Hortensja ogrodowa ( Hydrangea macrophylla ) wymagania,pielęgnacja - dyskusje

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Ninia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2016, o 08:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Hortensja ogrodowa ( Hydrangea macrophylla ) wymagania,pielęgnacja - dyskusje

Post »

Nie sądzę, by wypuściły jeszcze pędy, które zakwitną w tym roku, bo to bardzo młode hortensje, nie mają pędów zdrewniałych przynajmniej, tylko te na których obecnie przekwitają są odrobinę od ziemi zdrewniałe. A nawóz dostały 1,5 miesiąca temu, gdy po zakupie przesadzałam je do większych donic (taki długo działający).
aberracje
200p
200p
Od: 20 wrz 2017, o 10:55

Re: Hortensja ogrodowa ( Hydrangea macrophylla ) wymagania,pielęgnacja - dyskusje

Post »

Ja tam jestem szczodra i daję hortensji nawóz do pelargonii i kwitnących jako ekstras, przynajmniej tak do lipca, bo potem wyhamowuję. Młode hortensje też będą puszczały boczne gałązki i te gałązki też będą kwitły (przynajmniej tak było u mnie, ale hortensji są różne odmiany i mogą się różnić tym jak rosną/kwitną). W każdym bądź razie jeszcze ich całkiem na straty nie spisuj pod względem kwitnienia :) Do końca lata dużo się może zdażyć.
W jedym się z Tobą zgodzę: pędy wypuszczone od dołu, z korzenia, raczej nie zakwitną (chociaż są i hortensje ogrodowe kwitnące na jednorocznych pędach).
Ninia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2016, o 08:57

Post »

Oczywiście wezmę pod uwagę Twoje rady ;:333 - może i jeszcze obdarzą mnie te hortensje nowym kwiatkiem w tym roku - fajnie by było. A swoją drogą dobrze wiedzieć, że nawóz do pelargoni też na nie dobrze działa.
dsk121
500p
500p
Od: 5 sie 2016, o 10:05

Post »

Ja podlewam co tydzień wywarem z liści rabarbaru, ogólnie wszystkie kwasolubne.
88mita88
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 kwie 2024, o 12:38

Hortensja ogrodowa

Post »

Obrazek

Witam, jestem tu nowa i chciałabym prosić o pomoc. Dostałam takie o to sadzonki hortensji ogrodowej Deutschland. I co teraz z nimi? Czy mogę je posadzić od razu już w ogrodzie ?
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ja bym jeszcze poczekała. Jakikolwiek przymrozek z pewnością uszkodzi te młode listeczki i trzeba będzie czasu by sadzonki wypuściły nowe pędy. Obsypanie korą może nie wystarczyć. Jeśli masz gdzie pozostaw je w pomieszczeniu , w jasnym miejscu i czekaj na pogodę gdy nie będzie już przymrozków.
Możesz je również przesadzić do większych doniczek.
kemyz
100p
100p
Od: 25 lis 2021, o 18:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Hej,
Macie pomysła co ją podżera?

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

To wygląda na mechaniczne urazy liści od silnego deszczu lub gradu a poza tym bardzo bledziutka ta Annabel, bo to chyba ona :wink: . Musisz dać jej trochę siarczanu magnezu i nieco azotu....
kemyz
100p
100p
Od: 25 lis 2021, o 18:42

Post »

Dzięki, no pogoda była do doooopy :(

Zasilę oczywiście!!!
Dzięki jeszcze raz!!
michufr
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 25 lip 2022, o 20:50

Post »

Posadziłem moje 4 szt. hortensje w kwietniu 2022. Hortensje ładnie wyglądają ale niestety nie zakwitły jeszcze ani razu od momentu posadzenia. Co może być przyczyna tego że nie kwitną?
https://scontent-waw2-1.xx.fbcdn.net/v/ ... e=66C24F82

:arrow: viewtopic.php?p=6446132#p6446132
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2016, o 20:29

Post »

Ogrodowe zawiązują pąki kwiatowe w roku poprzedzającym kwitnienie. Być może regularnie przemarzają. Wówczas nie kwitną. Warto je dobrze okryć na zimę. Jeśli to jest przyczyn, w przyszłym roku zakwitną.
Pozdrawiam Lucyna
sawka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lis 2011, o 21:02

Post »

Mam 2 hortensje ogrodowe w donicach i z roku na rok mają coraz wiecej pędów i kwiatów ale są coraz cieńsze i coraz mniejsze.
Tak to wygląda teraz.

Obrazek

Czy to jest pąk kwiatowy? Jak w ogóle można rozpoznać paki kwiatowe?

Obrazek

Czy z takich pąków też mogą być kwiaty?

Obrazek

Dotychczas wycinałam tylko pędy suche, uszkodzone itp. Może powinnam wyciąć więcej?
Pozdrawiam. Sławka
aberracje
200p
200p
Od: 20 wrz 2017, o 10:55

Post »

Pąki stricte kwiatowe zawiązują się nieco później, ale to co pokazujesz to pośrednio pąk kwiatowy, a a dokładniej to pąk który urośnie jako nowa gałązka na końcu której pojawi się kwiat. Hortensje ogrodowe kwitną na pędach drugorocznych, czyli każdy pąk liściowy który teraz widzisz będzie tworzył gałązkę zakończoną kwiatem. Dodatkowo hortensja co roku wypuszcza nowe pędy z ziemi/korzenia, i te pędy w pierwszym roku nie będą kwitły.

Co do cięcia: w tym gąszczu trochę trudno pokazać palcem co wyciąć, ale najmniejsze kwiaty będą na tych pędach, które już są rozgałęzione i rozgałęziają się kolejny raz. Czyli zostawiasz pędy bez rozgałęzień, rosnące jako pojedyncze od ziemi aż do samej góry. Na tym etapie jeszcze trochę wcześnie na cięcie, bo ogrodowe tnie się jak już dobrze pokażą które pędy przezimowały, czyli jak już wszystkie żywe pąki wypuszczą liście. Oczywiście te rozgałęzione pędy mozez już teraz wyciąć, a potem ewentuelnie przytniesz nad ostatnim żywym oczkiem resztę zdrowych pędów i usuniesz te martwe (bez liści). Dodatkowo możesz też wyciąć chudsze pędy, albo takie, które wyglądają niezbyt a w danym miejscu jest żywy, ładniejszy pęd i w ten sposób prześwietlić trochę krzak i zrobić miejsce na kolejne pędy od korzenia.

Hortensje, jak wszystkie inne mocno odnawiające masę zieloną rośliny, mają spore potrzeby pokarmowe, dlatego powinnaś je w ssezonie nawozić. Zacząć możesz już teraz, skoro już startują, i później powtórzyć wedle wskazań producenta nawozu co do ilości i częstotliwości. W donicy nie ma zbyt dużo podłoża, a co za tym idzie dostęp do składników pokarmowych jest silnie uzależniony od regularnego nawożenia. Ja wolę donice nawozić sporo słabszymi dawkami, za to nieco częściej niż wedle przepisu.
sawka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lis 2011, o 21:02

Post »

Dzięki :D
Pozdrawiam. Sławka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”