Mój ogród - 2014

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój ogród - 2014

Post »

Piękna jest szałwia w każdej postaci (tzn. odmiany ;)), tylko pozazdrościć, że Ci się tak rozsiewa. Ja już nawet nie jestem pewna czy ją jeszcze mam, bo kiedyś ja zalało, ale coś mi świta, że ją przesadziłam.
Też ostatnio przeglądałam stare fotki i sobie popatrzyłam jak działka wówczas wyglądała, ile roślin straconych a pozostałe jak podrosły. A z nabyciem doświadczenia ogrodniczego kształtuje nam się nasz styl i przynajmniej lepiej teraz lokujemy swoje roślinne upodobania :)
Co do JPII mój kwitnie, na szczęście jak u Joli uwiąd go nie łapie, ale denerwuje mnie jego kiepskie kwitnienie, trochę za skromne jak dla mnie ;)
Krzewuszka ślicznie zakwitła mojej coś się stało i ma jakby pół kwiatki.
Wiolu teraz zamówiłaś 15 róż? ;:oj
Piwonie, naparstnice i bodziszki, czegóż chcieć więcej od późnej wiosny :wink: (masz białego bodziszka niskiego?).
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 paź 2007, o 15:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aspiryn nie dla mnie...ten kolor to nie moja miłość.... :;230
Ale,ale.. jakby ją posadzić z różowymi różami i podsadzić czymś niebieskim,to by było :;230
15szt jednej odmiany będzie imponujące,nawet w białym kolorze :;230
Masz rację, te kwiaty posiadają tyle uroku,że im się wszystko wybacza.
Pamiętam ,że też miałaś chwile zwątpienia.

Kupiłam 2 Symphatie i 2 różowe... :;230 cokolwiek to znaczy :;230 Będziemy identyfikować :;230
Pozdrawiam Magda :)
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Wow... !!!
Piętnaście Aspirin... no no... ja mam tylko jedną i jestem zachwycona, a co dopiero 15... ;:oj
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Alu, szałwia jest śliczna i bardzo ją lubię. Dodatkowo długo kwitnie. Po pierwszym kwitnieniu ścinam i zakwita jeszcze raz. Lubię też ją ścinać do bukietów.
Róż nawet więcej zamówiłam ;:131 15 samych Aspirym, a oprócz tego m.in Bouqet Parfait, Cinderella, First Lady, Gipsy Boy, Tuscany, Mme plantier - jednym słowem poszalałam :lol:

Magda, pamiętam że ten kolor nie leży w Twojej estetyce.
U mnie troszkę się pozmieniało. Białe i bladawce może nie wszystkie ładne, ale niektóre mi się nawet podobają. Poza tym jakoś ciągnie mnie do róży i fioletów.
Teraz z chęcią pozbyła bym się żółci i pomarańczy z ogrodu, ale żal, bo za dużo tego jest, a poza tym .... może za kilka lat znów mi się zmieni :lol:

Gabi, rabata już przygotowana, tylko czekam na sadzonki. Mam nadzieję, że w tym roku coś tam będzie widać.

Dziś zostawiam kilka portretów

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miłej niedzieli :wit
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

Wiolka.....śliczny bukiet ;:oj
Szałwia bardzo mi się podoba....ale to już wiesz.....a widzę też, że zaczyna Ci kwitnąć lawenda.....
Pamiętaj ją ściąć w odpowiednim czasie.....zresztą masz coś z niej robić to będziesz miała to na uwadze ;:215
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Wiolu,pomocy.
Ogrodnica niszczylistka zaatakowałam moje róże ;:145
Wszystko zżera w mgnieniu oka,co robić?
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wow Wiolu, ale zamówienie, aż w podskokach pewnie będziesz sadzić te wszystkie róże :D Ja chyba nie doczytałam (a człowiek tak się zawsze spieszy...), tworzysz jedną rabatę z tych wszystkich odmian, czy coś innego?
Zdjęcia piękne tak samo jak i rośliny, ale dużo róż już kwitnie. A clematis Nina śliczny, kwiat nie za pełny i nie za pusty :D taki subtelny.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bardzo podobaja mi sie Twoje portreciki kwiatowe ;:173
Piwonjiki zwłaszcza ;:108 śliczne masz
Awatar użytkownika
eleka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 kwie 2007, o 20:15

Post »

