Storczyki Storczykowej
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Baryczka
- Od: 8 wrz 2008, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Myślisz, że za rok może zakwitnąć? Ja to liczyłam, że nie wcześniej niż za dwa lata
Ale było by miło, gdyby tak szybko zakwitł!

* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
- Storczykowa
- Storczykowa
- Storczykowa
ja mam 2: zwykłe i te ilocos alba. bardzo mi się podobają białe equestrisy.agata0806 pisze:Storczykowa mam trzy rodzaje equestrisów![]()
Moja półeczka ma tylko 20 cm szerokości,już jest gotowa..Zostało tylko założyć łańcuszek i powiesić
a nie wiem, jaka będzie moja półeczka, bo jeszcze nie jest zrobiona. T. miał mi ją zrobić kilka miesięcy temu.
kwitnie teraz 17 Phalaenopsis, niektóre od iluś miesięcy (jeden od 11), kilka zaczyna przekwitać. następne pędziki się jeszcze nie pojawiły, ale pewnie się zaczną pojawiać gdzieś za miesiąc. tak było w zeszłym roku. długo nie było nic, a potem się pojawiły na parunastu storczyków (ale teraz jest więcej storczyków, więc i pędów powinno być więcej).
- Storczykowa
- Storczykowa
- Storczykowa
equestris ma sporo pąków i pewnie jeszcze długo będzie mnie cieszył kwiatami.
a obrazki nie są bardzo udane, ponieważ są zbyt wyraziste (a wolę takie przygaszone, delikatne kolory) i do tego mam mały wybór kolorów. lubię malować zachody słońca. kiedyś próbowałam namalować bellinę, ale wyszła mi bardzo brzydko i dziecinnie.
a obrazki nie są bardzo udane, ponieważ są zbyt wyraziste (a wolę takie przygaszone, delikatne kolory) i do tego mam mały wybór kolorów. lubię malować zachody słońca. kiedyś próbowałam namalować bellinę, ale wyszła mi bardzo brzydko i dziecinnie.
- Storczykowa
prawie nikt nie wypowiedział się na temat obrazków i zdjęć
(((
a Phal. mają się ok. te co są pod torebkami puszczają nowe korzonki i listki. kilka już przekwita. botaniczne też mają się dobrze. obecnie mam ich 8 (2 equestrisy ilocos alba, equestris różowy, 2 lueddemaniany, bellina, violacea, amboinensis). kwitnie tylko equestris. jak któryś z pozostałych puści pęd, to będę na pewno skakać z radości. ale mają się dobrze, co mnie cieszy. dużo hybryd puszcza teraz korzonki, na pewno za jakiś czas pojawią się nowe pędy. żółta Vanda jeszcze nie zrzuciła pędu, ale na 95% zrzuci. nie wiem, dlaczego ona nie chce kwitnąć. inne kwitły. raz w roku, ale to wystarczy. ostatnio ich kwiaty były piękne i ogromne mimo, że Vandy nie są nawożone. kwiaty tej niebieskofioletowej w kratkę miały 12-13 cm. ona mi się strasznie podobała i chciałabym, żeby w przyszłym roku zakwitła znowu.

a Phal. mają się ok. te co są pod torebkami puszczają nowe korzonki i listki. kilka już przekwita. botaniczne też mają się dobrze. obecnie mam ich 8 (2 equestrisy ilocos alba, equestris różowy, 2 lueddemaniany, bellina, violacea, amboinensis). kwitnie tylko equestris. jak któryś z pozostałych puści pęd, to będę na pewno skakać z radości. ale mają się dobrze, co mnie cieszy. dużo hybryd puszcza teraz korzonki, na pewno za jakiś czas pojawią się nowe pędy. żółta Vanda jeszcze nie zrzuciła pędu, ale na 95% zrzuci. nie wiem, dlaczego ona nie chce kwitnąć. inne kwitły. raz w roku, ale to wystarczy. ostatnio ich kwiaty były piękne i ogromne mimo, że Vandy nie są nawożone. kwiaty tej niebieskofioletowej w kratkę miały 12-13 cm. ona mi się strasznie podobała i chciałabym, żeby w przyszłym roku zakwitła znowu.
- Storczykowa
- Storczykowa
bardzo się cieszę, że obrazki się podobają. lubię sobie czasem coś malować. namalowałabym chętnie storczyki, ale nie mam farb olejnych. zachody słońca uwielbiam malować. ten nad łąką mi się podoba, ale wolałabym, żeby był bardziej pastelowy. wisi już na mojej ścianie. kiedyś może to słońce zrobię bardziej żółte, by nie wtapiało się w tło.Sylki3 pisze:Dusiu już jestem na twoim wątku i już piszę wszystko co chcę napisać.
Storczyki co tu dużo mówić cudne i urocze:):)
Natomiast nie wiedziałam że Ty masz taki talent malarski!!!! obrazki piękne!!! szczególnie przypadł mi do gustu ten z zachodzęcym słońcem nad łąką i drzewami! zapiera dech!!!!
a u storczyków jest wszystko dobrze. equestris kwitnie cudnie mimo nienajlepszych korzonków. na drugim pędziku zaczynają się pojawiać malutkie pączuszki. keiki pink panther jest już spore, ale i tak nie mam dla niego doniczki. teraz mu szybko rosną korzonki. inne Phal. też zaczynają puszczać dużo korzeni. to dobrze, im więcej mają korzeni tym lepiej. parę nadaje się do przesadzenia do większych doniczek, bo ledwo się mieszczą w swoich. jednego może przesadzę jeszcze dzisiaj, bo mu bardzo ciasno. z tej plątaniny jego korzeni ledwo widać podłoże.