Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.7
- nowapasja
- 1000p
- Od: 28 sty 2011, o 10:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.7
U mnie w zeszłym roku też było niewiele nasion - ta odmiana chyba tak ma 

- besia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 maja 2014, o 18:17
Ja niestety dwie z moich trzech musiałam zerwać , bo zaczęły się do nich dobierać myszy .
.
Trzecia jeszcze w gruncie .

Trzecia jeszcze w gruncie .

Pozdrawiam, Beata.
Myszy ? U mnie gęsi przerzedziły dyniowate.Ale chociaż się pocieszam ,że będzie z tego smaczna okrasabesia pisze:Ja niestety dwie z moich trzech musiałam zerwać , bo zaczęły się do nich dobierać myszy

- lelumpolelum
- Od: 28 maja 2008, o 20:09
U mnie kot jest a w najbliższym sąsiedztwie to wręcz kocia ferma a i tak myszy się dobrały
Albo karczownik, bo pędy ucięte przy samym korzeniu... Najbardziej ucierpiała figolistna, którą uprawiałam na nasiona dla ogórkowych podkładek. Wczoraj rozcięłam jedną i, niestety, nasiona białe i niewyrośnięte- marnie to widzę, dojrzewanie pożniwne nie wyrówna raczej takich strat.
Inne dynie jeszcze rosną, bo są bliżej domu i mam nadzieję, że gryzonie aż tak się nie rozzuchwalą. Na razie zebrałam z nich tylko Baby blue.

Inne dynie jeszcze rosną, bo są bliżej domu i mam nadzieję, że gryzonie aż tak się nie rozzuchwalą. Na razie zebrałam z nich tylko Baby blue.
- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
Myszy lubią dynię ?
Zastanawiałam się, dlaczego ciągle widzę 3 koty kręcące się w okolicy mojego poletka z dyniami?
Ale uszkodzeń na dyniach nie widzę.
Besia,wiesz jakie to odmiany dyń,które zerwałaś? Mam takie same,ta duża pękata miała być bananowa,a wyszła jakaś olbrzymia.
Ta zielona ma takie delikatne "kanty" ?

Ale uszkodzeń na dyniach nie widzę.
Besia,wiesz jakie to odmiany dyń,które zerwałaś? Mam takie same,ta duża pękata miała być bananowa,a wyszła jakaś olbrzymia.
Ta zielona ma takie delikatne "kanty" ?

Pozdrawiam serdecznie- Ela
- besia
- Od: 28 maja 2014, o 18:17
Krynka
Ta duża to miała być bananowa i tak jak u Ciebie wyrósł olbrzym . Moja waży 7,5 kg .
To Georgia Candy Roaster , mam ją z akcji . Jeszcze jej nie jadłam , bardzo mi się podoba !
Druga to Burgess Buttercup , waży około kilograma . Tą odmianę uprawiam drugi rok i na przyszły też będzie .
Dla mnie to bardzo dobra , smaczna i plenna odmiana . Ten rok był specyficzny , na krzaku tej odmiany zawiązały się jeszcze dwie i wiadomo , że już nie dojrzeją . Trudno , zjemy takie jakie będą .
W zeszłym roku myszy też mi się do tej odmiany dobrały , wyjadły cały środek i została tylko skorupa . Wyglądała jak cała , dopiero jak ją wzięłam do ręki to się okazało , że w śodku jest wyjedzona .
Lubię tę odmianę , bo do przetwarzania nie trzeba z niej usuwać skórki .
Ta duża to miała być bananowa i tak jak u Ciebie wyrósł olbrzym . Moja waży 7,5 kg .
To Georgia Candy Roaster , mam ją z akcji . Jeszcze jej nie jadłam , bardzo mi się podoba !

Druga to Burgess Buttercup , waży około kilograma . Tą odmianę uprawiam drugi rok i na przyszły też będzie .

