Kaktusy Joanna - annaoj cz. 3

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kaktusy Joanna - annaoj cz. 3

Post »

Jestem zadziwiająco zgodny z Tobą w tym temacie. Nigdy nie lubiłem (od)szczepieńców. Ale to tylko moje osobiste zdanie - to trzeba zaznaczyć. ;:108

Oczywiście doceniam wartość podkładek przy ratowaniu cennych roślin i doprowadzaniu ich do szybszego kwitnienia dla pozyskania nasion. Ale wygląd... Nie podoba mi się i już. :wink:
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
Korund
100p
100p
Od: 23 kwie 2015, o 22:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Chcę tylko jeszcze dodać, że oczywiście jest to zupełnie indywidualna sprawa, każdy ma swoją wizję na rozwój kolekcji, a rośliny z podkładek są równie piękne co te, które podkładki nigdy nie widziały. Każdemu co innego podoba sie w kaktusach i czym innym jest urzeczony. I to właśnie jest najpiękniejsze w tych roślinach - zachwycają pod tak wieloma względami, że każdy znajdzie coś dla siebie.
Korundowa kolekcja kaktusowa
Serdecznie pozdrawiam,
Konrad
kospe
200p
200p
Od: 18 wrz 2013, o 21:28

Post »

Konradzie, Henryku w sumie ciekawy temat poruszyliście.
Fakt wspomniana roślina osiągnęła takie rozmiary pewnie o jakieś 10 lat wcześniej niż by była na własnym korzeniu.
Z mojego punktu widzenia wygląda to troche inaczej a mianowicie czy pozostawić na podkładce czy ukorzenić. Nie przepadam za szczepionymi wiec decyzja była prosta.
Dodam jeszcze ze na niektóre gatunki szczepienie minimalnie wpływa negatywnie pod kontem pokroju a jedynie na przyśpieszony przyrost.
Ponadto takie same rośliny (z jednego wysiewu) wyglądają zupełnie inaczej u np Henryka a inaczej u mnie, każdy ma swój sposób prowadzenia i oczywiście inne warunki im zapewnia co wpływa na ich przyrost oraz wygląd. Które będą sie bardziej podobać to już kwestia gustu. Nie trzeba szczepić aby sie różniły wielkością , pokrojem, cierniami.

Przy okazji zapytam o temat trochę z innej beczki ale poniekąd podobny a mianowicie -Hybryda
Co sadzicie o tego typu roślinach?
Pozdrawiam
Piotr
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hybryda
Co sadzicie o tego typu roślinach?
Tutaj trzeba odróżnić hybrydę lub multihybrydę którą stworzył hodowca wybierając dwa gatunki których połączenie cech w jakiś sposób gwarantuje że ich "potomek" będzie znacznie ładniejszy od roślin matecznych. Te wg. mnie są ok. Najlepiej jeśli jest jeszcze zarejestrowana, wtedy mamy jakąś gwarancję że utrzyma właściwości czyli wygląd lub kwiat.
Drugą sprawą jest hybrydyzacja roślin "jak leci" po której pozostają tzw. brzydko kundle czyli inaczej pisząc ni to pies ni wydra. Te powstają zwykle w obrębie jednego rodzaju i jest to kłopot dla tego kto chce mieć jakąś jakość w kolekcji. Po prostu są to rośliny nie do określenia...
Oczywiście jeśli się ktoś lubi bawić w takie rzeczy to też dobrze, jego sprawa. Gorzej jeśli te rośliny rozpowszechnia dalej, wtedy już jest niefajnie. :roll:
Awatar użytkownika
annaoj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sie 2012, o 21:29

Post »

To wszystko zależy co kto lubi, jeszcze nie tak dawno wielu kaktusiarzy wzdrygało się na słowo hybryda... :wink: ;:306

A wracając do kolekcji, to muszę dodać jeszcze rośliny Koleżanki (hawelcia), z którą buszowałam po kolekcjach lubelskich. Może to Ją zmobilizuje do założenia swojego wątku, bo czaić to czai się tutaj długo. :roll:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Tu muszę zaznaczyć, że to kaktus z mojego (oj dawnego!) wysiewu. Cieszę się, że u niej przetrwał.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ma i kaktusy, te mam nadzieję, że obejrzymy w Jej wątku. :lol:
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Niech zakłada koniecznie! Jako pierwsza pogratuluję Jej pięknego pachypodium ;:138
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35

