Zielono mi w głowie i... na parapetach - cz.VI

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zielono mi w głowie i... na parapetach - cz.VI

Post »

Iwek- oczywiście, że dobrze hojom w drewutni.
Tylko, przez niesprawdzanie podeschnięcia podłoża - przelalam 3 doniczki. Jednej z hoi już ne uratowałam ;:224
Upalnie, to i liliowce nareszcie kwitną :D

Mniodkowa- jakoś tak szybko te wątki się przewijają...dużo Piszecie ;:224
Cieszę się, że Zajrzałaś i mogłam Cię ucieszyć zdjęciami.
Skrętnikowe nowości dopiero u mnie się pączkują... będzie co oglądać.

Maadro- bardzo mi było szkoda tego liliowca ściętego przez nieuwagę - jak zakwitnie to oczywiście się nim pochwalę. Pokażę jego liście "przycięte".
Hoje zwariowały w drewutni i mają duże przyrosty pędów. Obym jesienią się zmieściła na mieszkaniowych parapetach ;:224

W ogrodzie pachną teraz liliowce i lilie.

Monika79- Masz rację, lubię zmiany. Nawet w roślinach.
Moją kolekcję nieco przestawiam na rodzinę ostrojowatych.
Zmniejszyłam ilość fiołków, hippeastrów i skrętników. Nie mam też chirit ( za wyjątkiem jednej sztuki).
Fascynują mnie obecnie achimenesy i kohlerie ;)

hoja Sunrise, wg mnie, to jedna z najprostszych hoi. Jak się dobrze ukorzeni i już zacznie rosnąć...to już nigdy nie przestaje rosnąć. To samo z kwiatami - kwitnie na okrągło.

Tylko trzeba wyczuć jej podlewanie - na początku uprawy, lekko przesuszałam jej podłoże. Co powodowało zasuszanie młodych liści. Teraz leję wodę zanim przeschnie podłoże i ma się świetnie.
Mój egzemplarz już jest duży, zatem potrzebuje sporo wody, bo szybko ją wypija. W tym roku wiosną miała przyrosty półtorametrowe. Gdybym jej nie cięła, to do jesieni pewnie miałaby około 3 metrowe pędy.

Newka- witaj u mnie ;)
Mam mnóstwo roślin. Największą część kolekcji stanowią rośliny kwitnące - reszta to wyjątki.
Tak, jak peperomia prostata. Rośnie bezproblemowo ;) Twoja też za rok będzie taka duża, jak moja.

Tillandsie są prostsze w uprawie niż storczyki. W ogóle opieki nie potrzebują przez cały tydzień.
Raz w tygodniu zraszanie i tyle. Tylko u mnie wiszą w mnożarkach zamkniętych i mają wysoką wilgotność powietrza - wodę pobierają z powietrza. Gdyby wisiały lub stały na parapecie, potrzebowałyby codziennego zraszania.

Liliowce zaczynają królować w kwitnieniach, obecnie. Miał być Roses in Snow... ale nim nie jest. I tak mi się podoba:

Obrazek

Piano Man:
Obrazek

All Fired Up
Obrazek

Zakwitł kolejny achimenes, podpisany jako buraczkowy, wg mnie ma kwiaty bardziej amarantowo-liliowe...piękny:
Obrazek

Kohlerie też się rozkręcają... Peridot's Potlach - ma chyba najmniejsze kwiatuszki kohlerii, jakie mam w kolekcji i kolor śliczny mocny pomarańczowy:

Obrazek

Odmiana Jester... przeciwieństwo poprzedniej odmiany, kwiaty duże mocno nasycone kolorem ciemno różowym:

Obrazek
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
iwek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 cze 2014, o 14:05

Post »

No proszę jakie śliczne liliowce :tan ;:215 kohlerie też piękne kolorki moja kohleria Jester ładnie rośnie mam nadzieję że szybko doczekam się kwitnienia :D
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwek- Masz rację ;) Liliowców coraz więcej, to przecież kwiaty lata ;)

Dziś u mnie padł rekord temperatury tego lata. Na termometrze "tylko" 41 stopni ;:224

Obrazek

Rośliny trzeba podlewać dwa razy dziennie, mimo spuszczonych żaluzji i rolet.

