Oczywiście doceniam wartość podkładek przy ratowaniu cennych roślin i doprowadzaniu ich do szybszego kwitnienia dla pozyskania nasion. Ale wygląd... Nie podoba mi się i już.

Tutaj trzeba odróżnić hybrydę lub multihybrydę którą stworzył hodowca wybierając dwa gatunki których połączenie cech w jakiś sposób gwarantuje że ich "potomek" będzie znacznie ładniejszy od roślin matecznych. Te wg. mnie są ok. Najlepiej jeśli jest jeszcze zarejestrowana, wtedy mamy jakąś gwarancję że utrzyma właściwości czyli wygląd lub kwiat.Hybryda
Co sadzicie o tego typu roślinach?
pewnie nawet Henryk niedawno jeszcze nie dopuścił by u siebie hybrydyannaoj pisze:To wszystko zależy co kto lubi, jeszcze nie tak dawno wielu kaktusiarzy wzdrygało się na słowo hybryda...![]()
![]()
No jakoś strasznie mało nie mam ale są to znacznie młodsze rośliny, jedynie co akurat w polskich kolekcjach jest bida to mutacje i różne ciekawe formy astraków( pomijając licznerskich bo to jakby niedościgniona kolekcja). A tak to jeszcze wielu lat potrzeba.annaoj pisze:Jeszcze chwila (a może i już) i będziesz mógł stawać w szranki z najlepszymi. Tylko trzeba by było odwiedzić Wrocław, żeby to zobaczyć i tutaj odpowiednio pokazać.![]()
Dla jednych samo mieszanie numerów polowych to będzie przestępstwo, a dla innych zabawa i cel .banditoo pisze:pewnie nawet Henryk niedawno jeszcze nie dopuścił by u siebie hybrydyannaoj pisze:To wszystko zależy co kto lubi, jeszcze nie tak dawno wielu kaktusiarzy wzdrygało się na słowo hybryda...![]()
![]()
![]()
Fotki z kolekcji świewtne, a same kolekcje zapewne niedoścignione, lubię oglądać takie wyrośnięte rośliny, szczególnie z tych wolno rosnących. Ciężko będzie doścignąć takie kolekcję, trochę latek musi minąć. Nawet nie wiem co najbardziej chwalić
Nie był bym taki pewien . Chyba że jak Tomek będziesz sam biegał po górkach i zbierał nasionaKorund pisze:Wszystko jest kwestią co się lubi. Hybrydy ostatnio stały się bardzo modne, aczkolwiek w mojej kolekcji ich nie będzie.
Widać że będzie co podziwiaćMoże to Ją zmobilizuje do założenia swojego wątku, bo czaić to czai się tutaj długo.