ZIOŁA - domowa apteka
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 13 kwie 2012, o 21:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: ZIOŁA - domowa apteka
Czarcie żebro ? ostrożeń warzywny
Łacińska nazwa ?cirsium oleraceum.
Czarcie żebro zawiera kwas askorbinowy oraz inne substancje, które nie zostały jeszcze zbadane.
W lecznictwie ludowym stosowany jako środek przeciwgośćcowy, moczopędny, przeciwzapalny, także do kąpieli i pielęgnacji przy wypadaniu włosów. Leczy zapalenie oczu, zatok bocznych nosa. Na powierzchni wody z wywarem czarciego żebra pojawiają się tak jakby tłuste plamy, płyn może gęstnieć, lub wyglądać jak galareta. Podczas gdy kąpie się, lub obmywa zdrowy człowiek, woda jest przejrzysta, nie zmienia swojego wyglądu.
Nazwa handlowa to ziele ostrożenia Herba Cirisii Oleracei.
Łacińska nazwa ?cirsium oleraceum.
Czarcie żebro zawiera kwas askorbinowy oraz inne substancje, które nie zostały jeszcze zbadane.
W lecznictwie ludowym stosowany jako środek przeciwgośćcowy, moczopędny, przeciwzapalny, także do kąpieli i pielęgnacji przy wypadaniu włosów. Leczy zapalenie oczu, zatok bocznych nosa. Na powierzchni wody z wywarem czarciego żebra pojawiają się tak jakby tłuste plamy, płyn może gęstnieć, lub wyglądać jak galareta. Podczas gdy kąpie się, lub obmywa zdrowy człowiek, woda jest przejrzysta, nie zmienia swojego wyglądu.
Nazwa handlowa to ziele ostrożenia Herba Cirisii Oleracei.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 25 paź 2013, o 09:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Piszesz jako "środek przeciwgośćcowy" co to dokładnie znaczy? mam nadzieje ze coś pozytywnego hehe
Ja ogólnie poszukuje ziół, jakiś naturalnych sposobów na leczenie trądziku, chemia zdecydowanie źle na mnie działa.

-
- 100p
- Od: 13 sie 2012, o 21:47
Nalewka z żywokostu- do smarowania rewelacyjna. Na trądzik, czyraki, zadrapania..
Nalewka z żeń szenia działa ogólnie wzmacniająco na organizm.
Pozdrawiam
and777
Myśl stwarza doświadczenie i rzeczywistość
and777
Myśl stwarza doświadczenie i rzeczywistość
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 12 lis 2013, o 13:58
- Kontakt:
Mieszanka skrzypu polnego i pokrzywy dobrze wpływa na cerę, włosy i paznokcie.
Ja zaczęłam kurację od picia codziennie przez 3 tygodnie wywaru z suszonych ziół, potem tydzień przerwy.
Nie zniechęcajcie się, jeśli najpierw Was "wysypie", organizm musi oczyścić się z toksyn. Mi bardzo pomogło na łamiące i rozdwajające się paznokcie, niestety nie mogę pozbyć się tego, że wciąż mi się włosy przetłuszczają. Codzienne mycie jest koniecznością.
Ja zaczęłam kurację od picia codziennie przez 3 tygodnie wywaru z suszonych ziół, potem tydzień przerwy.
Nie zniechęcajcie się, jeśli najpierw Was "wysypie", organizm musi oczyścić się z toksyn. Mi bardzo pomogło na łamiące i rozdwajające się paznokcie, niestety nie mogę pozbyć się tego, że wciąż mi się włosy przetłuszczają. Codzienne mycie jest koniecznością.
Zapoznam się z regulaminem. http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=1&t=29351" onclick="window.open(this.href);return false;
Z włosami to jest różnie. Wiele może być przyczyn przetłuszczania się włosów. Może to być zła dieta, zapalenie skóry głowy np. łojotokowe, grzybicze, zaburzenia hormonalne. Należy odnaleźć przyczynę. Nie należy długo i mocno masować skóry głowy ani używać zbyt gorącej wody do mycia, gdyż to pobudza gruczoły łojowe. Dobrze jest stosować płukanki ziołowe. Należy zrobić napar z ziół o działaniu oczyszczającym, ściągającym, odświeżającym, czyli podbiał, skrzyp, rozmaryn, tymianek bądź pokrzywa i mięta i płukać 2 razy w tygodniu. Dziurawiec i tatarak, dzięki swoim właściwościom dezynfekującym stanowią ważne ogniowo w walce z nadmiernym przetłuszczaniem się skóry głowy. Przywracają zdrowie włosom i skórze głowy. Pobudzają porost włosów. Ponadto, tatarak hamuje łupież i łysienie, poprawia ukrwienie skóry głowy. Olejek z drzewa herbacianego ma działanie bakterio i grzybobójcze, łagodzi infekcje skóry i zapobiega im. Poza tym, olejek pomaga leczyć łupież, a także stanowi ważny składnik emulsji, kremów i mydeł stosowanych przy egzemie. Olej lniany również jest grzybobójczy. Można stosować kompresy przed myciem głowy.
Olejek rycynowy znany jest ze swoich właściwości łagodzących i odżywczych. Przyśpiesza regenerację włosów, wzmacnia i odbudowuje ich uszkodzoną strukturę, jak również zapobiega rozdwajaniu się końcówek.
To tyle o przetłuszczających się włosach, może coś pomogę.
A i jeszcze powiem, że ja stosowałam czasem taką maseczkę przed myciem głowy tzn. mieszałam razem olej lniany, sok z cytryny i żółtko.
Olejek rycynowy znany jest ze swoich właściwości łagodzących i odżywczych. Przyśpiesza regenerację włosów, wzmacnia i odbudowuje ich uszkodzoną strukturę, jak również zapobiega rozdwajaniu się końcówek.
To tyle o przetłuszczających się włosach, może coś pomogę.
A i jeszcze powiem, że ja stosowałam czasem taką maseczkę przed myciem głowy tzn. mieszałam razem olej lniany, sok z cytryny i żółtko.
Zgłębię regulamin
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: kalina
Zapraszam tutaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 93#p242293
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 25 lis 2013, o 14:20
Ja ze swojej strony mogę polecić szałwie lekarską...
Jest bardziej specjalistyczna niż ogólna, ale tam gdzie trzeba, to sprawdza się bardzo dobrze. A ja dodatkowo lubię jej zapach po prostu
Choć łatwiej oczywiście dostać gotowe preparaty, ale dla chcącego...

