Mój ci on część 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój ci on część 3

Post »

Halinka ma rację chyba, u mnie tak było w zeszłym roku.
W tym jak na zimę okryłam jest ok, ładnie kwitnie i nic nie brązowieje.
Sprawdż też czy nie ma za mokro, bo to też może być przyczyna.
Reszta idzie jak burza ;:333 bratki już wsadzone.....a moje w szklarni czekają na lepsze dni, ale chyba już czas będzie je wysadzić.
Wiele roślin sprzedawanych w woreczkach foliowych nie doczekuje wiosny i butwieje lub gnije, ja zawsze sprawdzam czy coś jest w środku zanim kupię.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Takie kotki-psotki zawsze lubią się wyspać na naszych wschodzących roślinkach, miałam rok temu wygniecione wszystkie wschodzące warzywa, ale też i głupio okryłam wszystko agrotkaniną. Kocurek ucieszył się, że ma świeżo "pościelone" i co dzień zmieniał miejsce na poobiednią drzemką, wałkując wszystkie malutkie siewki :;230
A barteczki na miejsce jakiś słodyczy pasują idealnie, są słodkie dla oczu no i w "boczki" nic nie idzie :lol:
Przykro mi z powodu ciemiernika, ja ich nie mam i nie znam się, ale życzę by Ci wyzdrowiały i za rok już zakwitły.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31

Post »

Agnieszko zrobię wszystko,by tak było z tymi ciemiernikami.Poczytałam wczoraj o wymaganiach i stwierdziłam,że stworzyłam im raj,więc nie wiem o co im chodzi ;:131
Grażynko nie okryte,ale trzymały się świetnie do połowy marca,byłam pewna,że zobaczę kwiaty.Bratki wysadziłam,bo już tak je w domu przesuszyłam,że pospuszczały łebki.Tam im dobrze :D
Halinko obetnę i spryskam,mam już kupiony oprysk przeciwgrzybowy.
Kasiu liczę,że długo będą zdobić.Kolorek mają taki spokojny,pokażę pewnie nie raz,jak zakwitną na całego :D
Jestem padnięta,ale nie od pracy w ogrodzie.Tam można się zmęczyć,ale narzekanie nie przechodzi przez gardło,bo czuje się satysfakcję.Zostawiłam czajnik na gazie na ponad dwie godziny,spalił się doszczętnie,nawet szybka w okapie się spaliła :( Cała kuchnia do malowania,firanki czarne,wszystko pokryte czarną sadzą.Pootwierałam okna,usiadłam i chciało mi się płakać.Po kilku telefonach uświadomiłam sobie,że mogło się o wiele gorzej skończyć i stopniowo wracały mi siły.Wytarłam sufit i ściany,jutro jadę po farby i zaczynam malowanie.Nowe firanki,żyrandol,nowy kolor ścian zrekompensują mi wysiłek.Mam siłę tylko na pokazanie kilku zdjęć z ogrodu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Cześć, Miriamku!
Ale sobie roboty narobiłaś ;:oj. Współczuję serdecznie, ale za to potem kuchenka będzie jak nowa. Masz rację, mogło być gorzej. Ja, po spaleniu wielkiej ilości garnków, nauczyłam się raz na zawsze, że kiedy coś jest na gazie, nie wolno pod żadnym pozorem opuszczać kuchni. A szczególnie wychodzić na chwileczkę do ogrodu, lub (też na chwileczkę) zaglądać do komputera, bo kłopoty gotowe!
Mam nadzieję, że Ci ktoś w tym malowaniu pomoże i że uwiniesz się z tym szybko, bo lepiej popracować w ogródku.

