Bukszpany Lemonki

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Bukszpany Lemonki

Post »

Izo, Mariuszu
Te niebieskie kwiatki to najpewniej śnieżnik lśniący.
Piękne zdjęcie krokusów prześwietlonych słońcem ;:333.

Miłego "działkowania" - Jagi
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pewno twoje pomidorki pod chmurką zaraza ziemniaczana zmiotła.
Gdyby zrobić im zadaszenie byłoby im łatwiej i liście byłyby suche.
To nie musi być namiot, ot tylko taki foliowy daszek.
Jakieś gałęzie czy patyki na pewno znajdziesz, żeby je powiązać i nakryć folią.
Grażyna.
kogro-linki
gloff
1000p
1000p
Od: 2 gru 2011, o 10:21

Post »

Jagi dzięki,ładny bardzo ten kwiatek :wink:
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2011, o 13:11

Post »

Jagi, dziękuję :)

Grażynko, masz rację. Przydałby się daszek, tak gdzieś ostatnio przeczytałam, że wystarczy zadaszenie. Jeśli będę miała dużo rozsady to coś zmontuję :)

Wczoraj znow sprzątałam działkę. Jakieś 90 minut i jakoś wielkich postępów nie widziałam :lol: Pełno ślimaków pozbierałam. One mnie zaczynają przerażać :?
gloff
1000p
1000p

Post »

Ja znów szukam ślimaków bo znaczną ilość potrzebuje i znaleźć nie mogę jak na złość :(
Pomidorki bez zadaszenia miałem w zeszłym roku i nie chorowały.
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z chorobami pomidorów to chyba też trochę od odmiany zależy. Hmmm...ciekawe jak to jest.
Mariusz, ślimaków szukasz? Serio? Szkoda, że nie mieszkacie w pobliżu to byś sobie u mnie nałapał :lol: A tak serio to zazdroszczę, że na Waszej działce ich nie ma ;:oj
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2016, o 21:33

Post »

Izo, ze ślimakami trudno wygrać. Myśmy się starali całe obrzeże od płotu zasłonić kamieniami, płytami chodnikowymi wkopanymi w ziemię, ale te mendy i tak znajdą dziurę i wlezą. Na rabatach podsypuję granulkami, ale w ziołach, warzywach to już gorzej. Ktoś tu wspominał o jakimś preparacie mniej toksycznym. Chyba Aga z fioletowego ogrodu, ale znaleźć nie mogę, bo bym sobie zapisała.
gloff
1000p
1000p

Post »

Iza,pomidorów miałem rożne odmiany,rosły w gruncie,skrzynkach po jabłkach i w donicach.Nie pryskałem żadnymi opryskami jedynie biohumusem podlewałem czasami.Rosły,owocowały i z zbiorów byliśmy z żoną zaskoczeni.Może to od ilości opadów zależy?Sam nie wiem.
Ślimaki też u mnie są,teraz ich jeszcze nie ma ale za jakiś czas się pokażą ale w małych ilościach.
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniko, ja też gdzieś widziałam bardziej ekologiczny środek. Te niebieskie granulki jakoś mnie nie przekonują bo są bardzo toksyczne. Wiem, że pewnie po pierwszych zjedzonych przez ślimaki uprawach zmienię zdanie, ale myśl o truciu ślimaków budzi we mnie mocny sprzeciw. Wiem, że albo szkodniki albo uprawy :? Dodatkowo chciałam mieć mieszane uprawy, rośliny jadalne między ozdobnymi. Czas pokaże jak będzie.

Mariuszu, pewnie zależy to od wielu rzeczy - od opadów pewnie też i od odmian, może od tego czy w pobliżu jest coś zarażnone jakąś chorobą czy nie. Tak gdybam bo nie wiem jak naprawdę jest. W każdym razie fajnie, że mieliście zdrowe pomidory :)
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Izo :wit . Cudna wiosna u Ciebie ;:138 , śnieżniki to piękne roślinki a Twój aparat świetnie oddaje ich kolor. Mój niestety nie potrafi ;:222 . Zapowiada się bardzo ciekawy sezon, trzymam kciuki i pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewelino :wit Byłam dziś na działce i wiele nowych roślin zauważyłam. Części nie rozpoznaję. Niedługo zakwitną tulipany i hiacynty. Tulipany sadzone jesienią i te, które lata temu ktoś inny posadził. A ja znów trochę posprzątałam, ale efektów nadal nie widać :lol:

