Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 10

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 10

Post »

A ja znowu mam parę stron do nadrobienia :lol:
Piękne kwiaty jak zwykle. A bezgrzybie to tak chyba od lipca już. Teraz ponoć się poprawiło,ale ja nie widzę. Chociaż ludzie skądś te grzyby jednak biorą...

Skoro Misia już teraz wariuje to jak radzicie sobie zimą?
Przystosowywuje się jakoś? U mnie kotom wsio jedno czy idą czy nie ,jak jesteśmy na wsi to drzwi otwarte a one pod kołdrami,ale wiem że kot potrafi dac czadu.

Uważajcie Lucynko,bo pogoda zdradliwa. Sezon przeziębieniowy. Trzymajcie się cieplutko i zdrowiutko!
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09

Post »

Lucynko, nareszcie doczekałaś się, żeby ruszyć z porządkami jesiennymi :D . Tyle czasu czekałaś w blokach startowych i już jesteś w biegu. Masz rację, jak człek widzi, że sąsiedzi pracują, to jakoś tak szybciej się mobilizuje. Ja tej mobilizacji jestem właściwie pozbawiona, bo jeżeli nawet tylko skoszę trawę, to i tak jestem mistrzem w okolicy :lol: , bo moja działka praktycznie otoczona samymi nieużytkami i lasem. Kot w niewolę popadł i płakał, pewnie gdzieś tam na zewnątrz myszki wyczuwał i nie mógł im potowarzyszyć :wink: .
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Witajcie!
Dzień bezdziałkowy, a wypełniony po brzegi. Sporo bieganiny w różnych sprawach urzędowych. Jak ja tego nie lubię.
Zimno było wyjątkowo dotkliwe, dzięki czemu przynajmniej nie jest mi żal.

Iguniu - wstyd się przyznać ;:171 , ale ja jestem tak mało biegła w posługiwaniu się komputerem, że cieszy mnie to, co umiem, a czego praktycznie sama się nauczyłam. ;:131 Może zimą poświęcę trochę czasu na ogarnięcie kolejnych tajemnic jeszcze mi niedostępnych. ;:218 Nie mniej dziękuję za podpowiedź. ;:180
3XR - świetnie to ujęłaś! ;:138 Podpisuję się pod tym obiema rękoma i obiema nogami. ;:63
Szczerze mówiąc, ja też liczę na cieplejsze dni, które już od jutra mają mi umilić życie. Oby się tylko prognozy sprawdziły!
Tobie również życzę więcej słoneczka, mniej wiatrów, zero przymrozków i spokojnego ogrodowania. ;:196

Majeczko - eeee...bezgrzybie u mnie to tak już od listopada ubiegłego roku. ;:222
Dziękuję w imieniu moich niedobitków kwiatowych. ;:180 Niech jeszcze pokwitną, co by smutno nie było podczas działkowych poczynań. ;:303
Misia jakiś czas głupawki dostaje, by ostatecznie pogodzić się z losem i gdy już się przyzwyczai, zapanuje spokój. Teraz jednak jeszcze będzie jeździła na działkę. Tyłeczek jej zmarznie, to i łatwiej pogodzi się z nową sytuacją. Mam nadzieję. ;:224
Dziękuję, kochana za przestrogi i życzenia. ;:196
Masz rację. Aktualnie o przeziębienie łatwo. ;:108 Wam również zdrówka życzę. ;:97 ;:97 ;:97

Kasiu [kania] - rzeczywiście ruch sąsiedzki mobilizuje do pracy. Zawsze przyjemniej się człowiek czuje, gdy wokół siebie widzi uwijających się działkowiczów. ;:333
Tak to już jest, że nikt nie lubi być uwięzionym, koty również. Szczególnie jeśli zaznają wolności. ;:108

