Ogródek Przemka-cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Norbitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2012, o 14:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek Przemka-cz.4

Post »

Dziękuję za wyczerpująca odpowiedz. Ja mam w tym roku 1 krzak pomidora samosiejkę w gruncie, 1 w donicy i masę malutkich, tam gdzie sypałam kompost (wrzucamy na pryzmę pomidory ze sklepu w dużych ilościach) ;) Zaciekawiło mnie to , bo posadziłam do gruntu papryki , raptem 5 szt (dostałam więc szkoda było zmarnować), ale susza taka , że to bez sensu podlewać w gruncie . Po chwili reszta ziemi wypija tą wodę. Żałuję, że nie dałam jej do pojemników.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Z 4 wysianych (kiełkowanie na wacikach) w II poł. kwietnia odmian do skrzyni zmieściło się tylko 6 roślin. Zabrakło miejsca dla odmiany Paladin F1 ale będę ją obserwował u sąsiada. Rośliny zostały wysadzone 16 maja i zaczynają owocowanie. Staram się zbierać owoce o masie 200-300g. Pierwsze owoce pojawiły się na Cora F1 ale Orelia F1 (żółte owoce) ją goni.
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

I jak smakowały ci Przemku? Moje dopiero zaczynają wiązać, czekam z niecierpliwoscią ;:65 na nie bo bardzo je lubię.
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Cukinie w skrzyni rosną bardzo ładnie. Dzisiaj z 6 krzaków zerwałem 13 owoców. Orelia f1 jest obsypana owocami ale i Cora F1 dobrze sobie radzi. Było leczo, był chłodnik a teraz czas na placuszki.
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cudne plony!
Chłodnik??? :shock: A jak robisz? ;:88

Na to nie wpadłam.... A uwielbiam chłodniki :!:
Awatar użytkownika
Norbitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pierwszy raz widzę jak wygląda krzak cukinii ... serio. Świetny jest. Chyba na drugi rok jedną posadzę i zobaczę na żywo ;) W tym roku już chyba za późno.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W tym roku wczesna marchew rośnie rewelacyjnie. Jeden rządek o długości 6 m powoli się opróżnia ale jest jeszcze jeden nie naruszony. Powoli szukam miejsce na kolejny wysiew i mimo, że nie jest to najlepsze rozwiązanie to rozważam wysianie nasion w tym samym miejscu. Na pewno wysieję jeszcze kolejny rzut (2-3 rzędy) ale to na początku lipca. Słodka cebula też dobrze sobie radzi, chociaż na jednej grządce mocno zarosła a nie była pielona od momentu posadzenia ani razu ;:14 Papryka gruntowa King Arthur F1 rośnie bardzo ładnie. Ponieważ przez nieuwagę na kilku roślinach zostawiłem kwiat w pierwszym rozwidleniu mam już duże papryczki. Szkoda tylko, że nasiona tej odmiany nie są sprzedawane w małych opakowaniach i w przyszłym roku znowu będę musiał szukać po znajomych i krewnych królika. ;:174 Czosnek jary rosnący razem z marchewką korzysta z faktu, że po wyrwaniu marchwi ma więcej luzu. Buraki miały być na botwinkę ale urosły zbyt duże i dam im dorosnąć na korzeń. Kapusta czerwona Kalibos (po wyrwaniu rosnącej współrzędnie sałaty masłowej) rozłożyła liście i czaka już tylko na wypielenie.Brokuły sadzone wcześniej chyba dotarły korzeniami do obornika bo robią się "wypasione" ale i te świeżo posadzone też dochodzą do siebie (stojąc ponad miesiąc w pierścieniach sporo wycierpiały).
Jak robię chłodnik? :oops: Podrzucam świeże warzywa żonie a ona trze je i dodaje maślanki :tan
Co do wysiewu cukinii jeszcze w tym sezonie to bez problemu powinna urosnąć pod warunkiem, że będzie to odmiana wczesna. Dobrze by było żeby roślina była mało podatna na mączniaka prawdziwego. Proponuję zieloną Corę F1 lub żółtą Orelię F1. Ja w tym roku będę jeszcze wysiewał nasiona cukinii ale to dopiero na początku lipca z założeniem uprawy na zbiór jesienny w tunelu. Prawdopodobnie rośliny będą rosły w dużych donicach.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W tym roku na bób wysiewany bezpośrednio do gruntu nie mogę narzekać. Przeciętnie około 10 strąków na każdym pędzie a rośliny są ładnie rozkrzewione (2-4 pędy). Na jednym pędzie doliczyłem się nawet 20 strąków. W strąku od 4 do 6 nasion choć trafiają się i takie z 3 nasionami. Dzisiaj pierwszy próbny zbiór- 20 litrowe wiaderko strąków.
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ależ masz plon ;:63 , jak marzenie! ;:111
Jaką odmianę bóbu masz?
A jak sobie radziłeś w czasie suszy? Chyba że jej nie było u ciebie..
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jeżeli chodzi o bób to jest to odmiana Witkiem Manita.. W Lubartowie panuje susza ale podlewanie wężem niewiele daje. Bez nawadniania w czasie kwitnienia bobu nie ma co marzyć o wysokim plonie. Ja co 3-4 dni uruchamiałem na kilka godzin deszczownię a ostatnio zamiast deszczowni w rzędach między roślinami rozłożyłem 30 m węża pocącego. Martwiłem się, że pomidory VP 1 F1 są małe ale ostatnio nadgoniły i waga ich jest już przyzwoita.
Awatar użytkownika
Norbitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Jak nazywa się ten kwiatek?
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ten kwiatek nazywa się Heliotropium arborescens czyli po polsku Heliotrop peruwiański.
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A pachnie wanilią? Gdzies czytałam,że w uprawie doniczkowej kwitnie też w zimie.?.. to dopiero cudeńko...
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ponieważ heliotropy mam z 2 źródeł (Rekwiat i Vilmorin) aż poszedłem je powąchać. Faktycznie pachną ale musiałem się pochylić aby poczuć zapach. Rośliny ze zdjęcia są bardzo wysokie ale na szczęście powoli zaczynają się rozkrzewiać w dolnej partii i powinny w tym roku długo i obficie kwitnąć. Bardzo dobrze zareagowały na nawóz Yara Mila Complex. Być może część roślin jesienią przeniosę w doniczkach do domu i pobawię się w wyprowadzenie roślin w formie drzewka. Heliotropy z sadzonek dopiero jutro trafią na rabaty.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zaczynają dojrzewać pomidorki VP1 F1. Owoce ważą przeciętnie 180-200 g chociaż jeden ważył nawet 300 g. Pozostałe odmiany jeszcze nie dojrzewają.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”