Bogusiny Ogród (Bogusia2)

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Daisy
1000p
1000p
Od: 11 lut 2008, o 22:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Cudowna jesień u Ciebie Bogusiu :)
Ale liści do zbierania masa :? U mnie to samo, można jednak się poruszać w ogrodzie, jest motywacja :lol:

Te różyczki Poulsena są śliczne, nie znam tych odmian, napisz o nich parę słów proszę :)
Pozdrawiam serdecznie :) Ewa
Ogródek Daisy, cz.1, cz.2, cz.3,
aktualny
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Bogusiu ja bym się uśmiechnęła po ten przepis na karkówkę w winie i morelach.

a budyń... nie masz sklepów tzw. 24h... one sa dziś czynne!
z uśmiechami Iza
u liski
x-T-s
---
Od: 15 cze 2008, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tesco jest otwarte :lol:

i też mnie interesuje Bogusiu Twój przepisik na karkóweczkę..śliwki, morele,wino.....
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2008, o 20:00

Post »

Witajcie, szybciutko przepis na schab karkowy duszony, bo jestem w szale kulinarnym może nie tyke z zamiłowania co z musu, bo jutro mam sporą gromadkę gości no i same wiecie jak to jest.
Kupiłam cały schab karkowy, 1,8 kg , starałam się żeby był jak najchudszy. Wczoraj go dobrze natarłam czosnkiem roztartym z solą i 24 h był w lodówce. Teraz go obsmażyłam na smalcu 1 łyżka i 1 łyżka oliwy. Włożyłam do dużego podłużnego rondla. Na patelnię sporo wody, zeskrobałam wszystko co przywało w czasie obsmażania i wlałam do mięsa. Wody jest tak na 3 cm, czyli sporo. Zagotowałam i skręciłam gaz na mały płomień. Za pół godziny obrócę mięso i tak co pól godziny. Mniej więcej po 1 godzinie duszenia dodam po trochę śliwek suszonych i moreli. Po jakimś kwadransie wleję 1/2 szkl. czerwonego wytrawnego wina. Ponieważ schab ma byż podany na zimno zależy mi na nierozgotowanych owocach do dekoracji pólmiska dlatego, na 15 min przed końcem duszenia wsypie jeszcze raż morele i śliwki, tak żeby napęczniały ale zachowały kształt. Schab będę dusić do zupełnej miękkości 2 godziny na pewno. Sprawdzam sos czy nie trzeba dosolić. Po ostudzeniu wyjmuje mieso i niezrogotowane owoce a sos z pozostałymi owocami wkładam do lodówki a potem zjejmuję widelcem warstewkę zestalonego tluszczu. Przecieram sos przez sitko. To chyba wszystko. Lecę do kuchni. :D
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu.
Bogusia
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zapomniałam napisać o majeranku. Po obsmażeniu nacieram schab majerankiem, który uwielbiam i dodaję go do wszystkiego.
Ukłody dla Ewy-Ave. Właśnie zrobiłam ciasto na spód do sernika wg Jej przepisu i wyszło idealne. Nic nie nusiałam dodawac, żadnej śmietany, pięknie dało się uformowac w kulke i odpoczywa w lodówce. a ja lecę dosmaczać nóżki w galarecie. Wrzuciłam po 10 dkg moreli i sliwek. taka samą porcję dodać pod konie duszenia schabu.
Bogusia
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

Bogusiuuuuuu, u mnie nie ma sklepu 24-h.,
a takiego apetytu na karkówkę mi zrobiłaś, że jej....
Znów mam się tostami napychać? :cry:
x-T-s
---
Od: 15 cze 2008, o 20:23

Post »

Zapisałam w ulubionych :lol:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

a ja sobie założyłam plik o nazwie
forum_ogrodnicze_przepisy.doc

i tam zapisuję/wklejam przepisy, gdze na początku jest nick osoby z forum... kiedyś koleżanka mnie prosiła o coś to jej wysłałam cały plik a ona w śmiech... że przepisy z forum ogrodniczego hihihih

