AgaNet - mój kawałek Szkocji, cz.7

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: AgaNet - mój kawałek Szkocji, cz.7

Post »

Trawy cudne!
Aga, nie będę się bawić w wykopywanie cebul, bo to i tak nic nie daje. Jak mają zakwitnąć, to zakwitną. ;:108
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jakoś nie odczuwa się patrząc na tak cudne zdjęcia tego zimna, o którym wspominasz... Pięknie się wszystko prezentuje! Tulipany, kolor prymuli, rododendrony .... - wszystko, wszystko ;:170 Nie sądziłam, że pieris może być aż tak piękny :D
Tu można wypoczywać, a kawa smakuje na pewno wybornie ;:167
maryna45m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2009, o 17:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Agato a u nas teraz dotarło zimno i deszcze ale zieleń jest soczysta tu i tam ,Ale te zdjęcia Twojej roślinności dają piękny obraz i na pewno jest tak w rzeczywistości. ;:180
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47

Post »

Aga oglądając prymulkę aż mnie zatkało. Piękna. Nigdzie w stacjonarnym sklepie takiego cudeńka nie widziałam. A w wysyłkowych jakoś nie zwróciłam uwagi.
O ile róż. Śmiac mi się chce bo dla mnie to one są po prostu albo różowe albo białe. Nie znam się i różnic nie dostrzegam ;:224
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Aga, ogródek niewielki, ale zmiany duże.
Bardzo fajne mebelki kupiłas. Na pewno będa wykorzystywane.
A ja jeszcze zauważyłam, że przybyła Ci jeszcze klatka na ptaki :D
Ukryłaś ją, niepotrzebnie. Co tam bedzie?
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

:wit

Wandziu - ja juz też pościnałam przekwitnięte tulipany, i tak się właśnie zastanawiam... wykopywac czy nie ? Możliwe że zrobię tak jak piszesz :) zostawię, i zobaczę jak sobie poradzą ?
Obrazek

Beaby - zimna nie widac bo staram się robić fotki jak błyśnie trochę słonka :lol: bo inaczej to kolory takie szaro bure :?
Ja wcześniej pierisów też jakoś nie znałam. Ich piękno zobaczyłam w tutejszych ogrodach ! Wspaniale się prezentują wiosną ! Kolorowe przyrosty ( są odminay z przyrostami w kolorze różowym, czerwonym, bordowym, czy też bardziej białe ) robia piorunujące wrażenie zwlaszcza na starszych, rozrośniętych krzewach ;:108 No i dlatego zapragnęłam je mieć i u siebie :) Mają tez piękne kiście drobnych kwiatów :)
A kawkę przy stoliku pijam prawie codziennie - nawet jeśli jest tylko 14 stopni - byle nie padało :uszy
Dla ciebie pieris w całej okazałości:
Obrazek

Michalska - Marysiu, dziękuję za ciepłe słowa. Staram się żeby ten mój ogrodeczek jakos wygladał :) Też lubię tą soczystą zieleń na początku lata.
Dla ciebie zielone ściezki przy zamku Crathes
Obrazek
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Steasi - Paula, ja ta prymulke wypatrzyłam na wystawie ogrodniczej w Edynburgu jakies trzy lata temu. I potem forumowa koleżanka ze szkocji obdarzyła mnie sadzonką :tan W zeszłym roku widziałam juz te prymulki w sklepach w sprzedaży ;:108 Fajne sa ich nietypowe zielonkawe kwiaty :D A róz u mnie jakoś tak przybyło :;230
Pierwiosnki dla ciebie
Obrazek

Margo - Dzięki Gosia ;:196 I powiem ci ze jestem z tego zestawu zadowolona ;:108 Zmian na rabatach żadnych w tym roku w ogrodzie nie robiłam, dokupiłam tylko stół i zawijaski, a ogród faktycznie wygląda inaczej :D
Klatki ( dwie) na ptaki też już mam od kilku lat, do tej pory jakoś mało je pokazywałam ;:173 Kupiłam je kiedyś w Polsce, i przyjechały tutaj w walizce :lol:
Wstawiłam do nich doniczki z wiszącą lobelią.
Na razie mam tylko takie zdjęcie... efekt będzie ciekawszy jak lobelia sie rozrośnie i zakwitnie :D
Obrazek
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pogoda u mnie ostatnio różna, czasem trochę słońca,
Obrazek

Obrazek

czasem pada...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tulipany przekwitły, chwilowo prym wiodą czosnki :D
Obrazek

