Wiejski ogród po sezonie cz. 33
- pela11
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 sty 2015, o 00:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Wiejski ogród po sezonie cz. 33
Marysiu , u mnie niestety pada , chociaż akurat nie przeszkadza mi to w niczym bo od rana mam dzień dla domu , Dobrze że Tobie troszkę słonko się pokazało , bo ono przyrodzie i nam daje życiowego kopa .Oby jak najwięcej takich dni .Jutro troszkę odpoczynku i jakiś spacerek jak pogoda pozwoli .Muszę się przyzwyczaić że ogród odpoczywa a ja z nim . Pozdrawiam cieplutko 

- karolacha
- Od: 1 cze 2014, o 15:56
Marysiu ja tak jak Ty , do końca będę wyszukiwać roślin w ogrodzie, powtórki to już zupełnie na koniec
No i właśnie tak przekwita Heptakodium i to są owoce-nasiona. Moje bardziej ciemne, czerwone, ale to zależy od miejsca. Z czasem roślina będzie ich wydawać coraz więcej i coraz większe i dopiero to ładnie wygląda jesienią 

- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Jestem bardzo zmęczona, bo dzień intensywny za mną. Przesadziłam spore winogrono jak radził Monty, nogi na zewnątrz a głowa w tunelu. bo winorośl dobra a nie zdąża dojrzeć
Poza tym nową miejscówkę dostała róża Pink Peace i świdośliwa. Zrobiłam jeszcze mnóstwo innych rzeczy i teraz cierpię mimo zażycia kolejnej tabletki na głowę
Beatko przyjazna pogoda utrzymała się do wieczora i wróciłam do domu jak zmierzchało, a potem jeszcze pojechałam do nowego znajomego rolnika po zaopatrzenie dla kurek i na koniec zrobiłam sernik na zimno, który zastyga w lodówce
Teraz już nawet rekami nie mam siły przebierać na klawiaturze
Tych rybek to Ci strasznie zazdroszczę i świeżych a przede wszystkim wędzonych
Życzę Ci spokojnego wieczoru odpoczywaj, bo też pewnie jesteś zmęczona
Bea oj patrzyłam na te piski w trawie i ledwo się ruszam! U mnie też taka temperatura była, więc wykorzystałam cały dzień na ogrodowanie. Dobrze że jutro niedziela, to miłej niedzieli Beatko
Eluniu coś mówią że u mnie jutro, ale czy cały dzień nie wiem
żeby się tylko nie zaniosło jak to ma w zwyczaju
Jeszcze nie odpoczywamy ani ogród ani ja, a poza tym mam stały obowiązek więc praca jest tylko na mniejszych obrotach. Nie chcę tylko mrozu, bo muszę latać do kur i gorącą wodą
i niech jesień trwa aż do świąt! Tobie życzę ciekawych zajęć na czas odpoczynku i jutro ciekawej niedzieli
Karolino jak Cię dawno nie widziałam! a widzisz to tak Heptakodium dojrzewa? tylko że ja dzisiaj dotykałam to różowe i to miękkie płatki są
Zobaczymy w następnych latach? jakby było ciepło to moje ma jeszcze mnóstwo nierozwiniętych pąków. Tak czy tak to śliczne drzewo i kwitnie wtedy kiedy już nic nie kwitnie
na wspomnienia będzie jeszcze dużo czasu
Była pszczółka listopadowa

i motylek listopadowy, szukał chyba noclegu na zimę

i czarne perły błyszczały w słońcu

Kończy się sobota pełna wrażeń!

Beatko przyjazna pogoda utrzymała się do wieczora i wróciłam do domu jak zmierzchało, a potem jeszcze pojechałam do nowego znajomego rolnika po zaopatrzenie dla kurek i na koniec zrobiłam sernik na zimno, który zastyga w lodówce

Życzę Ci spokojnego wieczoru odpoczywaj, bo też pewnie jesteś zmęczona

Bea oj patrzyłam na te piski w trawie i ledwo się ruszam! U mnie też taka temperatura była, więc wykorzystałam cały dzień na ogrodowanie. Dobrze że jutro niedziela, to miłej niedzieli Beatko

Eluniu coś mówią że u mnie jutro, ale czy cały dzień nie wiem

Karolino jak Cię dawno nie widziałam! a widzisz to tak Heptakodium dojrzewa? tylko że ja dzisiaj dotykałam to różowe i to miękkie płatki są

Była pszczółka listopadowa

i motylek listopadowy, szukał chyba noclegu na zimę

i czarne perły błyszczały w słońcu

Kończy się sobota pełna wrażeń!
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16
Witaj, Marysiu!
Czytam, że jesteś przemęczona.
No to jest nas dwie, bo ja też wróciłam potwornie zmęczona i wcale nie w dobrym humorze.
Nadrobiłam zaległości w Twoim ogrodzie i muszę pochwalić fantastyczne zdjęcia zmieniającego się nieba.
Jesteś już specjalistką od tego typu fotek.
A w Twoim otoczeniu jeszcze i kolorki widać.
Oby jak najdłużej, choć straszą śniegiem i temperaturą mniej niż zero.
A ja takiej
nie chcę. Swojej działki ponad tydzień nie oglądałam....
Miłej niedzieli
i pełnego wypoczynku życzę. 

Czytam, że jesteś przemęczona.

Nadrobiłam zaległości w Twoim ogrodzie i muszę pochwalić fantastyczne zdjęcia zmieniającego się nieba.

Jesteś już specjalistką od tego typu fotek.

A w Twoim otoczeniu jeszcze i kolorki widać.