Jeszcze kwitną krokusy

Obrazek
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

W pierwszych latach poiadania działki, pracy jest na pewno więcej. Trochę to potrwa zanim osiągnie wygląd, który będzie zbliżony do Waszych założeń. Jest mnóstwo pracy przy uporządkowaniu ogrodu, tworzeniu grzadek, ale potem praca sprawia już tylko przyjemność. Działka pięknieje z każdym waszym pobytem na niej, a tę altanę masz po prostu cudną ;:108
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko, masz rację. Pracy tyle, że chyba nie zdołam wszystkiego zrobić. Ale działam ile mogę, na ile czas mi pozwala :) Dziś kilka godzinek popracowałam. Poszłam jeszcze po obiedzie :) Wywaliłam znów mnóstwo śmieci i ślimaków. Poprzesadzałam kilka roślin, zasadziłam żurawki i rozchodnika, które były u mnie na balkonie dotychczas. Balkon w tym roku głównie pomidorowy i paprykowy będzie. Ozdobnych roślin mniej.
Jeszcze o działce...taki kawałek ziemi to ogrom życia. Ślimaki, mrówki, pająki, dżdżownice, ptaki. To niesamowite. Trochę mało zapylaczy, ale mam plan żeby to zmienić. Niestety jest pewnie też mnóstwo szkodników, ale trudno. Tak być musi. Pędraka znalazłam i zlikwidowalam. Fuj. Ale był już wielki. Czytałam kiedyś o cyklu życiowym chrabąszcza majowego ( taka ładna nazwa ) i zrobiło to na mnie wrażenie :) Szkoda, ze te pędraki to takie paskudy.

Mnóstwo takich hiacyntów u mnie rośnie :)

Obrazek

Oczyściłam zagonek poziomkowy. Nie dokończyłam, ale już lepiej wygląda. Nie wiedziałam, że oczyszczanie poziomek jest takie trudne. Co pociągnęłam z uschły wąs to wyrywała mi się cała sadzonka :? Namęczyłam się przez to okrutnie i nie oczyściłam tak jak bym chciała. Za to ślimaki chyba wszystkie wyczaiłam w tych poziomkach.

Obrazek

Obrazek

To jest strona działki do przekopaniai oczyszczenia. Ale zobaczcie ile tam tulipanów wyrosło. Ciekawe od ilu lat są tam i czy zakwitną.

Obrazek

Duża część tej strony jest usiana kępkami maluślich roślin z tycimi bialymi kwiatuszkami. Pewnie to jakiś chwast, ale wygląda przecudnie. Tak delikatnie i koronkowo. Próbowalam zrobić zdjęcia, ale nie oddają ani trochę rzeczywistości. Pokażę tylko zdjecie jednej z tych roślinek i poproszę o identyfikację :) Na zdjęciu wygląda zwyczajnie, ale na żywo jest przepiękna.

Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

U mnie też tego sporo, ale uważaj bo strasznie lubi się wysiewać.
Ma takie nasionka co przy dotknięciu pryskają nasionami na wszystkie strony.
Jedyny plus to ten, że łatwo się je wyrywa.
Ale też nie wiem co to za chwaścik.
Podobne mam w tym roku hiacynty ;:306 , ale nie wiem z jakich cebulek, bo rosną to tu , to tam, pewno jakieś pozostałości po kupnych i wsadzonych do ziemi.
Tulipany teraz nie przesadzaj, dopiero jak przekwitną wyjmij za jakieś 2 tygodnie po przekwitnięciu, zasusz a potem jesienią wsadż na miejsce docelowe.
Na pewno się odwdzięczą w następnym sezonie.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko, dziękuję za radę ;:196 Tak zrobię z tymi tulipanami jak napisałaś :) Te śliczne białe roślinki chyba powyrywam jednak :lol: Albo w sumie nie, zostawię bo ładne i skoro latwe do wyrwania to niech rosną. Za to ciężko wyrwać w całości kłącza mniszka. Trochę dziś powyrywałam, ale pewnie i tak będzie odrastać. To samo z podagrycznikiem. Jutro to sobie listków na sałatkę narwę :lol: I gwiazdnicę też wyrywałam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”