- Dalmore
- 100p
- Od: 25 mar 2013, o 07:27
Witam Wszystkich, przeczytałam cały wątek jednym tchem. Ziola stosuję od dawna, to zresztą rodzinna tradycja trochę zapomniana. Szałwia lekarska: działa na przeziębienia zapalenia górnych dróg oddechowych, zalegająca flegmę robi się inhalację z ziela ważne żeby było świeże bo suszone jest słabsze. Na ranki, białe plamki w jamie ustnej działa wyśmienicie wystarczy przyłożyć umyty listek. Do tego jest ona silnie antyseptyczna na co też warto zwrócić uwagę. Polecam strone poświęconą fitoterapi luskiewnik.li. Bez czarny: a dokładniej owoce ja robię z nich wino, smak nieziemski a do tego leczy. Od kilku lat pije rodzinka, znajomi i nie zauważyliśmy skutkow ubocznych. Niejeden raz słyszałam, że owoce sa trujące. Niedojrzałe to i jabłka potrafią "pogonić" np na Węgrzech uprawiają bez na dżemy. I tu jestem w kropce truje czy nie? Jeszcze podam syrop z mniszka i podbiału na kaszel: kwiaty zebrane do słojq warstwami z cukrem na słoneczko ok 2 tyg potem odcedzić i ciemne miejsce następnie mniszek tak samo połączyć oba i jeszcze spirytus tak na 5 l daje 200 ml.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 18 kwie 2013, o 11:41
W kosmetyce aloes jest niezbędny, nie tylko ma właściwości gojące ale mnóstwo własciwości pielęgnacyjnych 

- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
W czarnym bzie owoce są trujące, jak są zielone, lub nie w pełni dojrzałe
.

- Basia86
- 50p
- Od: 14 kwie 2012, o 15:52
- Kontakt:
"(...) bez zawiera lekką toksynę sambunicynę (jej największe ilości znajdują się w liściach, niedojrzałych owocach i pestkach oraz : toksyna zanika po gotowaniu lub suszeniu. W pestkach znajdują się także lekko toksyczne glikozydy: większość z nich rozkłada się podczas obróbki cieplnej, to co zostaje jest substancją czynną, działającą lekko napotnie."jode22 pisze:W czarnym bzie owoce są trujące, jak są zielone, lub nie w pełni dojrzałe.
źródło: http://ziolowyzakatek.com.pl/bez-czarny/
SlonecznyBalkon.pl - mój blog
- Dalmore
- 100p
- Od: 25 mar 2013, o 07:27
Och, dzięki za wyjaśnienie! Nigdy się tym jakoś nie przejmowałam bo od zawsze w domu były suszone kwiaty bzu i wino
Ale fakt zawsze się zbierało mocno dojrzałe, wręcz już lekko podsuszone owoce z krzaka kiedy już prawie opadały.

Ale fakt zawsze się zbierało mocno dojrzałe, wręcz już lekko podsuszone owoce z krzaka kiedy już prawie opadały.
Moja mama jak byłam mała robiła z czarnego bzu soki. Kiedyś tak się objadłam owoców podczas zbierania, że cały wieczór wymiotowałam. Od tamtej pory nie piłam ani soku i nie jadłam owoców
. Jednak dobrze działały na przeziębienie. Muszę przyznać, że nie chorowałam gdy mama raczyła nas tym soczkiem.

Poznam Regulamin Forum