Pospolite ale przeurocze kaktusy - PiotrAPD

Zablokowany
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pospolite ale przeurocze :-) kaktusy - PiotrAPD

Post »

Tomek jest skromny, bardzo skromny. To fachowiec najwyższej klasy i to nie tylko jeśli chodzi o lobivie.

Jego wiedza z natury gdzie rosną i kwitną parodie jest ogromna, moja tylko stricto teoretyczna czyli wiem to co w opisach czy literaturze wyczytałem. A jak wiadomo czasami są tam rzeczy których ich autorzy powinni się wstydzić....
Czytam z zainteresowaniem tą wymianę zdań, nie bardzo mam co mądrego do niej dodać. :wink:
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
PiotrAPD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2015, o 01:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czytam Tomku z zainteresowaniem co napisałeś.
Fajnie by było być na miejscu i zobaczyć jak to wygląda w naturze. Dlatego bardzo cenne są informacje od osób które tam były.
Nie wiem czemu zainteresowała mnie systematyka kaktusów te wszystkie synonimy ... może rzeczywiście przez ten bałagan i prześciganie się w coraz to nowszych nazwach kaktusów.

Kiedyś przyglądałem się Twojej rozmowie z Harvim
Harvi pisze:To będę miał nowego chamaecereusa? :D To te wszystkie rodzaje teraz są w worze zwanym "echinopsis"? Szykuje się jakaś rewizja w echinopsisach? Ktoś nad tym pracuje na poważnie? Kiedyś wyróżniano i opisywano nowe taksony na podstawie cech morfologicznych. Teraz nauka ma do dyspozycji sekwencjonery DNA. Wiem, że to kosztowne, czasochłonne oraz trzeba do tego kogoś kto to będzie chciał i potrafił zrobić, ale chyba można... Głównym problemem jest chyba jednak to, że funkcjonują różne systemy klasyfikacji. Jedni je uznają, inni się z nimi nie zgadzają. Brak dialogu i porozumienia (takie to ludzkie :) ) .
Niedawno wyszła nowa książka Joël Lodé - Taxonomy of Cactaceae z 2015 roku. Bardzo obszerna w dwóch tomach. Niby właśnie opracowana na podstawie DNA ale nazwy tam przedstawione w ogóle mi nie podchodzą. Bardzo możliwe, że i tak ją sobie kupie ale za dużo tam jest rodzajów i za bardzo pomieszane. Podobno dużo tam jest też niewiadomych. Fajnie, że badali pod względem DNA ale nie wiadomo dokładnie z jakich stanowisk były kaktusy.
Pozdrawiam
Piotr
Mój wątek
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

Nie miałem w ręku tej encyklopedii ale z wiadomości z drugiej ręki nie jest ona najwyższych lotów. Najlepszej jakości są monografie.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
Aileen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2015, o 17:54

Post »

Mammillaria perbella bardzo ciekawy okaz, można powiedzieć dwa w jednym ;:oj
Gymlaczki ślicznie kwitną ;:167 Coryphantha elephantidens ssp. bumamma fajnie pokryta białym futerkiem i taka pracowita, trzecie kwitnienie ;:215
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 19:58

Post »

Nie wiem czemu zainteresowała mnie systematyka kaktusów te wszystkie synonimy
bym powiedział, że skrzywienie we właściwym kierunku , lepsze to niż zbieranie kaktusów pod kątem koloru kwiatów ;:173
Awatar użytkownika
PiotrAPD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję wszystkim za odwiedziny :wit

Skoro gymnokalicja się podobają to dzisiaj jak na zawołanie otworzył się następny. Z resztą już prawie wrzesień teraz to każde kwiatki mnie cieszą :wink: Podzielę się z Wami z moimi widokami :D

Obrazek
Gymnocalycium anisitsii

Obrazek
Mammillaria polythele ssp. polythele

Obrazek
Mammillaria polythele ssp. durispina
Pozdrawiam
Piotr
Mój wątek
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Bardzo ładne są Twoje mammillarie ale to Gymnocalycium anisitsii mnie się najbardziej spodobał. Korpus i kwiatuszek - super! ;:333
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 19:58

Post »

Zdecydowanie plus dla gymnola ;:333
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

PiotrAPD pisze:Obrazek
Gymnocalycium anisitsii
- bardzo, bardzo rzadko pokazywany kwiat w tym kolorze, jest wyjątkowo ;:215 ładny i na dodatek duet ;:138.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2008, o 19:45

Post »

