Mariola wysiewałaś naparstnice czy same tak się sieją? Też bym tyle ich chciała. Wyglądają obłędnie.
Kropelka zaprasza cz.4.
- aneczka1979
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 14 cze 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kropelka zaprasza cz.4.
Olu nie przesadzaj Hagley. On woli półcień jak pełne słońce.
Mariola wysiewałaś naparstnice czy same tak się sieją? Też bym tyle ich chciała. Wyglądają obłędnie.
- Ola2310

- Od: 24 maja 2015, o 13:37
- Kontakt:
Aniu mam dwa w półcieniu wsadzone w zeszłym roku i ani jednego kwiatka na nich... Mówisz żeby zostawić?
-
kropelka

- Od: 30 kwie 2008, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Olu, ja dopiero teraz zaczynam bardziej operować nazwami, wcześniej nie przywiązywałam wagi do nazw roślin. Skarpa hostowa powstała w miejscu gdzie najpierw stał basen, później wywalałam tam przez jeden sezon chwasty, no i powstała górka, którą obsypałam ziemią i najpierw obsadziłam wrzosami. Ale po pierwszej zimie większość z nich wypadła, i tak mi przeszła miłość do wrzosów, za to hosty super się prezentują na takiej wzniesionej rabacie.

Aniu- naparstnice to w zdecydowanej większości samosiejki. Sieja się gdzie popadnie, tworząc całkiem zmyślne kompozycje. Te na szczycie pagórka z funkiami, również przywiał wiatr, i jakoś tak fajnie się wkomponowały, ze nie mam serca ich wyrzucać. Prawda, ze cudne są?

Aniu- naparstnice to w zdecydowanej większości samosiejki. Sieja się gdzie popadnie, tworząc całkiem zmyślne kompozycje. Te na szczycie pagórka z funkiami, również przywiał wiatr, i jakoś tak fajnie się wkomponowały, ze nie mam serca ich wyrzucać. Prawda, ze cudne są?

- JAKUCH

- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zawsze powtarzam jeśli ktoś chce mieć szybko zarośnięte miejsce niech posadzi Polish spirita to wyścigowiec .U mnie tez zaszalał wzdłuż i w szerz.Mariolu masz pięknie więc chwilo trwaj
a tego czerwonego potworka masz też cudownego ciekawe jak dasz sobie z nią radę, bo ja muszę zmienić podporę powojnikowi Pamela Jackman i aż boje sie, bo szkoda byłoby mi go ścinać.Zabieram się do tego tak jak Ty do róży
-
koziorozec

- Od: 22 sty 2013, o 21:52
Witaj Mariolko,ślicznie masz w ogrodzie ,zdjęcia z dalsza bardzo lubię bo widać kawał ogrodu i inne ma się pojęcie o nim i powiem ,że Twój ogród super wygląda z takiej perspektywy,powojniki śliczne ,ale są w twoim ogrodzie moje ulubione piwonie ,świetnie ,że są bo to cudowne rośliny,pozdrawiam 
-
kropelka

Jadziu, super byłoby, gdyby powojniki wielkokwiatowe miały taką siłę wzrostu jak Polish... U mnie w tym roku praktycznie cały wiosenny przyrost ( a to na pewno coś koło 1 metra, albo i więcej) przechylił się przez płotek w stronę drogi; dobrze, że te przęsła w miarę mocne, bo pewnie drewniany płotek poległ by niczym pergola pod moja różą czerwoną pnącą... Czekam aż zakończy kwitnienie i biorę się za pergolę pod nią...

Martuś, piwonie uwielbiam! Ten wspaniały zapach!!! Szkoda tylko, że łamią się pod ciężarem kwiatów, muszę pomyśleć o jakiś podporach pod nie, bo żal patrzeć jak kwiaty leżą na ziemi...

Martuś, piwonie uwielbiam! Ten wspaniały zapach!!! Szkoda tylko, że łamią się pod ciężarem kwiatów, muszę pomyśleć o jakiś podporach pod nie, bo żal patrzeć jak kwiaty leżą na ziemi...

-
slanka-flora
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 3 gru 2011, o 09:38
MARIOLKA,żóótej piwonii,niestety,nie mam
Jak się Twoja nazywa
Wielce urodziwe są też 2 kępy naparstnic
Pozdrówki,
Sławek
Jak się Twoja nazywa
Wielce urodziwe są też 2 kępy naparstnic
Pozdrówki,
Sławek
-
kropelka

- apus

- Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Goździczki to ślicznoty, jeszcze ten zapach.... 
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
viewtopic.php?f=2&t=117468
- cyma2704

- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- bwoj54

- Od: 8 wrz 2012, o 08:28
Mariolu! jestem oczarowana widokami z Twojego ogrodu. Ślicznie....bajecznie. Azalie i piwonie swoim pięknem zachwycają . Bardzo proszę , jeśli znasz napisz jakie to odmiany . Przeglądam kilkakrotnie strony i wciąż odkrywam coś nowego, urzekającego. Potwierdzam odmianę powojnika Carnaby ...mam też takiego ale jeszcze młodziutki i kwitł zaledwie kilkoma kwiatkami .
Pozdrawiam cieplutko, będę tu zawsze wracała
Pozdrawiam cieplutko, będę tu zawsze wracała
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
- Maska

- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Mariolko ogród buchnął kolorami, masz przecudne powojniki i piwonie. Mnie pozostała w pamięci ta piwonia http://www.fotosik.pl/zdjecie/e04b9c4fafef5d1b czy wiesz jak się nazywa. Żółta pełna piwonia w umie w tym roku mimo okrycia umarzła...ale na szczęście odbiła, tylko z kwiatów nici.
- anabuko1

- Od: 16 sty 2013, o 17:19
Cudny ostatni clemek
Kusisz takimi pięknymi piwoniami i iryskami
Ta żółtawa piwonia ciekawa.A i spore krzaczorki masz.Czyli już dłużej masz je w ogrodzie.Ja dopiero kilka nowych w tamtym i tym roku dokupiłam.
Naparstnice piękne , wielkie,.
Kusisz takimi pięknymi piwoniami i iryskami
Ta żółtawa piwonia ciekawa.A i spore krzaczorki masz.Czyli już dłużej masz je w ogrodzie.Ja dopiero kilka nowych w tamtym i tym roku dokupiłam.
Naparstnice piękne , wielkie,.
-
kropelka

Basiu, u mnie goździki kamienne nie pachną. Z tego co pamiętam pięknie pachniały goździki pierzaste,mam jedną kępę białych, ale nie mogę sobie poradzić z wrastającym perzem w tą kępę i chyba w końcu wywalę wszystko...
Soniu, Marysiu piwonie ogólnie zachwycają, i widokiem, i zapachem! Ta bladoróżowa, pełna pachnie obłędnie. Mam je dwie takie same, ale nie umiem ich nazwać. Pamiętam, że kupowałam je na allegro u polecanego pana Marka, wszystkie odmiany się zgadzały. Oczywiście nazwy były zapisane, ale zeszycik gdzieś zaginął
Mam je chyba już z 5 lat, w tym roku wszystkie super kwitły. Pierwsze pączki na niektórych sczerniały za sprawą późno majowego przymrozku, ale szczęśliwie wszystko poradziło sobie i wybiło w nowe pędy i pąki. No poza czereśnią 
Bogusiu, wszystko się rozrosło to fakt. Właśnie dziś kasowałam zdjęcia z aparatu z roku 2012 i byłam w szoku, jaki maleńki był wtedy mój ogród. Tuje z żywopłotu miały mniej niż metr (teraz niektóre maja prawie 3 metry, a wszystkie co najmniej 2,5m) wszystko wydawało się takie malutkie, tyle miejsca do sadzenia... A teraz latam z doniczką w tę i z powrotem i dalej nie znalazłam odpowiedniego miejsca na posadzenie róż, toteż trzeba będzie zrywać trawnik.
Aniu, powojnik o którym mowa to Dzieci Warszawy. Teraz kwitnie ładnie, ale początki były trudne. Przesadzałam go kilkakrotnie, złapał uwiąd, zanikł całkowicie, w końcu odbił i poszedł jak trzeba. Pamiętam, ze w jednym roku ratowałam go skorupkami z jajek wielkanocnych, wierząc w ich moc
Zadziałało 
Nie udało mi się odnaleźć zeszytu z nazwami piwonii, ale są u mnie już z 5 lat na pewno.

Soniu, Marysiu piwonie ogólnie zachwycają, i widokiem, i zapachem! Ta bladoróżowa, pełna pachnie obłędnie. Mam je dwie takie same, ale nie umiem ich nazwać. Pamiętam, że kupowałam je na allegro u polecanego pana Marka, wszystkie odmiany się zgadzały. Oczywiście nazwy były zapisane, ale zeszycik gdzieś zaginął
Bogusiu, wszystko się rozrosło to fakt. Właśnie dziś kasowałam zdjęcia z aparatu z roku 2012 i byłam w szoku, jaki maleńki był wtedy mój ogród. Tuje z żywopłotu miały mniej niż metr (teraz niektóre maja prawie 3 metry, a wszystkie co najmniej 2,5m) wszystko wydawało się takie malutkie, tyle miejsca do sadzenia... A teraz latam z doniczką w tę i z powrotem i dalej nie znalazłam odpowiedniego miejsca na posadzenie róż, toteż trzeba będzie zrywać trawnik.
Aniu, powojnik o którym mowa to Dzieci Warszawy. Teraz kwitnie ładnie, ale początki były trudne. Przesadzałam go kilkakrotnie, złapał uwiąd, zanikł całkowicie, w końcu odbił i poszedł jak trzeba. Pamiętam, ze w jednym roku ratowałam go skorupkami z jajek wielkanocnych, wierząc w ich moc
Nie udało mi się odnaleźć zeszytu z nazwami piwonii, ale są u mnie już z 5 lat na pewno.

- maryla-56_56

- Od: 16 kwie 2009, o 19:18
Mariolko cudny masz ogród! Moje piwonie w tym roku odpoczywają, mają po 1 kwiatku.
Perukowiec widzę, że będzie miał peruczki. Mój Podolski jeszcze nie.
Za to zielony buchnął i będą peruczki.
U nas na goździki mówi się cegiełki.
Perukowiec widzę, że będzie miał peruczki. Mój Podolski jeszcze nie.
Za to zielony buchnął i będą peruczki.
U nas na goździki mówi się cegiełki.