Miłej niedzieli

-
- Od: 10 maja 2012, o 19:16
Marysiu i ciebie do padło choróbsko!
- Maska
- Kontakt:
Nie choróbsko tylko ból głowy bo chyba zmiana będzie, wczoraj bolała M a dzisiaj mnie to typowe przy zmianie ciśnienia 

- iwona0042
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
Marysiu kochana odpoczywaj i niech już Ciebie nic nie boli
, tylko powiedz jak sadziłaś te winogrona, że główki mają w tunelu?

- ewelkacha88
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Marysiu czarne perły przepiękne
. Masz rację, słoneczko to nie tylko witamina D
wtedy to i endorfiny działają na całego
. Widzę, że poszalałaś w ogrodzie
. Dobrze, że jeszcze jest pogoda na takie prace. Przyjemniej pracuje się w ładne dni nieprawdaż? . Słoneczka na jutro Ci życzę
.

- Maska
- Kontakt:
Lucynko przepraszam umknęłaś mi
Czytałam u Ciebie o całej historii i wiesz tak jest prawie wszędzie. Ktoś korzysta i ma wszystko w nosie a inny ma serce
i jest obowiązkowy. Przypomniał mi się czas sprzed prawie dwóch lat kiedy też liczyłam i się przeliczyłam. Życzę Ci dużo siły, bo to dopiero początek
Działkę jutro odwiedzisz i zobaczysz, że też jeszcze kolorki są teraz odpocznij, wyśpij się
Iwonko w którymś programie Monty Don pokazał jak sadzić winorośle żeby dojrzały mimo klimatu. Kazał wykopać duży dół (ja wykopałam obok tunelu), na dno wsadzić kamienie (drenaż) potem kompost i nawóz, sadzonka lekko nachylona w kierunku u niego szklarni u mnie tunelu i tak zrobiłam. On sadził z doniczki to 5 cm głębiej kazał. W miejscu gdzie się łączy ściana folii z bokiem podniosłam folię i wcisnęłam roślinę. Folię z powrotem połączyłam i poprosiłam winorośl żeby się przyjęła i ładnie rosła
Mam już jedną co mi M dał do tunelu, ale cała jest w środku. Winogrona dojrzewają i są pyszne! Iwonko pewnie ból zgubię nocą w poduszce
Ewelinko ja u Ciebie Ty u mnie
jakbyśmy się umówiły
O tak poszalałam i chyba powietrze mnie zaczadziło
Myślę że jutro już będę jak nowa
I Tobie słoneczka i wypoczynku 

Czytałam u Ciebie o całej historii i wiesz tak jest prawie wszędzie. Ktoś korzysta i ma wszystko w nosie a inny ma serce

Działkę jutro odwiedzisz i zobaczysz, że też jeszcze kolorki są teraz odpocznij, wyśpij się

Iwonko w którymś programie Monty Don pokazał jak sadzić winorośle żeby dojrzały mimo klimatu. Kazał wykopać duży dół (ja wykopałam obok tunelu), na dno wsadzić kamienie (drenaż) potem kompost i nawóz, sadzonka lekko nachylona w kierunku u niego szklarni u mnie tunelu i tak zrobiłam. On sadził z doniczki to 5 cm głębiej kazał. W miejscu gdzie się łączy ściana folii z bokiem podniosłam folię i wcisnęłam roślinę. Folię z powrotem połączyłam i poprosiłam winorośl żeby się przyjęła i ładnie rosła

Ewelinko ja u Ciebie Ty u mnie

- iwona0042
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
Rozumiem Marysiu, dziękuję, wiesz ja chyba swój namiot będę przenosić na swoją działkę, miałam okazję dostać pyszny winogron, ale nie brałam, bo właśnie miał rosnąć w tunelu, a może by właśnie tak spróbować, ale to już nie w tym roku 

-
A to przejdzie! dobrze , że nie wirusy jakieś! 

- Maska
- Kontakt:
Iwonko tak wsadziłam w rogu, że jak za jakiś czas przeniosę tunel to będzie w przeciwległym rogu... taka spryciula jestem
Po tym pierwszym wiem, że metoda działa i kwiatki nie przemarzają
Można sadzić na wiosnę
Bożenko nie chce żadnych wirusów
ja muszę być na chodzie 

Bożenko nie chce żadnych wirusów

-
Marysiu to wsuwaj czosnek! 

-
- 100p
- Od: 10 kwie 2016, o 18:22
Marysiu, jakie Ty masz sposoby z ta winoroślą!:) muszę zapamietać:) nigdy nie wiadomo jaka wiedza się przyda w życiu
w Krakowie mniej dziś pada niż w Tarnowie:) miłego dnia!

Ryzykowna inwestycja- kupno starego domu na wsi - zapraszam Asia.
- Beaby
- Od: 16 lut 2014, o 13:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Marysiu - mogę w spokoju do Ciebie pukać bo zapewne tupotu białych mew już nie słyszysz. Przeszło na mnie
Typowe na zmianę pogody, co przewidują prognozy i to już od wtorku.
Tej cebuli już nie mam, nawet to mi uprowadzono. To pewnie jakaś przeziębiona nornica - no jakoś kurować się trzeba
Z tym tunelem to rzeczywiście masz super pomysły

Typowe na zmianę pogody, co przewidują prognozy i to już od wtorku.
Tej cebuli już nie mam, nawet to mi uprowadzono. To pewnie jakaś przeziębiona nornica - no jakoś kurować się trzeba

Z tym tunelem to rzeczywiście masz super pomysły