Wiolu, cudowności.Mam chyba podobną piwonię, ale jest tak długo, że praktycznie o niej nie pamiętam. Clemki cudne, zachwyciła mnie Nina z tym fioletem zwłaszcza, że jest w towarzystwie pięknie dobranej róży.Sama mam ochotę na taki mariaż.Możesz coś zdradzić z praktyki - jak dużo miejsca, sadzić jedno nad drugim, czy obok?
A kwiatuszek bodziszka, to tylko chyba zapowiedź nadchodzącego rozkwitu.Piękny jest, mam na niego ochotę zwłaszcza. że widziałam go ostatnio na żywo.
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Grażynko, lawenda kwitnie na razie z tych sadzonek zeszłorocznych. Jakieś podpędzone były i wcześniej zakwitły od pozostałych. Mam zamiar dopilnować odpowiedniego terminu jej przycięcia, bo sama mam ochotę na jej kwiaty. Dam Ci znać jak zacznie się u mnie lawendobranie :lol: Mam tylko nadzieję, ze będę wtedy w domu :roll:

Magda, ja działając intuicyjnie potraktowała bym je chemią, tylko nie wiem co Ci doradzić, bo sama stosuję naprzemiennie różne środki i o działaniu systemicznym i kontaktowym. Wydaje mi się, ze te pierwsze były by bardziej odpowiednie na to dziadostwo :evil:

Alu, jedna rabata będzie tylko i wyłącznie z samych Aspiryn. Jest to koło o średnicy około 3,5 - 4 m. Na samym środku rośnie buk purpurea, a Aspiryny będą rosły w okręgu w dwóch rzędach sadzone naprzemiennie, tzw zygzakiem. Jak je posadzę i będzie miejsce, to dosadzę im coś delikatnego, np lobelię albo lawendę, albo szłwię ....
Pozostałe odmiany idą w różne części ogrodu. Kilka odmian posadzę na rabacie przylegającej do huśtawki. Po bokach rośnie już potężna Jasmina i powojnik Justa a teraz kombinuję z tyłem ... Posadziłam tam już 2 nowe powojniki i teraz czekam na róże ;:65

Aniu, teraz w ogrodzie jakiś przestój z kwitnieniem i na szerszych zdjęciach same zieloności. Gdzieniegdzie coś kwitnie i dlatego są portreciki :wink:

Elu mam kilka takich duetów różano - powojnikowych. Sadzę je praktycznie obok siebie tak aby pędy róży robiły za podporę powojnikowi. Podpatrzyłam ten sposób oczywiście na forum. Dobrze się sprawdza z różami, które kwitną tylko raz. Trzeba dobrze dobrać odmianę klemka, tak aby zakwitł po róży.
Bodziszek cudny, ale marnie rośnie. Ma tylko kilka kwiatuszków choć mam go kilka lat. Spróbuję go przesadzić w inne miejsce :roll:
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Wiolu,wiesz gdzie one mają te opryski.
W zeszłym tygodniu zrobiłam oprysk 2 w 1 na grzyba i mszyce.
Po godzinie od oprysku żarły już kwiaty róż.
Nie pryskam tylko pomarszczonej,ona radzi sobie sama,bo zawsze po opryskach żółkły jej liście.
Na różach pryskanych i na pomarszczonej bez oprysku było tyle samo tych gadów ;:145
Jeśli dzisiaj nie będzie padać ,to zrobię jeszcze raz oprysk ale wątpię czy to coś da.
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Madziu u mnie na razie nie ma tego dziadostwa, ale róż mało kwitnie. Na razie kilka pojedynczymi kwiatkami.
Zobacz tu jest co nieco
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 41&t=76949
Awatar użytkownika
Zabeczka101059
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lis 2008, o 14:14

Post »

Piękne portrety naszych pupilek ;:333
Clematis Nina cudo, mam go bo mnie zauroczył ale jeszcze nie kwitnie :roll:
jak się sprawuje u Ciebie :?: bo u mnie na razie na giganta się nie zapowiada :(
;:196
Pozdrawiam -Dzidzia
aktualny,
spis wątków,
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiolu Aspirin (i to w takiej liczbie) z bukiem purpurea, ale stworzysz efekt, aż sama nie mogę się doczekać jak to wszystko trochę podrośnie, róże wypełnią teren, elegancja, klasa i co tam jeszcze na rabacie ;) Fajnie między różami wyglądałyby rośliny w tonacji kolorystycznej jak buk (wczoraj przeglądałam jakieś ogrodnicze czasopismo brytyjskie i były tam piękne prawie czarne driakiew i lwie paszcze, tylko, że to jednoroczne).
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dzięki Wiolu za linka,jutro kupię Fastac bo nie mam w domu.
Poczekam jak się pogoda poprawi,u mnie od dzisiaj znowu leje.Dawno nie padało i koszmarnie zimno ;:163
Już mi wszystkie zawiązki pomidorów poszły w ... ;:223
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”