Kropelka zaprasza cz.4.

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kropelka zaprasza cz.4.

Post »

Olu nie przesadzaj Hagley. On woli półcień jak pełne słońce.

Mariola wysiewałaś naparstnice czy same tak się sieją? Też bym tyle ich chciała. Wyglądają obłędnie. ;:180
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Aniu mam dwa w półcieniu wsadzone w zeszłym roku i ani jednego kwiatka na nich... Mówisz żeby zostawić?
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Olu, ja dopiero teraz zaczynam bardziej operować nazwami, wcześniej nie przywiązywałam wagi do nazw roślin. Skarpa hostowa powstała w miejscu gdzie najpierw stał basen, później wywalałam tam przez jeden sezon chwasty, no i powstała górka, którą obsypałam ziemią i najpierw obsadziłam wrzosami. Ale po pierwszej zimie większość z nich wypadła, i tak mi przeszła miłość do wrzosów, za to hosty super się prezentują na takiej wzniesionej rabacie.

Obrazek

Obrazek

Aniu- naparstnice to w zdecydowanej większości samosiejki. Sieja się gdzie popadnie, tworząc całkiem zmyślne kompozycje. Te na szczycie pagórka z funkiami, również przywiał wiatr, i jakoś tak fajnie się wkomponowały, ze nie mam serca ich wyrzucać. Prawda, ze cudne są? ;:167

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zawsze powtarzam jeśli ktoś chce mieć szybko zarośnięte miejsce niech posadzi Polish spirita to wyścigowiec .U mnie tez zaszalał wzdłuż i w szerz.Mariolu masz pięknie więc chwilo trwaj ;:167 ;:167 a tego czerwonego potworka masz też cudownego ciekawe jak dasz sobie z nią radę, bo ja muszę zmienić podporę powojnikowi Pamela Jackman i aż boje sie, bo szkoda byłoby mi go ścinać.Zabieram się do tego tak jak Ty do róży
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Mariolko,ślicznie masz w ogrodzie ,zdjęcia z dalsza bardzo lubię bo widać kawał ogrodu i inne ma się pojęcie o nim i powiem ,że Twój ogród super wygląda z takiej perspektywy,powojniki śliczne ,ale są w twoim ogrodzie moje ulubione piwonie ,świetnie ,że są bo to cudowne rośliny,pozdrawiam :wit
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu, super byłoby, gdyby powojniki wielkokwiatowe miały taką siłę wzrostu jak Polish... U mnie w tym roku praktycznie cały wiosenny przyrost ( a to na pewno coś koło 1 metra, albo i więcej) przechylił się przez płotek w stronę drogi; dobrze, że te przęsła w miarę mocne, bo pewnie drewniany płotek poległ by niczym pergola pod moja różą czerwoną pnącą... Czekam aż zakończy kwitnienie i biorę się za pergolę pod nią...

Obrazek

Martuś, piwonie uwielbiam! Ten wspaniały zapach!!! Szkoda tylko, że łamią się pod ciężarem kwiatów, muszę pomyśleć o jakiś podporach pod nie, bo żal patrzeć jak kwiaty leżą na ziemi...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38

Post »

MARIOLKA,żóótej piwonii,niestety,nie mam :wink:
Jak się Twoja nazywa :?:
Wielce urodziwe są też 2 kępy naparstnic :!:
Pozdrówki,
Sławek
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sławku, ta piwonia ma w nazwie coś z Sunset?
Nie znam dokładnej nazwy. Ale piwonii żółtych to chyba niewiele jest odmian, znajdziesz bez problemu.
Naparstnice teraz tak dostojnie się prezentują, prawda?

