Panta rei a może i nie w Podwórkowym

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Panta rei a może i nie w Podwórkowym

Post »

Truskaweczki bardzo smakowite o tej porze.
Czy to sadzonki z zeszłego roku ?
Mam dwie powtarzające na balkoniku na razie.
I mam nadzieję, że przezimują dobrze do wiosny.
Miłej niedzieli. :wit
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Kogro-tak te już zimowały,potem były za oknem kuchennym przez sezon,a zadołowane jeszcze wydały owoce.
Olgo-i u nas ciepło,ale dziś silny wiatr i mocno lecą liście z drzew,szczególnie klonów.Mamy złocista kołderkę.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Widać u Ciebie jednak cieplej.
Moje zeszłej zimy zostawione w gruncie przepadły. ;:222
Sadzone w szklarni przetrwały mimo braku okrycia.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

EwkaEs pisze:Szczepki chorwackich pelargonii ze stolycy na razie trudno powiedzieć,puszczam im bałkańskie rytmy,głównie przetworzone czyli Bregovicia i czytam na głos Most na Drinie w oryginale.No to powinny.
Ewka ja chcę zostać Twoją pelargonią do ukorzenienia !!! Nie wiem gdzie pelaśki mają lepiej ;:215
Jestem zdumiona kocimi wyczynami względem Twojej kocimiętki :shock: ;:7
Mam ją w kilku miejscach i sierściuchów także do wyboru do koloru i nigdy żaden nie czepił się tej byliny. Już czytałam na FO (chyba u lublinianki), że koty zdewastowały krzaczora i również byłam zdumiona. Może moja kocimiętka jest jakaś wybrakowana :roll: ..albo prowincjonalne koty z innej planety :roll: ..nie wiem w czym rzecz!?
Truskawka robi wrażenie..rzadki widok o tej porze roku. :uszy
Niecierpków szkoda, nie bardzo się na nich znam i zastanawiam się, czy nie odbiłyby od korzenia?
Jeśli robotnicy wysłuchają Twych sugestii dotyczących wykorzystania nadprogramowej zaprawy, to będziesz miała choć taki pożytek z ich obecności rekompensujący straty.
A dlaczego siatkujesz wiciokrzew? Czy to zabezpieczenie przed sierściuchowatymi braćmi młodszymi?
Ewa spróbuj kreciaka wypłoszyć żywotnikiem podartym w palcach i wetkniętym w nory..u mnie działa.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Czytałam u jednej z forumek ,że ona odstrasza krecika śledziem solonym trzymanym parę dni oczywiście nie w domu :wink: .Twierdzi ,że ma spokój .Dostałam sadzonki truskawek powtarzajacych owocowanie od Krysi [Christinkrysia] .No tow przyszłym roku może zacząć sie wymiana moich starych owocujących tylko raz
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewa, posadź te ukorzenione szczepki koleusów do donicy, jakby za bardzo bujały to uszczknij wierzchołek.
Wiosną możesz z każdej pobrać nowe szczepka, one szybko się ukorzeniają i szybko rosną.
Ja swoje rozmnażam w pracy, bo mam tam do dyspozycji trzy parapety i spadek temperatury nie grozi,
a koleusy są bardzo wrażliwe na chłód.
Koleżanka nadmiar sadzonek wsadziła do ogródka i bardzo pięknie jej rosły całe lato.
Ja trochę ograniczyłam rośliny w donicach, bo latem i tak nie nadążam z obrobieniem ogrodu.
U Ciebie nadal brygada remontowa depce i tratuje ogród, to już kolejny taki sezon.
U mnie podczas prac kanalizacyjnych "zaginęła" droga dojazdowa, jeździmy do cywilizacji przez podwórko sąsiada
a i inne uciążliwości też są, mam nadzieję, że firma zakończy w umownym terminie i do końca października będziemy mieć znowu asfalt.
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03

Post »

