Fikusy, kamelia i parę innych

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Pelidea
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2013, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Fikusy, kamelia i parę innych

Post »

Halinko, dziękuję pięknie za wszystkie miłe słowa! :) Fuksja jest tak cudna, że jak już się ukorzenią te pobrane sadzonki, to nie wiem, czy się z nimi tak łatwo rozstanę. ;:306 Ale na wymianę, kto wie? :) Właśnie dostałam od Mamy dwie gałązki z jej zwieszającej się, różowo-fioletowej fuksji. Coś czuję, że to dopiero początek... ;:204
Kamelia jest akurat różowa (ta z mojego avatara), ale białe też mam. Jeszcze u mnie nie kwitły,bo to tegoroczne nabytki.
U mnie fikus o pstrych liściach też rósł wolniej od zielonych. Ostatecznie się z nim rozstałam, dałam koleżance w prezencie. Jako kwiatek pokojowy jej pasuje idealnie. :)

Henryku, sprawiasz mi ogromną radość Twoimi słowami! :D Staram się jak mogę, aby zapewnić roślinkom od Ciebie jak najlepsze warunki. Uwierz, że dostaję rozstroju nerwowego, gdy staram się powstrzymać od podlewania ich. ;:306 Jest to ekstremalne wyzwanie, biorąc pod uwagę, że pozostałe moje krzaczki podlewam dwa, a przy tych upałach i trzy razy dziennie. Zastanawiam się tylko, jak wyczuć moment, kiedy należy kaktusy podlać. Robię im "namaczanie", naciągają sobie wody przez 15-20 minut. Ale będąc na zewnątrz małe doniczki są suche na drugi dzień, te większe po dwóch. I teraz nie wiem jak długą przerwę robić przed kolejnym podlewaniem?

Basiu, to tak jak ja! :) Uwielbiam na nią patrzeć. Dziękuję za radę co do mączniaka.

Natalio i ja się zastanawiam, a wiem, że jedyne co mogę zrobić, to uzbroić się w cierpliwość na następne parę lat. ;:306 Oczywiście optymistycznie zakładając, że wszystkie zakwitną w przeciągu następnych kilku sezonów.

Moniko, dziękuję. :)

Adenium z mojego poprzedniego postu rozkrzewia się samo dalej. :heja Dzisiaj tak oglądałam je uważnie po mojej trzydniowej nieobecności, patrzę, a tu taka niespodzianka. :)
Obrazek

Pączek na Kamelii nadal jest. Jeśli nie zrzuci go przez te najbliższe kilka dni upałów, to powinna zakwitnąć. :) W dodatku ruszyła z wypuszczaniem nowych listków, więc wszystko jest ok.
Obrazek

Jeszcze raz Albicja, tym razem z Jakarandą w parze.
Obrazek

Oprócz niespodzianki z Adenium dopatrzyłam się też pąków na kilku Azaliach indyjskich. Tego też jeszcze nie grali, aby kwitły w lecie. :lol: I nie mam pewności, ale najprawdopodobniej przyjęła się jedna z trzech sadzonek Kamelii i jedna sadzonka Azalii. Na razie odpukać w niemalowane, ale chyba dadzą radę. :)
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

No to same dobre wieści, tak trzymać ;:108 trzymam kciuki za wszystkie niespodziewane pączki ;:215
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
nieulozona-tak
500p
500p
Od: 3 gru 2014, o 11:29

Post »

Piękny grubasek z Adenium się zrobił :) i nieźle Ci się rozkrzacza ;:oj
U mnie tylko wyciagnięte badylki.
Pozdrawiam :)
Kasia :)
zapraszam
Te co powodują uśmiech
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

Adenium świetnie rośnie, będzie z niego pociecha :) . Szkoda, że nie wszystkie tak ochoczo się krzewią, bo przycinanie bardzo opóźnia kwitnienie.
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Super adenium! ;:138 Będzie ładne drzewko ;:108
Co by nie było jednak z innymi, to z cięciem sie nie spiesz, bo nie warto.
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
Pelidea
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Natalio, trzymaj, trzymaj. :) Przyda się. Dawno się u mnie tyle dobrego nie działo, więc cieszę się, póki dobre trwa. Wiadomo, że nie jest stan trwały. ;)

Kasiu, u mnie pozostałe też idą tylko w górę, nie chcą puszczać bocznych pędów. Ten jeden tylko taki odmienny. :)

Basiu, to prawda. Tym bardziej się cieszę, że choć ten jeden taki krzaczasty. :)

Lucy - nie zamierzam się spieszyć. Pierwsze cięcia, jeśli w ogóle, planuję na przyszły rok, jak już będę wiedziała jaki mam stan roślinek po pierwszym zimowaniu. Myślałam też o próbie z odcięciem korzeni u jednego czy dwóch maluchów, żeby wytworzyły nowe po obwodzie brzuszka. Ale to wszystko plany przyszłoroczne.

