wrażeniem.
Prześledziłem neta i rzeczywiście są tańsze figi,ale jak producent nie podaje nawet nazwy ,to ja dziękuję za to.Znalazłem też droższe. Starkl to dopiero mnie wystraszył z cenami jak chciałem kupić drzewka owocowe (Mirabelkę z Nancy):). Teraz nie miał fig.
Zakup przez internet to zawsze pewne ryzyko, a zakupiona figa to ma być taką ciekawostką w ogrodzie,więc wielkiej wagi nie przywiązuję do niej.
Zobaczymy zresztą jak przyjdzie to najwyżej podzielę się wrażeniem.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Teraz można kupić świeże figi w wielu sklepach,próbował ktoś z nasion?
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Kilka razy siałem z nasion. Siewki rosną szybko. Marzną jeszcze szybciej. Jeśli chcemy mieć ozdobne drzewko, to można się bawić w wysiewy. Jak celem mają być owoce, to jepiej kupić konkretną odmianę. Taką, która będzie owocować w naszym kraju.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
-
- 500p
Troche informacji o uprawie figi w Poradniku Działkowca
http://dzialkowiec.pixelart.com.pl/figa.html
http://dzialkowiec.pixelart.com.pl/figa.html
-
- 200p
- Od: 13 kwie 2012, o 08:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja,wschodzą i rosną.Tylko,że te w sklepach to sumeryjskie i potrzebują tej muszki,a adriatyckie,które są na necie są partenokarpiczne.Łatwo się je rozmnaża zimą ucinasz gałązkę i do ziemi a na wiosnę liście wypuszczakaLo pisze:Teraz można kupić świeże figi w wielu sklepach,próbował ktoś z nasion?

-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Wszystko jasne.Dzięki.Nawet trochę się dziwiłem że w Polsce figi owocują
-
- 500p
- Od: 2 gru 2012, o 11:31
Witam. Znacie może jakieś karłowe i samopłodne odmiany fig, które bardziej nadają się do uprawy w pomieszczeniach? Chętnie spróbowałbym uprawy w domu. Niestety na Mazurach nie mam nawet co próbować w gruncie.
-
- 200p
- Od: 13 kwie 2012, o 08:23
Wszystkie odmiany adriatyckiej są samopłodne.
- Iochroma
- 500p
- Od: 6 sty 2012, o 17:23
Witajcie.
Mam dwie figi, sadzonki ponad roczne. Wystawione na zimowiski okazaly sie miec za cieplo i (juz uspione) zaczely znow puszczac listki.
Co radzicie? Oberwac im te listki i do wiekszego chlodu? Nie chce ich zniszczyc a to moj pierwszy sezon z nimi.
Jaka powinna byc temperatura w pomieszczeniu dla figi zimujacej w domu?
Mam dwie figi, sadzonki ponad roczne. Wystawione na zimowiski okazaly sie miec za cieplo i (juz uspione) zaczely znow puszczac listki.
Co radzicie? Oberwac im te listki i do wiekszego chlodu? Nie chce ich zniszczyc a to moj pierwszy sezon z nimi.
Jaka powinna byc temperatura w pomieszczeniu dla figi zimujacej w domu?
Udanych plonów.
Magda
Magda
-
- 500p
Dzisiaj doszła sadzonka figi i zgodnie z obietnicą wstawiam zdjęcie.Jestem bardzo pozytywnie zaskoczony otrzymaną sadzonką ,bo wbrew temu co pisał jeden z forumowiczów figa jest duża ,bo ma z doniczką 58cm,a od doniczki do wierzchołka 40cm co widać na fotce.Ładny system korzeniowy i bardzo dobrze zapakowane do transportu.
To moja pierwsza figa.Mogłem zakupić na wiosnę,ale tak się napaliłem ,dzięki FO,że musiałem to mieć już teraz

To moja pierwsza figa.Mogłem zakupić na wiosnę,ale tak się napaliłem ,dzięki FO,że musiałem to mieć już teraz

-
- 500p
To jest ta odmiana o której pisałeś ze stronę wcześniej.
bo u mnie w żadnym większym sklepie ogrodniczym nigdy nie mieli czegoś takiego.
bo u mnie w żadnym większym sklepie ogrodniczym nigdy nie mieli czegoś takiego.
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Więc życzę powodzenia w uprawie. Wiosną tego roku kupowałem podobnej wielkości sadzonki, tyle że bez liści. Czy te liście o tej porze nie roku nie są zastanawiające?
Pozdrawiam z Podlasia seedkris