Madagaskar i reszta świata - cz. 5

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Madagaskar i reszta świata - cz. 5

Post »

Oj, jakże Wam dziękuję raz kolejny za przemiłe słowa! ;:168
I cieszę się, że Uncarina cieszy się powodzeniem u Was - to śliczna roślinka moim zdaniem i jestem z niej dumna.

Basiu - dziękuję... w imieniu żuczków ;:oj Jak już taka egzotyka gości u mnie na balkonie, to trzeba ją "obfocić" w każdym calu :D
Mieciu! Ale trutniów mam w domu wystarczającą ilość ;:306 A tak serio - to nie zniechęcam się, mam czyste sumienie że próbowałam. W różnym stopniu. Jjeden, ten pylony, już odpadł - tak wygląda wnętrze:

Obrazek

Ale że zakwitł już drugi, to i on został posmyrany, tym razem wykorzystałam pyłek z tego pierwszego kwiatka. Czy coś będzie? Raczej wątp0liwe, inaczej tych nasion unkarin byłoby w sprzedaży mnóstwo. Ale próbowałam :D
Tak wygląda uncarina obecnie:

Obrazek

Moniko - uśmiałam się. Kwiatuchowi do żołądka, dobre!
Zuza! Cieszę się, że jesteś! Ale szczerze Ci powiem, że próbowałam znaleźć dobrą euforbię, pasującą... i nie mogę ;:306 Mnie ona żadnej nie przypomina ;:24
Małgosiu - tak, to zupełnie inna radość, to każdy kto ma takie roślinki to właśnie wie. Bardzo się cieszę, zakwitła po raz pierwszy jako dwulatka, a tegoroczne kwitnienie to nie jest jej ostatnie słowo. A co pokażę? Ha, cuda! ;:306
Piotrze - to też z jeden z aspektów jej urody, fakt. A odpowiedź - poniżej!
Lucynko - no jak wlazł? Normalnie... Zdolna z niego bestia :;230
Henryku - zadowolona to mało powiedziane! ;:138 ;:138 Jesteś cudotwórcą normalnie ;:168
Martusiu - no... gdyby moje koty mogły mówić, to byłoby gadanie że hej na zasadzie: "i co, tobie też się zdarzyło, a na nas wrzeszczysz". A za miłe słowa dziękuję ;:196
Lucy - no to mniej więcej masz pogląd, jak w takie huragany można było zostawić rozszczelnione okno... A naprawdę było ciężko, i rzeczywiście dobrze, że nic się Wam po drodze nie stało. Zazwyczaj się martwię o kolegów gdzieś na południu, jak słyszę katastrofalne wieści, a tymczasem na własnym podwórku był prawdziwy strach chodzić... Ale to już za nami! A co do strat - no kloppenburgii niestety, nie przeżyła, zresztą bez liścia to ona akurat się nie ukorzeni.. Szkoda, w przyszłym roku zapoluję na nowo. Żal, ale co zrobić.
Lucynko, jaki dowód, lekarz nic takiego nie potwierdza :;230

No ale czas podzielić się radością, która dzielona staje się mnożona! ;:306

Oto, co przyszło od Henryka!!!

Na początek pokażę roślinkę, bez której nasz Henryk nie byłby sobą, gdyby jej do mnie nie wysłał.

Haworthia arachnoidea v. xiphiophylla

Obrazek

Patrzcie, z wątku Krzysia (chromat) zapamiętałam, że te ostre wierzchołki to ostka... Hm... Czas poczytać o pielęgnacji, bo naprawdę tyle haworcji ode mnie odchodziło, że aż strach!
Jednak oczywiście nie tylko haworcja :D

Chamaecereus hybr. aff. cv. Unikum
Chamaecereus hybr. Boom
Chamaecereus hybr. cv. Rainbow
Chamaecereus hybr. Devon Maid aff.
Chamaecereus hybr. Diamant
Chamaecereus hybr. Gold Topas
Chamaecereus hybr. kwiat czerwono-orange
Chamaecereus hybr. kwiat czerwony
Chamaecereus hybr. Lincoln Blaze
Chamaecereus hybr. Lincoln Brillance
Chamaecereus hybr. Lincoln Curls
Chamaecereus hybr. Lincoln Gem
Chamaecereus hybr. Lincoln Harmony
Chamaecereus hybr. Lincoln Imp (miniatura)
Chamaecereus hybr. Lincoln Showers
Chamaecereus hybr. Lincoln Wine
Chamaecereus hybr. Orange Choice
Chamaecereus hybr. Pyrit
Chamaecereus hybr. Queen Elizabeth
Chamaecereus hybr. Red Baronese
Chamaecereus hybr. Terry?s Suprise
Chamaecereus hybr. Zirkon
Chamaecereus silvestrii ? czysta forma
Chamaelobivia hybr. aff. Violet

