Róże u Doroty...2015

Zablokowany
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p
Od: 11 lip 2013, o 14:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Róże u Doroty...2015

Post »

Dziś w A dokupiłam kolejnych 10 sz, nie mogła tak po prostu przejść koło nich, tym bardziej, że wczoraj przyjechały.

Dorotko, mam pytanie, czy te róże angielskie z A mam przyciąć tej wiosny? Na razie skróciłam im korzenie i po namoczeniu wsadziłam do donic. Po świętach chciałam je przesadzić na rabatę - choć biorą pod uwagę wasze doświadczenia i szanse niespodzianki, to nie wiem, czy z tym przesadzaniem nie poczekam do kwitnienia, co by nie pomieszać z kolorami ;:306
Jeśli pot­ra­fisz o czymś marzyć, to pot­ra­fisz także te­go dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 18:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jak zyjesz Dorotko, dzisaj bylo u Ciebie szalenstwo sadzenia roz :?:
Twoje siewki juz kielkuja... , czy za wczesnie..., beda zdjecia :?:
;:100
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Dorotko, w jakim stanowisku rośnie u Ciebie Abraham?
Awatar użytkownika
chalaputkowo
1000p
1000p
Od: 16 cze 2014, o 18:59

Post »

Dorotko ;:196 dziękuję za odpowiedź , ale ja to już się martwię czy u mnie nie pójdzie w drugą stronę , na termometrze 16 stopni w cieniu , zaczynam się bać że się ugotują , dziwna ta wiosna , wszystko się pokapućkało i głupieję . Kiedyś przy takiej pogodzie cięłam w lutym a potem latałam okrywać ale było ich tylko kilka , teraz przy tylu krzaczkach coraz trudniej ;:223
Zielono mi - bo wesoło mi - bo zielono mi - Monika
Chałaputkowo,Chałaputkowo-dwa
Chałaputkowo to i owo
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2012, o 17:49

Post »

Dorotka, czy Twój William Shakespeare tworzy regularny krzew? Mój rośnie dosyć chaotycznie...
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Chyba muszę kupić następną torebkę z nasionkami szałwii trójbarwnej.
Jedną już wysiałam i chyba siewki złapały zgorzel jakąś, bo prawie wszystkie nagle padły. Tylko trzy mi ocalały.
A miał być taki busz. ;:306
:wit
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Witajcie :wit

Pogoda dzisiaj sprzyjała pracom ogrodowym. Posadziłam wszystkie 11 róż kupionych w A. Jestem zmęczona, ale szczęśliwa :D Sadzonki angielek i Lavender Blue były ładnie rozkrzewione i pięknie ukorzenione. Jedyne zastrzeżenia mam do róż rabatowych z innej firmy. Mają słaby system korzeniowy - przy wykopywaniu w szkółce, dostały trochę po nóżkach.... :roll: Zobaczymy czy sobie poradzą....
Poszło 400 litrów ziemi....M musiał jeździć i dokupić, bo zabrakło. Na największe donice potrzeba było po 60 litrów.
Róże dostały kopce i stoją w zacisznym miejscu na tarasie. Teraz będę codziennie sprawdzała prognozy pogody. Oby nie było już żadnych mrozów. W razie czego naszykowałam kartony i będę je okrywała.

Zdjęcia posadzonych dzisiaj różyczek.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Sabinko Abraham Darby to moja ;:167 róża. Trudno się oprzeć jej urokowi - kształt kwiatów, zapach, kolor, obfite kwitnienie i jak tu jej nie ;:167 Przez te wszystkie lata nie złapała ani mączniaka, ani plamistości. Zdrowa jak rydz.

Aniu Annes77 masz może zdjęcia swojej purpurowej? Wrzuć u siebie, to porównamy. Może też masz W S?
Po cichu liczę, że przynajmniej jedna z dwóch czerwonych kupionych w tym roku, okaże się W S :wink:

Ewa mam nadzieję, że nie będzie już większych przymrozków. Teraz tylko wiosna i coraz cieplej...oby :)

Wagabungo Abraham Darby potrzebował trzech sezonów, aby pokazać całe swoje piękno. Podkarmię go dobrze, to może jeszcze ładniej zakwitnie.
Pogoda dzisiaj dopisała, więc pewnie byłaś na działce. Super, że udała nam się niedziela i było tak ciepło :)
Znalazłam kolejne obgryzione tulipany...ki czort? Sporo cebul wcale jeszcze nie wyszło, może nornica buszuje? Kret znów ryje, codziennie pojawiają się nowe kopce :evil: U sąsiadów nie ma ani jednej sztuki...wszystko łazi u mnie.

Krokusik...na razie tylko jeden. Reszcie się nie spieszy. Po zeszłorocznej rewolucji na rabacie, cud, że wyszły i gdzieś nie zginęły, bo wszystko było totalnie przekopane.