Goździki kamienne
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Goździczki to ślicznoty, jeszcze ten zapach.... ;:215
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Mariolko przecudne widoki, ta blada piwonia urocza. ;:oj Hosty w słońcu, a wyjątkowo dorodne. ;:215 Z naparstnicami świetnie zestawione. ;:138 Moje hosty w słońcu stale przypalało, gleba całkem inna niż twoja. ;:174

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28

Post »

Mariolu! jestem oczarowana widokami z Twojego ogrodu. Ślicznie....bajecznie. Azalie i piwonie swoim pięknem zachwycają . Bardzo proszę , jeśli znasz napisz jakie to odmiany . Przeglądam kilkakrotnie strony i wciąż odkrywam coś nowego, urzekającego. Potwierdzam odmianę powojnika Carnaby ...mam też takiego ale jeszcze młodziutki i kwitł zaledwie kilkoma kwiatkami .
Pozdrawiam cieplutko, będę tu zawsze wracała ;:168
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Mariolko ogród buchnął kolorami, masz przecudne powojniki i piwonie. Mnie pozostała w pamięci ta piwonia http://www.fotosik.pl/zdjecie/e04b9c4fafef5d1b czy wiesz jak się nazywa. Żółta pełna piwonia w umie w tym roku mimo okrycia umarzła...ale na szczęście odbiła, tylko z kwiatów nici.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Cudny ostatni clemek ;:215
Kusisz takimi pięknymi piwoniami i iryskami :)
Ta żółtawa piwonia ciekawa.A i spore krzaczorki masz.Czyli już dłużej masz je w ogrodzie.Ja dopiero kilka nowych w tamtym i tym roku dokupiłam.
Naparstnice piękne , wielkie,. ;:173
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu, u mnie goździki kamienne nie pachną. Z tego co pamiętam pięknie pachniały goździki pierzaste,mam jedną kępę białych, ale nie mogę sobie poradzić z wrastającym perzem w tą kępę i chyba w końcu wywalę wszystko...

Soniu, Marysiu piwonie ogólnie zachwycają, i widokiem, i zapachem! Ta bladoróżowa, pełna pachnie obłędnie. Mam je dwie takie same, ale nie umiem ich nazwać. Pamiętam, że kupowałam je na allegro u polecanego pana Marka, wszystkie odmiany się zgadzały. Oczywiście nazwy były zapisane, ale zeszycik gdzieś zaginął :( Mam je chyba już z 5 lat, w tym roku wszystkie super kwitły. Pierwsze pączki na niektórych sczerniały za sprawą późno majowego przymrozku, ale szczęśliwie wszystko poradziło sobie i wybiło w nowe pędy i pąki. No poza czereśnią :(

Bogusiu, wszystko się rozrosło to fakt. Właśnie dziś kasowałam zdjęcia z aparatu z roku 2012 i byłam w szoku, jaki maleńki był wtedy mój ogród. Tuje z żywopłotu miały mniej niż metr (teraz niektóre maja prawie 3 metry, a wszystkie co najmniej 2,5m) wszystko wydawało się takie malutkie, tyle miejsca do sadzenia... A teraz latam z doniczką w tę i z powrotem i dalej nie znalazłam odpowiedniego miejsca na posadzenie róż, toteż trzeba będzie zrywać trawnik.

Aniu,
powojnik o którym mowa to Dzieci Warszawy. Teraz kwitnie ładnie, ale początki były trudne. Przesadzałam go kilkakrotnie, złapał uwiąd, zanikł całkowicie, w końcu odbił i poszedł jak trzeba. Pamiętam, ze w jednym roku ratowałam go skorupkami z jajek wielkanocnych, wierząc w ich moc :D Zadziałało :D
Nie udało mi się odnaleźć zeszytu z nazwami piwonii, ale są u mnie już z 5 lat na pewno.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
maryla-56_56
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2009, o 19:18

Post »

Mariolko cudny masz ogród! Moje piwonie w tym roku odpoczywają, mają po 1 kwiatku.
Perukowiec widzę, że będzie miał peruczki. Mój Podolski jeszcze nie.
Za to zielony buchnął i będą peruczki.
U nas na goździki mówi się cegiełki. :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”