Galeria.Dalie Stanisława cz.5
- Przemekt23
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 gru 2013, o 19:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Galeria.Dalie Stanisława cz.5
Grzesiek dziękuje za informacje. Ale ja wam zazdroszczę ,że możecie uczestniczyć w tak pięknym wydarzeniu i jeszcze porozmawiać z forumkowymi przyjaciółmi. Zastanawiam się która odmiana będzie nr 1. Zapewne jutro już będzie wiadomo. Miłej niedzieli dla wszystkich 

Potwierdzam w całej rozciągłości opinię Grzegorza - w tym roku, XIX już z kolei, wystawa dalii w Rybniku była przepiękna imponująca i pozostawiła ogrom wrażeń. Wystawcy zaimponowali nie tylko wielością wystawianych odmian, ale przede wszystkim jakością kwiatów
Pogoda najwyraźniej sprzyjała daliom tego lata, a hodowcy i miłośnicy tych kwiatów nareszcie w pełni mogli zadbać o ich walory. Kwiaty ogromne, pięknie wybarwione, o wyrazistych, typowych dla odmiany, kształtach, pełne świeżości i wigoru. Jurorzy mieli sporą zagwozdkę, co nagrodzić... Zachwyciły zwłaszcza dalie dekoracyjne, których było najwięcej. Mnie zauroczyły w tym roku pompony i dalie ball - było ich sporo, a wszystkie niezwykle urokliwe ... nareszcie w pełni pokazały swoje walory i piękno. Naprawdę, mogą żałować ci, którzy nie przyjechali na wystawę - taki dobry rok dla dalii zdarza się raz na kilka lat
.
Zapewne wkrótce Grzegorz (Man211), w wątku Kolekcja dalii ze Śląska, poda wszystkie zwyciężczynie tegorocznej edycji wystawy.
Zdradzę tylko, że Grand Prix 2016 zdobyła dalia AC Dark Horse
Ponieważ nie posiadam zdjęcia tej odmiany z wystawy w Rybniku wstawiam jej zdjęcia z mojego daliowego ogródka...

Poniżej zamieszczam jeszcze kilka zdjęć z wystawy - wybaczcie słabą jakość fotografii - sala wystawowa nie ma dobrego światła, a natłok odmian pogarszał sytuację fotografujących. Na pewno dobrej jakości aparat by pomógł, ale mój jest raczej średni ...

Show 'n' Tell

Yellow Sunburst

Gitt's Perfection

Spartacus

Skipley Grande

Odo

Penhill Watermelon

Klondike

Contraste

Snowbound

Bonaventure

Ferncliff Tango

Rocco

Hlučín

Eveline
Parę ujęć ogólnych:

Nie zabrakło też pięknych bukietów i kompozycji kwiatowych

Zapewne wkrótce Grzegorz (Man211), w wątku Kolekcja dalii ze Śląska, poda wszystkie zwyciężczynie tegorocznej edycji wystawy.
Zdradzę tylko, że Grand Prix 2016 zdobyła dalia AC Dark Horse
Ponieważ nie posiadam zdjęcia tej odmiany z wystawy w Rybniku wstawiam jej zdjęcia z mojego daliowego ogródka...

Poniżej zamieszczam jeszcze kilka zdjęć z wystawy - wybaczcie słabą jakość fotografii - sala wystawowa nie ma dobrego światła, a natłok odmian pogarszał sytuację fotografujących. Na pewno dobrej jakości aparat by pomógł, ale mój jest raczej średni ...

Show 'n' Tell

Yellow Sunburst

Gitt's Perfection

Spartacus

Skipley Grande

Odo

Penhill Watermelon

Klondike

Contraste

Snowbound

Bonaventure

Ferncliff Tango

Rocco

Hlučín

Eveline
Parę ujęć ogólnych:

Nie zabrakło też pięknych bukietów i kompozycji kwiatowych

Pozdrawiam
Barbara
Barbara
Pięknie... szkoda, ze nie mieszkam gdzieś bliżej. Moze kiedyś wreszcie uda się pojechać.
Moje typy to Bonaventure, Penhill Watermelon i Odo
Moje typy to Bonaventure, Penhill Watermelon i Odo

- Przemekt23
O ja Cię nie mogę. Nie wierzę!!! Magia kolorów i kształtów. Basiu zdjęcia piękne. Dalie pomponowe i ball odjazdowe. Mam nadzieje że większość z nich Staszek posiada lub będzie posiadał bo są grzechu warte. Oby kolejne lata były tak dogodne dla dali jak ten.
Basiu piękne zdjęcia. Bardzo żałuję, że w ten weekend zmieniły mi się palny i nie dotarłem do Rybnika.
Najbardziej żałuję, że nie mogłem Cię poznać osobiście.
Ale doszły mnie słuchy
, że ta fotorelacja nie była pełna. Czy chcesz coś ukryć przed Forumowiczami?
Pozdrawiam
Tomek
Najbardziej żałuję, że nie mogłem Cię poznać osobiście.

