Ogród na wichrowym wzgórzu - cz.8

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród na wichrowym wzgórzu - cz.8

Post »

AnaAn pisze:Wygląda BOMBOWO :D Od poidła, ostróżek i bukszpanów nie można oczu oderwać :shock:
Dziękuję, Aniu ;:196 :wit
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dodad pisze:Moniko, jest świetnie! ;:215
Piękne te lawendowe i białe ostróżki. Ech u mnie nigdy nie osiągnęłyby takich rozmiarów, nie mówiąc juz o ślimakach, które je wprost uwielbiają :evil:
U mnie też nigdy nie miałam tak wielkich ostróżek :lol: Ślimaki obieram z liści codziennie, bo nawet w upalne dni pod wieczór starają się żerować.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

justi177 pisze:Monika,
Powiem jak tylko najkrócej potrafię: ogród pokazowy ;:oj i to własnymi rękoma, efekt wieloletniej twojej pracy, dlatego tym bardziej zasługuje na ukłony ;:180 chap?au bas :!:
Dziękuję, Justynko ;:168 Do ogrodu pokazowego jeszcze mu daleko, ale miło mi, że tak piszesz :D Zamierzony efekt jeszcze daleko przede mną i wiele jeszcze pracy z zakasanymi rękawami ;:173 Pocieszam się tym, że z każdym rokiem bedzie lepiej :D
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Monifd pisze:No cóż mało oryginalnie...ale mi też się podoba, tak, że zastanawiam się nad przeróbką swojego ;:306
Poidełko piękne a fach w ręku też widać (to o brukowaniu).
:lol: :lol: :lol: Brukowanie nie jest trudne - problem tylko, że u mnie perz i tak po jakimś czasie wybija się pomiędzy kostkami i trzeba go wyrywać. Myślałam już nawet o trwałej spoinie pomiędzy kostkami, ale boję się, że po zimie mogłoby się to wykruszać, więc ostatecznie we wszystkich miejscach, gdzie mam ułożoną kostkę, to jest ona na piaskowo - cementowej podsypce. W kółeczku pod poidełkiem jest wykorzystana duża granitować kostka, bo taka mi została z obrzeży okrągłej różanki, gdy przerabiałam pod rabatę, jednak wolę układanie tej drobniejszej - łatwiej można ją dopasować w kole. Ściezki będą raczej z tej mniejszej.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sosenki4 pisze:Wyrkowany placyk pod poidełkiem fantastyczny. Wczoraj próbowałam pracować w ogrodzie, ale upał mnie wygonił.
Ostróżki zachwycające, muszę na białe zapolować, bo nie spotkałam do tej pory w okolicznych ogrodnikach. A może nasionka wytwarzają Twoje i mogłabyś zebrać dla mnie? ;:196
Oj, ja też w upale nie pracuję - nie daję rady, chyba wiek już nie ten :lol:
Białe, klasyczne ostróżki są dosć popularne. Ja nakupowałam kilka ładnych odmianowych z pełnym kwiatem u Cieszyńskich i niestety ani jedna nie przetrwała, bo nie zapanowałam w porę nad ślimakami :? To dlatego teraz tak pilnuję, zeby mi tych nie zjadły :lol:
Z nasionkami może być kłopot, bo ścinam przekwitłe kwiatostany zanim zawiążą się nasionka, żeby rośliny nie wysilały się na wiązanie nasion - wtedy są bujniejsze, zagęszczają się ładnie i szybciej powtarzają kwitnienie latem :roll: .
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elwi pisze:Moni podziwiam Cię za determinację i wytrwałość w dążeniu do realizacji zamierzeń ogrodowych. Poidełko z kostką wygląda świetnie. Zachwycają mnie niezmiennie Twoje lawendowe ostróżki ;:167 Piwonie podobnie jak Ty, uwielbiam i jestem zła na pogodę, która ciągle wywija jakieś numery - czego nie zniszczył deszcz, to teraz dobił upał ;:223 Czy ta piwonia to Sarah Bernhardt?
Obrazek
Elwirko, niestety nie umiem Ci powiedzieć jaka to odmiana - większość moich piwonii to bezimienne panny :( Niektóre swego czasu próbowałam zidentyfikować na wątku piwoniowym, ale później już tego zaprzestałam - cieszę się, że są ładne, zdrowe, pięknie pachną i już :D . Staram się wciąż kupować nowe odmiany, już z imieniem, ale jednak większość jest tych bez imienia, które kupiłam na forum albo na all... lub w ogrodniczych jako "piwonia różowa" lub "piwonia biała" i nie wiem co to za jedne ;:173
Możliwe, że ta różowa to właśnie Sarah, ale chyba trzeba by było zapytać Izabelę z wątków piwoniowych - od Niej mam też sporo kupionych bezimiennych, więc może potrafiłaby zidentyfikować.
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No, to sobie pospacerowałam.... :heja
Pięknie... Zauroczyły mnie ostróżki na rabatach, świetnie wyglądają ;:215
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piwonie powoli zaczynają przekwitać - tak, jak napisała Elwi - czego deszcz nie zniszczył, słońce dobiło ;:222
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Za to inne roślinki zaczynają kwitnąć, róże też :tan
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Muszę się rozejrzeć za białymi ostróżkami i naparstnicami. A póki co będę podziwiać je u Ciebie. U mnie słońce dobija niektóre kwiaty, wczoraj raptem po 2ch dniach od ciągłego padania niektóre stały omdlałe. Ze skrajności w skrajność ta nasza aura w tym roku. Nie ma umiaru.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ave pisze:No, to sobie pospacerowałam.... :heja
Pięknie... Zauroczyły mnie ostróżki na rabatach, świetnie wyglądają ;:215
Dziękuję :wit Szkoda, ze już kończą kwitnienie i trzeba będzie ścinać i czekać na powtórzenie, a to trochę potrwa ;:173 Ciekawe, czy powtórka bedzie równie okazała ;:224
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

U Ciebie będzie na pewno ;:108 Naprawdę masz je rewelacyjne.
Awatar użytkownika
Hagaart
200p
200p
Od: 1 cze 2011, o 10:11

Post »

Moniu placyk pod poidełkiem wypasik ;:224 ;:224 ;:224 .
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Moni, ja też mam kilka takich piwonii, kupionych jako "piwonia różowa/ biała" itp. Chyba się tego nie da uniknąć... Jakkolwiek się nazywają - są przepiękne ;:167 Super zdjęcie zrobiłaś:
Obrazek
Widać perspektywę i bogactwo rabat ;:333 Nawet poidełko się zmieściło :D
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Najpierw ostróżki i bodziszki, teraz zabójcze piwonie ;:167 No nic z tych roślin mi się nie udaje, tym bardziej oglądam z podziwem ;:108
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2012, o 17:49

Post »

Ostatnio mi się podobają te półpełne piwonie. Ta na piątym i szóstym zdjęciu - piękna :)
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”