Azaliowych dobrych wieści ciąg dalszy. Jedna bidula, która po zimie wyglądała jak obraz nędzy i rozpaczy (liście niemal białe) po przesadzeniu ma się o wiele lepiej. Zieleń nie jest jeszcze idealna, ale jest. W porównaniu z tą bladością poniżej - pełen sukces.
Obrazek

Pąki, o których wspominałam. :)
Obrazek

A tu cyklamen. Całkiem sporo tych kwiatów naprodukował.
Obrazek

A tak to chwilowo niewiele więcej się dzieje.
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Tak jak piszesz, każda dobra wiadomość jest dobra :wink: cyklamen ;:167
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Widzę, że plany z adenium masz dalekosiężne :D . Lucy ma dobre rezultaty w ukorzenianiu odciętych brzuszków, mnie udało się to tylko raz. O ile z kaktusami sprawa jest prosta, ukorzeniają się prawie zawsze, to adenium już takie chętne nie jest. U mnie jest problem ze zbyt niską temperaturą. Jak znam Ciebie, to włączysz grzałeczki i będzie ok. :D .
Awatar użytkownika
Pelidea
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Natalio, otóż to. Ten cyklamen mnie zaskakuje. :)

Basiu, plany trzeba mieć. Mogą co najwyżej ulec zmianie. ;:306 Co do temperatury, to zaczekam do następnego lata i grzałka nie będzie konieczna... Od dwóch dni mam taką pustynię, że Adenium muszą czuć się jak w domu. Nawet wiatr jest gorący i suchy, brakuje tylko, żeby piachem w oczy zawiewał. A tak serio, to wszystko jest do zrobienia. Podpytam Lucy jak się do tego zabrać. :)

A teraz werble. Tadadada. Tym razem to jest TO, co myślę. :heja

Obrazek

I jeszcze nastrojowo z zachodu słońca, bo był dziś u mnie cudny.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To jest to, potwierdzam, ale to jeszcze trochę potrwa. Najważniejsze, że jest ;:138 . A ile potrwa, to nigdy nie wiadomo.
Zachód słońca piękny. I ja do niedawna podziwiałam u "siebie", ale widoki zasłoniły krzaczory (nie moje). A tak w ogóle, to ładnie u Ciebie ;:173 .
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Teraz tak, gymnocalycium się stara. A nie mówiłem?? ;:108

Doskonała fotka zachodu słońca. ;:333
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
cokolwiek
500p
500p
Od: 7 wrz 2016, o 12:44

Post »

Piękne te kompozycje. :D Moją przygodę z kaktusami zaczynałam od kompozycji. Pokaż Asiu bliżej, bo śliczne.
A jak je przechowujesz zimą?
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2010, o 11:08

Post »

Ogródeczki sukulentowe śliczne ;:oj . Powiedz mi, jak Ty traktujesz cyklameny? Moje zazwyczaj giną około świąt wielkanocnych, w tym roku ostały mi się dwie bulwy, siedzą zostawione na pastwę losu w ogródku, czekam, czy może podejmą jakąś męską decyzję.
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
Awatar użytkownika
Pelidea
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu, dokładnie - ważne, że jest! :lol: U mnie zasłaniają okoliczne budynki, ale na szczęście mam taki "okno". Cieszę się, że Ci się podoba. :)

Henryku, mówiłeś, mówiłeś. :) I oczywiście miałeś rację. Ja w to nigdy nie wątpiłam, tylko się doczekać nie mogłam. ;:306

Basiu, jeszcze nie wiem, bo powstały w tym roku. O ile ceramiczną donicę z rojnikami chyba po prostu zadołuję, to mam problem co z tym koszykiem zrobić. Ale myślałam o owinięciu go włókniną i zakopaniu również. Będę się martwić bliżej zimy. :wink: Zaraz załączę zdjęcia, a jakbyś chciała pooglądać więcej, to w moim wątku ogrodowym też je pokazywałam.

Moniko, pytanie powinno brzmieć "jak potraktowałam tego cyklamena". ;:306 Bo w sumie nie pamiętam nawet, kiedy miałam poprzednio i na pewno skończył źle. Ten kwitł w lutym, po przekwitnięciu postawiłam go na parapecie północnego okna i jak sobie przypomniałam, to go podlewałam. Strasznie się powyciągał, każdy liść odlazł od doniczki na dobrze ponad 5 cm. Już miałam go wyrzucić, ale machnęłam ręką i został. A potem z całą ferajną wyszedł na zewnątrz. Postawiłam gdzieś w kącie i nie zwracałam na niego uwagi. Aż tu patrzę, a on puścił na środku kępkę nowych listków - ładnych, zwartych, drobnych - i pąki. Poobrywałam te stare brzydkie liście i voila! Kwitnie. Także jak widać nie robiłam nic. :lol:

A takie miałam postanowienia. Nie będę kupować nowych roślinek. Nie mam miejsca na parapetach. No przecież już wystarczy. W związku z tym wczoraj kupiłam białą Gardenię (i zamówiłam sobie fuksje, ale ćśśśśś). ;:306 Od dawna chciałam ją mieć, ale jakoś nie miałam szczęścia i zawsze trafiałam na żółte. A tym razem jest biała. :) Przecież to znak, nie mogłam jej nie kupić. Nie mogę się też doczekać, aż zakwitnie! :)
Obrazek

A tu moje kompozycje. Ta sukulentowa, która niestety wygląda chwilowo nieco biednie.
Obrazek

I rojniki.
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Piękne kompozycje rojnikowe ;:138 A można wiedzieć gdzie kupiłaś gardenię?
Pozdrawiam - Justyna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”