Pomidory pod folią cz.2
- demeter
- 100p
- Od: 19 cze 2009, o 20:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomidorowy szał podfoliowy cz.2
Esmirę mam pierwszy raz więc o smaku powiem ale później.Rzędów mam 8 i 3 sadzonki na m2.Tunel 11 x 30 m.W tunelu mam 960 krzaków.Sadziłem te pomidory zaraz po świętach bodajże 8 kwietnia.
- Faworyt
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
Nikt nie obiecywał Adam że będzie lekko,łatwo i przyjemnie.Co roku cena przykładowo pomidorów w danych miesiącach ta sama,a koszty produkcji z roku na rok ciągle w górę.Jeżeli cena sadzonki na targu w kwietniu to 1PLN to co będzie w połowie maja.
demeter:
Taki też podejrzewałem termin sądząc po wielkości roślin. Moim sadzonym 15-18 kwietnia zaczyna kwitnąć pierwsze grono.
demeter:
Taki też podejrzewałem termin sądząc po wielkości roślin. Moim sadzonym 15-18 kwietnia zaczyna kwitnąć pierwsze grono.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Ja od miesiąca kupuję polskie pomidory malinowe po 8zł. Nie wiem co to jest za odmiana, ale są nie za twarde, soczyste, pachnące i pyszne
Te dwa ciemniejsze są twarde i w porównaniu do malinowych mało smaczne.

Kasia
- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
Pomidorami Ludwika już się zachwycaliśmy nie raz
Piękne i zdrowe.
Demeter- miło popatrzeć na Twoje piękne pomidorki ,estetykę i porządek w tunelu
Jaką ziemię dajesz do pierścieni?

Demeter- miło popatrzeć na Twoje piękne pomidorki ,estetykę i porządek w tunelu

Jaką ziemię dajesz do pierścieni?
Pozdrawiam serdecznie- Ela
- Milcia120
- 500p
- Od: 1 lut 2014, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
epokon aż ślinka cieknie na samą myśl o pysznych pomidorka o tej porze.
- Rybka
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
Fotki pomidorów mówią za siebie
Śliczne
Demeter widzę, że kombinujesz z kolorami agro do wyściełania grządek. Masz juz jakieś wnioski?
Zmoderowałam/KaRo

Demeter widzę, że kombinujesz z kolorami agro do wyściełania grządek. Masz juz jakieś wnioski?
Zmoderowałam/KaRo
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Przypomnę, że mamy świeżo założony wątek
Ściółkowanie pomidorów - mulczowanie. Agrotkaniny, agrowłókniny, folie (czarne, białe, czerwone)
Ściółkowanie pomidorów - mulczowanie. Agrotkaniny, agrowłókniny, folie (czarne, białe, czerwone)
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Malinowe to Tomimaru muchoo czarny też byłby dobry jakby był zerwany tydzień później z krzaka .ganio4 pisze:Ja od miesiąca kupuję polskie pomidory malinowe po 8zł. Nie wiem co to jest za odmiana, ale są nie za twarde, soczyste, pachnące i pyszne![]()
Polska to dziwny kraj je się niedojrzałe banany niedojrzałe, jabłka , pomidory śliwki .... , ale muszą być bardzo ładne .
Zbudowałem tunel dla tego że mam dość pomidorów z wełny zawsze zielonych i "przesadnie ekologicznych " chociaż nigdy mi ich nie brakowało .

