Ogród po 30 - stce Część III

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród po 30 - stce Część III

Post »

Ja podobnie jak ty mam granicę upału 25 stopni, a nawet 24 byłoby idealnie. Gdy jest powyżej, ogród nie sprawia mi żadnej przyjemności, oczywiście wszelkie wycieczki i chodzenie po patelni to istna męczarnia. Właśnie wróciłam ze Świeradowa. Po prostu było nie do wytrzymania, ciągle szukałam cienia, żeby jakoś wyżyć. A oprócz tego ta myśl z tyłu głowy: co się tam dzieje z moim biednym ogrodem. Na szczęście większych strat nie było, szybko podlałam oklapnięte hortensje, a one szybko się ogarnęły i są już w porządku.
Też czekam Aniu na róże. Napisałam, że dostawa ma być w październiku i na wszelki wypadek na razie nie płacę, bo może paczkę dostałabym wcześniej. Jak żyję, nie pamiętam, aby we wrześniu były takie temperatury. Mam nadzieję, że październik będzie normalny, bo z niepokojem myślę o jesiennym sadzeniu róż. ;:224
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu, czy Ty pamiętasz o żeleźniaku? Bo niebawem czas wielki. Proszę daj mi adres na pw ;:196
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Dorota71 - witaj Doroto w moim buszu; miło mi Cię gościć ;:108 .

ewarm - Ewa, to prawdopodobnie Laura, ten floks. Bardziej wpada w niebieski niż fiolet, bo u mnie rośnie w półcieniu. Ma duże, ładne pojedyncze kwiatki ;:173 .

slanka-flora - Sławku, dopiero dzisiaj jest dla mnie 'tylko' ciepło. Rano +8*C :tan .
Floks to Laura - chyba. Normalnie jest ładny fiolet, ale było rano i było ciemno i .... cały czas tam jest ciemnawo ;:224 .

wanda7 - Wandziu, mam nadzieję, że pogoda wraca do normy, bo można się wściec ;:222 .
Zmarnowałam przez te upały sporo dni, bo nie dało się nosa wysadzić z domu, taki był żar. Cóż, na pogodę wpływu nie mamy, za to teraz jest w sam raz :tan .
Ja zapłaciłam za róże; mam nadzieję, że nie wyślą, jak będzie ciepło. Będę się martwić później.
Gorzej, bo jeszcze wpisałam na kartkę do zakupu 4 sztuki: Minerwę, Bengali, Boscobel i ewentualnie Summer Song.
Jak tu nie mieć potem pracy w ogrodzie ;:224 .

Zdjęcie Laury z dzisiejszego poranka, ok. 9.00-tej
Obrazek
Compassion
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Scewola dalej kwitnie
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Jeszcze inny motyl też upatrzył sobie cynię

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
ewarm
500p
500p
Od: 3 paź 2010, o 23:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Minerva nie powala, w tym roku nic nie pokazała, łapie szybko plamistość. Kupiłaś już ją?
Aniu jak chcesz coś w takim lawendowym kolorze -novalis, albo lavender ice.
Dalej kolorowo. ;:138
Pozdrawiam.
ewa
Wyczekiwany ogród
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Aniu a scewola lubi słoneczko czy półcień? Nabrałam na nią apetytu. Moje białe surfinie szlag trafił od nadmiaru deszczu a pelaśki aż tak mnie nie kręcą.
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Aniu kolorki jeszcze soczyste ;:333 ,a i motylki fruwaja .Scewola piękna ;:167
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewa - nie, nie kupowałam, tylko taką listę sobie zrobiłam, ale jak mówisz, że nędzna, to i lepiej, bo o jedną mniej ;:224 . Novalis mi 'nie leży' jakoś ;:185 . Nie ma co, mam Burgundy Iceberg i Rhapsody in Blue, a Lavender Ice zamówiłam. Wystarczy ;:14 .

Gosiu - Scewola rośnie na południowym oknie i jak widać kwitnie całe lato. Wszakże z lewej osłaniają ją drzewa, ale popołudniowe słońce wali w nią 'jak w bęben". W 2 skrzynkach jest po 2 rośliny, a w środku jeszcze heliotrop, który pięknie pachnie. Myślę, że da radę z każdej strony. W przyszłym roku sobie zamówię wcześniej i chyba też na zachodnie okno, bo begonia się łatwo łamie i potrzebuje więcej wody.
W poprzednim poście ominęłam Twój wpis- wybacz ;:180 ;:180 . PW jednak wysłałam i podtrzymuję swoje zdanie ;:108 . Muszę trochę odgruzować swój ogród, bo coś za gęsto, nawet, jak dla mnie ;:7 .

