Foxowa pisze:Poszłam kupić dziś trochę karmy dla ptaków i zaznałam szoku. Zawsze kupowałam pszenicę u wiejskiej babuli po zlotówce/kg i worek 12kg za 15 zl i tam był miks przeróżnych ziaren a teraz mało kto sprzedaje karmę na ziarno, dopadłam za 20zł zaledwie... 4kg. I to na straganie gdzie zawsze ta karma była taniutka...
U was też taka posucha z karmą ?
Masakrycznie podrożał słonecznik. Kupuję słonecznik łuskany w workach po 25 kg. Do końca grudnia i jeszcze w styczniu, dokładnie 9 stycznia 25 kg kupowałam po 129 zł za worek. To było najtaniej. 10 lutego wchodzę na all..go a tam cena 179 zł. Myślałam początkowo, że mam omamy

Ostatecznie u kogoś innego kupiłam za 146 zł to było najtaniej
Lekko podrożały też orzechy.
Konopie, kardi (krokosz), ostropest, rzepak, rzepik, olejarka, proso czerwone, żółte, białe, owies bezłuskowy, kanar (mozga kanaryjska), gryka tu ceny bez zmian. Ale akurat tych ziaren na cały sezon kupuję zaledwie po 3 kg z gatunku. Tylko żeby śladowe ilości dodawać do słonecznika i orzechów, dla urozmaicenia. Chociaż od razu mówię prawie połowę w/w ziaren, które mieszam ze słonecznikiem i orzechami wywalam. Bo moje ptaki średnio to jedzą, wyjadają w ilościach przemysłowych tylko słonecznik i orzechy.