Dla mnie to bardzo dobra , smaczna i plenna odmiana . Ten rok był specyficzny , na krzaku tej odmiany zawiązały się jeszcze dwie i wiadomo , że już nie dojrzeją . Trudno , zjemy takie jakie będą .
W zeszłym roku myszy też mi się do tej odmiany dobrały , wyjadły cały środek i została tylko skorupa . Wyglądała jak cała , dopiero jak ją wzięłam do ręki to się okazało , że w śodku jest wyjedzona .
Lubię tę odmianę , bo do przetwarzania nie trzeba z niej usuwać skórki .

Pozdrawiam, Beata.
-
- 200p
- Od: 5 kwie 2012, o 01:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dynia - poplon, przedplon
Cześć,
Mam na grządce dynie makaronowe. W tym roku rosły bardzo słabo. Sadzonki ze sprawdzonych nasion poszły do gruntu po 15 maja, ale owoce zawiązały się dopiero w sierpniu... Są niewielkie i pewnie część nie zdąży dojrzeć.
Nie wiem, z czego to wynika, ale w przyszłym roku chcę na połowie tej grządki spróbować ponownie z dyniami, a na drugiej zainstalować pomidory.
I teraz pytanie: czy po zebraniu dyń, czyli za około 2-3 tyg., siać jakiś poplon?
A na wiosnę, przed wsadzeniem kolejnych sadzonek - siać przedplon, który poprawi ziemię i zagłuszy chwaściory?
Jeśli tak, to jaki?
Będę wdzięczny za pomoc.
Mam na grządce dynie makaronowe. W tym roku rosły bardzo słabo. Sadzonki ze sprawdzonych nasion poszły do gruntu po 15 maja, ale owoce zawiązały się dopiero w sierpniu... Są niewielkie i pewnie część nie zdąży dojrzeć.
Nie wiem, z czego to wynika, ale w przyszłym roku chcę na połowie tej grządki spróbować ponownie z dyniami, a na drugiej zainstalować pomidory.
I teraz pytanie: czy po zebraniu dyń, czyli za około 2-3 tyg., siać jakiś poplon?
A na wiosnę, przed wsadzeniem kolejnych sadzonek - siać przedplon, który poprawi ziemię i zagłuszy chwaściory?
Jeśli tak, to jaki?
Będę wdzięczny za pomoc.
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
Re: Dynia - poplon, przedplon
Teraz to już tylko poplony ozime, żyto lub wyka ozima. Teraz powschodzi, wiosną szybko urośnie zagłuszając chwasty. Wtedy zmulczować i przekopać.
A jak rosną inne rośliny, jaką masz ziemię? Dynia i pomidory są wymagające i sam przedplon to za mało.
A jak rosną inne rośliny, jaką masz ziemię? Dynia i pomidory są wymagające i sam przedplon to za mało.
- MoWo
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 13 wrz 2013, o 15:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.7
Z chwastami najlepiej sobie poradzisz rozkładając czarną agrowłókninę.
Pozdrawiam Wojtek
- ElfyTrzy
- 50p
- Od: 24 lut 2014, o 08:27
- Kontakt:
Rozłożyłam czarną agrowłókninę ale szybko zbierałam bo pod nią miałam inwazję ślimaków i mrówek...
W tym roku z mrówkami w ogóle szaleństwo, ostatnio nawet w jabłkach były...
W tym roku z mrówkami w ogóle szaleństwo, ostatnio nawet w jabłkach były...
Pozdrawiam,Elżbieta
- MoWo
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 13 wrz 2013, o 15:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wystarczy każdy koniec wkopać w ziemię i po problemie ślimaków a mrówki i ja musiałem truć.
Pozdrawiam Wojtek
-
- 200p
- Od: 5 kwie 2012, o 01:42
Re: Dynia - poplon, przedplon
Ziemię mam gliniastą, obojętną. Od paru lat poprawiam ją kompostem, ale i tak słabo mi wszystko rośnie.pomidormen pisze:Teraz to już tylko poplony ozime, żyto lub wyka ozima. Teraz powschodzi, wiosną szybko urośnie zagłuszając chwasty. Wtedy zmulczować i przekopać.
Z wyjątkiem może rukoli.
Teraz można jeszcze gorczycę siać.