Na działce wprawdzie nie byłam, ale mam jeszcze cieplutkie wczorajsze fotki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Życzę Wam dużo ciepłych promieni słonecznych na jutro i kolejne dni. ;:4
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Twoje życzenia maja moc, :D bo dzisiaj było cudnie, ;:3 ciepło, lazur nieba i żadnego wiatru; wreszcie :heja
Niestety przymrozek wykończył mi butternut i musiałam niestety zbierać dyńki... Ale za to miałam swoje 3xR :D
Pracy sporo ale na pewno jak zwykle spokojnie się zrobi jak pogoda pozwoli...
Gratuluję,że opanowałaś samodzielnie komputer! Ja jak w czasach gdy nikt w PRL o nim nie słyszał wylądowałam na studiach w UK i musiałam się uczyc szybko po ang obsługi... i do tej pory nie znam polskiego-komputerowego... wszystko sobie "kalkuję"
Najprostszy sposób na back-up to otwórz sobie dokument w programie do pisania ktorego używasz i cały tekst który chcesz wysłać z FO skopiuj sobie na ten dokument. I juz masz copie na wypadek jakby twój post nie przeszedł to tylko zrobisz "na abarot" czyli włożysz z powrotem na FO; a zaoszczędzi ci to dużo czasu i nerwów..
Mam nadzieje,że dzis twój kręgosłup odpoczął i jutro bedziesz mieć ładną pogodę! ;:108
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jakie piękne kolorki :D
I zawilce, i marcinki :D
I cuudne hibiskusy.Ten syryjski. to dopiero cuda, pełne, piękne,śliczne :)
jeszcze takiego pełnego nie widziałam.
I ten bagienny.Kolorem malinowy, piękny.To takie rarytaski , które nas jeszcze cieszą ;:173
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Nacieszyłam oczy i duszę pięknie jeszcze prezentującymi się kolorami Twojej barwnej działeczki Lucynko!
Ja w tym tygodniu jeszcze nie byłam u siebie... :roll:
Trzeba się jeszcze cieszyć chwilą! ;:138
Miłego dnia! ;:196

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Nareszcie ciepły dzień w całości spędzony na działeczce!
Wsadziłam większość cebulek i wypieliłam dwie rabatki. Część czasu poświęciłam relaksowaniu się i ploteczkom z sąsiadką zza płota.
Po powrocie sprawdziłam prognozę pogody i jestem cała happy, bo dowiedziałam się, że październik ma być cieplutki i suchy.
Będzie więc czas na spokojne podziwianie kwitnących chryzantem.

Iguniu - kochana jesteś, udzielając mi łopatologicznej podpowiedzi, jednak dla mnie to i tak czarna magia. ;:306 ;:306
Mam syna informatyka, świetny specjalista , ale gdy on mi coś tłumaczy, to ja jeszcze głupsza się robię. ;:oj Muszę polegać na sobie i na ewentualnych podpowiedziach najmłodszej latorośli, syna mieszkającego niestety w stolicy i rzadko zaglądającego do domu (taka praca), bo tylko on ma do mnie dużo cierpliwości. Wszystko muszę sobie zapisywać, ponieważ do mnie tylko słowo pisane przemawia, a później wiele razy kombinować aż do skutku. ;:108
Wszystko, co mi napisałaś, bardzo gładko mi się czyta, ale tylko czyta: "dokument", "na abort", tylko czym to się je? :;230

To miałaś niezły zalatuj podczas studiów. :shock: Nie zazdroszczę. Nie mniej czego człowiek sam się nauczy, to najlepiej umie i całe życie pamięta. ;:303

Twoje przewidywanie się sprawdziło ;:180 , a kręgosłup jeszcze się trzyma prosto i pomimo kilkugodzinnego - z przerwami oczywiście - sadzenia cebul, nie dokucza.

