Witam
Dziękuję za wszystkie sugestie w sprawie odzyskanej wolnej przestrzeni.
Planuję tam odzyskać jeszcze więcej przestrzeni przez wykarczowanie trawnika , między istniejącymi tam rabatami.
Z jednej strony jest jedna z różanek, z różami w większości historycznymi, z których kilka kwitnie tylko raz w sezonie.
Pomyślałam, że posadzę, wśród bylin kilka róż, takich, które będą powtarzały kwitnienie. I chyba powinnam pomyśleć o jakiejś jednej , może dwóch hortensjach bukietowych.
Asiu 
Tam niestety nie ma dobrych warunków dla kwasolubnych roślin, a tym bardziej dla drzew,
jak się okazało w przypadku śliwy. W mojej glinie już wykończyłam sporo wrzosów, więc te też odpadają.
Iza 
dzięki za miłe słowo. Rododendrona raczej nie posadzę, ale hortensja jakaś , może ....
Grażko 
znaczy ustaliłyśmy, że tniemy arystokratę, a co .
A czy Twoja Anabel daje odrosty ? Moja jakoś dziwnie się rozrasta mam wrażenie, że jest jej coraz więcej.
Alu 
będę szukać na Renku, teraz już wiem , czego.

Teraz tylko kilka róż powtarza, a kilka ma jeszcze pąki. Na niektórych widzę, że pojawiają się nowe odrosty , może będą jeszcze tworzyły się na nich pączki.
Ale te, to chyba zakwitną w ... zimie.
Nazwy zawilca nie znam, ale chyba taki sam ma MagdaOs, ją zapytałam, może ona wie ?
Aniu 
jak widać z lata i możliwości przebywania na świeżym powietrzu korzystamy my i nasze kotki.
Early Sensation mam już chyba trzeci sezon. To już chyba taka nowość nie jest.
Trafiłam na nią przypadkiem kiedyś na targach jesiennych w Gdańsku.
Cdn......