Dziś chce się pochwalić moimi nowościami, które do mnie trafiły w ostatnim czasie.
W pierwszej kolejności od pewnej "złotej rączki storczykowej", którą pozdrawiam, mam keiki
Dendrobium Nobile Love Memory. Posadziłam w hydro i rośnie nowa malutka psb. Mam nadzieję, że się dogadamy.
Kupiłam ku rozpaczy
Oli (świat internetu też jest mały) -
Phalaenopsis Zambia. Ola pocieszę Cię teraz. Zambia ma spore basal keiki, ale jak zobaczyłam ją na żywo jak przyszła to od razu nasunęło mi się pytanie "ale gdzie korzenie" Obawy potwierdziły się po wyciągnięciu z doniczki. Korzeni praktycznie brak. Od razu Zambia trafiła do keramzytu.
To samo stało się z drugą rośliną od tego sprzedawcy.
Phalaenopsis Cellar Juwel. Cena atrakcyjna sugerowała mi, że jest jakiś problem. Niestety ta roślina również wylądowała w hydro. Myślę, że obie dadzą radę, ale trzeba czasu.
Kolejny zakup Noworoczny.
Phalaenopsis Philadelphia. Zaraz po tym jak pojawiła się u mnie przesadziłam ją w nowe podłoże czyli w drobną Orchiatę z seramisem i niewielką ilością keramzytu. Mała, ale podobno zdolna do kwitnienia. Z tego co słyszałam to szybko kwitnie, więc jestem pełna nadziei.
Żeby nie było, to jeszcze nie koniec. Spełnienie moich marzeń. Kolejny noworoczniak
Dtps.Tzu Chiang Sapphire. Piękna duża roślinka posadzona w mchu. Chyba ją w nim zostawię do wiosny. Korzenie ok tylko ten mech mocno zbity i chyba złapiemy nowy oddech wiosną w nowym podłożu - jeszcze nie wiem w jakim. Pomyślę do wiosny.
Kupiłam również
Phalaenopsis amabilis x stuartiana var. nobilis. Jak wyciągłam z paczki to pierwsza myśl, że widzę spore basal keiki, ale jakoś zbyt daleko od trzonu i liście inne. W związku z tym, że musiałam przesadzić, bo podłoże kiepskie i okazało się, że korzenie też, to przyjrzałam się obu rośliną. Okazało się, że to nie basal tylko osobna roślina i to całkiem inna. Liście bardziej zaokrąglone i kropkowane. Ładny system korzeniowy. Oba wylądowały w moczeniu z Toposin i Previcuru, bo sporo zgnitych korzeni było.
Przesadziłam je. Phalaenopsis amabilis x stuartiana var. nobilis dostał mniejszą doniczke 7cm - podłoże drobna Orchiata z seramisem plus parę kawałków większej kory.
Maluszek NN dostał doniczke 6cm - podłoże drobna Orchiata, seramis i trochę kawałków pokruszonego mchu, bo boję się, że takie maleństwo zbyt szybko będzie przesychać. Ciekawe co to za Phalaenopsis z niego wyrośnie.