Aniu [anabuko1] - tyle pochwał i zachwytów... Dziękuję, kochana jesteś. ;:196
Swoje pełne hibiskusy mam od Stasi. Dobrą rękę ma do roślin, bo wszystko co od niej mam, to pokazowe okazy. ;:215

Maryniu - kadzisz mi, kochanieńka, ale to miłe. ;:167 Dziękuję pięknie. ;:180
Ponieważ idą ciepłe dni październikowe, to wszyscy nacieszymy oczy i dusze swoimi ogrodami i działeczkami. :tan
Może już jutro będzie Ci dane zażywać radości kontaktu z własnymi kwitnieniami, czego Ci życzę z całego ;:167 ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Życząc Wam wszystkim dobrej nocy, zamykam laptoka i oddaję się wyłącznie kibicowaniu naszym chłopcom w bardzo ważnym meczu. Jest bowiem nadzieja na wejście naszych siatkarzy do strefy medalowej. ;:63
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09

Post »

Lucynko, dobrze kibicowałaś :D ;:138 Udało się!
Ja też słyszałam, że październik ma być ciepły ale że suchy, to wcale się nie cieszę, bo u nas już wiosna i lato były wyjątkowo suche. Może listopad nadrobi, to wtedy będzie ok, zwłaszcza dla iglaków, które jednak muszą się napić przed zimą.
Ja jeszcze zastanawiam się czy sadzić cebule tulipanów, bo nie chcę robić prezntów spożywczych nornicy. Czy cebulki sadzisz wprost do gruntu czy w donicach, koszyczkach itp.?
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

U Ciebie tak kolorowo,a u mnie pustki.Kupiłam w szkółce Al... kwiatki i nie mogę pojechać posadzić.Rano lało,a teraz świeci słońce.
No nie ale lunęło, a słońce świeci nadal.
Co tak pięknie kwitnie na żółto? Zbierasz może nasiona? :D
Serdecznie pozdrawiam. ;:167
Awatar użytkownika
ed04
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 5 mar 2017, o 14:48

Post »

Ale kolory wszystko jeszcze kwitnie. Żółto różowa róża przepiękna. ;:oj
DzonaK

Post »

Witaj Lucynko
No nie ma grzybków nie ma , a ludzie koszykami noszą i mnie trafia :evil: no ale może jeszcze się pokażą . Cieszę się że jeszcze będzie ciepło zdąży się jeszcze parę rzeczy zrobić na działce. Ploteczki z sąsiadką również wskazane , nie samą pracą człowiek żyje .
Z tymi kotami to utrapienie moja jeszcze młoda to i głupia a co za tym idzie niewyspana chodzę bo rano sobie harce urządza .
Masz jeszcze czym oko nacieszyć , kwiaty jeszcze się nie poddają i pięknie kwitną . Zdrówka jak najwięcej życzę. ;:196
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Lucynko :wit
Co to jest to białe ladne z werbena ??
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Wspaniale się dzisiaj pracowało na działeczce. Bezchmurne niebo, jasne i jeszcze ciepłe słoneczko i mimo zaledwie 15* było cieplutko, dzięki czemu praca szła jak po maśle. Niemal całą działkę wyplewiłam, niewiele mi już zostało, a śpieszę się, bo czeka mnie jeszcze sporo przesadzania, ponieważ najprawdopodobniej jeszcze tej jesieni stanie nowy domek działkowy. Będzie jeszcze dodatkowa z tym związana robota: rozbiórka tunelu, który jest zrobiony ze starych okien. M zapowiedział, że zaprosi wszystkich trzech synów i zaprzęgnie ich do roboty. Już ja widzę, jak im ta robota pali się w rękach. :;230

Dzisiaj spotkała mnie też miła niespodzianka. Po raz pierwszy zakwitła goryczka, którą wysiałam przed trzema laty. Kwitnie zaledwie dwoma kwiatuszkami, ale pąków ma ogromną ilość.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mam jeszcze inną goryczkę, wysianą w tym samym czasie, ale ta nawet pączków jeszcze nie ma. Może za rok.....

