Ogród Marty cz.VIII

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród Marty cz.VIII

Post »

Marysiu,dzisiaj znowu uzbierałam 5 kg malin ,już zlewam soczek do butelek ,pachnie w domu malinkami a z1 kg zrobię konfitury,pyszne wszystko do zimowej herbatki,dalie trochę teraz nadrabiają ,uwielbiam je i marzy mi się więcej,może masz rację z tym wojownikiem i Klip Daggą ,a nie masz jakiejś piwniczki?ja mam taką co rury ią od co. i super sie przechowują w pudłach po bananach ,przełożone gazetami,dzisiaj byłam zobaczyć czy nie ma rydzów,ale nic jeszcze nie ma chociaż w lesie mokro,bo tam biją źródła i woda sączy się stale ,a w świętokrzyskie to nie wiem kiedy pojadę ,czy będzie po co tam piachy ,to długo by musiało lać ,żeby grzybnia się rozrosła,pozdrawiam i buziaczki ;:196

Soniu,to proso jest super ,pięknie wygląda kępa i jej kwiatostany,masz rację dalie są cudne,ja to mam niewiele ,ale i tak bardzo sie z nich cieszę ,rydzów u nas jeszcze nie ma ,a po prawdziwki nie wiem kiedy pojadę ,bo nie wiem czy w ogóle będą w tym roku,pozdrawiam ;:196

Alina,jak nie wiesz skąd masz kwiaty to znaczy ,że ode mnie :uszy ,do zobaczenia w moim ogrodzie ;:65

Martuś,to jest floks plamisty Delta one mają takie długie kwiatostany,ja też uwielbiam malinki i dlatego je posadziłam ,a zaczynałam od jednej sadzonki,którą mi mąż kupił,to jesienna odmiana ,która zaczyna owocowanie od połowy sierpnia i jest do pierwszych mrozów,czasem do listopada,pozdrawiam :wit

Jacku,obie te dalie mają kwiaty bardzo duże,wielkości talerza deserowego ,a nawet czasem większe,cieszę sie ,że takiemu znawcy podobają sie moje dalie ,chociaż mam ich bardzo mało,w marketach często dalie nie mają nic wspólnego z etykietą i wyglądem , nieraz kupiłam i potem wyrzuciłam ,ale jakaś z marketu została jak była ładna,chyba 5 dalii mam od Grzegorza i 2 piękne od koleżanki ze śląska ,i żółte słoneczko od Renatki z wymiany,i nawet nie wiem ile ich mam ;:306 ,pozdrawiam :wit

Jolu ,masz rację kucnęłam do zdjęcia ,ta rabata powstała przez przypadek, wszystkie moje nadwyżki traw z ogrodu,które są mi potrzebne na wiosnę do sprzedaży postanowiłam posadzić na jednej rabacie i tak teraz wygląda ta rabata,pozdrawiam ;:196

Iwonko,to powojnik Kasandra taki niebieski,a malinki to bardzo pyszne,dzisiaj znowu nazbierałam 5 kg i już soczek się studzi ,zaraz zacznę robić konfitury, :heja

Dorotko,traw mam sporo,bo też bardzo je lubię,winka malinowego to chyba nigdy nie piłam ,ja zrobię nalewkę malinową ,bo pyszna jest,a dalie cóż piękne ,ale chciałabym mieć ich więcej, :roll: pozdrawiam i życzę dużo zdrówka ;:196

Tereniu,malinek bardzo dużo u mnie ,ciągle zbieram i ciągle czerwono na krzaczkach,bardzo się cieszę ,bo nie muszę już dokupować na soki,nie wiem Tereniu,czy masz floksa Deltę,ostatnich zdjęć nie widzę ,u mnie wieczór zaczął padać deszcz ,ale po 10 minutach przestał i nic nie podlał a już się cieszyłam,pozdrawiam ;:196