Bardzo ładne - pełne i zdecydowany kolorek.
Piotrze, gymnole michasiopodobne, do których zaliczam G. mihanovichii, friedrichii, anisitsi, damsii kwitną u mnie do października co najmniej (czasem nawet do listopada). To grupa kaktusów, która kwitnie najdłużej - od wiosny do jesieni i można powiedzieć, że obficiej jesienią niż wiosną - rozkręcają się wraz z długością sezonu. Jeśli za mało słońca to jesienią nie otwierają się do końca, ale teraz trafiła się na koniec lata iście czerwcowa aura. Jeśli wierzyć w wyczuwanie aury przez rośliny, to chyba w tym roku będzie długa ciepła jesień, bo u mnie gymnole w pąkach. Nawet typowo wiosenne, takie jak G. uruguaense i leeanum zapączkowane i jakieś czerwone pypcie widać na dalsze pączki. Może w tym roku pobiję rekord i wyślę kaktusy na zimowisko dopiero w grudniu. :?:
jandom1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2014, o 13:02

Post »

Cudny kolor kwiatu ma ten anisitsii ;:138 I pięknie ocierniona Mammillaria polythele ssp. durispina, jest co podziwiać ;:215
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Mamilarki są śliczne i wdzięczne, ale G. anisitsi - wyjątkowo zachwyca kwiatem. Bardzo ładne widoczki. Dziel się nimi częściej, bo jeszcze i do września trochę czasu, a do końca lata tym bardziej :D
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
gracesz
500p
500p
Od: 28 sie 2013, o 14:11

Post »

Nie będę oryginalna i też pochwalę Gymnocalycium anisitsii. Piękny kolor i cała roślina ;:167
Pozdrawiam, Grażyna

Moje kaktusy
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

To ja też nie będę ;:204
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
PiotrAPD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gymniaczek pochwalony i to bardzo ;:138 Niestety ja go chyba troszkę nie doceniam :D

Chciałbym jeszcze wrócić do bardzo interesującej rozmowy
blabla pisze:Wg mnie to dowód na brak rozpoznania tematu przez Lode i błędną diagnozę zagadnienia. Jest spora grupa lobiwek o podobnych nasionach: są to L.backebergii, L.hertrichiana, kompleks L.wrightiana/L.zecheri/L.winteriana i L.acchaensis. Wszystkie one mają nasiona o oryginalnym kształcie, gdzie L.backebergii i L.hertrichiana nasiona mają raczej mniejsze, średnicy około 1mm a L.acchaensis i oraz kompleks L.wrightiana, L.zecheri i L.winteriana duże, o średnicy nawet 2mm. Geograficznie są trzy kompleksy: L.backebergii rośnie w Boliwii, L.hertrichiana i L.acchaensis w Peru w rejonie Cuzco i kompleks L.wrightiana rośnie w Peru na granicy prowincji Huancavelica i Ayacucho. Rausch rozróżniał właściwie wszystkie te gatunki, nie znał L.acchaensis, więc o niej nic nie pisał. Namieszał tylko w kompleksie lobiwek z Ayacucho i Huancavelica. L.zecheri uznał jako oddzielny gatunek, bo on go opisywał i opis był na cześć jego kumpla natomiast L.winteriana zdegradował do poziomu odmiany L.wrightiana bo opisał go Ritter a Rausch z Ritterem nie lubili się.
Zatem jeśli rozpatrywać temat geograficznie powinno rozróżnić się trzy gatunki: L.backebergii, L.hertrichiana i L.wrightiana. Jeśli rozpatrywać temat botanicznie po wielkości nasiona należy rozróżnić dwa gatunki L.backebergii i L.wrightiania. Można też zrobić z tego jeden kompleks L.backebergii lub naprodukować dużo gatunków i uznać je wszystkie jako oddzielnie, czyli L.backebergii, L.hertrichiana, L.acchaensis, L.wrightiana, L.winteriana i L.zecheri.
Lode nie zastosował żadnego z tych kluczy do uporządkowania tematu. To, wg mnie, świadczy o marnej jego wiedzy o tych roślinach i raczej przypadkowym podejściu do tematu, które powoduje tylko zwiększenie zamieszania.
Jako ciekawostkę podam, że mam informację o kolejnej lobiwce, która powinna być zaliczona do kompleksu L.wrightiana znalezionej na południe od rejonu ich występowania oraz znalezieniu nowej lobiwki w rejonie pomiędzy L.hertrichiana i L.wrightiana o cecha pośrednich między nimi ale o zupełnie innych nasionach niż cały ten kompleks. To drugie znalezisko jest moje, sieweczki ślicznie rosną, mają już ze 3mm średnicy :)
Najważniejsze jest oczywiście ostatnie zdanie.
Fantastyczna sprawa znaleźć nowy gatunek. Pamiętam jak gdzieś pisałeś zaraz po przylocie, że masz coś bardzo interesującego, że to może być nowy gatunek. Później gdzieś tam pisałem, że to by było wspaniałe aby mieć jakiś gatunek kaktusa z polskim nazwiskiem.
A teraz się dowiadujemy, że sieweczki ślicznie rosną. Nie zapeszając, niech rosną zdrowo.
Nie wiem ile ich masz ale każda może być na wagę złota. Tak więc rób badania i nie pozwól aby Cię ktoś ubiegł. Trzymam kciuki bo to naprawdę wielka sprawa.
Pozdrawiam
Piotr
Mój wątek
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”