Natalko - pojechałam po małą jodłę 40-50 cm, a kupiłam taką, ok 1 metra. Kupiłam najmniejszą jaka wtedy była.
Pięknie się prezentowały w szkółce tak jedna przy drugiej.
Sporo ostatnio poczytałam o gorczycy, jeszcze raz dziękuję za podpowiedź.
Również wspaniałego i szczęśliwego kolejnego roku Ci życzę.
Basieńko - tak, jodłę kupiłam w donicy. Jeśli przetrzyma zimę to ją wkopię w ogrodzie, oczywiście. Niesttey nie było wtedy jodły koreańskiej z tymi powykręcanymi igłami. Ale za kształt tej, którą kupiłam i tak jestem zadowolona z zakupu, śliczna jest.
Och, tak sobie czasami przejdę w ogrodzie i zerkam co tam nowego. Ale nie wyglądam jeszcze roślinek, jeszcze ze trzy miesiące dam im spokój. Potem faktycznie - wyglądam nosków host aby wiedzieć kiedy wiosna przyjdzie.
A tę piwonię to tak przypadkowo zauważyłam i bardzo mnie zaskoczyła.
Spróbuję Cię pocieszyć, rośliny wiedzą co i jak - jak im będzie źle to same się zatroszczą o schowanie, jeśli mają noski nad powierzchnią to widocznie tak wolą. Ja się też ostatnio zmartwiłam Serduszką, bo tak tak mi zaczęła szaleć w grudniu, że się pchać zaczęła w górę. Ale mnie
Jadzia uspokoiła.
Ja nie podsypuję wtedy roślin, zostawiam je tak na wierzchu jak chcą. No chyba, że wykopie je i położy nornica - to wtedy czym prędzej je wkopuję i zabezpieczam.
Z różami to inna bajka, ale przynajmniej mamy pewność, że to co zakopczykowane to przetrwa
Wszystkiego dobrego!
Bufo-bufo - niechajże Cię mocno i serdecznie uściskam!
Moje Hippeastrum Cię posłuchało i wypuściło pąk kwiatowy! Dziękuję za wsparcie! Pomogło!

Niesamowite!
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku
Jadzinko - hortensję ogrodową też tak opatuliłam, ale bez kopczyka. Natomiast na zdjęciu w tej sukni jest róża Madame Anisette. To jest delikatna siatka, rośliny mają przewiew.
Widzisz, ja się od razu
Eli pytałam jak postępować z Hippeastrum i poskutkowało. A teraz wsparła mnie
Bufo-bufo i uda mi się chyba też w kolejnym roku doczekać kwiatów, na razie jest pąk, ale jest!
Również wszystkiego dobrego noworocznego dla Ciebie, kochana.
Maryś / Maska - pelargonie przecież mam z dobrego domu, więc muszą być super i są!
Jodłę kupiłam z myślą o świętach ale jak tylko przetrzyma zimę to oczywiście, że ją posadzę kiedyś do gruntu. Pewnie bez tasaka się nie obejdzie bo tak mocno ma przerośniętą bryłę korzeniową. Ale śliczna jest, to fakt.
Tą siatką mam opatulonych tylko kilka róż i jedną hortensję ogrodową. Ona jest chyba mniej ogrzewająca niż ta biała włóknina, ale w siatce rośliny mają przepływ powietrza. Tak jak wceśniej pisałam - to pierwsza próba z tą siatką, ale jakoś mnie ten sposób od razu przekonał, więc go zastosowałam. Na efekty muszę poczekać. Będę miała porównanie, bo w ubeigłym roku miałam tę białą,
Na razie jest mnóstwo śniegu więc jest rewelacyjnie dla roślin!
Na wilczomlecz groszkowy zdecydowałam się dopiero w tantym roku, z racji tych nornic.
Wcześniej go nie chciałam, że się ..... wysiewa. Na razie mam młodą roślinę więc nie wiem jak to u mnie z nim będzie, nasion jeszcze nie miał. Ten wilczomlecz jest zimozielony, więc spokojnie go możesz mieć na rabacie.
U sąsiada się wysiewa.
No właśnie, ten aparat zdjęcia światła robi mi na razie zamglone, w trybie nocnym także.
Oj, świetnie się bawiłam w Sylwestra - do 15tej w pracy
Mam nadzieję, że Ty spędziłaś ten czas miło.
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!
Paulinko - jak wiesz, starłam się wprowadzić do ogrodu i te rośliny, które teraz zimą wyglądają wyjątkowo ładnie.
U mnie śniegu mnóstwo! A jak u Ciebie ze śniegiem?
Z tego co piszesz to Twoja działeczka ma się bardzo dobrze, wszystko jak należy.
Ja też zamierzam siać w tym roku jarmuż, w ubiegłym roku zrobiłam sobie z nim przerwę.
Pierwszy raz w tym roku nie okryłam żadnych chryzantem - zobaczymy co dla nich lepsze. Może w ubiegłym roku miialy trochę za ciepło, a finał znasz
Ja w Sylwestra w ogóle nie czułam tego balowego klimatu, bo pracowałam, dopiero przed 17tą byłam w domu... Plusem było to, że zdecydowanie bardzo szybko mi przeleciało do północy
Mam nadzieję, że Ty troszkę uszczknęłaś dobrej sylwestrowej zabawy.
Jeszcze raz dziękuję za śliczne gwiazdki
Wszystkiego dobrego!