Kupowałam tylko czosnki 'purple sensacion' ale czosnki różnią sie między sobą ... czyżby były różne ?
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Powoli zakwitają pierwsze róże. W przerwach pomiędzy opadami musiałam zrobić oprysk, bo pojawiły sie mszyce, no i klasycznie "zephiryne drouhin' zaczeła mi mocno chorowac. Liscie w plamy i w kropki. Zastanawiam się na usunięciem tej rózy z ogrodu ;:224

Jako pierwsza rozkwitła u mnie nowość z zeszłego roku, floribunda: ' You're Beautiful'. Kwiat ładny, super znosi deszcz, ale denerwuje mnie ze całe pędy wykładaja sie na ziemie jak kwiat rozkwitnie... mam nadzieję ze to tylko dlatego ze to jej pierwszy sezon, i róża po prostu musi sie wzmocnić ?
Obrazek
Awatar użytkownika
eleka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 kwie 2007, o 20:15

Post »

Pięknie mimo pogodowej kratki. Pieris wygląda zjawiskowo. A czy na zdjęciu to niebieskie to mekonops?Powiedz, czy rośnie u Ciebie, a jeśli tak to w jakich warunkach.To moje chciejstwo od zawsze, ale raczej nie mogłabym mu zapewnić odpowiednich warunków, więc z niego zrezygnowałam już dawno.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Ago piękny masz ten swój mały ogród
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2012, o 17:49

Post »

Aga, to jakie różyczki jeszcze zaprosiłaś do ogrodu?
You're Beautiful jest bardzo ładna. Pewnie w przyszłym roku będzie już sztywniejsza :)
Ta klatka jest śliczna. Nie wiesz, czy jest dostępna w necie?
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Widze ze troche sie umeblowalas ogrodkowo :wink: bardzo przyjaznie dla oka to wyglada ;:215
Nie bedzie rozowej ala przegrody z tych zwiewnych chabazi, co Ci tak ta wcieta rabatke zdominowaly w zeszlym roku? Mnie Pierisy jakos nie kreca ale u Ciebie przy tej granitowej kostce, faktycznie super wygladaja - jednak, co to kompozycja dobraniowa nie robi ;:108
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Eleka - powiem szczerze ze nie jestem na sto procent pewna czy to mekonops ( nie mogłam dojrzeć plakietki z nazwą) - choć na niego mi wyglądał. Fotki robiłam w ostatni weekend na zamku Crathes. NIe mam takich rarytasów u siebie ;:173

Rosły w róznych miejscach. Tutaj w cienistym zakątku:
Obrazek

a tutaj w słońcu:
Obrazek

i na mieszanej rabacie
Obrazek

Nie wyglądało na to że mają tam jakieś specjalnie extra warunki. Rosły razem z innymi bylinami. Ogród jest otoczony murem, więc na pewno jest zacisznie ;:108

Geniu - dziękuję ;:196 u mnie nie tak kolorowo jak u ciebie, ale też się staram żeby ciągle coś kwitło ;:108
Obrazek

AnaAn - w tym sezonie dosadziłam austinki:
Susan Williams-Ellis - jak na razie zachwyca mnie od początku ! Tworzy ładny, zwarty, okrągły krzaczek. Obsypana pąkami !!!! Zobaczymy jak dalej będzie sie prezentować
Obrazek

Obrazek

Scepter'd Isle
Obrazek

Tranquillity - ma ładne, jasne błyszczące liście. Kwiaty w katalogu wygladały super :)
Obrazek

Wszystkim znana St Swithun
Obrazek

i Gentle Hermione
Obrazek

No i dziś po twoim wpisie w końcu powiesiłam obie klatki ;:170

Jule
- ale fajnie ze tu czasem zagladasz :heja Tak, w koncu przyszedł czas żeby sie troche ogrodowo doposażyć. Choć moj M twierdzi, że w krainie deszczowców to my za dużo nie pokorzystamy z tych mebli :;230 i zgniją zanim sie nimi nacieszymy :;230
Chabazie wyrwane już jesienią ;:108 to była cudowna werbena, pięknie kwitła, przyciągała całą masę motyli, ale tez niestety metrami mi sie wykładała :twisted: Mam za mały ogrod na takie panoszenie sie jednej rośliny. Choć werbena dalej mi się bardzo podoba, ale nie mam innego miejsca zeby ją gdzies wcisnąc. Dosadziłam tam więcej róż. I tym sposobem powstała typowa rózanka w wersji mini :lol:
Dla ciebie moje jeszcze mniejsze mini w całej okazałości :uszy
Obrazek
Awatar użytkownika
doromichu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2011, o 18:41

Post »

Aga sliczny ogrodek stworzylas .U mnie roze juz kwitna ;:215
Awatar użytkownika