Post »

Ja też od razu je zauważyłam ;:oj
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No pewnie - namawiaj do założenia wątku! Jest na co patrzeć, rośliny z naszej branży i to ładne rośliny to dlaczego ich nie pokazywać?? ;:173
Awatar użytkownika
banditoo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lis 2008, o 01:33

Post »

annaoj pisze:To wszystko zależy co kto lubi, jeszcze nie tak dawno wielu kaktusiarzy wzdrygało się na słowo hybryda... :wink: ;:306
pewnie nawet Henryk niedawno jeszcze nie dopuścił by u siebie hybrydy :twisted:

Fotki z kolekcji świewtne, a same kolekcje zapewne niedoścignione, lubię oglądać takie wyrośnięte rośliny, szczególnie z tych wolno rosnących. Ciężko będzie doścignąć takie kolekcję, trochę latek musi minąć. Nawet nie wiem co najbardziej chwalić
Awatar użytkownika
annaoj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sie 2012, o 21:29

Post »

Jeszcze chwila (a może i już) i będziesz mógł stawać w szranki z najlepszymi. Tylko trzeba by było odwiedzić Wrocław, żeby to zobaczyć i tutaj odpowiednio pokazać. :wink: ;:306
I jeszcze Koleżanki:
Obrazek
Awatar użytkownika
banditoo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

annaoj pisze:Jeszcze chwila (a może i już) i będziesz mógł stawać w szranki z najlepszymi. Tylko trzeba by było odwiedzić Wrocław, żeby to zobaczyć i tutaj odpowiednio pokazać. :wink: ;:306
No jakoś strasznie mało nie mam ale są to znacznie młodsze rośliny, jedynie co akurat w polskich kolekcjach jest bida to mutacje i różne ciekawe formy astraków( pomijając licznerskich bo to jakby niedościgniona kolekcja). A tak to jeszcze wielu lat potrzeba.
Awatar użytkownika
Korund
100p
100p
Od: 23 kwie 2015, o 22:43

Post »

Wszystko jest kwestią co się lubi. Hybrydy ostatnio stały się bardzo modne, aczkolwiek w mojej kolekcji ich nie będzie. Nie żebym był jakoś ideologicznie przeciwny, po prostu kwiaty przegrywają u mnie z cieniami, korpusami i odrostami :) no i trzeba pamiętać że kaktusiarzom zawsze kończy się miejsce, więc trzeba wyważyć czy ważniejszy jest kolejny gatunek czy hybryda. Ale jak zawsze - co kto lubi, co komu w duszy gra. Rozwijać się można w różnych kierunkach.
Korundowa kolekcja kaktusowa
Serdecznie pozdrawiam,
Konrad
Awatar użytkownika
banditoo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dobrze kolega prawi
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 19:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

banditoo pisze:
annaoj pisze:To wszystko zależy co kto lubi, jeszcze nie tak dawno wielu kaktusiarzy wzdrygało się na słowo hybryda... :wink: ;:306
pewnie nawet Henryk niedawno jeszcze nie dopuścił by u siebie hybrydy :twisted:

Fotki z kolekcji świewtne, a same kolekcje zapewne niedoścignione, lubię oglądać takie wyrośnięte rośliny, szczególnie z tych wolno rosnących. Ciężko będzie doścignąć takie kolekcję, trochę latek musi minąć. Nawet nie wiem co najbardziej chwalić
Dla jednych samo mieszanie numerów polowych to będzie przestępstwo, a dla innych zabawa i cel .
Korund pisze:Wszystko jest kwestią co się lubi. Hybrydy ostatnio stały się bardzo modne, aczkolwiek w mojej kolekcji ich nie będzie.
Nie był bym taki pewien . Chyba że jak Tomek będziesz sam biegał po górkach i zbierał nasiona :D . Niestety rośliny z hodowli to jak mielony - tylko hodowca jak kucharz wie co w nim siedzi (a czasami hodowca wie mniej od kucharza w tym przypadku)
Może to Ją zmobilizuje do założenia swojego wątku, bo czaić to czai się tutaj długo. :roll:
Widać że będzie co podziwiać ;:138
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

Niech zakłada wątek...mnie już jej roślinki się podobają,a pachypodium bombowe ;:215
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”