a ponadto: Sulcorebutia heliosa
Sulcorebutia augustinii KP 39 - ta, jak doczytałam z wątku Henryka to "ciąg dalszy" ma - Bolivia, Cochabamba, Huanakuni Chico, 2500m

I choć maleńkie niektóre, inne już całkiem sensowne, to jednak dla mnie po prostu jest to zbiorek marzeń. Naprawdę jestem ... cała radosna i raz jeszcze dziękuję, Henryku!

Tak wyglądają maleństwa i w zasadzie całość roślin od Henryka:

Obrazek

Więcej tu co prawda widać nazwówek, ale to ich domki tymczasowe, za rok poprzesadzam do innych doniczek, na razie mają puszczać korzonki.

No, to tyle gadania na dziś. Mam nadzieję, że i Wam się te rośliny spodobały! Z góry dzięki za wizyty :wit
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Niech się zdrowo ukorzeniają, rosną i jak najszybciej kwitną! Trzymam za nie kciuki. ;:333

Jak widzę opanowałaś temat etykiet - a nic o tym nie pisałaś...
No piękne, naprawdę aż miło patrzeć na tak opisane roślinki. :)
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

(Nie) dziękuję! ;:138 ;:138
A etykiety... Hm... w zasadzie nie opanowałam, po prostu mam laminarkę taką niby podręczną, potrzebna nam była do laminowania prac dydaktycznych, więc została też dopuszczona do produkcji etykietek :D Ale nie wychodzą mi takie, jak u Marka i są naprawdę tymczasowe. A i tak u nas wrócił już temat tej maszynki do nazwówek, będziemy jesienią (wrzesień - październik) o zakupie takiej myśleć już na poważnie i raczej kupimy. Także wiesz... ;:108 Trochę pomocy mojego M i na razie estetyka spełnia zadania, ale tylko na razie :D
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Będę śledził na bieżąco wątek to pewnie i o etykietach doczytam. ;:108 :wink:
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35

Post »

No proszę i po burzy słońce...
Jaka radość i cudne maluchy ;:oj
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Boski kwiat uncariny :wit
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 19:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wyjątkowo podobają mi się maluchy fachowo oznaczone etykietkami , widzę w nich potencjał , niech tylko puszczają te korzonki i podrosną ;:333
Awatar użytkownika
lucy23-61
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 wrz 2011, o 21:06

Post »

No,no, ile nowych kolczastych.Miałaś trochu roboty przy nich, ale fajny zbiorek ;:215
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

Fajny, to mało powiedziane, jest rewelacyjny. Jak zakwitną, będzie piękna łączka.
Awatar użytkownika
eba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2008, o 14:51
Kontakt:

Post »

Współczuję serdecznie wypadku, ale w sumie nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło. Ogarnęłaś towarzystwo i znowu jest pięknie.
Chętnie oglądam Twoje eksperymenty z uncariną. Szkoda, że u mnie tylko jedna chętna do kwitnienia, chociaż w tym roku nawet ona niechętna...
Piękna ta haworsja od Henia!
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochani - jak zwykle dzięki!

Henryku - jakby co, pierwszy będziesz wiedział :D
Aga - jakie słońce, jakie słońce, właśnie się chowa za chmurami ;:306
Pati - dziękuję!
Jacku - bardzo dziękuję, niemniej co do fachowości bym dyskutowała :;230 Po prostu zalaminowana kartka z wydrukowanymi nazwami, pocięta i wsadzona w spinacze :shock: Przyszłościowo muszę rozwiązać to inaczej, co zresztą w swoim czasie nastąpi.
Lucy - również bardzo dziękuję, czasem ilość roboty wcale nie jest przerażająca, a wręcz przeciwnie, przy takich cudach jest wręcz relaksem :D
Basiu - dzięki również, niech się zdrowo ukorzenią i przetrwają zimę :D
Ewuniu - no tak, więc... do roboty! ;:306
Ewa - Czy ogarnęłam, to się okaże jak wszystkie te pocięte się przyjmą, ale nic nie wskazuje na to, aby nie. Niemniej na razie cały czas je obserwuję. To zresztą nic nowego, czy po wypadku czy nie, i tak się gapię cały czas na nie :;230 Haworcja piękna, fakt, ale no... strasznie się jej boję. Znaczy nie jej, tylko one mnie bardzo nie lubią, ale może ta przełamie ten dziwny ich zwyczaj, całkowicie dla mnie niezrozumiały :?

