Ibrakadabra i balladka o minionym lecie, cz.6.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ibrakadabra i balladka o minionym lecie, cz.6.

Post »

powtórzę za Aprilkiem:
A fuj, co ty mi tu za brzydactwa pokazujesz ;:202
Brrrr :( Szerszeni nie cierpię organicznie od chwili, gdy jako 24-latka, postanowiłam kosić ogród u Babci zwykłą kosą (kosić umiem, a co).
Koszenie szło mi zgrabnie do pewnego momentu. Ręka mi się trochę zmęczyła i przy zamachu kosa wbiła się w ziemię. Niestety wbiła się tuż obok gniazda szerszeni ;:oj Uciekałam tak szybko, że pobiłam chyba rekord życiowy, ale i tak jeden mnie capnął :evil: Po tym capnięciu wylądowałam na pogotowiu, gdzie przy zabiegach "ratowania życia" dzielnie straciłam przytomność ;:108 Od tego momentu trwa nieprzerwanie szerszeniotrauma...
Swoje "żyjątka" pozaorgodziowe pokarzę, ale później.
Szkółki różane kuszą, to prawda. Aż się boję, co się jeszcze pojawi ;:202
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Szkółki różane to i mnie nawet kuszą, mnie która róż jeszcze nie pokochała ;:306
ewazawady
500p
500p
Od: 7 kwie 2011, o 14:20

Post »

Aniu,...do zakochania jeden krok, jeden jedyny krok nic więcej... :D
Jagi, jaki z Ciebie znawca motyli i całej tej ogrodowej drobnicy. ;:oj
Mam "Atlas ptaków" i "Atlas chwastów", czas na następne i do nauki. ;:37
Pozdrawiam
Ewa
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

April pisze:RUDZIELEC ;:oj JAKIE CUDNE STWORZENIE ;:167 ja mam słabość do rudych, ogromną, kocham nawet na fotkach ;:167

To się nazywa miłość własna ;:306
Chociaż nie, bo Ty chyba kolor zmieniłaś. Czy mi się wydawało?
A może nastąpił powrót?

Jagódko, od jakiegoś czasu jakoś bardziej mi zalezy na dzikich mieszkańcach moich rabatek.
Dorobiłam się kilku tych pożądanych i niepożądanych.
Nawet miałam chomika europejskiego. Nie wiem, czy jest nadal, bo mój Flesz od tego czasu robi niesamowite podkopy pod płożącymi iglakami. Najgorsze, że chyba wypłoszył przez to jeża
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Należę do miłośników zwierza wszelakiego w ogrodzie ;:108 .
Podobnie jak Gosia ubolewam, że od jakiegoś czasu jeże omijają rozczochrany ;:145 .
Zostawiam im nawet w kącikach bajzelek na schronienie, ale chyba taka ilość kotów i pies to jednak zbyt wiele ;:218
W tym roku nie widziałam też polskiego kolibra, a w poprzednich bywał w sierpniu ;:185 .
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2011, o 10:55

Post »

U mnie polski koliber (ćma zawisaka) przylatywała co roku na balkon w centrum Warszawy :D Mój młodszy brat był święcie przekonany, że koliberek komuś uciekł... a ja go nie wyprowadzałam z błędu :;230
Jagi, a ten szerszeń ze zdjęcia na czym siedzi? Obstawiam paprykę, ale koleżanka za plecami krzyczy, że to jakiś plastik :wink:
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03

Post »

Witaj Jagodo Pomorska :wit ...masz ferie ;:oj - prawda bo mimo , że już nie masz kontaktu z zawodem nauczyciela ...to szkołę dalej prowadzisz ...różaną , filozoficzna , etc...

U mnie znów sypało od rana ...potem kolejna odwilż ...zza chmur nieśmiało wygląda ;:3 .

Pozdrawiam serdecznie ;:196 :wit ( żeby tak mnie ktoś taki prezent zrobił różany - wcale bym się nie pogniewała ) .
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29

Post »

JagiS pisze:Obrazek
Ależ Ty kusisz Dziewczyno jagodowa ;:223
Trylyjon pincet rozów w moim ogródku - to będzie Twoja wina ;:306
Co to jest takie piękne i rozczochrane ?
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31

Post »

Ciebie obdarowują różami a ty co?Robactwo! ;:302 Ale co to siedzi w człowieku,że śmieje się z nietrafionych prezentów ;:204 A swoją drogą,tak wszystko nazwać...Fiu,fiu
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Margo, u mnie kolorystyka zachowana: psy, kot, wiewiórki i...właścicielka ;:306 jeden klub ;:170

Jagi, gdzie opowieści i zdjęcia bardziej przyjazne ;:145 Tęsknię za tym ;:303
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

