Skarpa - jak ją zagospodarować,zniwelować,porady,pomysły

Oczka wodne, stawy kąpielowe, strumienie, kaskady, skalniaki, rośliny wodne, itp
ODPOWIEDZ
kitkat123
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 gru 2020, o 19:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Skarpa - zagospodarowanie - tanio, bezobsługowow, zielono przez cały rok

Post »

Czołem,

Mam do obsadzenia skarpę. Skarpa po niwelacji terenu pod budowę na zboczu więc jest to jałowa, odkryta ziemia. Czym to będzie najlepiej zagospodarować. Tak aby było to jak najtańsze, bezobsługowe, zielone przez cały rok.
Skarpa nie ma dużego nachylenia, grunt jest dość spoisty, ziemia nie spływa, nie osuwa się, już przez rok ziemia jest tak odkryta, no chyba że po nasadzeniu się to zmieni, ale znów teraz już obrosła chwastami i też nic nie spływa. Nie jest to teren po przemysłowy, przez wiele lat było tam pastwisko.

Wstępnie po rozeznaniu tematu to irga płożąca. Tylko pytanie czy musi być rozwijana wcześniej agrowłóknina? Po tych kilku latach od posadzenia tak czy inaczej skarpa zostanie szczelnie przykryta, czy trawa/chwasty mają szansę się przez to przebić? Nie zależy mi na wyglądzie przez te kilka pierwszych lat po nasadzeniu bo tak czy inaczej w tym czasie będzie trwała budowa.

Zdjęcie gdzie widać przestrzenie pomiędzy nasadzeniami było robione(street view) w 2017 roku. Przez 4 lata skarpa została całkowicie przykryta.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zagospodarowanie skarpy

Post »

U nas jest mała skarpa i została obsadzona iglakami oraz pieciornik. Więcej się nie dało bo iglaki strasznie się rozrosły.
A może to da ci troche inspiracji; w sumie to zależy od której strony i czy skarpa potrzebuje umocnienia....
https://krzewyozdobne.net/Czym-i-jak-ob ... 41848.html
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
MamaGeparda
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 sty 2022, o 22:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Skarpa w ogrodzie

Post »

Dzień dobry, jestem nowym użytkownikiem i stosunkowo nowym ogrodnikiem. Bardzo proszę o pomoc i wyrozumiałosc bo pojęcie mam blade. Otóż mam w ogrodzie skarpę przy tarasie, wyobraziłam ja sobie jako przestrzeń która będzie cieszyc oczy przy piciu kawy. Posadziłam na niej trzmieliny, bukszpany, wiśnie ozdobna, duży krzaczek lawendy, juki kalifornijskie (niestety słabo rosną) wrzosy jaśminowca. Zależało mi żeby również zima było na czym oko zawiesic. Nie wyscielilam skarpy agrowloknina ze względu na koszt i moja naiwność że wszystko szybko się rozrośnie i nie bedzie to potrzebne. Niestety całe poprzednie lato i wiosnę walczyłam z chwastami i trawa która muszę przycinać nożyczkami bo przerwy miedzy roślinami są zbyt małe. Pracy jest dużo i jest ciągła. Efekt jest super ale na tydzień. Posadziłam tam barwinek ale nie zdało to egzaminu. Czy znacie państwo jakieś sposoby bez agrowlokniny?
Barbara2000
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 29 lip 2008, o 20:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Skarpa w ogrodzie

Post »

Ja zamiast agrowłókniny kładę kartony, a na nie wszystko co mam. Korę, trociny, skoszoną trawę. Zawsze to trochę chwastów zagłuszy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „OCZKA wodne, kaskady, skalniaki, rośliny wodne”