Moja przygoda z roślinami

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ela_2015
500p
500p
Od: 26 gru 2015, o 16:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moja przygoda z roślinami

Post »

Wpadałam i ja Cię odwiedzić.Jak tam Twoje wysiewy tegoroczne,już zacząłeś coś siać?
Ja jeszcze czekam na więcej słoneczka i dłuższe dni,a potem się zacznie tłok na parapetach,aż oczy będą się śmiały do wschodzacych nasionek :lol:
Pozdrawiam.
Ela
Awatar użytkownika
rafik5678
500p
500p
Od: 15 wrz 2012, o 21:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

clem3 Pracy trochę jest, ale najwięcej jest z ogrodem którego jest ok 1500 m2 i tak w nim jest większość krzewów, tuj, krzewinek, tak aby było mniej pracy, wiadomo z jednorocznymi jest dużo roboty, ;:173 ale i tak zawsze się trochę wysieje. Większość to sad, warzywnik i nieduży lasek. ;:224

Lucyna na pewno byś urządziła tak aby było pięknie i kolorowo. Ale byś się już z jednorocznymi w domu nie pomieściła, potrzebna była by Ci ocieplana szklarnia. ;:224 Ale ja na przykład lubię mieć przestrzeń miejsce na ognisko, w planach mam staw. ;:108 zbieram duże kamienie-potężne głazy i chcę ułożyć wzdłuż drogi na moje posiadłości duże głazy takie ponad 1-1,5 wysokości. :;230

Ela_2015 Ja zaczynam w środę. ;:65 Na pierwszy rzut pójdą heliotropy, pelargonie, i hibiskusy od naszej Lucynki. ;:180 A później zobaczymy co dalej. A Ty kiedy zaczynasz. ;:3

A u mnie zima ;:108 nadal dużo śniegu. Dziś o piątej rano było -4*C a o siódmej już -10*C :;230

ObrazekObrazek

Obrazek Obrazek
Moja przygoda z roślinami Zapraszam.
  • "Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!"-
    Helen Mirren
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

To widzę, że silny z Ciebie gość.
Takie głazy przytargać .... no, no...
Podziwiam! ;:138
Awatar użytkownika
rafik5678
500p
500p

Post »

Lucyna Dziękuję za miłe słowa. ;:138 Trochę siły mam, ktoś musi wykonywać cięższe prace. :;230 A kamienie to jakimś dźwigiem czy wywrotką były przywożone a potem kulane na odpowiednie miejsce, czasami po całym ogrodzie, aż w końcu gdzieś pasował. :;230 :;230
Pozdrawiam.
  • "Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!"-
    Helen Mirren
Awatar użytkownika
beacia0088
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lis 2013, o 20:18

Post »

Rafale wpadłam z rewizytą i jestem pod wrażeniem .Masz fajny ogród i pełno pomysłów jak i zapału.Doceniam takich ludzi i podziwiam.No ja chyba w wysiewach cię nie pobiję ,ty masz rękę do wysiewów i potem widać efekty.Ja to dopiero początkująca i w ogrodzie jak i w wysiewach .Życzę powodzenia w wysiewach jak i szczepieniu roślin.Ja kuleję w tym szczepieniu,już chyba lepiej wysiewy mi wychodzą a ty masz się już czym pochwalić :)
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To mnie trochę uspokoiłeś :wink: , bo jak sobie wyobraziłam hektarowy ogród... ;:306 Ślicznie wyglądają te gałązki zatopione w lodzie ;:333
Awatar użytkownika
Ela_2015
500p
500p
Od: 26 gru 2015, o 16:20

Post »

:wit Ładna u Ciebie zima u mnie troszkę posypało i cieniutka kołderka jest.
Dzisiaj za podpowiedzią Lucynki ,bo kalendarz wysiewów ma w jednym paluszku,wysiewam heliotrop i petunie.
Z resztą jeszcze poczekam na ;:3
Pozdrawiam.
Ela
Awatar użytkownika
rafik5678
500p
500p

Post »

