Formowanie drzew owocowych
Re: Formowanie drzew owocowych
nasadzenie ekologiczne? Jaki to rozstaw?
Najlepsza pora cięcia to po wielkich mrozach, gdy wiesz, że już Ci nie zmarznie, czyli koniec lutego do kwitnienia a potem jakoś od połowy czerwca do połowy sierpnia - to jest tzw letnie cięcie.
Ale jedną dwie gałęzie możesz też w innych porach.
Warto przeciąć tak, aby powstał przewodnik, czyli jedna dominująca pionowa gałąź. Inne stojące w górę albo się wycina zupełnie albo przycina, ale najlepszy byłby po prostu pokaz cięcia i formowania drzew.
Najlepsza pora cięcia to po wielkich mrozach, gdy wiesz, że już Ci nie zmarznie, czyli koniec lutego do kwitnienia a potem jakoś od połowy czerwca do połowy sierpnia - to jest tzw letnie cięcie.
Ale jedną dwie gałęzie możesz też w innych porach.
Warto przeciąć tak, aby powstał przewodnik, czyli jedna dominująca pionowa gałąź. Inne stojące w górę albo się wycina zupełnie albo przycina, ale najlepszy byłby po prostu pokaz cięcia i formowania drzew.
chcesz na tym zarabiać? To nasada niezwykle szczerbata ;)
Idareta nie da się prowadzić ekologicznie. antonówki także się nie da. To trzeba pryskać, pryskać i jeszcze raz pryskać na parcha, robaka i inne.
Jeśli chcesz odmiany ekologiczne, nie wymagające tyle zabiegów chemicznych to lepiej posadzić odmiany tzw. bezparchowe. Topaz, Liberty, Nowomac ( to te starsze ale bardzo plenne i smaczne).
Teraz ich nie przecinaj. Poczekaj raczej do wiosny. To młode drzewa i mogłyby nie przetrwać zimy.
Co do pokazów to pierwsze pytanie skąd jesteś (region, nie musi być dokładny adres :P )
Idareta nie da się prowadzić ekologicznie. antonówki także się nie da. To trzeba pryskać, pryskać i jeszcze raz pryskać na parcha, robaka i inne.
Jeśli chcesz odmiany ekologiczne, nie wymagające tyle zabiegów chemicznych to lepiej posadzić odmiany tzw. bezparchowe. Topaz, Liberty, Nowomac ( to te starsze ale bardzo plenne i smaczne).
Teraz ich nie przecinaj. Poczekaj raczej do wiosny. To młode drzewa i mogłyby nie przetrwać zimy.
Co do pokazów to pierwsze pytanie skąd jesteś (region, nie musi być dokładny adres :P )
Szczęście nowicjusza 
Popytaj w okolicy o ośrodek doradztwa rolniczego. Jeśli macie tam sady to możliwe, że właśnie oni organizują pokazy. Albo szkoły może jakieś ogrodnicze?

Popytaj w okolicy o ośrodek doradztwa rolniczego. Jeśli macie tam sady to możliwe, że właśnie oni organizują pokazy. Albo szkoły może jakieś ogrodnicze?
-
- 500p
- Od: 2 kwie 2013, o 08:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A jeśli chciałabym zasadzić Topaz, Liberty lub Nowomac to czy one się zapylą wzajemnie czy każda ma innego zapylacza?
MONIA
Zapraszam:)
Zapraszam:)
Ciąć na wiosnę ;).
Co do zielonych gałązek to z martwieniem bym się zastanowiła w zależności od tego kiedy ostatnio dostały nawozy. Jeśli gdzieś do czerwca to się nie ma czego obawiać. U mnie też jeszcze mają młode pędy a nawet niektóre kwitną.
Co do zielonych gałązek to z martwieniem bym się zastanowiła w zależności od tego kiedy ostatnio dostały nawozy. Jeśli gdzieś do czerwca to się nie ma czego obawiać. U mnie też jeszcze mają młode pędy a nawet niektóre kwitną.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 3 mar 2013, o 19:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Beatagc - Jak nie nawoziłaś, to bym się nie przejmował przyrostami. Ja bym z tym cięciem uważał, bo to drzewka na antonówce ? im więcej cięcia tym większe przyrosty. Natomiast więcej formowania, przyginania. Alwa to odmiana silnie rosnąca w połączeniu z podkładką antonówką ? duże przyrosty gwarantowane, jednak ma swoje zalety (szczególnie na Północy Polski) duża wytrzymałość na mrozy, mała podatność na choroby i dobre plonowanie.Beatagc pisze: Czyli - ciąć na wiosnę? Ale czy skracać gąłezie? Powyrastały jak szalone, i niepokoi mnie to, że nadal rosną, na czubkach mają świeże, jasnozieloniutkie przyrosty.
