Aprilkowy las cz.6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Aprilkowy las cz.6

Post »

Dziękuję za rady w sprawie żurawek ;:196
Jeden rok różnicy, a jak znacznie się zmienił krajobraz Twojego ogrodu ;:224 Wszystko pięknie się rozrosło,... jeszcze dwa, trzy lata i będzie busz :) Piszesz, że masz słabą ziemię - to jak większość z nas mieszkających blisko lasu ( u mnie to samo ). A Leosie po prostu ;:167

To jeszcze Cię podpytam o wrzosy... Coś gdzieś czytałam, że na wiosnę wrzosy trzeba przycinać, żeby kwitły jesienią. Wiesz może jak? Miałam je kilka razy, ale na drugi rok gdzieś mi znikały i jesienią znów je kupowałam. Teraz chciałabym spróbować zachować te, które mam. Może uda im się kwitnąć jeśli dobrze z nimi postąpię? ;:218
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witaj Jolu, efekt pracy rzeczywiście spektakularny! Nie mogę uwierzyć, że te róże takie ładne w sosnowym lesie.
Dzięki za dobre wiadomości o żuczku.
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wiesz Jolu, ciekawa jestem, jak będzie ci się sprawować lawenda. Widzę, że latem ładnie ci kwitła, ale jak będzie w tym roku. Wszak macie chyba dość ciemnawo? Tak zresztą jak u mnie. No i ta moja lawenda właśnie jakoś tak zbyt wybiega w górę, a potem się pokłada.
Awatar użytkownika
anastazja B
1000p
1000p
Od: 3 mar 2013, o 09:44

Post »

Jolu stworzyłaś piękną różankę u stóp sosen! U mnie lawenda rośnie w półcieniu i ładnie co roku kwitnie , choć rzeczywiście trochę się wyciąga i pokłada ale taki jej urok :D
pozdrawiam Beata

Mój ogród w półcieniu
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Może faktycznie nasza ziemia się różni. Ale obie mamy nie za ciekawą. Ciekawe czego brakuje ostóżkom u nas. Róże dają radę, a mówią, że ona wymagające, a ostróżki nie dają?
Jestem bardzo ciekawa, czy moje wiosną odbiją
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

U mnie też żółty piasek zwłaszcza na skarpie. Jak sadziłam tam różę to nakopałam M-owi wiaderko ślicznego piasku do posypywania chodnika. ;:306
Ostróżki pięknie mi rosły w tym roku i to nawet takie odmianowe. Ciekawe jak przezimują.
Nie wiem od czego to zależy.
Ostatnio kupuję zwykły obornik w workach, taki załadowany wprost spod krowy ;:306 Na ten granulowany mam uczulenie, strasznie się pylił przy używaniu.
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Pozdrawiam z gór. Piękna pogoda idealnie do szusowania. Odpowiem po powrocie
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02

Post »

:wit

Jolu odpoczywaj i nabieraj sił, bo początek ogrodowego sezonu już niebawem ;:196

Jeden z tunelików do kocich zabaw tak wygląda, ale mam ich kilka i można je ze sobą dowolnie łączyć :

http://domik35.futurehost.pl/mufka/Maliny/ww3.JPG
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Gdzie szalejesz na tych nartkach :?:
Odpoczywaj i wracaj cało i zdrowo.
Awatar użytkownika
jolcia1212
500p
500p
Od: 8 gru 2009, o 21:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Jolu
Kochana latem u siebie to Ty się chyba czujesz ja na wakacjach (oczywiście chodzi mi o widoki, nie o robotę)
Jolciu muszę Cię zapytać o nawodnienie na Twojej działce. Wiem że już kiedyś coś na ten temat pisałaś ,ale nie mogę się doszperać.
Gdybyś mogła coś ogólne powiedzieć ;:196
muszę i ja coś podobnego zastosować u siebie, tylko nie wiem od czego zacząć.
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Odpoczywaj, a jak wrócisz to opowiesz nam gdzie byłaś :wink:
Miłego szusowania ;:196
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01

Post »

Jolu pozdrawiam i miłego wypoczynku życzę :wit Wracaj do nas i pokazuj górskie widoczki, czekamy ;:65
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

A-ha!
Aprilka, wiem, ze wróciłaś ;:173
Co zrobione w ogrodzie?
Ja od dzisiaj mam przycięty mój 15-metrowy szpaler tawuł japońskich i żywopłot sąsiada przełażący do mnie przez siatkę :;230 Ale ptaszki nadają cały dzień, teraz też ;:oj
Fajowo! Wychodzą krokusy i narcyzy ;:173 Słowem - nie chcę za nic powrotu zimy ;:224
Pozdrawiam
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ha, wróciłam i rzuciłam się z pazurami, znaczy sekatorem i nożycami do żywopłotu, na ogród. Wycięłam wszystkie suche trawy a trochę to trwało bo naliczyłam jakieś 30 sztuk nie licząc imperaty bo ta już tworzy jednolitą łączkę ;:306
Pocięłam też powojniki, szałwie, werbeny. No i przesadziłam jednego cisa. To pierwszy z siedemnastu jakie muszę przesadzić wiosną żeby zrobić miejsce na róże.
Pogoda piękna, niemal 8 stopni przez cały piękny dzień. Szkoda, że jutro nie mogę tak poszaleć bo mam gości.
Nie przyjmuję do wiadomości że może być jeszcze jakaś zima.. ;:219
Sezon 2015 uważam za otwarty ;:138

Wszystkim odwiedzającym bardzo serdecznie dziękuję i cieplutko witam. Życzę wspaniałego sezonu, nie zakłóconego chorobami i szkodnikami. Sobie i Wam życzę też, choć odrobiny czasu żeby posiedzieć i delektować się owocami swojej pracy.

Zaraz postaram się odpowiedzieć na pytania.
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko, pytałaś o wrzosy. Zasada jest taka że to co kwitnie jesienią, tniemy wiosną, a to co kwitnie wiosną tniemy jesienią. Czyli wrzosy ciapię wiosną, gdzieś początkiem kwietnia. Natomiast wrzośce tnę jesienią. Przycinam poniżej kwiatostanów, jakieś dwa centymetry. Ale nie jestem wrzosami zachwycona. Z roku na rok są marniejsze i słabiej kwitną. Nie jest to moja ulubiona roślina ;:131

Jolcia, o linii kroplującej pisałam już sporo. Używasz wyszukiwarki? Napisz kroplująca, zanacz: w wątkach i wpisz April w miejscu na autora postu, a znajdziesz kilkanaście wypowiedzi.
W skrócie: to linia/wąż z dziurkami, którą kładzie się na ziemi, bez przysypywania. Można lekko przykryć korą ale jak masz zarośnięte rabaty to i tak linia nie będzie widoczna w gąszczu. Podłączasz szybkozłączką do kranu zewnętrznego i masz godzinkę lub dwie z głowy a rośliny piją do woli. Węże można rozgałęziać lub zaginać na 90 stopni specjalnymi złączkami. Możesz taką linię ułożyć sama bez pomocy fachowca czy nawet faceta. Mocujesz plastikowymi szpikulcami co jakiś czas i gotowe. Totalna niezależność i spora pomoc w podlewaniu. Polecam.

Zbiorowo dziękuję za miłe komentarze i brykam do Waszych wątków, zobaczyć co w trawie piszczy :tan
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”