Ewuniu,częstuj sie malinkami ,bo pyszne i zdrowe,jak tylko masz miejsce na działce to nawet sie nie zastanawiaj nad malinami ,one nigdzie sie nie rozłażą,ja mam tą jesienną odmianę Polkę i chyba Polanę ,zrobiłam im rabatę z obrzeży i tam sobie rosną ,jak jakaś wyjdzie poza to zaraz ją starannie wykopię i powiększam rabatę ,a dookoła rabaty się kosi i one siedzą pięknie w środku,maliny raz ,że są drogie to jeszcze w pojemnikach czasem zapleśniałe,nie wiadomo co sie kupi ,a jak masz swoje świeżutkie ,słodziutkie ,nagrzane słoneczkiem to można pojeść ,zrobić pyszne soki do zimowej herbatki z imbirem i cytrynką ,to chyba najlepsza herbatka na świecie,nie wiedziałam i ścinam systematycznie przekwitnięte pędy budlei ,chociaż też nie wiadomo ,czy z nasion powtórzy cechy i też będzie niska,może da się ukorzenić gałązki,zostawię jakiś pęd na nasiona ,ale to może być niewiadoma,pozdrawiam ;:168
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Belle of Barmera piękna :D Ale i floks Delta niesamowity. Marto czy on pachnie tak jak floksy wiechowate?
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50

Post »

Martuś :wit , ile u Ciebie się dzieje, tyle kwiecia w każdym zakamarku, naprawdę nie wiem jak Ty to ogarniasz. Wszystko odwdzięcza się cudownym kwitnieniem, pewnie od rana do nocy siedzisz w ogrodzie i pracujesz. Widzę ekipa zakasała rękawy, już są efekty?,czy działają dalej?. Piękne zbiory papierówek, malin, brzoskwiń.
A ja mam pytanie o trawki z tego zdjęcia druga( czarnymi kwiatami) i trzecia taki drobny pióropusz, co to za trawy? Dzielżany, rudbekie pięknie kwitną i super wyglądają w takich wielkich łanach. Jeszcze urzekło mnie zestawienie dalii i ostróżki na tle wyschniętej trawy( co to za trawa?), a dalie przepięknie. zesawione.Obrazek

[/url]
l][/quote]
;:196
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Z grzybami w tym roku to chyba przyjdzie nam się pożegnać.
W tym roku susza chyba spowodowała całkiem wyschnięcie grzybni.
Może gdzieś miejscami przy głębokich potokach coś przetrwało, ale ogólnie to będzie kicha.
Trawki teraz wiodą prym w ogrodach wraz z różami, no i astry jesienne już niedługo zaczną kwitnienie, tylko czy będzie obfite jak co roku ?
Moje maliny zaschły mimo podlewania, bo rosły pod płotem, gdzie patelnia była straszna a temp dochodziła powyżej 50 stopni, no i ugotowały się chyba żywcem.
No cóż, to już było i nie wróci więcej.......jak w piosence......zostaje nam przygotować się do jesieni. :wit
Grażyna.
kogro-linki
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu,kłosowiec to kilka sadzonek ,wysiałam wiosną nasionka do doniczek i na wiosnę dzieliłam ziemię z doniczki i sadziłam np pół doniczki siewek ,bo były takie niteczki ,wsadziłam w nieiwelkich odległościach od siebie ,trochę białych ,trochę niebieskich i takie olbrzymy wyrosły,że wszystkie rośliny wokół zarosły i to jest źle ,muszę go stamtąd wyprowadzić i nie wiem gdzie,nie problem ,że nie widziałaś delty ,myślę ,że na wiosnę będzie,pozdrawiam :wit

Kasiu,tak floks delta pachnie jak wszystkie floksy,mnie też podoba się Belle of Barmera,kwiaty ma bardzo duże,pozdrawiam :wit

