Kolory usychania iglaków Cz.1
Srebrny świerk - problem
Witam,
w tym własnie miejscu chciałem dać swój post jako dalszy ciąg Waszych porad,a le trochę się zawiązałem. Oto link:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=25255
Bedę wdzięczny za każdą odpowiedź - w tym watku, jak i w moim rozpoczętym.
w tym własnie miejscu chciałem dać swój post jako dalszy ciąg Waszych porad,a le trochę się zawiązałem. Oto link:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=25255
Bedę wdzięczny za każdą odpowiedź - w tym watku, jak i w moim rozpoczętym.
Witam,
dziś oglądając moje rośliny znalazłam takie zmiany na jednym z jałowców:

Pozostałe 3 sadzone w pewnej odległości są zielone:

Wszystkie iglaki (żywotniki, cyprysiki i jałowce) były nawożone ok. 3 tygodni temu niewielką ilością nawozu (pierwszy raz od 4 lat - wtedy zostały posadzone). Tylko na tym jednym pojawiło się coś takiego.
Proszę o pomoc, czy to coś naturalnego?
Anna
dziś oglądając moje rośliny znalazłam takie zmiany na jednym z jałowców:

Pozostałe 3 sadzone w pewnej odległości są zielone:

Wszystkie iglaki (żywotniki, cyprysiki i jałowce) były nawożone ok. 3 tygodni temu niewielką ilością nawozu (pierwszy raz od 4 lat - wtedy zostały posadzone). Tylko na tym jednym pojawiło się coś takiego.
Proszę o pomoc, czy to coś naturalnego?
Anna
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Od: 23 wrz 2005, o 18:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
- harwi
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 mar 2008, o 14:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam ja również potrzebuję porady co się dzieje z moim iglaczkiem. (świerk?) Jest to choinka bożonarodzeniowa podarowana od znajomych. Przyjęła się rosła nowe przyrosty miała przezimowała już 1 sezon a tu patrzę coś niepokojącego się z nią dzieje. Świerze przyrosty są zielone ale wcześniejsze igły są brązowe nie opadają ale wyglądają tak.

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Co do wody to w tym roku jest jej nadmiar. A jaka w/g Ciebie przyczyna? Czy na starych, zdrewniałych pędach takie objawy nie występują zawsze. Może przycinać świeże odrosty by cyprysik miał jak najwięcej przyrostów ...Czarodziej_ pisze:Daj mu więcej wody, dodatkowo podlej Bioseptem a doigłowo siarczan magnezu. Usuń i spal schnące igliwie.
harwi specjalistą od iglaków nie jestem a na świerkach już wcale się nie znam, poczekaj na jakiegoś speca od iglaków, co do cyprysa Erazma, miałem podobny problem i w taki właśnie sposób jak opisałem sobie z nim poradziłem, samo strzyżenie dwa razy w roku z pewnością również by mu nie zaszkodziło, zapełnił by trochę koronę, zgęstniał i nabrał świeżości. 

-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 3 cze 2009, o 07:18