A na działkę wywiozłam strzałkowca, stojąc w drewutni przebarwił się bardzo ładnie:

Obrazek

Moje pelargonie, bardzo małe sadzonki ukorzeniałam w maju, w tunelu. Myślałam, że będą mieć kwiaty we wrześniu, a one już kwitną. Mimo, że mają kilka listków na sadzonce:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nowinka skrętnikowa od Adama S., przyjechała z pączkami i zakwitła, odmiana - Denim

Obrazek

Drobnokwiatowy - Lord Fauntleroy (kolory nieprawdziwe)
Obrazek

Dwukolorowa Pink Leyla:
Obrazek

Pełny, uratowany z liścia (bo dorosły egzemplarz zimy nie przetrwał) - DS - Roozhdenije Tajfuna:
Obrazek

U mnie debiut, Bristol's Hob Goblin - ma naprawdę duże kwiaty:
Obrazek

I drugi debiut, moja imienniczka - Justa:
Obrazek

I...w tym skwarze, zakwitła pierwsza chryzantema :shock: Biała z żółtym środkiem:
Obrazek
parapetowce
Awatar użytkownika
iwek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O rany jakie piękne skrętniki ;:oj trzymam kciuki za nie ;:215 strzałkowca nie znam,ale pelargonie śliczne zwłaszcza ta ostatnia :tan
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p
Od: 3 cze 2012, o 19:55

Post »

Temperatura tak wysoka, że z trudem się oddycha. Na szczęście zbliża się troszkę chłodu.

Piękne skrętniki Justyś.

Justa, to mój uwielbiany skrętniczek.
Bristol's Hob Goblin ma olbrzymie kwiaty, ale u mnie jeszcze większe (i ciężkie) ma Red Velvet. Lubię je za ten zdecydowany kolor.

Pelargonie kwitną, bo U Ciebie Justynko wszystko jest szybciej, lepiej, ładniej... i długo by tak wymieniać...
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Pelargonie tak maja, nie trzeba czekać długo na kwitnienie jak już dobrze się ukorzenią. Piękne skrętniki, liliowce. Moje już też kwitną, te upały przyspieszają wszystko.
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
mrinwestor
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2011, o 19:21

Post »

Piękny DS - Roozhdenije Tajfuna.
Mam malucha i jeszcze nie kwitnie, po obejrzeniu Twojego,nogami zaczynam przebierać z niecierpliwości.
Awatar użytkownika
stefanek
500p
500p
Od: 14 maja 2012, o 20:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam ;:172
Przestudiowałem Justynko cały Twój wątek, jest co oglądać fiołki ;:333 , hoje, a przede wszystkim liliowce ;:215 , które bardzo lubię choć tak szybko przekwitają. Siwki liliowców po jakim czasie zakwitają ;:88
Pozdrawiam Stefanek
Mój W http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=64568" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwek- pelargonie mają kolejne pączki. Wyrzuciłam mateczniki i bałam się, że jak naszczepię w maju pelargonie...to zakwitną gdzieś jesienią.
Zrobiły mi niespodziankę.

Gianna- u mnie tej nocy przeszły burze, na szczęście spokojne.
Ochłodziło się o prawie 20 stopni, a powietrze jest oczyszczone i lekkie.

Skrętniczki też wolno w tym roku rozkwitają. Późno przesadzone do świeżego podłoża i późno im zmieniłam miejscówkę na letnią (inny parapet).
Justa - bardzo mi się spodobała. Ładniej wygląda w rzeczywistości, niż na zdjęciach.

Uwielbiam mocne kolory, skrętniki w tym kolorze też bardzo mi się podobają. Nie mam Red Velvet, ale przecież nie muszę mieć wszystkich odmian.