A dla mnie szerszeń najgorszy ze wszystkiego, co bzyczy. Gdy słyszę ten jego niski pomruk, to aż skórki gęsiej ze strachu dostaję. Chociaż u mnie to jakaś inna odmiana niż ten na twoim zdjęciu. Te u mnie to takie dłuższe i bardziej żółte ;:202
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Kochane Forum!
Witam Was ja, moje koty i przepiękne słońce, które wisi sobie wesoło nad zielonymi pokojami.
Wczoraj odbyło się pierwsze w tym roku spotkanie Pomorskiego Towarzystwa Miłośników Ogrodów.
Asia/Asma, Madzia/Madziagos, Justynka/Klarysa, dzielna Iza/Izaziem, która wieloma środkami lokomocji jednak dotarła, Agnieszka/Kochammkwiaty, Krysia/Ignis i moja sąsiadka Ala/Alka pełne przedwiosennej energii, przebierające nóżkami w oczekiwaniu na roboty polowe, tym bardziej, że gwiazdą spotkania był torcik bezowy... ;:oj. Wszystkim nam dokucza już bezczynność. Plan zimowy wykonany, rozy pozamawiane, inne badyle też - jest więc na co czekać...

Jakoś naiwnie myślałam, że ogrodnik jest jednocześnie miłośnikiem wszystkiego, co żyje w ogrodzie. No, może prawie wszystkiego. A tu okazuje się, że nie. Moje czcigodne Koleżanki kochają przyrodę, ale... myszowate - bleee!, pająki - fuj!, szerszenie - won!, gąsienice - brrr!, krety - w życiu! itd itp. A przecież one były w ogrodach od zawsze, to my im weszliśmy w paradę ;:224.
Nie powiem, jestem lekko rozczarowana ;:224. Dziś prawdziwych naturszczyków już nie ma?

Chcecie ładnych, grzecznych obrazków? Ok. Dziś spędzimy dwa upalne, słoneczne dzionki w sielskiej atmosferze zielonych pokoi ;:170.

Ana, proszę uprzejmie, zwinki Ci się nie podobają ;:218. Ogród to nie jest martwa natura, musi się w nim coś ruszać, przemykać cichcem, wylegiwać na ciepłych kamykach...
Jeże są piękne i potrzebne, mimo że trudno je zobaczyć, bo grasują po ciemku, na dodatek głośno ciamkają i "futra" mają pełne pcheł...
Myślę, że Cream Abundance - to same pozytywne odczucia ;:306.

Obrazek

Pepsi i Ty też? Dobrze, że chociaż Rosołka akceptujesz... ;:224.
Dla Ciebie ogród z Wicusiem w tle.

Obrazek

Aprilku ;:302, pająki fuj, ale oszronione pajęczynki na zdjęciach wychodzą wspaniale, aż chce się oglądać, prawda?
Za kociczkę dzięki serdeczne, słodziutka jest. I jej na pewno nie przeszkadzają żadne stworzenia...
Dla Ciebie i Twojego Rudzielca - powojniczek Ashva.

Obrazek

Elwi, no faktycznie, Twoja przygoda z szerszeniem przyjemna nie była, ale sama pomyśl, co byś zrobiła, gdyby ktoś Cię znienacka kosą zahaczył... ;:224. Też byś gryzła ;:306.
A swoją drogą rzadką umiejętność posiadłaś, kto dziś potrafi posługiwać się kosą...
A do szkółek już nie zaglądaj, Great N-E Rose i tak nie znajdziesz. Jak u Puchatka: im bardziej zaglądasz, tym bardziej tej rozy tam nie ma ;:306.
A u mnie jest!!!

Obrazek

Aniu, dziwna składnią się posłużyłaś... Nie wiem, czy róża ma Ciebie pokochać, czy Ty ją ;:218.
Knirps, jeszcze go nie prezentowałam. Nie miał, biedak, lekko, susza go męczyła.

Obrazek

Ewuniu, witaj! I kupuj kolejne atlasy.
Tak przyjemnie jest wiedzieć, co się po Twoim królestwie kręci.
Dla mnie widzieć i wiedzieć - to znaczy żyć!
Zapraszam nad moje jeziorko, w którym też jest pełno życia. Niestety, przepadły gdzieś traszki ;:174.

Obrazek

Koniec części I.
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Część druga.

Margo ;:196, zwabiając do swoich ogrodów różne żyjątka poniekąd ratujemy świat z jego przebogatą różnorodnością. I to mi się podoba.
Chomika europejskiego ( ;:oj ) faktycznie pies mógł wystraszyć, bo to płochliwe stworzonko. U mnie się nie pojawił nigdy...
Dla Ciebie piękne kwiaty katalpy.

Obrazek

Justynko ;:196, chociaż Ty ratujesz moją opinię o prawdziwych ogrodnikach.
Nie wiem, jak zwabić jeża, ale psy i koty nie powinny mu przeszkadzać. Pamiętam scenę, kiedy mój pies i dwa koty zleciały się na widok dziwnego stworzenia, a jeżyk tylko nastroszył kolce i spokojnie pożywiał się dalej.
"Koliberki" pojawiały się z rzadka, ale fotki nie mam ;:185.
Myślę, że ten widok Ci się spodoba. Aspirine i lilie Sweet Surrender.

Obrazek

Witaj, Kahimku! A może by tak braciszka wyedukować ;:224 ?
Ten szerszeń wybrał sobie worek z korą. Koleżanka miała rację. Ale wyeksponował się pięknie ;:333.
I, co ciekawe, nie przejawiał nawet śladu agresji... Ja też ;:306. Pełna symbioza..., mogłam go pogłaskać po grzbiecie...
Dla Ciebie Szekspir i koronowane ptaszki.

Obrazek

He, he, Jagódko Małopolska, belfer to nie zawód, to charakter ;:306.
A prezent można sobie sprokurować samemu. Na spotkaniu wczorajszym był z nami synek Justynki, który na urodziny zażyczył sobie pieniędzy, za które kupił sobie wymarzonego gekona ;:oj.Tak się spełniają marzenia ;:108. A tak nawiasem, jaki to grzeczny chłopiec, cierpliwie czekał, aż się baby nagadają, zanim mógł się zająć swoim marzeniem ;:215.
Tobie dedykuję niedocenioną jeszcze różyczkę, Eifelzauber.

Obrazek

Ech, Ruda! Jeśli Twoje róże to moja wina, to jeszcze mi za tę winę pewnie podziękujesz ;:306.
To niebieskie to hyzop, niezłe ziółko o pięknym zapachu, które ściąga tłumy owadów zapylających.
Piękny, prawda? No i znosi suche gleby, co dla mnie jest wielkim plusem.
A jak u Ciebie z floksami, bo nie pomnę?
Mój ulubiony - Twist.

Obrazek

Miriamku, Ty mi tu paluchem nie wywijaj! Lepiej zaprzyjaźnij się z tym Bożym drobiazgiem. Życie od razu zrobi się bogatsze, ciekawsze i weselsze ;:306.
A obdarować Cię różami? Nic prostszego!
Za to wypatrzyć ciekawego pajączka - to dopiero sztuka ;:224.
Oto Laurent Cabrol.

Obrazek

Aprilku, moja Ty szefowo Klubu Rudzielców ;:306. Swego czasu ja chciałam mieć tylko czarne charaktery i przez czas jakiś mi się to udawało, ale potem zaczęto mi oferować inne wzory i kolory... I jak tu nie przygarnąć takiego Szuwarka, albo mojej gwiazdeczki Ibrakadabry, no jak ;:209.
Z dzisiejszych obrazków powinnaś być zadowolona ;:306.

Obrazek

Wandeczko, Władzo moja kochana! Szerszenie to bardzo spokojne stworzenia, zajęte swoją robotą. Ważne - nie zakłócać im spokoju, tak jak Elwi, która dziabnęła je kosą , czy mój Filozof, który w gnieździe szerszeni w kompostowniku zaczął grzebać kijem ;:oj.
Jak się te owady wściekły, nie masz pojęcia. Potrzebna była interwencja straży pożarnej.
A filozof jeszcze przez kilka dni latał po ogrodzie w długim szlafroku w pomarańczowe pasy i słomkowym kapeluszu z dużym rondem, nakrytym dodatkowo firanką. Że też nie miałam wtedy aparatu ;:306.
Wiem, że nie masz oczka wodnego, nie masz też takiej uroczej roślinki. A szkoda...
Pontederia cordata.

Obrazek

Koniec części II.
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Część III i póki co ostatnia.

Uprzejmie informuję czcigodne Grono, że "Balladka o minionym lecie" zamilknie na tydzień.
Pieczę nad kotami i obejściem przejmie zaufana ekipa, a ja udam się w całkowicie nieplanowaną i niespodziewaną, bardzo atrakcyjną podróż do Włoch ;:oj. A jak było - opowiem po powrocie.
Wam zostawiam na pocieszenie sielskie obrazki lipcowych zielonych pokoi.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Buziaki i do miłego - :wit Jagi

PS. Zapomniałam dodać, że liczę na ciekawe komentarze do powyższego ;:224.
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Miłych wojaży Jagódko i wielu niezapomnianych wrażeń ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”