Ogród przy domu

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
iwwa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2013, o 18:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród przy domu

Post »

Tak, pełnik jest piękny !
To się masz Aniu z tym swoim zwierzyńcem ;:306
wątek aktualny Ogródek Asi- cz 3
Awatar użytkownika
stefcia
500p
500p
Od: 2 gru 2012, o 18:08

Post »

Aniu ja mam podobnie z futrzakami ;:306 , ale część nasionek wysiałam i przykryłam igliwiem - może coś z tego będzie :D
Mój pełnik mi padł ;:131 - dlatego , że go nie okrywałam ;:108tak mnie uświadomniono
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

iwwa :D :D zwierzyniec jest, niech sobie chodzi...tylko niech nie broi. Zastanawiam się nad umieszczeniem doniczek na stole z wysiewami, w lecie stoją na nim kaktusy. Może kot nie będzie buszował na tym stole...marzą mi się pierwiosnki, nasiona różnych odmian można bez problemu kupić ;:167

stefcia nie obraź się, żeby kotek min nie zostawił pod igliwiem. Moje nie mają z tym problemu, nie raz przegonię z rabatek.
Jak by nie było innego miejsca tylko rabatki z bylinami, nie raz podczas odchwaszczania trafiłam na taki prezent ;:224
Zawsze jak ktoś wyjdzie do ogrodu, od razu przychodzą i kręcą się bardzo blisko.

Trójsklepka...w ogrodzie niewiele roślin kwitło w ubiegłym roku...w tym roku doją nowe, nie wiem jeszcze jakie :?:

Obrazek

Leucanthemum x superbum Wirral Supreme
Obrazek

Rudbekia
Obrazek

Obrazek

Ostróżka wysiana z nasion, jest z nią problem...jak zaczyna przekwitać łapie grzyba. Co roku tak się dzieje, nawet ochrona chemią nie pomaga. W jakim terminie najlepiej ją opryskać...nie lubię stosować chemii, po przekwitnięciu kilka razy została wycięta prawie do samej ziemi :?:
Obrazek

Obrazek

GLADIOLUS VIOLETTA
Obrazek
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu widzę,że Ci koty przynoszą straty. Ja też nie mogę zostawić doniczek na zewnątrz ,bo chodzą nawet po parapetach, gdyby to choć były moje ale obce? W lecie też się wylegują do słońca w najładniejszych bylinach niszcząc je. Mój pies chodzi po ścieżkach. ;:7
Pierwiosnki kupiłam za prawie 4 zł.Wysiałam. Są w chłodzie. Zobaczę jak te wzejdą, bo któregoś roku to wzeszły po 2 latach. A dopiero w 3 zakwitły.
Czosnek M. E mi się sam wysiał,ale nie wiem czy siewki przezimują. W każdym razie super powschodził. Mi tulipanowiec w zeszłym roku zakwitł chyba właśnie po takim okresie.
A jak dużego masz kielichowca?
Oczka szczerze zazdraszczam, bo to było kiedyś moje marzenie A w lecie masz komary?
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ala ;:3 pierwiosnkom nie odpuszczę...nie wiedziałam że kiełkują nawet trzy lata...potrzebna jest cierpliwość ;:333

Kielichowiec jest czteroletni, krzaczek jest nawet spory...bardzo szybko rośnie. Kwiatami jestem nieco rozczarowana, są niewielkie.
Tylko obłędnie pachną, dobrze że to drzewko jest w ogrodzie. Widziałam też odmianę inną, kwiaty były większe...białe. Miałam wybór albo wziąć biały albo rośliny do oczka...oczko wygrało, sadzonki nie są tanie :|

Takich kwiatów, pierwszy raz było dwa. W ubiegłym roku sześć....
Obrazek

W oczku nie ma konarów, są żaby i rybki...komary chowają się w krzewach...w ubiegłym roku było ich bardzo mało....
Kot złapał białą rybkę, a była taka ładna...oczko z przed dwu lat...
Obrazek

obecnie, woda jest czystsza...rośliny spełniają swoje zadanie...folia została wymieniona na grubszą...

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
stefcia
500p
500p

Post »

Aniu -śliczne oczko ;:108 ;:oj ;:215
Mnie odradzają , bo zagoszczą niechciane gady ;:131
Ja ich nie darzę sympatią brr...
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wszystko chce żyć, gady też :;230 nie cierpię tylko czyścić oczka...żabom z mułu wystają tylko oczy :D

Wczorajszy zakup...kalarepa i przeterminowany, bratek kwitnący na żółto dostałam jako gratis :;230

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Z parapetu...
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Fajne zakupy ;:333 tego bratka spróbuj wysiać, żywotność nasion potrafi zadziwić ;:108
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Anna11 pisze:Czosnek Mount Everest...marzą mi się inne kolory ;:108 w tym roku wysieję zebrane nasiona tego czosnku...wiem że bez problemu kiełkują.
Aniu...nasionka czosnku nigdy nie wysiewałam, chętnie spróbuję , tylko jak długo czekać nim taki zakwitnie i kiedy siać. :?:
Widzę że sianie się szykuje, ja pierwsze mam już za sobą. ;:oj
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Blueberry :D mam jedną doniczkę, balkonową...długą, głęboką...wkopaną w całości w ziemię. W niej wysieję nasiona, niech tylko śnieg się stopi...przymrozki na pewno nie zaszkodzą :roll: Szkoda wyrzucić, darowaną torebkę z nasionami;:173
W domu dzisiaj wysiałam nasiona paproci, nasiona zebrane zostały na jesieni. Nigdy nie wysiewałam tych roślin, ciekawa jestem czy jakaś paproć się pokaże :roll:

Zuzia111 Czosnek najlepiej wysiać jak nasiona są gotowe do zbioru...kolor maja ciemno brązowy lub czarny. W pierwszym roku są cieniutkie szczypiorki, łatwo je wyplewić :| trzeba uważać. Zakwitnie pewnie w drugim lub w trzecim roku...wiem że wschodzi...ten biały został ucięty z przekwitłym kwiatostanem...postawiony przy drabince z pnączem. Na jesieni pokazały się mini czosnki, cieniutkie jak nitki :;230 Zostały wyplewione, nie wszystkie... kilka zostało. Będzie widać w tym roku jak rosną...jeśli reszty nie odchwaszczę :wink:
Kupię, jak spotkam inne kolory, po jednym na zapomogę...jak zakwitną, nasiona zostaną zebrane i wysiane...te rośliny pięknie wyglądają na rabatach bylinowych...jeść nie wołają, zawsze kiedyś urosną ;:108
Awatar użytkownika
stefcia
500p
500p

Post »

Aniu :wit
Czy fiołek Chanta Sping kwitnie w kolorze żółtym :?:
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

stefcia na biało. Pw.
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Aniu..dzięki za podpowiedż co do czosnków. ;:168 . Będę teraz bacznie uważała na ewentualne boczne szczypiorki, pewnie ,jeść nie wołają. ;:oj . Parapetowce ;:333 ..u mnie podobnie, tylko przez nie ,nie mam miejsca na wysiewy. ;:173 . Trochę to denerwujące. ;:219
Awatar użytkownika
stefcia
500p
500p

Post »

Anna11 pisze:stefcia na biało. Pw.
Aniu piękny ten fiołeczek ;:108
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Paproć z nasion, to ciekawe ;:oj z przyjemnością popatrzę na efekty - a możesz napisać coś więcej? Skąd masz nasiona?
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”