A w tym roku spróbuję wysiać moje ulubione pomidory, między innymi 'Krakus', 'Bawole Serce' i może paprykę wysieję. I takie pytanie do was moi przyjaciele. Kiedy Wy wysiewacie swoje pomidory i paprykę? Na opakowaniu pisze że w marcu pomidory, ale możne wcześniej to lepiej. ;:131

clem3 Hektarowy ogród to tylko marzenie, bo za mało czasu, a za dużo roboty by było z takim ogrodem. :;230 :;230

Ela_2015 Ja tez miałem wysiewać heliotropy ale w żadnym moim ogrodniczym nie mogę dostać. ;:223 Obiecali mi że na czwartek będą ale to trochę późno. ;:223

Pozdrawiam ;:138
    Helen Mirren
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

Jeszcze za wcześnie na pomidory - za bardzo wybujają. Pod koniec lutego pewnie będę siać.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Rafik, a dlaczego nie napisałeś wcześniej, że nie masz nasion heliotropu?
Przecież bym Ci wysłała. Byłam przekonana, ,ze masz.
Szkoda. ;:108
Awatar użytkownika
rafik5678
500p
500p

Post »

vimen Też tak myślę, że pod koniec lutego będzie ok. ;:108 A ty jakie odmiany wysiewasz.

Lucyna Nie martw się, już dziś sobie kupiłem :tan więc tylko teraz wysiać jak znajdę czas. ;:223

A tak wyglądały pierwsze kwiaty moich wysianych w tamtym roku pelargonii. W tym roku chyba nie będę wysiewał, ponieważ z tamtego roku ładnie zimują w piwnicy, ale może się skuszę ;:170 zobaczymy.

Obrazek Obrazek
    Helen Mirren
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

Mam mnóstwo różnych odmian - będę siać po 3-4 szt,. Tylko Kmicica więcej wysieję. Zresztą jeszcze daleko do siewów - wtedy będę sie zastanawiać :D
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28

Post »

Rafale, przepraszam ,ze dość późno zaglądnęłam tu ,a pytałeś o bakłażany. Odpowiedziałam w swoim wątku. Rozbawiłeś nie z tym przestawieniem płotu :;230 ale tak to jest z ogrodowymi pasjonatami ciągle mało areału. Moje 53 ary ze stawem jest wystarczające , ogrodzenia nie przestawię , bo sąsiedzi interweniowaliby ;:306 . Mam jeszcze możliwość zmniejszania trawników ;:108 ale niestety już sie tego nie podejmę. Niech będzie jak jest ;:108 Trochę jeszcze spróbuję zagospodarować zakamarki / planuję więcej brzóz , ogniki i takie tam inne paprocie, wrzosy.
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Awatar użytkownika
rafik5678
500p
500p

Post »

vimen o odmianie 'Kmicic' nie słyszałem może się skuszę. ;:65 A warto spróbować go uprawiać?

bwoj54 Dziękuję za odpowiedz. W tym roku wysieję parę nasionek bakłażana. Mnie ojciec z siekiero by mnie nie gonił (spokojny człowiek ;:108 )za przestawienie ogrodzenia, :;230 :;230 ale mi starczy tego co mam. Ty też masz spory kawałek, ja też myślę o stawie.

beatrix+ Dziękuje, w tym roku przynajmniej 5 nasionek pelargonii też wysieję. :tan

A u mnie nadal zima. Cały czas śnieg popaduje tylko nie ma czasu jechać na narty. A w grudniu nie było śniegu w Polsce to zachciało mi się do Włoch jechać na narty. A teraz jak jest śnieg, to nie mam czasu jechać w nasze piękne góry. ;:223 Takie te życie ciężkie. Ale nic niedługo wiosna i będziemy cieszyć się kwiatami, owocami i roślinami w ogrodach.

Pozdrawiam. ;:138
    Helen Mirren
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

A ja i tak Ci tych nart zazdroszczę. Nigdy nie było mi dane nauczyć się tej sztuki. ;:222
Za to na łyżwach śmigałam jak jaskółka. :tan
To były czasy. Młodość, ech ....
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”