Kasiu [kania] - dzisiaj zaczyna się walka o medale, wobec tego im więcej zaciśniętych kciuków, tym większe szanse. Mnie już adrenalina opanowała do wypęku. :tan
Ja też podlewam niektóre części działki. Są miejsca dostatecznie wilgotne, ale są też przesuszone. ;:131 Stąd i mnie nie cieszą zapowiedzi suchego października.
Tulipany sadzę wprost do gruntu, ale obok nich wkładam po dwa - trzy ząbki czosnku, którego nornice nie znoszą. Podobnie sadzę lilie. Raz tylko wsadziłam tulipany w koszyczkach, jesień była mokra, zima krótka i właściwie bez większych mrozów, cebule zgniły w każdym koszyku. ;:222 Natomiast przeżyła większość sadzonych pojedynczo wprost do gruntu. W koszyczku wystarczyło, że jedną cebulkę dopadła zgnilizna, by od niej zaraziły się pozostałe.

Danusiu [danuta z] - nie zazdroszczę Ci deszczu, choć nie miałabym nic przeciwko temu, by u mnie popadało. ;:224
Te żółte kwiaty to aksamitka 'Fantastic'. Nasiona zbieram, ale sama już jej siać nie będę. U mnie zapewne ma za dobre warunki, bo tak wybujała, że jest wyższa ode mnie, a ja sobie mierzę 162cm. ;:219
Pozdrawiam wzajemnie i słonecznej niedzieli życzę. ;:196

Ed...e - bardzo dziękuję w imieniu różyczki 'Speelwark'. ;:180 Faktycznie jest śliczna, a najpiękniej kwitnie właśnie teraz, może dlatego że nie lubi upałów... ;:218

Asiu [DzonaK] - mnie nie trafia, bo u nas na moje szczęście nikt jeszcze koszy z grzybami nie nosi. Posucha i co zrobić? ;:204
Gdy moja Misia była malutka, to potrafiła całą noc płakać. ;:98 Prawdopodobnie z tęsknoty za mamą, bo ja ją przygarnęłam po stracie mamy. Karmiłam ją przy użyciu smoczka, na szczęście sama wiedziała, do czego służy kuweta. ;:333 W związku z tym tak się do mnie przywiązała, że gdy wyjeżdżałam na kilka dni, to eMa uszy bolały. ;:306
Masz rację, jeszcze niektóre rośliny kwitną. Szczególnie dziwią mnie ciągle kwitnące niektóre floksy.

Dziękuję pięknie ;:196 , wszak nie ma nic ważniejszego nad zdrowie, czego i Tobie życzę dla całej rodzinki. ;:97 ;:97

Aniu [anabuko1] - To białe to kwiatuszek tytoniu wplątał się w kwiaty werbeny, tworząc ciekawy duecik. ;:333

Nie gniewajcie się na mnie, że tak szybko znikam z forum, ale jestem wiernym kibicem piłki siatkowej i w sytuacji walki o medale nie umiem kibicować, oglądając mecz jednym okiem.
Życząc Wam cudownej niedzieli, ;:33 zostawiam kilka fotek dla poprawy nastroju.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Lucynko, już u mnie przymrozki się odzywają... ale dobrze, że w ciągu dnia jest słonecznie i pogodnie. Pogoda nas rozpieściła i ciężko się przestawić na chłodek.
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Nasi górą! ;:138 Warto było zaciskać kciuki. ;:333 Jeszcze dzisiaj - ostatni mecz i walka o złoto. Znowu adrenalina nie pozwoli zasnąć, ale co tam, odespać mogę jutro. ;:7

Basiu [apus] - cieszę się, że jesteś z nami. :tan
U mnie przymrozków jeszcze nie było i lepiej niech ich nie będzie, bo mi jeszcze fasolka kwitnie i jeśli będzie w miarę łagodna pogoda, to owoce wyda. :tan

Dobrego tygodnia.

Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”