Placki z dyni
Wg przepisu Smakosi z WŻ
Składniki:
- 0,5 kg dyni
- 3 większe ziemniami
- 1 duża cebula
- 1 jajko lub 2 jeśli są malutkie
- mąka ( na wyczucie, żeby troszkę zagęścić masę )
- 1 większy ząbek czosnku
- olej do smażenia
- przyprawy: pieprz, sól i (jak ktoś lubi) odrobina oregano
Dla bardziej ‘wyrazistego smaku” można dodać więcej czosnku, trochę warzywka i pieprzu cayenne
Wykonanie :
1. Dynię obieramy ze skóry i trzemy na tarce o drobnych oczkach.
2. To samo robimy z ziemniakami i cebulą.
3. Czosnek wyciskamy przez wyciskarkę i dodajemy do masy.
4. Jeśli w między czasie oddzieliła nam się woda z jarzyn odlewamy ją, a resztę wyciskamy. Robimy to zwyczajnie, czyli uciskając dłonią naszą utartą papkę.
5. Potem wbijamy jajko, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i ewentualnie oregano, dodajemy pozostałe przyprawy (jeśli je przygotowaliśmy).
6. Na koniec wsypujemy mąkę. W wypadku placków trudno jest podać dokładne proporcje tego składnika. Musimy robić to na wyczucie. Na ogół wszyscy znamy konsystencję placków ziemniaczanych a ta ma być dokładnie taka sama. Kiedy nie jestem pewna, czy dałam wystarczającą ilość mąki robię mały jeden placuszek i próbuję go usmażyć. Jeśli się nie rozrywa, to na ogół znak, że mąki wystarcza. Lepiej jej zawsze dosypać, niż zrobić twarde placki
Dla "niewtajemniczonych" w "plackowaniu" mogę tylko napisać, że gdy nabierzemy ciasto na łyżkę, to nie może się nam wylewać. Kładąc na patelnię lekko uciskamy i ładnie daje się rozprowadzić.
7. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. A po upieczeniu można odłożyć do odsączenia na ręcznik papierowy.
Kiedy nie jestem pewna, czy dałam wystarczającą ilość mąki robię mały jeden placuszek i próbuję go usmażyć. Jeśli się nie rozrywa, to na ogół znak, że mąki wystarcza. Lepiej jej zawsze dosypać, niż zrobić twarde placki
Do placków sporządzamy
Sos koperkowo-czosnkowy na jogurcie
400 ml jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
1 duży ząbek czosnku
pęczek koperku
sól
I pełnia smaku