Róże, hortensje i dalie pod dębowym okapem. 18

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Róże, hortensje i dalie pod dębowym okapem. 18

Post »

Cieszę się, że się odezwałaś ;:168 . Wiem, jak ciężko się czasem przełamać - powody są różne.
Masz bardzo ładny ogród i szkoda go nie oglądać ;:63 . Wszystko świetnie skomponowane i ... te Twoje granitowe ścieżki - super ;:108 .
Pokazuj zdjęcia ;:173 ; z tym pisaniem, to ja mam też problem, bo przeważnie powiela się te same zdania. Trudno ciągle wymyślać coś nowego ;:224 .
Ja poproszę więcej zdjęć, a tekstu może nie być :tan .
;:167
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Wandziu..pomysłowo urządzony ogródek i tyle różanych kolorków .. ;:138 . Ciekawe jak tam twoje dalie.. ;:224 , Zapytam też o Hortensje Polestar, widzę rośnie w donicy...czy donicę chowasz na zimę czy hortensja w donicy pozostaje na zewnątrz :?:
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Krychna, dziękuję Ci bardzo za ciepłe słowa. Również pozdrawiam Cię bardzo mocno. ;:196

Babciabenia, a Ty u mnie Bożenko to chyba po raz pierwszy, prawda? Miło mi widzieć Twój wpis po naszej krótkiej rozmowie u Zuzi. :D Różyczek mam rzeczywiście sporo, ale już więcej nie kupuję, a także nie martwię się już tak bardzo, jak któraś wypadnie. One wymagają strasznie dużo zachodu, a ja nie mam tyle cierpliwości. Te nasze dziwne zimy mnie skutecznie zniechęciły do róż. Wolę inne rosliny. ;:108

Pulpeczko, właśnie myślałam, żeby Ciebie odwiedzić jawnie, bo skrycie to już szczerze mówiąc, podglądałam, bo wiesz, że ogromnie lubię klimat Twojego ogrodu. Ale nie pisałam do nikogo, więc milczałam tak ogólnie. :oops: Wkrótce to nadrobię. Mówisz, żeby tylko zdjęcia robić, ale chyba się tak nie da, bo gdy nie piszesz, to i inni nie piszą, więc nie masz odzewu, a jednak kontakt z ludźmi jest potrzebny, prawda? No fakt, że będąc na FO kilka lat, czasem pisze się kilka razy to samo, ale czy jest inne wyjście?

Zuzia, ta hortensja Polestar jest nową odmianą, kompaktową i przeznaczoną właśnie do donic. Ja swoich donic nie chowam na zimę i do tej pory po zimie padła mi tylko jedna hortensja. Choć dziwna sprawa, bo wystartowała, a dopiero później nie podjęła wzrostu i umarła. :( Akurat tę swoją Polestar mam w donicy, ale zauważ, że donicę mam w koszu. Na zimę upycham liście między donicą i koszem.
Co do dalii, czekam na pierwse kwiaty, bo pączki już są. Wsadziłam nowe odmiany i ciekawa jestem ich bardzo. Ale jak wszędzie, tak i u nas na razie panuje ogromna suuuusza!

Obrazek

Bodziszek Kendall Clark
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Sharifa Asma
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ballerina
Obrazek

Artemis
Obrazek

Cardinal Richelieu
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Babciabenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2012, o 19:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wandziu pierwszy raz ?nieee... Już kiedyś podjęłam wpis chyba o winogronach? Nie pamiętam.Ja róże podtrzymuję, jeszcze się nie zniecheciłam,nie mam ich nie wiadomo ile.Przechodzi teraz wichura i sucha burza a deszczu nic.Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2011, o 13:11

Post »

Miło Cię czytać Wandziu :D Piękny jest Twoj ogród. Rewelacyjnie przeplatają się rośliny na rabatach. Widać, że ogród nie jest nowy, ma swój klimat i jest piękne zarośnięty choć nie jest dziki. Super :D

Zdjęć bardzo szkoda, ale przejdz nad tym do porządku dziennego i pomyśl, że jak zdjęcia wstawiałaś to przecież odwiedzający czytali, oglądali i pisali. Wątek żył i można się było cieszyć zdjęciami i pogadac o różnych roślinach :) Nie znikaj już :D
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wandziu jak się przed wczoraj wpisywałam, to widocznie nie otwarły mi się wszystkie zdjęcia, bo nie widziałam tego pięknego Bodziszka Summer Skies, jest uroczy ;:167
Śliczne obrazki ogrodu ;:138 ;:138
Pamiętam jak pytałaś mnie o róże Schloss Eutin, czy jesteś z niej zadowolona?
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Wandziu asz rację ten sezon jakiś inny to zimno, to gorąco, bez opadów lub za dużo itd. mnie też dopadła chandra. Wczoraj spadł od ponad dwóch m iesięcy deszcz i jakoś dostałam wigoru, nie będzie już węża przynajmniej na razie.
Dosyć biadolenia jak zawsze pięknie u Ciebie, Czesław czuwa, ciągle podziwiam Twoje żurawki mnie się nie udało ich zaprosić do siebie, nie lubią mojego ogródka ;:306 Ścieżki kamienne obłędne.
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Wandziu dobrze że pokazałaś swój piękny ogród. Masz rację, to dziwny sezon... mam nadzieję, że będzie trwał wyjątkowo długo.
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2016, o 15:37

Post »

Wandziu, masz bardzo ciekawe bodziszki i cudne odmiany funkii. Wszystkie roślinki są piękne, ale takich bodziszków nie znam. Fajnie, ze wróciłaś i pokazujesz na swój ogród.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Babciabenia. U mnie już winogrona mają docelową wielkość, tylko jeszcze zielone. W tym roku to jakiś wybryk natury, że wszystko jest tak wcześnie.

lemonka, no tak, mój ogród ma już kilkanaście lat i wszystko jest kilka razy większe niż na początku, a zwłaszcza na zdjęciach to widać. Dziękuję Izuniu za odwiedziny i miły komentarz.

