Nasiona- odkażanie,zaprawianie,kiełkowanie, przechowywanie
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Nasiona-zaprawianie,kiełkowanie
Moje pleśniały od środka od tego "głębu". Przez to nie zebrałam nasion. Takie same były z marketu - po 2 dniach od kupienia miękkie i pleśniejące od środka (śmierdziały przy tym strasznie). Z takich nie chciałam zbierać. Kupiłam specjalnie jedna w Lewiatanie osiedlowym (tam mają warzywa droższe, ale od rolnika) w celach nasionkowych.
- Xavierka
- 500p
- Od: 6 maja 2012, o 20:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A gdzie przechowywałeś te papryczki?
Pozdrawiam
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
W najcieplejszym miejscu w kuchni na szafkach przy okapie,kaloryfery jeszcze nie grzały.Najśmieszniejsze z tego jest to że wyschły i niby było wszystko OK,po jakimś czasie zaczęły zmieniać barwę na żółtą a w środku niespodzianka.Być może miały uszkodzoną skórkę i zarodniki dostały się do środka.
- Xavierka
- 500p
- Od: 6 maja 2012, o 20:55
Przy okapie jest owszem ciepło, ale i wilgotno od pary. Ja swoje papryki, zawieszam na sznurku - robię coś w rodzaju korali i takowe wieszam na klamce okiennej w pokoju.
Pozdrawiam
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 23 lip 2013, o 20:32
Moja żona też robi takie wieszadełko na nitce z ostrych papryk do suszenia i bardzo dobrze się susza nic nie pleśnieje.Wiesza je napokrętle od kaloryfera 

- Dziunia87
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
Ja wrzucam papryczki do wiklinowego koszyka, który stawiam na kratce na górze kominka. Suche ciepłe powietrze błyskawicznie wysusza papryczki. Nic nie ma szans spleśnieć 

-
Te co tak niefajnie wyschły to były przyniesione jeszcze zielone i dojrzewały w domu,być może to miało wpływ.
Re: Nasiona - nasze naturalne dziedzictwo
Mam pytanie dotyczące suszenia nasion.
Wyskrobałem sobie nasiona kilku odmian cukiń oraz dyń, które urosły na mojej działce w tym roku i po 3 dniach trzymania pod grzejnikiem są już suche.
Ile powinienem jeszcze je suszyć, aby były dobre do siania na wiosnę?
Wyskrobałem sobie nasiona kilku odmian cukiń oraz dyń, które urosły na mojej działce w tym roku i po 3 dniach trzymania pod grzejnikiem są już suche.
Ile powinienem jeszcze je suszyć, aby były dobre do siania na wiosnę?
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja dyniowate suszę minimum 2 tygodnie - blisko pieca, ale nie w za ciepłym miejscu. One długo w środku schną i jak potem dasz do koperty to może się pojawić pleśń (i nie trzymaj w wilgotnym miejscu np w kuchni koło okapu). Dużo też zależy od wielkości nasion. Im większe tym dłużej jednak trzeba suszyć.
- GunnarSK
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Nasiona - nasze naturalne dziedzictwo
Dla kiełkowania nie ważne, czy nasiona są dokładnie suche. Dla przesyłania i trzymania w celofanowych workach lepiej się trzymać tego, co napisała Alyaa.
pozdrawiam, Gunnar
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Dokładnie do kiełkowania nie muszą być suche jak pieprz bo wtedy to nawet dłużej kiełkują. Jednak trzeba pamiętać aby przechowywać je w dostępie tlenu. Ja swoje mam w kartonie. Wysyłając nasiona, mimo iż wysuszyłem je mocno to i tak zrobiłem dziurki w woreczkach wrazie w. A im większe nasiona tym dłużej schną To mogę wam powiedzieć z całą pewnością ;:o
Re: Pomidory w donicach cz.2
Kochani, a co z zaprawianiem nasion?
-
- 50p
- Od: 25 sty 2017, o 23:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zaprawianie nasion - zgodność opisu i oznaczeń, pieczątek
Witam wszystkich forumowiczów. Mój pierwszy post dotyczy zaprawiania nasion, a dokładniej - zgodności opisu zaprawiania. W zeszłym roku kupiłem nasiona marchwi - Pierwszy Zbiór OZJ firmy POLAN. W opisie oryginalnie drukowanym firma podaje, że nasiona zaprawiono "SarfunT65, Polikrust... itd.", a pieczątka u dołu opakowania określa je jako "NASIONA NIEZAPRAWIANE (numeracja) PL014/32......." itd. Pieczątka zawiera także gramaturę i ważność.. O CO TUTAJ CHODZI? Skąd taki rozstrzał danych odnośnie zaprawiania ? ? ? Mogę dołączyć zdjęcie
-
http://www.polan.rze.pl/ masz kontakt do firmy.Tam szukaj odpowiedzi .