Obrazek

Lucynko szałwię siałam w poniedziałek, a pierwsze siewki wyszły w piątek :tan Naparstnica jeszcze się ociąga. Siałam ją po raz pierwszy i mam nadzieję, że wyjdzie...Chyba, że nasiona są zbyt głęboko.
W ' moim ' A już angielek nie ma. Czy będą nie wiem. I tak już poszalałam, więcej nie kupuję i market na razie omijam. Mój M mógłby tego nie strawić. I tak jeszcze od Kamili przywiozę 11 róż, a z F przyjdzie tyle samo. Już widzę jego minę ;:202
Rabata nie przygotowana, darnina nie zdjęta. Brakuje czasu na wszystko, chyba będę musiała we wtorek wziąć jeden dzień wolny. Ma być jeszcze ciepło i pogodnie, bo od czwartku chyba znów chłodniej. Wykorzystam ten dzień na przygotowanie rabaty pod angielki ;:209

Graham Thomas kupiony w zeszłym roku jako łososiowa angielska...Tutaj jeszcze w donicy

Obrazek

Po przesadzeniu do gruntu

Obrazek

Madziu ona była z gołym korzeniem, więc albo w marcu, może początek kwietnia... Dokładnie nie pamiętam.
Nie reklamowałam, bo ona kosztowała niecałe 10 zł, nie chciało mi się zawracać sobie głowy. Róża żyje, chociaż ta marketowa jest znacznie dorodniejsza. Posadziłam je razem, więc obie będą się lepiej prezentować.
Róże już w donicach, a teraz będę się martwić pogodą. Oby nie przyszły większe mrozy... Marzec jest nieprzewidywalny. Jednego dnia mamy 13* , a za chwilę może być kilka stopni na - Trzeba przeczekać tę huśtawkę i modlić się o łaskawą aurę.

Tolinko bardzo jestem jej ciekawa. Jak się u Ciebie spisywała? Jesteś z niej zadowolona. Moja sadzonka ma słabe korzenie, mam nadzieję, że wypuści trochę włośnikowych i da radę. Moja szałwia też :D

Jolu Aprilku W LM to było poprzedniej wiosny. W tym roku jeszcze nie byłam, chociaż A I LM obok siebie. Ze względu na nerwy eMa nie zajrzałam nawet.... w tygodniu pojadę sama ;:224

Grażynko Bonici mam dwie, wolałabym Tom Tom, ale zobaczymy co z niej wyrośnie.
LO zakulkowałam tylko trzy najbardziej wiotkie pędy. Reszta jest za sztywna i nie mogę jej wygiąć. Też się zastanawiam czy nie przyciąć jej niżej...chociaż trochę żal, bo ładnie urosła.
Te drobne kwiatki to gipsówka jednoroczna. Mocno ekspansywna. Jak przekwitła, to zamiast ją wyrwać, zostawiłam...Za kilka tygodni miałam jej cztery razy tyle młodziutkich siewek :shock: Potem musiałam wyrywać ją przez całe popołudnie. I mam nadzieję, że nic już nie zostało.

Wandziu widziałam Twoje zakupy ;:333

Aniu aneczka1979 te z LM miały nazwy. Gloria Dei kupiłam z nazwą....Oczywiście mogą zdarzyć się pomyłki, ale mi się udało.
Dla mnie wszystkie angielki są ;:167 A William S już w pierwszym roku pokazała się z jak najlepszej strony i kwitła prawie bez przerwy.

Moniko Alania u mnie ziemia marna...piaszczysta, ale róże dostają wszystko co najlepsze i starają się odwdzięczyć.
U Ciebie nie widać słabej gleby. Każda roślina wygląda ślicznie i zdrowo, a Twoje róże ;:167

Wagabungo to dobrze, że nie jestem osamotniona w tym zakupowym szaleństwie :uszy
Przed posadzeniem do donic przycięłam je trochę, ale niewiele, bo i tak są dosyć krótkie. Gdyby podmarzły to muszą mieć z czego odbić. Nie wiem jak wyglądają Twoje, więc trudno coś radzić....

Alexio szaleństwo było dzisiaj...wczoraj pojechaliśmy z M po umówiony obornik koński. Cały samochód g....a przywieźliśmy. Roślinki mają zapewnione papu na cały sezon :D
Siewki szałwii trójbarwnej.

Obrazek

Za chwilę cd.
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Od: 20 wrz 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To dużo roboty wykonalas brawo . :-D
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

cd.

Madziu Abraham rośnie na stanowisku północno zachodnim. Rano ma trochę słońca i potem od godz.15 aż do wieczora. Myślę, że to optymalne dla niej miejsce. Wcześniej rosła na patelni i źle to znosiła...Musiałam ją przesadzić. Tutaj czuje się dobrze i kwiaty dłużej się utrzymują. Zauważyłam, że wiele Austinek źle znosi mocne nasłonecznienie. Gdybym miała na tej rabacie miejsce, to posadziłabym tam same angielki. Miejsce niestety zajęte i już nie będę nic przesadzać, bo róże, które tam rosną są zbyt duże.