Co do szybkich kwitnień, jest wręcz odwrotnie. Uważam, że lepiej jest mieć mniej, a bardziej zadbane rośliny. Właśnie zaczynam inwentaryzację parapetów przed zbliżającą się jesienią ;:224

Uważam też, że należy stworzyć sobie taką prawdziwą kolekcję roślin...ale takich, które nam się podobają. A nie takich, które akurat są modne ;:108

Duju- dziękuję za informację.
Te pelargonie są odmianowe, tylko fiszki mi zimą się zamazały. W sumie to nie zależy mi na ich oznaczeniu, tylko żeby ładnie rosły i kwitły. I tak mają wspólną doniczkę.
Nie spodziewałam się tak szybko kwiatów, myślę, że niektóre z pelargonii jeszcze nie jest dobrze ukorzeniona...i już są kwiaty.

Mrinwestor- chyba jedna z ładniejszych pełnych odmian. Stabilna i bardzo ladne ma te wewnętrzne płatki.

Stefanek- cieszę się, że Dotarłeś do mojego wątku i Znalazłeś chwilę czasu na obejrzenie mojej kolekcji ;)

Liliowcami interesuję się od niedawna...pierwsze sztuki kupiłam w 2013 roku. Nie mam ich dużo... może setka się uzbierała wraz z siewkami ;:224
Dwuletnie siewki już w 80% kwitną.

Rozkwita u mnie moja siewka skrętnikowa z 2013 roku. Mocno nawożona Blossom Boosterem... wybarwiła pączki na limonkowy kolor. A w tamtym roku była błękitno - biała. Czekam na kwiat (będzie półpełny lub pełny). Jej numer to 13-13-A-JP:

Obrazek

Kolejny achimenes rozkwitł, podpisany jako bordowy, wg mnie kolor ma mocno fioletowy wpadający w mocny róż - z dużą ilością białego koloru wokół środka. Piękność:

Obrazek

Liliowców ciąg dalszy... Wyatts Cameo - w upałach jest prawie żółty, "zgubił" ubarwienie lekko różowe:

Obrazek

Jedna z piękniejszych odmian żółtych, z grubą falbanką i na dodatek pachnący kwiat. Majestic Move:

Obrazek

U mnie debiut, na razie niepełny (pierwszy kwiat)... prawie czarny...Night Embers

Obrazek
parapetowce
Awatar użytkownika
byna
500p
500p
Od: 18 maja 2009, o 19:18

Post »

Justynko, obejrzałam twoje kwitnące achimenesy i skrętniki. Ty już uprawiasz skrętniki na wyższym poziomie ;:180 , skoro je rozmnażasz z nasion i krzyżujesz odmiany. Objaśnij mi proszę, co oznacza skrót przy twojej siewce 13-13-A-JP.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Byna - dziękuję za Twoją wizytę u mnie ;)

Numer przy siewce,oznacza:
"13" - pierwsza liczba, to numer kolejny siewki z danej krzyżówki
"13" - druga liczba, to rok, w którym krzyżówkę robiłam
"A" - to litera oznaczająca krzyżówkę, a raczej rodziców. Akurat "A" oznacza krzyżówkę: Hotogisu x Nerys
"JP" - moje inicjały ;:224

Zawsze szukam różnych rozwiązań tego samego problemu. Od trzech lat bardzo podobają mi się episcie. Początki ich uprawy były bardzo trudne. Dużo sadzonek u mnie padło. Albo nie przetrwało zimy. Wciąż się ich uczę.
W tym roku wiosną wpadłam na pomysł stworzenia własnej mieszanki na uprawę tych, pięknych roślin.
Wykorzystałam szklane osłonki. Na dno dałam około 3 cm keramzytu, potem około 2 cm ziemi uniwersalnej wymieszanej z perlitem. Następnie posadziłam episcie i na wierzch dałam wilgotne spagnum.
Podlewam delikatnie dwa razy w tygodniu.
Wniosek: nigdy nie poddawać się. Tylko próbować od nowa i zmieniać sposób uprawy.