Serdeczne buziaki - ;:196 Jagi
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Gdybyś wiedziała ile ja garnków spaliłam.....kuchnię by można wyposażyć. ;:306
Ale jak mówią, nie ma tego złego coby na dobre nie wyszło, spójrz na to z drugiej strony.
Lifting kuchni posłuży i będzie jak nowa.
I tak jak Jagi, nauczona doświadczeniem nie zostawiam garnków na palniku kiedy idę do ogrodu.
A jeśli już muszę, nastawiam czasomierz i zabieram z sobą mając go cały czas w kieszeni. :wink:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ojej, współczuję roboty, ale mnie też się kilka razy zdarzył taki wypadek ;:224 I to raz w wynajmowanym pokoju w domku po sąsiedzku (nim się domu dorobiliśmy), robiłam rosół a wyszedł pieczony na czarno kurczak-barbecue. Jak otworzyłam okna to zadymiłam pół wioski, sąsiad przyszedł pytać, czy zadzwonić po straż ;:124
Ja też szukałabym plusów, nowy kolor kuchni na nowy sezon i nowe dodatki ;:215 Na pewno jak skończysz, to będzie jeszcze piękniej, niż było ;:333
Agnieszka
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cześć JagiS ;:196 Już myślałam,że zapomniałaś drogi na moje rabatki :wink: Z pomocą w malowaniu zaoferował się syn i córka.Ale odmówiłam.Córka czeka na wiadomość o pracy,więc niech czeka w gotowości,nie ma blisko do nas.A syna z urlopem wykorzystamy na wakacyjny wyjazd,zastąpi nas w gospodarstwie.Umalowałam sufit dwa razy,jutro ściany.Nie chcę sforsować ręki za bardzo,zresztą mam czas.
A wiesz Grażynko ile osób przyznaje się do takich osiągnięć? Szwagier opowiadał mi,że w kościele przypomniał mu się sos zostawiony na gazie.Wrócił,sosu nie uratował :( Nie wiem,czy usiedzę w domu nad gotującym się obiadem(ileż to można wypielić ;:oj ),ale zostawiać będę światełko w okapie.Z podwórka będzie widać,tylko muszę pamiętać zerkać w okno :lol:
Agnieszko teraz to też już tak myślę :D Jutro ma padać,więc pokusy do ogrodu nie będzie,będę malować.
Dwa dni temu znalazłam 6 cebulek tulipanów w torebce foliowej.Albo to będą niebieskie kupione na Święcie Kwiatów w Skierniewicach,albo żółte z OBI w Łodzi.Jak myślicie,zakwitną?Chyba powinny,przemrożone były,może najwyżej trochę później zakwitną ;:131 Ciągle człowiek zdobywa nowe doświadczenia :) W ogrodzie kolorowo od cebulowych,dołączają śnieżniki i cebulice,krokusy też nie wszystkie na raz kwitną,a już po deszczu to wszystko ruszy na potęgę ;:oj

Obrazek
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Coś mi się wydaje, że to nie najlepszy sposób. ;:306
Jak z głową przy ziemi będziesz szukać chwastów to nawet latarnia nie pomoże. :;230
Grażyna.
kogro-linki
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No, co Ty, Miriamku, ścieżkę do Twojego ogrodu wydeptuję codziennie ;:108.
Niestety, niewiele mam do powiedzenia na temat przedwiośnia. Nie lubię go i stąd tendencja na przeczekanie ;:306. Poza tym zapędziłam się w reorganizację domu i latam po sklepach, zamiast po ogrodzie... ;:224.
Niech to się wreszcie skończy i coś naprawdę zacznie kwitnąć!

Pozdrawiam Cię serdecznie, ręki nie forsuj, pomocy nie odrzucaj, garów na gazie pod żadnym pozorem nie zostawiaj bez nadzoru, no chyba że w okapie zamontujesz syrenę strażacką ;:303.
;:196 - Jagi
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No i kwiecień mamy.Pogoda wspaniała na prace ogrodowe,ale wyglądam na deszcz,bo trochę poprzesadzałam,deszczówka w beczce się skończyła,więc mogłoby obficie podlać.Jeszcze dzień i mam na glanc w ogrodzie.Czas najwyższy,bo wszystko ruszyło.Kwitnień coraz więcej,tulipany w pąkach,a te wcześniejsze już kwitną.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Towarzystwo w ogrodzie mam :D Wzrok Tygrysa mówi "jak jej się nie znudzi to pielenie?"

