Pelargonia,jej odmiany, nasze doświadczenia w uprawie
- adrianic
- 1000p
- Od: 4 maja 2010, o 21:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Pelargonia
Ja zawsze przy zmianie warunków pryskam topsinem albo podlewam previcurem bo zarodniki grzybni są wszędzie i przy zmianie warunków zazwyczaj się rozwijają
- adrianic
- 1000p
- Kontakt:
A to kilka moich pelargonii
Susan Payne - dwerg

Occold Lagoon - dwerg

Rolles Daid - przewieszająca

Jacky Gauld - przewieszająca

Redy Sybil - przewieszająca. Jest tak mocno czerwona, że aparat głupieje przy robieniu zdjęć i nie da się złapać ostrości

Gwen Lewington - stellar

Susan Payne - dwerg

Occold Lagoon - dwerg

Rolles Daid - przewieszająca

Jacky Gauld - przewieszająca

Redy Sybil - przewieszająca. Jest tak mocno czerwona, że aparat głupieje przy robieniu zdjęć i nie da się złapać ostrości

Gwen Lewington - stellar

- adrianic
- 1000p
- Kontakt:
A tu jedna z ciekawszych pelargonii przewieszających - Pelargonia Crocketta
Ma nieziemskie liście, a jej kwiaty są na początku jakby czerwone z białą kreseczką pośrodku płatka.
Z biegiem czasu barwnik przemieszcza się na brzegi płatków przez co kolor obrzeży staje się ciemniejszy, a środek zupełnie biały

Ma nieziemskie liście, a jej kwiaty są na początku jakby czerwone z białą kreseczką pośrodku płatka.
Z biegiem czasu barwnik przemieszcza się na brzegi płatków przez co kolor obrzeży staje się ciemniejszy, a środek zupełnie biały

- adrianic
- 1000p
- Kontakt:
Ta też jest bosska
- Pelargonia Ivory Snow (bontblading - o barwnych liściach)

Wow...co jedna, to piękniejsza.
Mam pytanie, czy ta Pelargonia Ivory Snow jest wzniosła czy z tych przewieszających się?
Mam pytanie, czy ta Pelargonia Ivory Snow jest wzniosła czy z tych przewieszających się?
Pozdrawiam serdecznie - Ewa
- adrianic
- 1000p
- Kontakt:
To wątek o pelargoniach, a o sprzedaży mam wątek sprzedażowy - taki jest regulamin forum
Przy każdej odmianie staram się pisać do jakiej grupy należy.
Ivory Snow należy do grupy Bontblading - o barwnych liściach
Grupa bontblading ma formę wzniosłą i charakteryzuje się barwnymi liśćmi jak wskazuje nazwa
W niektórych zagranicznych szkółkach tą grupę nazywają fancy leafs.
Jej wzrost uzależniony jest od wielkości doniczki w jakiej ją posadzimy. Jeśli wybierzesz pojemną doniczkę np 10-15 litrów to urośnie z niej duży krzak z dość wydłużonymi międzywęźlami, a jeśli zasadzisz ją do skrzynki gdzie ziemi jest dość mało to pelargonia ta zdecydowanie się skarli przez co będzie gęstsza - jej międzywęźla będą dużo bliżej.
Tak np wygląda sadzonka odmiany Jungle Leafs (też z grupy bontblading) po 4 miesiącach od wsadzenia do 10 litrowej doniczki (ta pod daturami) - to zdjęcie moich roślinek z wystawy kwiatów w chorzowskim Kapeluszu
.
Z odmiany tej ( Ivory Snow) dość łatwo można wyhodować drzewko
Jak mi się uda czasowo to wieczorem zamieszczę zdjęcie jednego drzewka pelargonii zrobionego przez Izę
Przy każdej odmianie staram się pisać do jakiej grupy należy.
Ivory Snow należy do grupy Bontblading - o barwnych liściach
Grupa bontblading ma formę wzniosłą i charakteryzuje się barwnymi liśćmi jak wskazuje nazwa

Jej wzrost uzależniony jest od wielkości doniczki w jakiej ją posadzimy. Jeśli wybierzesz pojemną doniczkę np 10-15 litrów to urośnie z niej duży krzak z dość wydłużonymi międzywęźlami, a jeśli zasadzisz ją do skrzynki gdzie ziemi jest dość mało to pelargonia ta zdecydowanie się skarli przez co będzie gęstsza - jej międzywęźla będą dużo bliżej.
Tak np wygląda sadzonka odmiany Jungle Leafs (też z grupy bontblading) po 4 miesiącach od wsadzenia do 10 litrowej doniczki (ta pod daturami) - to zdjęcie moich roślinek z wystawy kwiatów w chorzowskim Kapeluszu

Z odmiany tej ( Ivory Snow) dość łatwo można wyhodować drzewko

Jak mi się uda czasowo to wieczorem zamieszczę zdjęcie jednego drzewka pelargonii zrobionego przez Izę
- adrianic
- 1000p
- Kontakt:
U siebie mam jeszcze 3 odmiany pelargonii z grupy Kaktusowa.
to jedna z tej grupy - ma bardzo ciekawe kwiaty:
Mrs Salter Bevis

to jedna z tej grupy - ma bardzo ciekawe kwiaty:
Mrs Salter Bevis

Witam, czy mogę prosić o charakterystykę pelargonii odmiany "dwerg"? Z góry dziękuję 

- adrianic
- 1000p
- Kontakt:
Tak krótko i konkretnie:
zazwyczaj ciemnozielonie liście (acz zdarzają się odmiany z liśćmi o jasnej barwie zieleni), pokrój wzniosły, bardzo krótkie międzywęźla dzięki czemu budowa tej grupy pelargonii jest bardzo zwarta/kompaktowa (i to ją odróżnia od grupy zonale), liście średnie lub małe kulistego kształtu
zazwyczaj ciemnozielonie liście (acz zdarzają się odmiany z liśćmi o jasnej barwie zieleni), pokrój wzniosły, bardzo krótkie międzywęźla dzięki czemu budowa tej grupy pelargonii jest bardzo zwarta/kompaktowa (i to ją odróżnia od grupy zonale), liście średnie lub małe kulistego kształtu
Dziękuję pięknie
korzystając z okazji, że mam na podorędziu fachowca, to jeszcze się dopytam. W mojej rodzinie krąży termin "Kaziki" lub "Kazimiery" określający pelargonie które rozrastają się w spore krzaki z (nie przesadzam) ogromnymi kwiatami. Posiadałem do zeszłego roku sadzonki w kolorze intensywnej czerwieni i amarantu, które swoimi początkami i poprzedniczkami pamiętają przedwojenny balkon mojej prababci. Niestety nie przetrwały. Moje pytanie, czy owymi "Kazimierami" mogą być pelargonie dwerg? Dopytuję się, ponieważ bardzo bym chciał je odtworzyć. Z góry dziękuję i pozdrawiam 

- adrianic
- 1000p
- Kontakt:
Jeśli chodzi o duże kwiaty to znam:
Black Country Bugle

i Regina

Obydwie odmiany mają kwiatostany, które przy dobrym nawożeniu osiągają do 20 cm średnicy
Jeśli chodzi Ci o wielkości pelargonii (a nie kwiatów) to zależy to głównie od wielkości doniczki
Im większa doniczka tym większy krzaczek
Black Country Bugle

i Regina

Obydwie odmiany mają kwiatostany, które przy dobrym nawożeniu osiągają do 20 cm średnicy
Jeśli chodzi Ci o wielkości pelargonii (a nie kwiatów) to zależy to głównie od wielkości doniczki
Im większa doniczka tym większy krzaczek
- bettysolo
- 500p
- Od: 12 paź 2010, o 17:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Adrianicu
miałam pelargonię o bardzo ciemnych,tak bordowych że prawie czarnych kwiatach
Po wniesieniu do domu uschła mimo iż miała wilgotno
obcięłam do zera i czekam może coś wypuści
Czy to jest roślinka jednoroczna czy ja coś spaprałam w uprawie ?
miałam pelargonię o bardzo ciemnych,tak bordowych że prawie czarnych kwiatach
Po wniesieniu do domu uschła mimo iż miała wilgotno
obcięłam do zera i czekam może coś wypuści
Czy to jest roślinka jednoroczna czy ja coś spaprałam w uprawie ?
Pozdrawiam Beata 

- adrianic
- 1000p
- Kontakt:
Nie wiem, ale zakładając, że była wieloletnia to takie uschnięcie pomimo wilgotnego podłoża oznacza albo intensywne żerowanie ziemiórek albo jakiś grzyb glebowy.
Najlepiej sprawdź korzenie tej pelargonii - jeśli zaatakował je pasożyt to praktycznie nie będzie tych cieniutkich niteczek korzeni i roślinę z łatwością wyjmiesz z doniczki jeśli natomiast była jednoroczna to korzenie pomimo uschnięcia rośliny powinny jeszcze zostać w ziemi i będą tworzyć zwartą bryłę.
Czy to była angielka czy zonale?
Pytam o grupę bo od 4 lat próbuję szczęścia z pelargonią angielską Black Butterfly o czarnych kwiatach, która co roku zaraz po kwitnięciu pada i nie ma nawet jak zrobić sadzonek. Stosowałem już 8 mieszanek podłoża, inne nawożenie, inne podlewanie i efekt zawsze ten sam...
Ja stawiam na wieloletnią z grzybem glebowym
Najlepiej sprawdź korzenie tej pelargonii - jeśli zaatakował je pasożyt to praktycznie nie będzie tych cieniutkich niteczek korzeni i roślinę z łatwością wyjmiesz z doniczki jeśli natomiast była jednoroczna to korzenie pomimo uschnięcia rośliny powinny jeszcze zostać w ziemi i będą tworzyć zwartą bryłę.
Czy to była angielka czy zonale?
Pytam o grupę bo od 4 lat próbuję szczęścia z pelargonią angielską Black Butterfly o czarnych kwiatach, która co roku zaraz po kwitnięciu pada i nie ma nawet jak zrobić sadzonek. Stosowałem już 8 mieszanek podłoża, inne nawożenie, inne podlewanie i efekt zawsze ten sam...
Ja stawiam na wieloletnią z grzybem glebowym
- bettysolo
- 500p
- Od: 12 paź 2010, o 17:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Hmmm nie mam pojęcia co to była za pelargonia
Rosła do góry w formie krzaczka,liście miała troche podobne do geranium
kwiatki nie tworzyły dużego bukietu na jednej łodyżce tylko jakby każdy kwiatek był osobno
no może z jednej łodyżki wyrastały ze trzy kwiatuszki ale i tak jakby osobno
nie dawały sie wyłamać jak już przekwitły tylko trzeba było obciąć sekatorem
Trochę były podobne to tej tylko rosły bardziej w góre ,no i były prawie czarne
Sprawdziłam korzenie i trzymają sie doniczki
Czy mogę jeszcze jakoś powalczyć o roślinkę czy na wiosnę szukać takiej i kupić nową ?

Rosła do góry w formie krzaczka,liście miała troche podobne do geranium
kwiatki nie tworzyły dużego bukietu na jednej łodyżce tylko jakby każdy kwiatek był osobno
no może z jednej łodyżki wyrastały ze trzy kwiatuszki ale i tak jakby osobno
nie dawały sie wyłamać jak już przekwitły tylko trzeba było obciąć sekatorem
Trochę były podobne to tej tylko rosły bardziej w góre ,no i były prawie czarne
Sprawdziłam korzenie i trzymają sie doniczki
Czy mogę jeszcze jakoś powalczyć o roślinkę czy na wiosnę szukać takiej i kupić nową ?
Pozdrawiam Beata 

- adrianic
- 1000p
- Kontakt:
No to jest grupa Regal - pelargonia angielska - to masz chyba to co ja z Black Butterfly - ja co roku jadę w Europę po nową
Poniżej zdjęcie pelargonii angielskiej (grupa Regal) Dark Secret - też ma bardzo ciemne kwiaty ale niestety zdjęcie tego nie oddaje

a tu też angielka Mandarin - Twoja to też na pewno Regal. Grupę Regal w Polsce potocznie nazywa się Pelargonią Angielską

Poniżej zdjęcie pelargonii angielskiej (grupa Regal) Dark Secret - też ma bardzo ciemne kwiaty ale niestety zdjęcie tego nie oddaje

a tu też angielka Mandarin - Twoja to też na pewno Regal. Grupę Regal w Polsce potocznie nazywa się Pelargonią Angielską