Dorotko,ja też czasami nie wiem jak to ogarniam ,właśnie bardzo mało jestem w ogrodzie,przynajmniej teraz ,bo nie mam czasu,pracujemy jeszcze i tyle spraw jest do załatwiania,a jak jestem w domu to tak gonię ,troszkę do ogrodu reszta w domu ,bo wiesz ile w domu obowiązków,teraz zbiory i przetwory,a tyle mam planów i zmian w ogrodzie ,może jakoś podołam,ta trawa z czarnymi kłosami to rozplenica Moudry,a pióropusz to proso rózgowate,piękna kępiasta trawa o zwiewnych kwiatostanach jak mgiełka,ta sucha trawa to Calamagrostis acutiflora "Karl Roerster",to też kępiasta trawa taka strzelista ,ona w tą suszę tak szybko cała zbrązowiała,ale i tak fajnie wygląda,ekipa jutro skończy ,to zrobię fotki,chociaż jeszcze pod katalpami nic nie posadzone ,ale kiedyś będzie,a bałagan przez tą robotę ogromny w ogrodzie,ale trudno ,może jutro pracowników troszkę wykorzystam i ściągną mi wierzchnią warstwę ziemi pod nowe rabaty,będę miała jak znalazł :uszy ,pozdrawiam ,na pw odpiszę jutro ,bo padam :wit

Grażynko,ja sie tak łudzę ,że będą ,bo co mi innego zostało,ale marne szanse,u nas podobno pojawiły się rydze,wiec pojechałam wczoraj zobaczyć na moje miejsce,ale nie ma nic ,chociaż było w lesie mokro i źródła,które tam płyną są czynne ,woda ciurtoli się cały czas,wiec może chociaż rydze się pokażą,szkoda naszych roślin, przez te temperatury i suszę bardzo ucierpiały,chociaż ja ciągle podlewałam dzisiaj zresztą też ,bo u mnie dalej nic nie pada,pozdrawiam ;:168
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Martusiu widzę, że szykujesz sobie nową robotę ;:oj Pamiętaj, że potem te nowe rabaty trzeba będzie obsadzić ,plewić itd itp. Dzisiaj też szalałam w kuchni bo to dzień serów i dopiero teraz jestem na FO. Kopałam pod cebule żonkili i pod obrzeża drewniane i na 2-3 cm jest mokro, a dalej glina sypie się jakby w ogóle nie było deszczu. ;:131 Życzę Ci spokojnej nocy i całuję ;:196
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Parę fotografii z przed ogródka ,bo róże tak pieknie kwitną

Tip Top
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Lions
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

przepięknie zakwitła po raz drugi
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No i doczekałam się ;:167
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piękne ;:333 ;:333
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Pięknie Ci kwitną róże Martuś! ;:63
Miłego dnia!
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50

Post »

Heidi ma śliczny kolor. O naprawdę zaganiana jesteś i na pewno wyczerpana, ale tego typu praca sprawia dużo satysfakcji. Ja jak jadę na działkę na weekend i tak się przez dwa dni narobię jak głupia, to wracam z bolącym krzyżem, odciskami ale jakoś wypoczęta i usatysfakcjonowana. Lubię ten rodzaj harówki tylko u mnie tych efektów w ogrodzie w tym roku nie widać, a i przetworów mało w słoikach :;230 . Nazwy traw zapisałam świetne, dziękuję.
Na pewno coś ciekawego będzie się działo pod katalpami , zawsze coś fajnego wymyślisz :uszy . Tawa Calamagrostis acutiflora "Karl Roerster", właśnie podoba mi się taka wyschnięta, świetnie się prezentuje z daliami. ;:196
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

w marketach często dalie nie mają nic wspólnego z etykietą i wyglądem , nieraz kupiłam i potem wyrzuciłam
Moje dalie też nie miały często nic wspólnego z etykietą ale i tak wyrosły ładne. Raczej nie zdarzyło mi się trafić na coś całkiem do niczego. Na pomyłki trzeba się przygotować i cierpliwie czekać, co wyrośnie ;:19
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu,już rabaty powiększone ,jedna będzie na razie pusta ,bo będzie na nowe dalie ,prawie w wolnym czasie zrobię tam ziemię ,a druga poszerzona na hortensje,więc nie będzie w związku z tym wiele dodatkowej pracy ,a trzecie miejsce przygotowane na skalniak ,tam gdzie był plac zabaw ,może nawet już w tym roku ten skalniak powstanie ,pracownicy wczoraj poszli ,robota pod katalpami skończona ,ale mam poprawić rabaty przy dojściu pod katalpy ,więc pracy teraz dużo ,a ja wieczór dziwnie padam ,wczoraj rozplantowałam olbrzymi wóz ziemi wywiezionej spod katalp ,a dzisiaj mam załadować drugi wóz ziemi wierzchniówki ,którą wybrali pod dalie i hortensje ,a nie było na czas traktorzysty i zostawili na kupie,wóz już podstawiony a o 14 przyjedzie traktor wywieźć tą ziemię ,u mnie wczoraj wieczór tylko pokropiło i ziemia dalej bardzo sucha,więc znowu będzie podlewanie ,wczoraj Bogdan podlewał maliny ,bo ja cały dzień z chłopami w ogrodzie spędziłam ,pozdrawiam i miłego dnia życzę ;:196