Chwilowy brak słońca przetrzyma nas dzisiaj w domu, czas trochę zresztą od tego morza odpocząć, ile można.
W związku z tym chciałam ogłosić jedną rzecz: zakończyłam (z hukiem ;:306 ) sezon zakupowy. Ciężko w środku sezonu mówić o końcu sezonu, ale z zakupami , zgodnie z postanowieniem, na ten rok koniec. Późniejsze zakupy nie mają żadnego sensu, przynajmniej dla mnie, bo ani madagaskarczyki się nie zaaklimatyzują, ani hoje dobrze nie ukorzenią. W każdym razie powoli będę pokazywała to towarzystwo, zanim się wybiorę na zasłużony urlopik, ale póki co, kilka kwiatków, w końcu sezon kaktusowy trwa. Nie jest on taki spektakularny jak u Was, ale jest ;:oj

hoja bella w pełnym rozkwicie - zdjęcie archiwalne już, bo teraz po cięciu wygląda nieco inaczej:

Obrazek

Obrazek

Zakwitło mi Gymnocalycium mihanovichii:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

pojedynczym kwiatkiem zaszczyciła mnie Mammillaria multiceps: - to mnie nieco zdziwiło, bo to ona "otwierała" sezon, zakwitając w zimie ;:306

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i jeszcze Mammillaria prolifera:

Obrazek

Obrazek

No i wiele obietnic, na które czekam z niecierpliwością, ale jak znam życie, zakwitną podczas mojej nieobecności :?
Tymczasem bardzo miłej niedzieli życzę! :wit
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piękne widoki u Ciebie chociaż nie są to akurat jakieś spektakularnie wielkie kwiatuszki. ;:173

hoja bella variegata ma się u Ciebie doskonale jak widzę. Moja dużo gorzej, po kilku latach coś jej zaszkodziło i chyba postanowiła zakończyć (owocną!) współpracę. :(
Akurat ten gatunek lubi zimą chłód a u mnie o niego trudno, stąd nie dziwią mnie te niepowodzenia. Ale u mnie ona służy raczej za zasłonkę niż ozdobę więc biedy nie ma. :wink:
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki! A ona u mnie Henryku ma (znaczy zwykła, bo tę co prawda nabyłam w lutym) miejsce przy tym feralnym oknie, co to do końca się nie domyka i zawsze tam jest zimą właśnie najwięcej chłodu. Liczę na to, że skoro przeżyła zwykła, przeżyje i variegatka. Muszę jeszcze tylko wyszukać warunki dla wee-bella, czy mogą być takie same.
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

Bella pięknie kwitnie, bardzo lubię te jej małe kwiatuszki. Mamilarki są urocze, lubię je za skromność.
Odpocząć od morza? Po raz kolejny piszę, że Ci zazdroszczę.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu! Dziękuję ;:196 Z plażą to co za dużo, to niezdrowo, wiesz o tym :D Woda przez ostatnie dni była fantastyczna, ale naprawdę plaża męczy bardzo. Może gdyby nie inne obowiązki, byłoby fajnie, ale wiesz - plaża i morze musisz rozdzielić na zakupy, obiad, pracę, sprzątanie, pranie, kolację, i same takie fajne rzeczy. Dziś zwalniamy tempo i siedzimy w domu zwłaszcza, że pogoda zapowiada jakieś burze.

Ja też bellę lubię bardzo. W ogóle to zestawienie tych trzech (wee-bella mnie urzekła jeszcze drobniejszymi listkami) jest fantastyczne. Szukam jeszcze tej H. bella lous-bois czy jakoś tak, ale już nie w tym sezonie.
Spis moich wątków
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”