Witaj Ewuś ...Janusz od czwartku w domu ...dalej ma gips na obu nogach - pomimo obiecanek , że w środę zdejmą ... :( ...głowa też cała obandażowana i dren w nosie .
Dziękuję za wstawiennictwo i wszelkie dobro ( wiesz , co mam na myśli ) ;:196 .
U Ciebie kwitnie jeszcze floks :?: ;:oj ...a u mnie mieczyk ...
Pozdrawiam serdecznie w ten piękny , słoneczny czas :wit
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olgo-ostatni liść hosty w Śródpodagrycznikowym.Przykro,że Twoje zmieniły się w zielonkawą galaretę,ale jak przeczytać prognozę do końca miesiąca,to wszystkie czeka taki los,a Dzień Zaduszny przy śniegu.
Judyto-tak prezentuje się perukowiec podolski,kolory ma przepiękne.
Obrazek
Moje koty nie interesowały się jakoś specjalnie kocimiętką,Nikita lubił ocierać się o nasłoneczniony tymianek.Pelargonie chciałabym żeby się ukorzeniły porządnie przed wielkim chłodem,swoje duże też już przytnę.Na niecierpki nowogwinejskie przyszedł już czas.Wiosną dałam koleżance na paryski balkon nasiona niecierpków balsaminy,bardzo ładnie w półcieniu jej kwitły,a teraz zebrała nasiona.Już wysłałam jej kolejne nasiona na wiosnę 2014,ale chce też spróbować czy z tych zebranych powtórzą cechy.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Elsi-to ja po posadzeniu przeniosę w dobrze ogrzane miejsce pokrzywki.
W Podwórkowym teraz spora gromada pracowników,inni od obróbek blacharskich,inni od prac murarskich,inni od wykończeniowych,konserwatorskich,ale też zamierzają zakończyć jeszcze w październiku.Życzę przywrócenia nawierzchni utwardzonej i asfaltu na drodze dojazdowej.
Jadziu Jakuch-gdyby mamy okno nie było na parterze i nie wychodziło na ogródek nadśmierdły śledź byłby idealny na krecika,na razie namawiam Kitę sąsiadów na łowy.I spróbuję żywotnika.
Dziś piękne babie lato,22 stopnie,niemal bezwietrznie.
Jagodko-a ja zrobiłam zaopatrzenie w mineralną niegazowaną o smaku limonki w razie godziny zero i śpiesznej akcji.Tak kwitnie jeszcze ostatni floks ten z wystawy ogrodniczej pochodzący z Nowego Sącza,kwitnie też onętek(ale tylko różowy),szałwia omszona i to dość obficie ,dzwonki oraz naparstnica rekordzistka.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p
Od: 15 maja 2013, o 09:59

Post »

Ewo, naparstnice, truskawki, jeszcze chwila a uznam, że w Krakowie natura innymi prawami się rządzi :) Czy pod zdjęciem z marcinkami , ten z liściem w białe maziaje, to ciemiernik? Trzymam kciuki za dubrovnikowskie, bo może nie być okazji do powtórki, chyba matecznik u mnie padł po przymrozkach... Trzymam jednak, może jakoś odbiją.
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję :) Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
moje wątki miastowe i wiejskie
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zuzanno-tak ciemiernik variegata z wyprzedaży w Polanie.Kolor kwiatu nie był oznaczony i tylko ten jeden mial takie liście.
Klon sadzony przeze mnie we wczesnych latach podstawówki pożółkł wczoraj,a rano był już złocisty dywan targany wiatrem.
Sadzonki pelargonii mają u mnie dobrze,chyba się przyjęły.Swoim puszczaj Bregovicia jak i ja,zobaczysz jak przy Kałasznikowie wstają,prostują się i kwitną. ;:138
Awatar użytkownika
teresat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lip 2008, o 22:02

Post »

U mnie też z dnia na dzień dąb kanadyjski sczerwieniał, wprawdzie liście nie opadły, bo on taką ma urodę, że wiatry muszą mu listeczki pozrywać.
Moi rodzinni meteorolodzy (ojciec i syn) straszą mnie szybką zimą :roll:
a tyle jeszcze roboty w ogrodzie :)
Dzwoneczki kwitną tak późno? Czy je ściełaś i tym samym zmusiłaś do powtórnego kwitnienia?
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Teresat-dzwoneczków były dwie doniczki w stanie agonalnym,dała mama do wsadzenia,bo może ożyją i sąsiadka z góry Marylka,przesadziłam je końcem sierpnia,podlewałam sumiennie i jak zaczęły kwitnąć kwitną do teraz.Obok jest dzwonek karpacki,który kwitł dwa razy,podcinałam.
Co do zimy-kotki sąsiadów,a jest to kotka dość sędziwa,ma około 15-16 lat z tak gęstym futrem nie pamiętam.
Awatar użytkownika
teresat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lip 2008, o 22:02

Post »

To Ci się dzwoneczki pięknie odwdzięczyły. Oby mogły kwitnąć jak najdłużej.
Moje psy teraz wymieniają futro, natomiast koty faktycznie, coraz grubsze :)
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p
Od: 15 maja 2013, o 09:59

Post »

EwkaEs pisze:Zuzanno Sadzonki pelargonii mają u mnie dobrze,chyba się przyjęły.Swoim puszczaj Bregovicia jak i ja,zobaczysz jak przy Kałasznikowie wstają,prostują się i kwitną. ;:138
Mam płytę Bregovica Sljivovica & Champagne, niech słuchają :) Mogę im także wyświetlać widoczki z rodzinnego miasta, takie jak ten, który i Tobie dedykuję :)

Obrazek
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję :) Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
moje wątki miastowe i wiejskie
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zuzanno-dzięki!Do wczoraj było 21 stopni,a dziś 1/3 z tego i jakby się na deszcz zanosiło.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”