Taki - sobie ogród cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Taki - sobie ogród cz.3

Post »

takasobie pisze: Mam teraz kwitnących ok 40 odmian więc nie za wiele.
Miłeczko zabiłaś mnie tym stwierdzeniem...... NIE ZA WIELE ;:oj ;:oj ;:oj :;230 toż to OGROM, nie tylko wiele ;:224 :;230
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Brak zdjęć jakoś wybaczę, ale poczynania w ogrodzie warto dokumentować ;:108
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47

Post »

ja sama nie wiem co chce :roll: za dużo tego. Niskie i jakby była to jakaś kołnierzykowa. Potem przejrzę te wszystkie dalie co pokazywałaś i określę się jakoś ściślej
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit Cześć Miłeczko
mamy cudowną pogodę.... pewnie siedzisz w ogrodzie?.. ;:173
Pooglądałam sobie piękne dalie ;:167 , zachwycam się nimi i bardzo żałuję, że nie mam takich
pięknych kwiatów. Dobrze, że u Ciebie można się nimi nacieszyć. Czy dokupujesz różyczki na jesieni? ;:173 :;230
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Miłko, bardzo prawdopodobne że to dalia 'Acapulco'! Pozwolisz, że wstawię zdjęcie swojej? I proszę o krytyczne uwagi
Obrazek
Czy Twoja też ma główki skierowane w dół? (Stąd takie zdjęcie pod światło)
Dalia 'Bonia' od Krysi (pięknie u mnie kwitnie Krysiu), to inny typ.
Przy okazji porównywania zdjęć 'Acapulco' znalazłem nazwę mojej nn bordowoczarnej - 'Arabian Night' :tan
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Jacku! Moja też zwiesza głowę, czyli to ta sama, Acapulco. Krysi jest rzeczywiście inna :-)

Majka! Akurat siedziałam w biurze. W tygodniu jak jest pogoda, tylko się wkurzam, bo czas marnuję ;:306
Z róż dokupię 1 sztukę, na więcej nie mam miejsca. Mam jeszcze chętkę na jedną odmianę, ale dopiero na wiosnę :-)

Paula! Czasu masz dużo, coś tam wybierzesz :-)

Marzka! Coś tam porobiłam zdjęć z poczynań, ale coś nie wyszły - w gąszczu krzaków guzik widać... :;230

Agness! Błagam! 40 dla zdeklarowanego wielbiciela? To kropelka! Host mam więcej, choć nie kolekcjonuję jakoś zagorzale! A Ty ile masz żurawek??? ;:306

Dziś miałam pracowity dzień, choć od rana obiecałam sobie wylegiwanie w hamaku. ;:173

Rano byłam na zakupach. Kupiłam sztuczne kwiaty już do wiązanek na Wszystkich Świętych. No i dodatki różne takie jak tasiemki, jutę, jakieś owocki egzotyczne. Reszta z ogrodu będzie: zielone, trzmielina, czerwone gałęzie derenia itd.
Oczywiście przy okazji kupiłam wrzosy, bo jak tu nie kupić ;:224 I wytargowałam jeżówkę białą taką z grzywą i ... laur! Nareszcie!!! Szukałam wszędzie, chciałam z znad morza (Śródziemnego ) sprowadzać ;:306 A tu leżał na półeczce i na mnie czekał :tan Oczywiście na zimę będzie mieszkał z daliami i oleandrem. Muszą się zaprzyjaźnić.
Jak wróciłam - sadziłam: wrzosy, jeżówkę i koronę cesarską, którą nabyłam wcześniej.
Potem siałam w szklarni takie tam koperki i rzodkiewki, bo łyso jest, zostały tylko papryki. Jedną mam taką ostrą, że oczy wypadają! :shock:
I jeszcze z wężem biegałam, bo wszędzie popiół.

No dosyć przechwalania, parę fotek (reszta jutro)

Wrzosik posadzony dziś

Obrazek

Deinanthe caerulea - to sadziłam w czwartek

Obrazek

Taką roślinkę dostałam, ma takie żółte kwiatki coś w stylu dziewanny, czy wie ktoś, co to?

Obrazek

Pierwszy raz zakwitł mi zimowit więc muszę się pochwalić. Tak mnie tknęło, że miesiąc temu wyciągnęłam cebule, żeby zobaczyć jak się mają, podsypałam szypą starego obornika i zasypałam. Pomogło!