Krychna, bodziesz Summer Skies jest chyba najładniejszy ze wszystkich. Już myślałam, że w zeszłym roku mi padł, ale na szczęście ładnie się odrodził i znów jest jak nowy. Co do róży Schloss Eutin to miałam dwie sztuki. Kwiaty były cudne, lecz obie róże nie przetrwały zimy. NIe będę już kupować.

Tara, nie wiem dlaczego, ale jakoś jestem w tym seoznie zniechęcona, choć niby wszystko rośnie i kwitnie. Po prostu człowiek się narobi, a potem nie ma czasu się tym cieszyć iszybko nastaje jesień. :(

apus, czas leci zbyt szybko i im człowiek starszy, tym szybciej on ucieka. Życia nie wystarcza, taka prawda.

Pashmina, wszystkie bodziszki są ładniutkie, ale jakoś niektóre odmiany wcale nie chcą kwitnąć. Muszę im zmienić miejsce, może to w końcu pomoże, bo ile lat można czekać. Ale akurat te, które pokazałam, kwitną co roku. :D

Teraz liliowców nadszedł czas. Moroccan Sunrise.
Obrazek

A ten to chyba mój najulubieńszy. Pretty Fancy. Doskonała odmiana, bujnie i chętnie kwitnąca.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Masaryk
Obrazek

Niebieski przetacznik
Obrazek

Obrazek

Siloam Paul Watts
Obrazek

Obrazek

Hortensje w pełnym rozkwicie.
Obrazek

Obrazek

Niektóre jakby już się jesiennie przebarwiają na różowo (tutaj Polestar)
Obrazek

Obrazek

Odmiana Blue Bird zakwitła u mnie w ogrodzie pierwszy raz od kilku lat. To chyba dlatego, że nie było "zimnej Zośki". Jest przepiękna.
Obrazek

Obok niej kwitnie potężna hosta Blue Angel.
Obrazek

I na koniec jeszcze jedno "Blue" - liliowiec Big Blue o ogromnych kwiatach.
Obrazek

Obrazek
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Wandziu witaj..też widzę że działasz podobnie jak ja na fo...bo ja z do skoku.
Często myślę o Tobie i twoich daliach bo ja swoim odpuściłam, słabo mi przetrwaly zimę mimo że lepiej je zabezpieczyłam jak w ubiegłym roku.

Pozdrawiam Krysia
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Witaj Wandziu
Cieszę się ,że Twój wątek odżył :D
Podziwiam cudne różyce i soczyste funkie mimo suszy.
Masz rację ,dziwny ten sezon, ponoć szybko mają być przymrozki.
Mam nieśmiałe pytanko - jak Twoje dalie, czy przetrwały karpy :?:
W tym roku obserwuję u nich dziwne zjawisko, bardzo wolno wypuszczały kiełki w przechowalni i teraz nadal są niewysokie. Może karpy się osłabiły przez wydawanie w ciągu dwóch lat olbrzymiej masy :?:
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Wandziu..święte słowa z tym zniechęceniem, mam to samo ;:173 . Działeczka niby rekreacyjna, do wypoczynku, a czasu brak na odpoczynek , podziwianie roślinek tylko w przelocie ;:oj . Niby to wszystko wiem ale zakusy na coraz piękniejsze roślinki są tego przyczyną, choć trawniczka zmniejszać nie będę..tu jestem stanowcza. ;:oj . Piękne liliowce i hortensje posiadasz, także mam ich troszkę..dobrze że choć przy nich mało pracy i zmierzam do tego aby takie tylko u mnie rosły ;:128
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Nooo....nareszcie jeden z moich ulubionych ogrodów uchylił ponownie furtkę ;:138
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

leszczynko, no właśnie dość rzako pisuję na FO, ale od czasu do czasu jednak trzeba odnowić wątek, żeby nie tracić kontaktu z miłymi forumowiczami.
U mnie dalie zimę przetrwały, ale później kilka w ogóle nie wyszło z ziemi i to nawet takich, które w zeszłym sezonie wydawałoby się, że najbujniejsze. Jeszcze żadna nie kwitnie. Pąki strasznie długo trwają w stagnacji.

pelagia, witaj kochana! Z daliami jest u mnie dokładnie tak samo. Tak jakbym czytała o swoich. Wszystkie są dość niskie, nie kwitną, nie wiem na co czekają. Będę stopniowo zmniejszać ich liczbę, bo zbyt dużo jest jednak z nimi problemów i są nieprzewidywalne.

Zuzia, no tak,z hortensjami wcale nie ma kłopotów,a piękne są. Tak samo zresztą liliowce. Ja za nowymi gatunkami już w ogóle od jakiegoś czasu się nie rozgladam. Chcę już wreszcie odpocząć, ksiązki poczytać albo się tylko pogapić na przyrodę.,

dorcia7, jak miło to czytać kochana! Uśmiecham się, widzisz? :D

Ed Murray
Obrazek

Blackeyed Suzan
Obrazek

Bela Lugosi
Obrazek

Blazing Violet
Obrazek

Canadian Border Patrol
Obrazek

Green Mystique