Tereniu,dziękuję ,miło ,że sie podoba ;:196

Maryniu,fajnie ,że jesteś dziękuję ,róże dają wielki popis i ja też się z nich cieszę,pozdrawiam ;:196

Dorotko,cieszę sie ,że mogę sobie robić w ogrodzie ,najprędzej i najchętniej to tam lecę do pracy,ja też jak coś zrobię w ogrodzie to mam dużo satysfakcji,ale jesteśmy świry,ale na to nie ma rady,inni leżą i nic nie robią ,mam wokół pełno takich ludzi,masz trochę problem ,że działka jest oddalona od domu i nie możesz codziennie zaglądnąć do ogrodu i czemuś zaradzić ,a to lato nam nie sprzyja ,pod katalpami skończona robota ,wiec coś znowu jest do przodu,pozdrawiam ;:196

Jacku,a mnie sie zdarzyło dalie wyrzucić ,bo były kwiaty jakieś chore i nie nadawały się do niczego ,dlatego jestem taka ostrożna jak chodzi o kupno dalii w marketach,moje dalie teraz jakby nadrabiały wszystkie spóźnienia ,tak bardzo rozkwitają i ja sie z nich bardzo cieszę,pozdrawiam :wit
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie ,muszę wam pokazać to miejsce pod katalpami ,jeszcze mam przegarniać piasek i nie widać dokładnie koloru płytek,jeszcze dużo jest wokół do sprzątnięcia ,ale powoli wszystko się zrobi ,żeby tylko zdrowie dopisywało

Obrazek

Obrazek

a teraz moje kwiatuszki najświeższe zdjęcia

kłosowiec dalej w najlepsze kwitnie i nic sobie nie robi z jesieni
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i dalijki
Obrazek

Belle of Barmera i cała jej sesja zdjęciowa
Obrazek

Obrazek

Obrazek

w głębi góra ziemi do wywiezienia,bo rabata pod dalie powiększona i na drugi rok będzie więcej,przynajmniej takie jest moje marzenie
Obrazek

Obrazek

Obrazek

teraz inne piękności
Obrazek

olbrzymie żółte słoneczka bez nazwy
Obrazek

Gladiatory jakoś nabrały rumieńców,bo był czas ,że były anemicznie blade
Obrazek

Obrazek

Edge of Gold tyle kwiatów ,ze aż mają ciasno i jakaś niższa w tym roku
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

teraz zakwitła bardzo niziutka z malutkimi pomponikami
Obrazek

Obrazek
te pomponiki już mam w innym miejscu i chyba sa te same .

cudowny Merostar o olbrzymich kwiatach ,czego nie da sie pokazać,ale to talerze
Obrazek

Obrazek

Obrazek

i piękna duża nieznajoma
Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Martusiu jeszcze zdążyłam zobaczyć profesjonalnie wykonane miejsce wypoczynku, bardzo porządnie zrobione ;:333 A dalie!!! niesamowite tylko jakoś późno w tym roku maja szczyt kwitnienia mimo że rok lato ciepłe ;:3 Śliczne te niziutkie pomponiki jak masz w 2 miejscach to poproszę na wiosnę kawałeczek ;:180 A teraz zmykam do ogrodu muszę zrobić porządek, bo też robiłam malutką rabatkę :D Dobrego dnia i czekam z niecierpliwością na niedzielę ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”