Episcie rosną jak szalone... tak wyglądają:

Obrazek

Obrazek

Nie wiedziałam, że kohlerie potrafią tak szybko rosnąć i w połowie sezonu mają już około 70 cm wysokości z doniczką. Zaczynam się rozglądać za wyższymi podpórkami dla nich.
Chyba hojowe drabinki wykorzystam ;:224
Po lewej: Jester, po prawej: Marquis de Sade:

Obrazek

Liliowcowe kwitnienia...ciąg dalszy...

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Czy to koniec liliowców? Nie. Kolejne pączki rosną:
Obrazek

W tunelu coraz mniej miejsca, moje pomidorki:

Obrazek
parapetowce
Awatar użytkownika
iwek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jakie piękne masz liliowce tyle pąków ;:215 pomidorki śliczne :D
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Awatar użytkownika
stefanek
500p
500p
Od: 14 maja 2012, o 20:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Justynko gratuluje Ci siewek ;:63 , ciekaw jestem kwiatków.
Mi brakuje na razie czasu by pokazać kwitnienia moich kwitnących kwiatków, a jest troszkę tych zdjęć.

Powodzenia
Pozdrawiam Stefanek
Mój W http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=64568" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Edyta 74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sty 2009, o 16:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Justynko, nie wiem jak to robisz ale u Ciebie wszystko pięknie rośnie i w domu i w ogrodzie ;:138
Śliczne masz liliowce ;:63 i liście mają ładne. Moje od suszy mają brzydkie liście ale kwitną obficie i to mnie cieszy ;:108
Twój sposób na uprawę episci okazał się trafiony ;:215 .Pięknie Ci rosną ;:138
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwek - będą liliowce kwitły conajmniej do sierpnia. Liczę też, że jeszcze kilka siewek może pokazać pędy...

Stefanek- dziękuję, bardzo lubię liliowce.
Na kolażu są tez odmianowe, tylko nie podpisane ;:224

Też się nie wyrabiam ze wstawianiem zdjęć.

Edyta74- dbam, po prostu. Niby takie proste, a trudne.
Przy roślinach człowiek uczy się pokory, systematyczności i cierpliwości.

Nie można zostawić roślin samych sobie, bo po prostu tego nie przeżyją.

Siewka skrętnikowa 13-13-A-JP - kwiat w pełni rozkwitu. W sumie to on jest barzo kolorowy: brzegi płatków są błękitne, im bliżej środka tym bielsze, wpadające w kolor seledynowy. I piegi przy samym gardle - kwiat półpełny:

Obrazek

Obrazek

Rozmnażanie skrętników... razem kilkanaście odmian w jednej mnożarce. Oszczędność miejsca i czasu do podlewania. Pół centymetra ziemi i przykrywka z pleksy... Zaszczepione w połowie maja, już produkują sadzonki. Widać, ile części liści się nie przyjęło, to normalne zjawisko:

Obrazek

Kwitnący Draco Ciekawa odmiana, jak rozkwita, płatki są drobne, a kolory bardzo jaskrawe. W ciągu dwóch dni kwiatek potraja swoją wielkość i wtedy są wyraźniejszy wzory na dolnych płatkach. Górne płatki "bledną":

Obrazek

Skrętnikowe siewki z 2014 roku, rozsadzone, wreszcie rosną:

Obrazek

Zakwitła, chyba najładniejsza jak do tej pory, siewka liliowcowa. Kolor mocno czerwony, z pięknym zielono - żółtym gardłem:

Obrazek

Mam też żółtego pająka, marzyłam o takim:

Obrazek

Zakup kwietniowy i już kwitnie, Destineed To See:

Obrazek

Polecam też odmianę - Bella Lugosi. Mam ją drugi rok i w tym roku zaszalała z pączkami, na pewno kilkadziesiąt ich jest:

Obrazek

Siewki:
Obrazek

Nie tylko liliowce kwitną... lilie też pokazują swoje piękno:
Obrazek
parapetowce
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”