- demeter
- 100p
- Od: 19 cze 2009, o 20:36
Nie po prostu zabrakło mi białej folii i miałem starą plandekę to położyłem w jednym rządku.Powinna być biała na całości ale na razie i tak będzie.Jak się wchodzi nawet w dni pochmurne to jest jasno w tunelu.Upraw jest w piasku gruboziarnistym.Rybka pisze: Demeter widzę, że kombinujesz z kolorami agro do wyściełania grządek. Masz juz jakieś wnioski?
A to moi podopieczni przeróżnych odmian. Wykiełkowały ok 6 marca, na początku trochę doświetlane, od końca marca eksmitowane na balkon, stały w foliaczku balkonowym, początkowo zabierane na noc, ale od ok 10 kwietnia nocują na dworze (balkon mam w centrum miasta, na 3 piętrze kamienicy, otoczony grubym murkiem).
Pierwsze pomidorki postanowiłam zaryzykować i wysadzić do nieogrzewanego foliaka 11 kwietnia. Bardzo ładnie się spisują, dodatkowo miały niski tunel z włókniny. Teraz bardzo ładnie się spisują, niemal każde mają zalążki kwiatów, a pierwsze rozkwitły Korale Morango (już widać trzecie grono:), w kolejce ustawiają się m.in. Bloody Butcher, K-125 czarna zebra malinowa, Perła Małopolski, Chocolate Stripe.
Tylko obawiam się 3 maja będę musiała je zabezpieczyć przed zapowiadanym przymrozkiem
Jeszcze ponad 50 sadzonek czeka na balkonie, są grubiutkie, zieloniutkie, nie miały żadnych objawów fioletowienia

Pierwsze pomidorki postanowiłam zaryzykować i wysadzić do nieogrzewanego foliaka 11 kwietnia. Bardzo ładnie się spisują, dodatkowo miały niski tunel z włókniny. Teraz bardzo ładnie się spisują, niemal każde mają zalążki kwiatów, a pierwsze rozkwitły Korale Morango (już widać trzecie grono:), w kolejce ustawiają się m.in. Bloody Butcher, K-125 czarna zebra malinowa, Perła Małopolski, Chocolate Stripe.
Tylko obawiam się 3 maja będę musiała je zabezpieczyć przed zapowiadanym przymrozkiem

Jeszcze ponad 50 sadzonek czeka na balkonie, są grubiutkie, zieloniutkie, nie miały żadnych objawów fioletowienia

demeter
Świetna robota.
Aż przyjemnie popatrzeć.
Świetna robota.
Aż przyjemnie popatrzeć.
Re: Pikowanie pomidorów cz.2
Pomidory zaczynają u mnie kwitnąć. Kiedy z nimi do gruntu i czy obrywać kwiaty?
Pozdrawiam, Gosia:)
Re: Pikowanie pomidorów cz.2
Jeśli posiadasz tunel foliowy albo szklarnie to jak najszybciej je wsadzaj. W przypadku ewentualnych zagrożeń przymrozkami zapal na noc kilka wkładów od zniczy i zamknij tunel. W przypadku sadzenia pod gołym niebem może być jeszcze trochę wcześnie gdyż do około połowy maja zawsze występuje duże ryzyko przymrozków. Co do kwiatów ja bym zostawił ale niech Ktoś inny doradzi jak jest najlepiej.
Pozdrawiam Janek
demeter uznanie za wielkość krzaków. Ja dość późno wpadłem na pomysł z pomidorami i dopiero w doniczkach na parapecie są. Pytanie natury technicznej do Ciebie, kiedy kiełkujesz nasiona i jakiej wielkości masz doniczki foliowe (wymiar/litry)?
ekopom Ty to już całkiem miażdżysz system z tymi sadzonkami. Już masz owoce - to samo pytanie do Ciebie - kiedy wysiewałeś nasionka?
ekopom Ty to już całkiem miażdżysz system z tymi sadzonkami. Już masz owoce - to samo pytanie do Ciebie - kiedy wysiewałeś nasionka?
Mi zdecydowanie tak. Czystość, "sterylność" to jest to co lubię.pomidormen pisze: Ale czy nam o to chodzi w swojej uprawie?
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Dozer, siew zaczynam w domu na początku stycznia, a sadzonkę sadzę dopiero w marcu. Ale te pierwsze pomidory nie należą do ekonomicznie opłacalne, ale lubię pierwsze pomidory i już podglądam czy się nie wybarwiają. Bardziej opłacają się na wczesny zbiór ogórki.

pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny