Magiczny Ogród EWY

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
EWA K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2008, o 23:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

ustaliłam nazwę czarno - bordowego storczyka (miałam zapisaną, tylko w tym całym zamiesziu dopiero teraz ją znalazłam :twisted: )
to Phalaenopsis Elegant Deborah - czasami jest też określana jako Doriteanopsis , zapewne z powodu swojego rodowodu

widywałam baaaardzo podobne do niej ,,marketowe podróbki", ale tamte kwiaty byly mniejsze, często zniekształcone i kolor jakby nie taki. Również ilośc kwitów mniejsza.

Jeanne - faktyczmie nasze żółto - czerwone falenopsisy mają wiele wspólnego :D
takie jak Twoje widywalam na wiosnę w obi. Mają ciut mniejsze kwiaty, zdecydowanie więcej czerwieni, niemal każdy kwiat ma inny deseń, ale oba są z tych ,,woskowych"- o sztywnych płatkach
Ewo, gratuluję wygranej dla Kliwii, jeszcze nigdy nie byłam na taliej wystawie, przypuszczam że emocje są ogromne.
Renato nic straconego, mieszkasz na Śląsku, a tam (jak i w całej Polsce) prawie w każdym większym mieście są ogranizowane wystawy. Ciekawa wystawa będzie w katowicach na wiosnę.

ART - no pewnie, że na zdjęciu to ja ;:100
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewo, bo mój woskowy falenopsis pochodzi właśnie z Obi, i kupiony na wiosnę :lol: a dokładnie na Dzień kobiet :P
Ale takiego jak Twój to bym chciała oj.... :oops: :lol:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
miaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2008, o 13:58

Post »

Ewciu widziałam Twoją Encyclię ( na własne oczy :lol: ) i muszę przyznać, że jest niezwykła :shock:
Awatar użytkownika
EWA K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

miaaa ... jak miło :D
Awatar użytkownika
EWA K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

zrobiło nam się zimowo , więc dla poprawy humorków coś żółtego, słonecznego :D

Obrazek

moja encyclia wróciła juz tydzień temu z wystawy, cała i zdrowa :D , a przy okazji dostała nową towarzyszkę na parapet - ciekawą odmianę popularnego nefrolepsis'a
ciekawe co to za odmiana...będę musiała pomyszkować w internecie, chyba, że ktoś już taką ma i podzieli się swoimi doświadczeniami.
Paprocie i storczyki lubią swoje sąsiedztwo - więc chyba będzie im razem dobrze

Obrazek

Obrazek

dostałam też łandne wydany album - książkę ,,OGRODY KSIĄŻĘCEGO MŁYNA", opisującą bajeczne ogrody fabrykanckiej Łodzi /tereny otaczające również naszą palmiarnię/
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ewo gratuluję takich nowych nabytków. Paprotka bardzo ciekawa, z pewnością pomoże storczykom. Troszke smutno mi, że nie wygrała w głosowaniu twoja Encyclia (bardzo mi się podobała), ale wszystkie storczyki w Łódzkiej Palmiarni były wspaniałe.
Awatar użytkownika
EWA K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

dla mnie sam udział w wystawie był wystarczającą nagrodą, a paprotka i ksiązka to miła pamiątka :wink:
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Ewo, ja też uważam, ze już sam (czynny) udział w WYSTAWIE to wyróżnienie :!:
Nie widziałam jeszcze takiej odmiany paprotki - bardzo ciekawa ;:333
Ja też lubię paprotki. Ostatnio przyniosłam sobie jedną z moich domowych do pracy i wiele osób zwraca na nią uwagę.
A mnie przyjemniej prcuje się w zielonym towarzystwie :)
Ewuniu dzięki za to storczykowe ;:3 powyżej :) Mam podobne, ale już "przekwitło"
A co do ksiązki (albumu), ktory otrzymałaś, na pewno zawiera super fotki, które warto zobaczyć.
Dobrze, ze napisałaś tytuł, bo dziś jestem ZŁA :evil: na Fotosika - nie otwiera mi się sporo zdjęć w każdym wątku, który odwiedzam, a tego z albumem też nie widzę...

Pozdrawiam, Joanna :wink:
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37

Post »

Gratuluję udziału w wystawie. I nowego nefrolepsisa też.
Zajrzyj - proszę - na off-topic, zagłosuj i zostań pomocnikiem Świętego Mikołaja. Baaardzo proszę. Zachęć też proszę znajomych i rodzinę. :lol:
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

Encyclia wprost fantastycznie ci zakwitła. To świetnie, że dałaś ja na wystawę. Widok z tyloma kwiatami jest niesamowity.
Awatar użytkownika
EWA K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Joanno ja już od 3 dni walczę z fotosikiem, moi znajomi tak samo :evil:
a na dodatek dzisiaj w banku siadł system i ludzie nie mogli wpłacać pieniędzy. Jakieś fatum...albo wszyscy siedzą wnecie i odreagowują złą pogodę :?

nie robiłam zdjęcia książce - są tylko 2 zdjęcia paprotki.
Dziękuję za odwiedzinki i za miłe słowa :).

mam podobnego falenopsisa z tygrysim deseniem - ale on jest nieco inny, przyjrzyj się Joanno - którego z nich masz u siebie ?

ojej znowu nie działa fotosik, trudno dam link do strony forumowej - tam go łatwo odnajdziesz :wink:
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... &start=176
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Ewo witaj ! :)
Pooglądałam obydwa Twoje "słoneczka" i znalazłam też zdjęcie mojego:

Obrazek

Jak widzisz, bardziej jest podobny do tego pierwszego - czyli mamy "tygryski" :wink:
Mój obecnie sprawił sobie nowy liść i mam nadzieję, że ruszy wreszcie pęd, który zatrzymał się na dł. 5 mm :roll:

Ewuniu, atrakcje bankowe w stylu Twoich, też już przeżywałam i załatwiłam swoje sprawy po 3 dniach takiej 'awarii'.
A co do Fotosika, dziś dla odmiany widzę te zdjęcia, których nie widziałam wczoraj, ale znikła część tych pierwszych ;:191

Pozdrawiam, Joanna :)
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2008, o 09:08
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

Masz cudne storczyki i różne inne ciekawe rosliny ;:80 , wszystko w ładnych donicach i piekne fotki robisz . Trzymaj tak dalej ;:215 , same pieknosci :D .
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
Awatar użytkownika
EWA K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witaj! Joanno wydaje mi się, że mamy w sumie trzy tygryski - bardzo do siebie podobne.
Twój jest chyba...tak po środku. To są minimalne różnice.
Mój - ten wcześniejszy jest niezbyt wysoki, a ostabi jest wyraźnie wyższy.
Pierwszy ma rysunek skupiony wokół środka i nieco przy obwodzie,a drugi ma w miarę równomierny wzór, ale rytm tygrysich prążkow jest niezbyt regularny.
U Ciebie tygrysi wzór jest dość wyraźny(rytmiczny) , płatki zachodzą nieco mniej na siebie niż u moich

...to takie drodbne niuanse, które czasem są zupełnie nieistotne. W każdym razie WSZYSTKIE kwiaty są bardzo promienne, pogodne :D
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

też mam podobnego żółtego. mój wyglądał tak, jak powtórzył u mnie kwitnienie:
Obrazek
jak na tak olbrzymią roślinę (najdłuższy liść 35 cm), pędy miał marne (2 pędy, na jednym miał 3 kwiatki na drugim 2), ale kwiaty były ładne. kwitł prawie pół roku (tzn. tyle trzymały się te kwiaty. może by kwitły dłużej, gdybym po kilku miesiącach od zakwitnięcia nie zapyliła 1 kwiatka)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”