Zieloni współmieszkańcy Ani

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
agaxkub
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2007, o 09:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

a ja zrobiłam wszystko z ananaskiem zgodnie z instrukcjami Przema, posadziłam, dbałąm, a on zgnił po tygodniu od środka rozety.... :cry:

trzeba podobno trafić na dobry egzemplarz... ja nie trafiłam
tengel27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2007, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dobry egzemplarz to jedno, ale wyższa temperatura ziemi w doniczce to druga ;) Ponoć najlepiej się ukorzenia gdy ziemia ma ok. 25 stopni ;)
Dawid
Awatar użytkownika
agaxkub
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

tengel27 pisze:Dobry egzemplarz to jedno, ale wyższa temperatura ziemi w doniczce to druga ;) Ponoć najlepiej się ukorzenia gdy ziemia ma ok. 25 stopni ;)
stał na parapecie nad grzejnikiem więc miał temperature dobrą - ja podejrzewam, że trafiłam na egzemplarz, który w chłodni było podmarznięty albo coś w tym stylu....
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

Mój sposób jest sprawdzony i skuteczny ale trzeba kupić owoc jak najbardziej niedojrzały - zielony wtedy jest dużo większe prawdopodobieństwo ukorzenienia sie rozety. :D
Awatar użytkownika
agaxkub
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

no to już wszystko jasne.... mój ananasek był taki prawie do jedzenia.. czyli baardzo dojrzały...

ale to był prezent więc wyboru i tak nie miałam...
chyba zapoluje na kolejnego
Awatar użytkownika
ania007
200p
200p
Od: 17 kwie 2007, o 22:53

Post »

A taką półeczkę mój mężuś sprawił mi na roślinki :D

Obrazek

A to sadzonki hoi, które ukradłam siostrze, są z trzech różnych egzemplarzy, ale ja nie wiem czy to ta sama odmiana czy może różne :D

Obrazek Obrazek Obrazek

I jeszcze rozkwitnięta hatiora

Obrazek Obrazek
Chłop jak sięga, to przysięga, jak dostaje, to przestaje.

Mój zielony dom
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Półeczka i to co na niej super! Hatiora prześlicznie kwitnie. Hoja wygląda na carnosę. :D Zdrowiutkie sadzonki, jak woda będzie ciepła to szybciutko puszczą korzonki :D
Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
Awatar użytkownika
anczarn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sie 2007, o 21:26
Kontakt:

Post »

Aniu też bym chciała taką półeczkę na roślinki... ale z moim M jest ciężko i tak się zastanawiam jak mu się uda przeżyć kolejne zakupy kwiatowe... i tym razem nie tylko do domu a także do ogrodu :wink:
Awatar użytkownika
Ziel-ona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2007, o 21:19

Post »

Super półeczka, pomysłowy ten twój M. :D To na półeczce też super! Ja cały czas czekam na kwiatki na Hatiorze, wszystkim już chyba kwitła tylko nie mi :(
Awatar użytkownika
agaxkub
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

wg mnie obydwie szczepki hoi to ta sama odmiana hoja carnosa (woskownica)
bona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 wrz 2007, o 19:36

Post »

podziwiam Twojego m za pomysłowość :roll:
a Ciebie za wspaniałą kolekcję sukulencików,zwłaszcza crasulla manierana mnie zachwyca
Awatar użytkownika
anczarn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sie 2007, o 21:26
Kontakt:

Post »

A co do hoji to identycznie listki jak carnosa ma hoja silver pink tylko jej sa dłuższe :wink: Jednak jest to gatunek od niedawna dostępny na polskim rynku więc roślina mateczna musiałaby być stosunkowo niedawno kupiona :wink:
Reposit-09
Konto usunięte na prośbę.
Od: 26 cze 2007, o 19:40

Post »

Ziel-ona pisze: Ja cały czas czekam na kwiatki na Hatiorze, wszystkim już chyba kwitła tylko nie mi :(
Nie martw się, mnie wyszedł cały JEDEN kwiatek :shock: Marzy mi się taki widok, jak u Ani - kwitnąca hatiora jest przepiękna :D
Awatar użytkownika
ania007
200p
200p
Od: 17 kwie 2007, o 22:53

Post »

anoli pisze:Półeczka i to co na niej super! Hatiora prześlicznie kwitnie. Hoja wygląda na carnosę. :D Zdrowiutkie sadzonki, jak woda będzie ciepła to szybciutko puszczą korzonki :D
Dziękuję Ilonko za ciepłe słowa. :D A jedna gałązeczka hoi już puściła korzonki i właśnie dzisiaj ją wsadziłam do ziemi :D
anna czarnota pisze:Aniu też bym chciała taką półeczkę na roślinki... ale z moim M jest ciężko i tak się zastanawiam jak mu się uda przeżyć kolejne zakupy kwiatowe... i tym razem nie tylko do domu a także do ogrodu
Aniu mój M nie ma takich oporów na szczęście, choć czasami ciężko mu się zabrać do takiej roboty :D A ogrodu nie mam więc i problemu nie będzie :wink: Mój M kocha roślinki, choć dzisiaj już coś wybrzydzał jak oglądałam roślinki w carrefourze, ale to tylko z tego względu że już nie mam miejsca i pewno sobie pomyślał że kolejną półeczkę będzie musiał kombinować :wink:
Ziel-ona pisze:Super półeczka, pomysłowy ten twój M. To na półeczce też super! Ja cały czas czekam na kwiatki na Hatiorze, wszystkim już chyba kwitła tylko nie mi
Nie martw się, Twoja hatiora też na pewno zakwitnie, to nie jest kłopotliwa roślinka, u mnie kwitła nawet sadzoneczka bez korzonków :D
agaxkub pisze:wg mnie obydwie szczepki hoi to ta sama odmiana hoja carnosa (woskownica)
Aguś ja też obstawiałam carnose, tylko wydawało mi się że listki różnią się między sobą, szczególnie z jednej roślinki są takie jakby dłuższe i bardzie błyszczące, więc może tak jak pisała Ania to jest hoja silver pink. Z tego co kojarzę to roślinki mateczne mogą pochodzić z Niemiec. Ale wszystko się okaże jak zakwitną (mam nadzieję, że tak się stanie :D )
bona pisze:podziwiam Twojego m za pomysłowość
a Ciebie za wspaniałą kolekcję sukulencików,zwłaszcza crasulla manierana mnie zachwyca
Mój M aż się zaczerwienił od tych zachwytów, a co do sukulencików to chyba byłyśmy umówione na wiosnę :?
kari pisze:Marzy mi się taki widok, jak u Ani - kwitnąca hatiora jest przepiękna
Karinko już niedługo, hatiora dosyć szybko rośnie, a jak się ją przycina to ładnie się zagęszcza. W Twoich łapkach tylko patrzeć jak będzie duża i śliczna :D
Chłop jak sięga, to przysięga, jak dostaje, to przestaje.

Mój zielony dom
Reposit-09
Konto usunięte na prośbę.
Od: 26 cze 2007, o 19:40

Post »

ania007 pisze:
kari pisze:Marzy mi się taki widok, jak u Ani - kwitnąca hatiora jest przepiękna
Karinko już niedługo, hatiora dosyć szybko rośnie, a jak się ją przycina to ładnie się zagęszcza. W Twoich łapkach tylko patrzeć jak będzie duża i śliczna :D
Dziękuję Ci, Aniu - jesteś aniołkiem ;:197 Wobec takiej zachęty będę się 3 razy bardziej starać, by roślinka mnie polubiła :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”