Orzechowiec Tess tez jest :)
z uśmiechami Iza
u liski
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Liska musisz mnie nauczyc jak taki plik zrobić, bo ja jestem głąb komputerowy. Schab skoncziny. Jak ktoś lubi morele jędrne acz nasycone smakiem sosu to te 15 min jest o.k. Jak woli bardziej miekke to trzeba je włożyć 30 min przed końcem.
Ryba faszerowana po zydowsku sie pyrkocze w wywarze warzywnym, a ja nalałam sobie szklaneczkę wina , tego od schabu :wink: i chwilke odpoczywam z Wami. Jeszcze masa serowa i upieczenie sernika no i wykończenie tej ryby, czyli pokrojenie na plastry, ułożenie na pólmisku dołożenie żelatyny do wywaru i zalanie. Sama się przekonuję , że koniec tej kulinarnrej orgii jest bliski.
Ciągle mam dylemat czy piersi kurczaka do sałatki z winogronami, migdałami i natką pietruszki usmażyć czy ugotować w wodzie z vegeta.
Może zrobie zdjęcie tych wałków ryby faszerowanej jak się gotuja, bo ja sama zawsze jak je ostrożnie zanurzam we wrzącym wywarze mam obawy, ze to wszystko się rozleci. Nie rozlatuje się jednak a mnie się nie chce owijać w gazę.
Bogusia
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oto gotująca się ryba (mintaj) faszerowana po żydowsku.n Te ciemne punkty, to rodzynki.
Obrazek
Bogusia
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Szklaneczkę winka? Bogusiu bym padła hihihi

a przepisy wklejam do zwykłego worda ... tylko sobie spis treści zrobiłam :)
z uśmiechami Iza
u liski
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lisko, to jest mała szklaneczka, :oops:, a w rzeczy samej było tego wina na 3, no może 4 łyki. Musze odmeldowac się do sernika i rybki.
Bogusia
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

trzymamy kciuki za sernik Ave i rybki :)
a w wolnym czasie daj przepis na te rybki :)
z uśmiechami Iza
u liski
cilla77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2006, o 18:22

Post »

Witaj Bogusiu! :D
Piękne, jesienne widoczki pokazałaś i okolicę w której mieszkasz. Wygląda na cichą, spokojną i pełną zieleni. A teraz tu jeszcze kusisz ciekawą kuchnią! :D No nie wiedziałam że Ty taką kuchareczką jesteś? :wink:
Bogusiu, jeśli tak Tobie skimia się podoba to wiosną mogę Ci uszczyknąć gałązki i wysłać. W ten sposób mam tę sadzonkę od sąsiadki. Ma około 3 lat. Start dośc ciężki ale potem nadrabia.
Co do kopczykowania róż i hortensji to jeszcze się powstrzymuje, bo z pogodą na razie nie jest najgorzej. Bacznie ją obserwuje i w razie zapowiadanych przymrozków zaraz zacznę działać! Zresztą muszę jeszcze zakupić ziemi na te kopce. A propos GrahamaT, z tego co piszesz to Twoja różyczka ma takie niektóre pędy jak moje Abrahamy. Pokładające się i wiotkie. Ja zrobię na wiosnę z nimi tak jak pisze Gertruda o angielkach. Po prostu przytne te słabe pędy. Zresztą to temat na wiosnę :wink:
Bogusiu czy coś jeszcze sobie kupujesz w najblizszym czasie z rózyczek? :wink:
Buziaczki i pozdrowionka!;:196
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2008, o 13:50

Post »

Bogusia2 pisze:Ciągle mam dylemat czy piersi kurczaka do sałatki z winogronami, migdałami i natką pietruszki usmażyć czy ugotować w wodzie z vegeta.
Zdecydowanie usmażyć!

Miłego kucharzenia, jak ja lubię rybę po żydowsku!
Pozdrawiam, D.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”