Ale doszły mnie słuchy

Pozdrawiam
Tomek
Tomku,
nic straconego - poznamy się na następnej wystawie...
Pewnie Stanisław Ci naopowiadał jakichś plotek ...
Zdjęcia z Rybnika jeszcze będą, tylko ja nie nadążam...
Grzegorz też pewnie jeszcze coś napisze i swoje kilka zdań dorzuci. Na tej wystawie to on miał sporo sukcesów, a jego dalie (w ilości 65 szt.) były najpiękniejsze
nic straconego - poznamy się na następnej wystawie...
Pewnie Stanisław Ci naopowiadał jakichś plotek ...
Zdjęcia z Rybnika jeszcze będą, tylko ja nie nadążam...
Grzegorz też pewnie jeszcze coś napisze i swoje kilka zdań dorzuci. Na tej wystawie to on miał sporo sukcesów, a jego dalie (w ilości 65 szt.) były najpiękniejsze

Pozdrawiam
Barbara
Barbara
Witam, chociaż jestem nowa na forum to powiem wam, że byłam na wystawie i do dnia dzisiejszego jestem chora.
Cudownie po prostu cudownie, kolorystyka i ilość odmian.
Cudownie po prostu cudownie, kolorystyka i ilość odmian.
- lanceta
- Od: 13 wrz 2010, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No właśnie Tomku,o Stanisławie jak dotychczas,ani mru...mrutomisiu pisze:Basiu piękne zdjęcia. Bardzo żałuję, że w ten weekend zmieniły mi się palny i nie dotarłem do Rybnika.
Najbardziej żałuję, że nie mogłem Cię poznać osobiście.![]()
Ale doszły mnie słuchy, że ta fotorelacja nie była pełna. Czy chcesz coś ukryć przed Forumowiczami?
Pozdrawiam
Tomek

- LadyK
- Od: 11 wrz 2015, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Przepiękne kompozycje. Szkoda, że tak daleko mieszkam i nie mogę być na takich wystawach.
U mnie zakwitła kolejna z sadzonki zielnej. Jest piękna tylko proszę o identyfikację.
Odmianę dostałam jako "zamiast" jest na niej numer 277 i podpis Bab. Red więc myślałam, że Babylon Red ale to raczej jest inna odmiana - kwiat duży ok 22 - 25 cm.

U mnie zakwitła kolejna z sadzonki zielnej. Jest piękna tylko proszę o identyfikację.
Odmianę dostałam jako "zamiast" jest na niej numer 277 i podpis Bab. Red więc myślałam, że Babylon Red ale to raczej jest inna odmiana - kwiat duży ok 22 - 25 cm.

Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
Basiu dziękuję za fotorelację , piękne kwiaty zgromadzone w jednym miejscu ..... tym razem nie mogłem zobaczyć na żywo .
Dzięki Tobie możemy chociaż namiastka tej wystawy podziwiać , choć nie to samo co osobiste bycie na miejscu
LadyK mnie się wydaje , że Twoja piękna nieznajoma to może Jetfire .
Kwitnienie mojej z zeszłego roku , niestety w tym roku przepadła - szkoda

Dzięki Tobie możemy chociaż namiastka tej wystawy podziwiać , choć nie to samo co osobiste bycie na miejscu

LadyK mnie się wydaje , że Twoja piękna nieznajoma to może Jetfire .
Kwitnienie mojej z zeszłego roku , niestety w tym roku przepadła - szkoda

Jakoś tak się poskładało, że tegoroczny termin wystawy nie był dobry dla tych, którzy cenią i kochają dalie...
Rzeczywiście, przedstawiona przez Kasię dalia wygląda na odm. Jetfire...
Moja sprzed dwóch lat - bo też u mnie nie przetrwała za długo - wyglądała tak:

Kwiat wydaje się bardzo podobny do tego ze zdjęcia Kasi i Adama. Kolorystyka u Kasi chyba troszkę przekłamana, bo zdjęcie pewnie było zrobione późnym popołudniem lub już o zmierzchu....
Numer odmiany - 204.
Rzeczywiście, przedstawiona przez Kasię dalia wygląda na odm. Jetfire...
Moja sprzed dwóch lat - bo też u mnie nie przetrwała za długo - wyglądała tak:

Kwiat wydaje się bardzo podobny do tego ze zdjęcia Kasi i Adama. Kolorystyka u Kasi chyba troszkę przekłamana, bo zdjęcie pewnie było zrobione późnym popołudniem lub już o zmierzchu....
Numer odmiany - 204.
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
Basiu w każdej plotce jest ziarno prawdy, a w tej chyba duża garść.
Tomek

Tomek
- Przemekt23
Kasiu a ja myślałem że twoja dalia to Masuaro. Jest prawie indentyczna z kształtu jak moja. Chyba ,że Pan Staszek się pomylił i zamiast Masuaro dał mi Jetfire. W każdym bądź razie obydwie przepiękne
- Lipien
- 500p
- Od: 21 lis 2012, o 08:38
Tomisiu
Poczekamy cierpliwie aż wyjdzie szydło z ...
Basiu
Sprawdziłem na polu
ENGLAND'S GLORY są tylko w pełni nie kwitną

Wg życzeń dalsza prezentacja:
WYN'S PURE MAGIC

ALFRED C

WYN'S ASPEN GLOW

HOLLYHIL BIG PINK

HERALDINE

HAPET CHERRY ON ICE

Serdecznie dziękuję wszystkim (nie wymieniam nicków) którzy przyjechali nawet z dość z daleka aby się ze mną spotkać.
Pozdrawiam
Poczekamy cierpliwie aż wyjdzie szydło z ...
Basiu
Sprawdziłem na polu
ENGLAND'S GLORY są tylko w pełni nie kwitną

Wg życzeń dalsza prezentacja:
WYN'S PURE MAGIC

ALFRED C

WYN'S ASPEN GLOW

HOLLYHIL BIG PINK

HERALDINE

HAPET CHERRY ON ICE

Serdecznie dziękuję wszystkim (nie wymieniam nicków) którzy przyjechali nawet z dość z daleka aby się ze mną spotkać.
Pozdrawiam
- LadyK
- Od: 11 wrz 2015, o 14:31
Dziękuję wszystkim za pomoc w rozszyfrowaniu odmiany. Basiu zdjęcie faktycznie robione ciut później i komórką bo jest częściej pod ręką niż aparat więc kolorystyka odbiega od rzeczywistości.
Pozdrawiam Katarzyna