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Śnieżniki i cebulice wysiewają się na potęgę,ale o tej porze roku to nie przeszkadza.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Najwyższy czas wynosić meble ogrodowe,ale ząb czasu odcisnął się na nich.Mąż solidnie wszystko wyczyścił,połatał dziury,dziurki i dziureczki szpachlą samochodową a ja wzięłam się za malowanie.Sadolin,dobra farba przecież,ale o końcowy efekt się martwimy,Szpachla przebija :( Teraz to już wiemy,że można było kupić brązową,ale nie pomyśleliśmy...Dzisiaj pomalowałam samą szpachlę,jutro ostatnia warstwa na całość i zobaczymy ;:131

Obrazek
Jeszcze mi coś żółtego kwitnie,ale nie wiem co to jest,jutro pokażę.Moja forsycja to chyba jakaś najpóźniejsza,kolorku jeszcze nie mogę dopatrzeć ;:204

-- 4 kwi 2017, o 23:17 --

Obrazek
O fiołeczkach białych zapomniałam.
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

No tak, musi być miejsce w ogródku na posiedzenie czy zjedzenie obiadu.
Wszystko już wypucowane na glanc ?.... ;:224 dobra jesteś.
Ja w połowie drogi do końca prac porządkowych, na razie padła szklarnia czyli opustoszała z doniczek.
Ale jeszcze sporo mam do zrobienia innych prac, porządki na szczęście zaliczone. :D
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo mi się podoba taka ława, bardziej niż metalowe stoliki. Mam nadzieje, że kolor chwyci i jeszcze długo będziecie się nią cieszyć ;:108 Wiem, że są takie specjalne szpachle do drewna, ostatnio stolarz polecał nam taką na szpary w naszych schodach, ale póki co nie było nam po drodze na ten dział w budowlanym ;)

Kocio ma trochę wyniosły wyraz pyszczka, no tak, szlachta nie pracuje ;)
Agnieszka
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ale masz dużo cebulowych, różności, śliczne , teraz one nas ratują i radują ;:138 Rudy kotek śliczny, już czuję jaki mięciutki przy głaskaniu :lol: Ławka fajna, pomalowana będzie super. Ja mam drewniane meble polakierowane, ale to schodzi z czasem, jak wszystko. Teraz mam ochotę pomalować każdy na inny jaskrawy kolor np żółty, czerwony, niebieski--chyba fajnie by wyglądało w ogrodzie . Zobaczymy :wink: Pewnie kuchnia na święta już na błysk :lol: Ale sobie narobiłaś kłopotu :wink: :wit
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam miłe koleżanki całuskiem ;:196 :D
Nie potrzeba mi wiele,żeby mieć dobry humor,aż się czasem martwię o siebie;:131 :wink:
Dużo dzisiaj zrobiłam i stąd to zadowolenie,ale po kolei;

Obrazek
Po renowacji gotowy do użytku ;:oj Mam nadzieję,że jeszcze posłuży,jest bardzo wygodny.
Pojechałam dzisiaj po firanki do kuchni i przy okazji kupiłam dwa rhododendrony.

Obrazek
Nie pokazywałam wcześniejszych drobnych zakupów.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Na pierwszym zdjęciu są dwie piwonie chińskie.Dałam za nie grosze w porównaniu z pierwszą,aż się boję,czy to nie są te zwykłe ;:131
Zauważyłam coś na kształt pąka u tej sadzonej miesiąc temu,możliwe to? Tylko proszę nie radzić mi oberwanie go,bo mi prędzej ręka uschnie,niż to zrobię ;:185

Obrazek
Nie chwaliłam się przesyłką od Przemka,z braku czasu pewnie.Pomarańczowy milin,róża stulistkowa,jaśmin o seledynowych liściach,kanna i dalie.Szkoda,że nie zrobiłam zdjęcia ,jak on to ułożył,nikt by nie pomyślał,że małe pudełko tak wiele kryje :D
Pisałam,że mam prawie glanc,więc czas to pokazać.Tylko proszę pamiętać o słowie prawie :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Mój ci on cz. 3
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek
Wsadziłam dzisiaj mieczyki,dość głęboko,mam nadzieję,że utrzymają pion (jeżeli w ogóle wyjdą ;:131 ) Kupiłam dwie smagliczki,podobno wieloletnie i pachnące.Reklamowałam zbutwiałą trytomę w Biedronce,pani kazała mi wymienić,a,że nie było trytomy,wzięłam gipsówkę.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Kamienne serce dla Basi ra-barbara :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Nigdy nie miałam tak czystego skalniaka :lol:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pytanie,czy to rzeczywiście pąk kwiatowy?
Mój ci on cz. 3
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”