Henryku, Boreas to akurat kultywar do dorwania w sklepach, ale wsrod "Graffow" jeden z moich ulubionych.
Paulina i niech sie ma jak najlepiej. Moj wlasnie zaczal chorowac, wkurza mnie. Pojawily sie zolknace liscie, z czarnymi plamami - zalatuje grzybem. Zeby bylo smiesznie, Hera z tego samego zrodla i zdrowa.
Malachitku, jaka ze mnie specjalistka? Ja sie ucze! Caly czas sie ucze. Moge Ci jedynie napisac co ja z tym robie...
Ukorzeniam w pelletkach kokosowych (Jiffy), bo to mi sie najlepiej sprawdza, ale znam kogos, kto ukorzenia w ziemi z perlitem i ma efekty takie, ze...

Mnie w ziemi gnily. jeśli ziemia z perlitem, to koniecznie wysterylizowana (piekarnik, mikrofala), zeby wytluc robactwo i grzyby. Sadzonki wszelkie po otrzymaniu przycinam zeby odswiezyc ciecie,
przeplukuje w fungicydzie i dopiero w ukorzeniacz. Szara plesn kocha klimaty mnozarek, wiec trzeba jej zrobic pod gorke. jeśli patyki i jeśli szly dluzej, warto je pomoczyc w wodzie z cukrem/miodem i to nawet przez noc. Peter patyki z Australii, ktore szly poczta dlugi czas, moczyl przez dwa dni - bylam w szoku - zanim je zaszczepil. Dopiero po takiej kapieli fungicyd, ukorzeniacz i podloze. Kapiel w wodzie z cukrem praktykowalam tylko na "patykach" - sadzonkach zdrewnialych, pozbawionych zupelnie lisci. Ukorzeniacz... Uzywam Clonexu. Wendy podpowiedziala mi kiedys, ze ze wzgl. na rodzaj auksyny, Clonex jest do hibiskusow najlepszy. Sprawdzilam, to kwas indolilomaslowy, czyli pewnie każdy ukorzeniacz z ta substancja bedzie ok. Mnozarka... Uzywam ogrzewanej mnozarki, bo tu potrafi byc po prostu zimno mimo lata, a te patyki lubia cieplo. Staram sie utrzymac temperature 25 stopni, w miare mozliwosci stala. Przy 17-18 st. na zewnatrz, wymaga to dogrzewania, ale w warunkach normalnego, polskiego lata, chyba nie bedzie to potrzebne. Wilgotnosc... Podloza minimalna, "korki" kokosowe wyciskam na sile z wody nim wsadze w nie sadzonke. Podloze musi byc naprawde delikatnie wilgotne. Powietrze bardzo. Mnozarka to po prostu kuweta z przezroczysta pokrywa, ale sprawdzi sie nawet worek strunowy, czy plastikowa butelka po przecieciu. jeśli chcesz zdjecia, to Ci popstrykam, nie ma problem.