Nie mam już motylka ;:145 , to może kot , bo obie uwielbiacie koty :tan . Tu, gdzie łopatka będą róże. Kot przecież leży w słońcu ;:224 .

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Tak sypiamy ;:108
Obrazek

alicjad31 - Alu, witaj. Stosuję zasadę, ratuj się, kto może ;:65 . Jak jeszcze są kolory, to trzeba korzystać, bo prognozy straszą ;:oj , a kolory ładują nasze akumulatory.
a masz motylka!
Obrazek

Obrazek

Obrazek
I co tu pielić? ;:306
Obrazek
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09

Post »

Aniu, masz "duszki" z filmu Avatar przed oknem :shock:
a oprócz tego takie ładne inne rośliny i kota. Bardzo mi się u Ciebie podoba ;:138 .
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
ewarm
500p
500p

Post »

Nie mogłam usunąć tego samego wpisu, więc coś innego napiszę.
A co w prognozach Aniu wyczytałaś strasznego, czym straszą?
Mamy się bać? ;:202
Pozdrawiam.
ewa
Wyczekiwany ogród
Awatar użytkownika
ewarm
500p
500p

Post »

Kocur to taka gadułka, ostatnio mi dużo naopowiadał, skarżył się na coś, albo na kogoś :wink:
No tak Aniu nie masz co plewić, za to ja mam,
A hosty jak w maju.
Rozchodniki delikatniutkie.
Jest jedna piękna róża- Anahe, tę Ci polecę. :heja
Pozdrawiam.
ewa
Wyczekiwany ogród
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Anka, ten floks to nie Laura, ona jest zdecydowanie fioletowa z białym oczkiem.
To może być Blue Boy lub Blue Paradise.
Scewola na słońce jest idealna. Warto ją sadzić, bo zniesie wszystko. Ja o niej nieco zapomniałam i już kolejny rok pakuję się w surfinie, które w połowie lata niszczą mi deszcze :evil:.
Twój Rudzielec robi jeszcze bardziej groźne miny od Szuwarka ;:306.

;:196 Jagi
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kania - Kasiu, witam Cię serdecznie w moim wątku :D . Cieszę się, że Ci się wszystko podoba ;:108 .

ewarm - Ewo, tak, mój kot lubi pogadać i ponarzekać, szczególnie, jak dostaje leki ;:306 .
Straszne jest to, że od upału do zimnicy idzie ;:oj . W niedzielę ma padać i być chłodno, ale dalej , tylko bardziej zimno i bez deszczu. Sucho, jak piorun, a deszczu na lekarstwo ;:174 . Ech, "Jak nie rybka, to...akwarium" ;:173 .

JagiS - Jagi, te 2 są cała niebieskie, a mój ma białą obwódkę. Takie światło i ciemne miejsce ;:224 .
Zobacz:
z lampą
Obrazek

Obrazek
bez lampy
Obrazek

Obrazek
Tu jest któryś z tych dwu ' Blue' ;:7
Obrazek

Obrazek

Inaczej nie umiem zrobić zdjęcia ;:185 .
Laurę mam również w innym miejscu. Jest cały czas fioletowa z białym oczkiem, ale to na południowej stronie ;:131 .
Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Atramentu im lejesz, czy jak? ;:306 Barwę mają niespotykaną. ;:oj
Zamówiona przez Ciebie dalia paskuda pokazała pierwsze całkiem zgrabne kwiaty. Nie będę miała wyrzutów sumienia, jak Ci ja będę wysyłała. Jeszcze spróbuję ją zidentyfikować :wink:
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miłka, to chyba jedyne kwiaty, które znam, zmieniające kolor pod wpływem braku światła, i dotyczy to tylko koloru niebieskiego. Później już są fioletowe. Dziękuję za Paskudę, ale domówiłam jej koleżankę; tylko nie bij :tan .
W świetle słońca jest taki:
Obrazek
Zakryłam sobą słońce
Obrazek

Może z "innej beczki"
Tricirtis alba zdążyła zakwitnąć ;:138
Obrazek

Obrazek

i inna
Obrazek
A może tę rozpoznasz?
Obrazek
Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Widzę ,że masz dylematy floksowe... u mnie Laura ma odcień buraczkowy... ;:306 Widziałam w necie, że obydwa kolory są prawidłowe...może to od odczynu gleby zależy...Ale, czy to takie ważne.. ;:oj .jak mawiał mój kolega... ;:131 Dzisiaj popracowałam solidnie bo...siłowo... :roll: wykopałam i przetransportowałam w inne miejsce berberyska i 2 iglaki takie 2 metrowe...sama, bez niczyjej pomocy. Po rannym smarowaniu obolałych lędźwi ukraińską maścią żeńszeniową ... ;:306

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”