Obrazek

Laur, czyli wawrzyn...

Obrazek

Jeżówka sierota za pół ceny

Obrazek
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Zakupy wspaniałe czyli nadal miejsce masz i na tyle duży ogród ,że nawet nie pamiętasz czy masz chryzantemy czy nie ... uśmiałam się do łez :;230
Miłko wspaniały tandem tworzycie z Jackiem i jak się któreś z Was zaweźmie to nie ma mocnych - dalia dostaje imię - sama wiem ile to trzeba się naszukać szczególnie w tych starych odmianach. Z kolei w nowych spory bałagan i zdarza się, że jedna i ta sama potrafi byc w handlu pod różnymi nazwami.
Wielkie ;:138 ;:138 ;:138 dla obojga.
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Super zakupy zrobiłaś. Laur wygląda na zdrowego, niech rośnie w siłe. Swoją drogą spory krzaczek wyrwałaś :)
Awatar użytkownika
becia123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 wrz 2012, o 18:21

Post »

Piękne roślinki ;:138 ;:138 ;:138 ;:196
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu! Drążenie i szukanie to pasja, ale też klątwa! Czasami człowiek nie ma już siły, a coś w środku mówi "szukaj"! Czasami nie ma się racji, a coś w środku mówi "walcz"! :;230 Fajnie, jak ktoś równie uparty potwierdzi, albo znajdzie coś lepszego! To twórcze!

Paula! Jestem z jego powodu szczęśliwa! Też mi się wydaje, że pomimo przeceny, ma w sobie potencjał ;:333

No i nie wspomniałam wcześniej, że stałam się szczęśliwą posiadaczką spryskiwacza Marolex ;:173 Kupiłam taki malutki do domowych roślin, bo nie chce mi się biegać za każdym razem do altany.

Dziś posadziłam ostatniego powojnika Markham's Pink. Nie zrobiłam zdjęcia, bo kończyłam kratkę z wikliny prawie po ciemku. Mam nadzieję, że wiosną będzie nagroda ;:173
Cały dzień podlewałam, bo pieprz... Musiałabym chyba 3 dni cięgiem lać, żeby był efekt. ;:224

Fotki na dziś:

Fascynation
Obrazek

Bonica powtarza
Obrazek

Bishop of York (?)
Obrazek

Dalia Neva Lotus Blanka y Verde - półdzika i kwitnie baaardzo późno
Obrazek
Miłka
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Dalie jak zawsze zjawiskowe :D U mnie także susza, ale podlewam tylko te rośliny, które świeżo posadziłam i doniczkowe. Inaczej bym zwariowała...
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Same piękności znowu pokazałaś! Wszystkie cudowne
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to popatrzcie jeszcze, bo zaraz widoki się skończą! Chociaż przy sprzyjającej aurze może to potrwać jeszcze 1,5 miesiąca!

Kidd's Climax + Gardenshow
Obrazek

White Star
Obrazek

Cornel
Obrazek

Kanna Yellow King Humbert - łaskawa raczyła wreszcie zakwitnąć. Cieszy mnie to, bo myślałam, że ją straciłam :heja
Obrazek
Miłka
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Taką roślinkę dostałam, ma takie żółte kwiatki coś w stylu dziewanny, czy wie ktoś, co to?
Liście takie jak u mojej kolurii kuklikowatej. Też ma kwiaty żółte ale czy podobne do dziewanny? ;:218 Na pewno kwiatostan nie jest kłosem jak u dziewanny.
Po wawrzyn aż nad Morze Śródziemne? :shock: Mój pochodzi ze stoiska warzywnego, gdzie są zioła w doniczkach :lol:
Sprawdź, czy Twojemu 'Bischop of York' czerwienieją płatki. Wtedy to na pewno on! Też szukałem nazwy mojej żółtej dalii pojedynczej z bordowym liściem wśród 'Bishopów' ale jest właśnie tylko ten czerwieniejący w tej serii.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jacku! Świetnie, że to zauważyłeś. Nie zwracałam uwagi, musze sprawdzić. Jest jeszcze kilka odmian podobnych, ale jak tak rośnie obok Bishoba of Leicaster, to wygladają jak biskup z biskupem ;:306 Nadal szukam, stąd ten znak zapytania!

Pinneland Princess
Obrazek

My Love
Obrazek

Lolo Love
Obrazek
Miłka
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”