Ps. Ładne masz te drzewka

Przycinaj drzewa w lipcu to będą mniejsze przyrosty. No i mniej roboty na przednówku ;)
Nie wiem, czy w dobrym temacie, ale chyba nie warto nowego zakładać.
Mam krótkie pytanie - czym przywiązać jabłonki do palików?
Przeleciałem googla
i wynika stąd, że mogę tasiemkami, sznurkami, drutem, taśmą zaciskową, rurką platikową...
Ale coś na pewno jest lepsze niż pozostałe. Co więc radzicie? Takiego, żeby to można było kupić bez specjalnych zachodów. Np w Castoramie albo jakimś agd, bo w ogrodniczych u mnie to ręce rozkładają - ani palików, ani gumek sadowniczych, ani klamerek drewnianych, jakby wyszli z założenia, że ludzie teraz to tylko kwiaty i trawniki sadzą.
Mam krótkie pytanie - czym przywiązać jabłonki do palików?
Przeleciałem googla

Ale coś na pewno jest lepsze niż pozostałe. Co więc radzicie? Takiego, żeby to można było kupić bez specjalnych zachodów. Np w Castoramie albo jakimś agd, bo w ogrodniczych u mnie to ręce rozkładają - ani palików, ani gumek sadowniczych, ani klamerek drewnianych, jakby wyszli z założenia, że ludzie teraz to tylko kwiaty i trawniki sadzą.
- lucas070707
- 100p
- Od: 10 wrz 2012, o 18:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Drutem stalowym w otulinie z tworzywa, ewentualnie jakimś grubszym miedzianym. Przy paliku skręcamy go dość mocno, żeby się nie obsuwał a drzewko przywiązujemy luźno, żeby po czasie drut się wrósł. Dobrze sprawdza się do palikowania drzewek czy podwiązywania winorośli, jednak jeśli trzeba przygiąć gałąź przy formowaniu, to lepsze są różnego rodzaju taśmy czy kawałki materiału, gdyż drut, nawet dużej średnicy, będzie wrastał w korę pod naciskiem.
OK, dziękuję, drut już mam, nazywa się nawet drut wiązałkowy - w zielonej otulinie, powinien być dobry.
I jeszcze pytanie już ściśle o formowanie drzewka. Takie na razie teoretyczne, bo cięcie to dopiero na wiosnę, ale chcę to już sobie zaplanować.
Interesuje mnie, jak to wygląda od strony, nazwijmy to, biologii drzewa. Otóż mam jabłonkę, która ma przycięty przewodnik, zamiast niego mam u góry koronkę.
Ale nie chcę takiej koronki - wcześniej miałem takie drzewko, ale tę koronkę zostawiłem, przyginałem, wilki sekatorem i mam teraz 10-letnie drzewo o wysokości 180 cm. Jest ładne, ale to nowe chcę mieć wyższe.
I teraz - jak to zrobić? Najważniejsze pytanie - czy jeśli którąś z tych szczytowych gałęzi przygnę do pionu (a te pozostałe u szczytu wytnę), to czy gałąź przejmie funkcję przewodnika? Tzn. czy będzie potem sama rosła do góry, da mi nowe gałęzie i będzie się zachowywała jak przewodnik czy może będzie to tylko dalej gałąź, tyle że ustawiona w pionie?
Czy może trzeba to mocno przyciąć, poczekać na wilki (które akurat wyrosną pionowo w górę) i z jednego z nich zrobić przewodnik? Chciałbym to nowe drzewo tak pociągnąć do góry z 1-1,5 metra i mieć wysokie z gałązkami na boki (takie trochę jak choinka) a nie takie jak to stare, które wygląda jak miniatura jabłoni.
Oczywiście je zapalikuję (mam już 3m paliki) tylko nie wiem, jak je zmusić do wypuszczenia przewodnika, bo go w szkółce obcięli i uformowali koronkę.