Moniś chalaputkowo ;:196
Masz okryte, czy tylko pod kopcami? Kopców jeszcze nie rozgarniałam. Okryte były tylko te najwrażliwsze. Tym, okrycia zdjęłam tydzień temu. Wielkich mrozów raczej nie będzie... Z cięciem czekam, aż zakwitną forsycje...tylko kiedy zakwitną? Niektóre panienki mają młode listeczki. Trudno, będę cięła z liśćmi :roll:

Aniu AnaAn mój William jest wyjątkowo jak na taką młodą róże zgrabny ;:108
Poniżej zdjęcie całego krzaczka.

Obrazek

Krysiu kupiłam dwie torebki nasion szałwii trójbarwnej. Jak zobaczyłam ją u Majki, to chciałam mieć jej jak najwięcej ;:108
Dobrze, że to marzec, jest czas na ewentualne dosiewki :wink:

Rozana dzięki jestem :D , że już wszystkie siedzą na swoich miejscach.

Kilka letnich fotek. Na razie odgrzewane kotlety...oby jak najszybciej był czerwiec, bo już trochę nudzą ciągle te stare zdjęcia.

Bonica

Obrazek

Amber Cover

Obrazek

Tak wyrósł Graham Thomas rosnąc w donicy

Obrazek

The Pilgrim

Obrazek

Obrazek

Emilien Guillot

Obrazek

Czerwony Kapturek

Obrazek

Dawno nie było Novalis...oto ona

Obrazek

Pink Peace

Obrazek

Gebruder Grimm

Obrazek

Na dobranoc sesyjka Chopina

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Dorotko.. a wiesz, że ja dzisiaj pochwalę twoje donice?? ;:224 Szczególnie te z motywami kwiatowymi...
Powiem to jeszcze raz..dlaczego ja nie mam takich marketów w okolicy :roll:
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p
Od: 11 lip 2013, o 14:34

Post »

Witaj Dorotka - zgadłaś, całą niedzielę spędziłam na ogródkowych sprawach :wink:

Od rana sadziłam różyce do donic a potem pobiegłam na działkę i przez 4 bite godziny wyrywałam darń, szykując miejsce do kwietniowych nasadzeń. Do domu wróciłam bardzo, bardzo zmęczona, ale to był ten rodzaj zmęczenia, który lubię ;:333

Do tego byłam z siebie bardzo dumna, bo "odwaliłam kawał dobrej roboty" :tan :tan :tan

400 kg ziemi ;:oj
To teraz będę żyła w strachu, ponieważ u mnie poszło zaledwie 100 kg i moje donice są znacznie mniejsze - oby nie były za małe ;:223

Też siałam różności min. petunie - ale jakoś do nich nie mam serca, są zbyt pracochłonne. Pozostał roślinki rośną sobie i widać, że jest im dobrze.

Poza tym to właśnie siedzę w pracy i tam mi się nie chce tu być.
Wystarczy odrobina ;:3 i wysiedzieć w pracy nie mogę, ;:65 na działkę

Pozdrawiam i życzę miłego dzionka
Jeśli pot­ra­fisz o czymś marzyć, to pot­ra­fisz także te­go dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Sabinko po to byś nie musiała się później przed Emem za dużo gimnastykować. ;:306

Dorciu w takim razie trzymaj kciuki bym upolowała Williama w sezonie. ;:215 Bardzo ale to bardzo chcę go mieć!

Różyce jak na wybiegu, czekają na swoje pięć minut. Brawo! Kawał dobrej roboty!
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Dorotko, gdzie nabyłaś taką fajną, metalową podporę do Pilgrima :?:
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Aneczka, jakby co to gimnastykowałabym się w markecie, bo prawdopodobnie jechalibyśmy razem :;230 Ostatnio tak wybierałam się do ogrodniczego, a w wersji oficjalnej: czy nie będziesz czasem tankował auta zanim pojedziesz na miasto?? (ogrodniczy graniczy ze stacją ;:306 ) Oczywiście musiał tankować :lol: A u mnie przybyło dodatkowych 5 lilii ;:224
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 16:00

Post »

Dorotko jeśli róże mają słabo rozwinięty system korzeniowy to trudno. Ja przez to zniechęciłam się do róż kartonikowych, róże z dobrych szkółek przeważnie mają lepiej rozwinięte korzenie. Jeśli zaś zostały mocno skrócone to nie szkodzi. Jeśli chcesz, zobacz ten filmik: http://majawogrodzie.tvn.pl/253,Tam-gdz ... cinek.html Nie jest najkrótszy, ale tam pan pokazuje, jak należy przycinać róże przed sadzeniem. :D
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”