I jeszcze pytanie już ściśle o formowanie drzewka. Takie na razie teoretyczne, bo cięcie to dopiero na wiosnę, ale chcę to już sobie zaplanować.
Interesuje mnie, jak to wygląda od strony, nazwijmy to, biologii drzewa. Otóż mam jabłonkę, która ma przycięty przewodnik, zamiast niego mam u góry koronkę.
Ale nie chcę takiej koronki - wcześniej miałem takie drzewko, ale tę koronkę zostawiłem, przyginałem, wilki sekatorem i mam teraz 10-letnie drzewo o wysokości 180 cm. Jest ładne, ale to nowe chcę mieć wyższe.
I teraz - jak to zrobić? Najważniejsze pytanie - czy jeśli którąś z tych szczytowych gałęzi przygnę do pionu (a te pozostałe u szczytu wytnę), to czy gałąź przejmie funkcję przewodnika? Tzn. czy będzie potem sama rosła do góry, da mi nowe gałęzie i będzie się zachowywała jak przewodnik czy może będzie to tylko dalej gałąź, tyle że ustawiona w pionie?
Czy może trzeba to mocno przyciąć, poczekać na wilki (które akurat wyrosną pionowo w górę) i z jednego z nich zrobić przewodnik? Chciałbym to nowe drzewo tak pociągnąć do góry z 1-1,5 metra i mieć wysokie z gałązkami na boki (takie trochę jak choinka) a nie takie jak to stare, które wygląda jak miniatura jabłoni.
Oczywiście je zapalikuję (mam już 3m paliki) tylko nie wiem, jak je zmusić do wypuszczenia przewodnika, bo go w szkółce obcięli i uformowali koronkę.

Witam, otrzymałem pod opiekę kilka arów ziemi na której 3 lata temu dziadek posadził drzewka. Przez ten okres trochę je zaniedbał itp. Dwie jabłonki padły łupem głodnej sarenki w zimie, a to co zostało zamieszczam poniżej. Z prośbą o ewentualne wskazówki jak pomóc tym drzewkom. Nie znam odmian wiem tylko, ż gruszka w tym roku wydała pierwsze 2 owoce pozostałe jak na razie nie.
1. Gruszka
2. Jabłoń
3. Jabłoń
4. Czereśnia
Z góry dziękuję za cenne porady. Pozdrawiam
1. Gruszka
2. Jabłoń
3. Jabłoń
4. Czereśnia
Z góry dziękuję za cenne porady. Pozdrawiam
- ERNRUD
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
Drutem stalowym??
Żyłka sadownicza wystarcza w zupełności przywiązana na ósemkę
Tutaj wiecej KLIK
Stoją drzewa z tą żyłką i po kilkanaście lat i jakoś nic się z nią nie dzieje
Żyłka sadownicza wystarcza w zupełności przywiązana na ósemkę
Tutaj wiecej KLIK
Stoją drzewa z tą żyłką i po kilkanaście lat i jakoś nic się z nią nie dzieje
lucas070707 pisze:Drutem stalowym w otulinie z tworzywa, ewentualnie jakimś grubszym miedzianym. Przy paliku skręcamy go dość mocno, żeby się nie obsuwał a drzewko przywiązujemy luźno, żeby po czasie drut się wrósł. Dobrze sprawdza się do palikowania drzewek czy podwiązywania winorośli, jednak jeśli trzeba przygiąć gałąź przy formowaniu, to lepsze są różnego rodzaju taśmy czy kawałki materiału, gdyż drut, nawet dużej średnicy, będzie wrastał w korę pod naciskiem.
- lucas070707
- 100p
- Od: 10 wrz 2012, o 18:19
Coś w tym dziwnego? Jest to drut szeroko dostępny w handlu jako ogrodniczy właśnie. U mnie sprawuje się dobrze. Nie miałem okazji korzystać z żyłki sadowniczej, może kiedyś zakupię na próbę...Nenesa pisze:Drutem stalowym??
Coś takiego? http://www.24garden.pl/product/id/1531, ... 0m-zielony
To nie lepiej od razu pisać prawidłową nazwę? ;) drut stalowy to bardzo szerokie pojęcie a drut ogrodniczy to już nazewnictwo precyzyjne
To nie lepiej od razu pisać prawidłową nazwę? ;) drut stalowy to bardzo szerokie pojęcie a drut ogrodniczy to już nazewnictwo precyzyjne